Dodaj do ulubionych

szorstka skóra

05.02.12, 22:14
Mój 11-miesięczny syn został odstawiony od piersi około 2 tygodnie temu, od tego czasu dostaje mleko modyfikowane, czasem z dodatkiem krowiego, bo chętniej takie pije.
Zauważyłam, że ostatnio stan jego skóry się pogorszył, jest przesuszona, miejscami mocno chropowata. Nie swędzi go, ani nie ma żadnych innych niepokojących objawów.
Zastanawiam się czy to mrozy i suche powietrze, czy może reakcja alergiczna na mleko?
Czy pani doktor dopatrywałaby się problemów w mleku i sugerowała jego zmianę? Dodam jeszcze, że gdy dostawał mój pokarm, spożywał równolegle przetwory mleczne: naleśniki, sery, twaróg i nigdy nie miał żadnych problemów skórnych.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: szorstka skóra 07.02.12, 03:01
      Na pewno bardzo ważny jest wpływ zimy na stan skóry. Ale mogło to się zbiec w czasie z wprowadzeniem mleka. Można spróbować podawać nadal i obserwować czy skóra się pogarsza czy pozostaje to bez wpływu albo odstawić mleko i ocenić czy wpłynęło to na poprawę stanu skóry. Skoro dziecko dostawało już nabiał i nic się nie działo ,nie powinno być ciężkich reakcji po mleku.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • norra.a Re: szorstka skóra 07.02.12, 11:06
        Bardzo dziękuję, jak zwykle jest Pani Doktor nieoceniona :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka