Gość: gugu IP: 109.79.220.* 29.11.09, 20:18 czy mozna jesc parówki w pierwszym trymestrze ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beta Re: parówki a ciaza IP: *.171.118.226.static.crowley.pl 29.11.09, 21:49 A dlaczego nie? Ja jadam, jak mam na nie ochotę i nie widzę w tym niebezpieczeństwa, zwłaszcza, ze nie jest to moje podstawowe danie. Bez popadania w paranoję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo-boo Re: parówki a ciaza IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 29.11.09, 22:19 Powiedz,że żartujesz......... Odpowiedz Link Zgłoś
evrin Re: parówki a ciaza 29.11.09, 23:44 parowka parowce nierowna Moj maz sie "doktowyzował" w parowkach mama one od 2 do 70% miesa, najmniej maja te dla dzieci o zgrozo... mialam wielka ochote na parowki ale kazda jedna zwrocilam... dziecku chyba nie lezaly Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: parówki a ciaza 29.11.09, 23:53 parówki to generalnie... syf. tak jak napisała evrin, mięsa tam wiele nie znajdziesz, a co w nich jest, to lepiej się nie domyślac (chociaż może gdybyś wiedziała, to przeszłaby Ci na nie ochota). a tak swoją drogą - wiesz jak poprawic humor Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: parówki a ciaza 30.11.09, 01:21 mozna, ale po co? to chyba najgorsze co moze byc... pozdrawiam Kwiecienka Skrzywiona Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: parówki a ciaza 30.11.09, 09:53 Pewnie, że mozna jesć parówki - choć wiadomo, że specjalnie zdrowe to one nie są. Jeżeli chodzi o jedzenie mięsa w ciaży: - nie należy jesc mięsa surowego ani niedosmażonego (np. tatar, metka, stek niewypieczony). Trzeba także ostrożnie obchodzić z surowym mięsem, obrabiać je z zachowaniem ścisłej higieny (na osobnej desce, w rękawiczkach albo zaraz potem bardzo dokładnie myć ręce, itd). Chodzi o możliwosć zarażenia toksoplazmozą. - należy unikać mięsnych (i innych) produktów garmażeryjnych (np. gotowe dania, pasztety, pierogi, sałatki)) bo mogą czasami zawierać bakterie Listeria. - należy unikać regularnego jedzenia bardzo dużej ilości produktów mięsnych zawierających dużą ilość wit. A. - np. smażona wątróbka, wątrobianka, francuskie pate, farsz z wątroby, itp.) Nnadmiar wit. A może poważnie zaszkodzić płodowi. W niektórych krajach zaleca się, aby ciężarne na wszelki wypadek w ogóle nie jadły wątroby i jej przetworów. Tym niemniej, w normalnych, niezbyt dużych ilościach można je zjadać. Odpowiedz Link Zgłoś
lipcowka2010 cos o parowkach z netu:) 30.11.09, 10:34 nonsensopedia.wikia.com/wiki/Par%C3%B3wka Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: cos o parowkach z netu:) 30.11.09, 11:36 Prawda o parówkach jest bolesna.To mniej wiecej pies przemielony razem z budą,z łancuchem przy czym wiekszą czesc stanowią elementy budy i łancucha niz psiego mięsiwa. To straszny syf, ale nie ma przeciwwskazan do spozywania w ciąży jesli masz akurat ochotę. Jednak nie nastawiaj się na jakiekolwiek wartosci odzywcze niestety. P.S. I nie ma znaczenia trymestr ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: cos o parowkach z netu:) 30.11.09, 17:17 mniam ja na tego psa z buda i lancuchem mam straszna ochote raz na jakis czas wiec jem. Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: cos o parowkach z netu:) 30.11.09, 17:22 Alez ja również miewam ochotę na ,,psinę " i zajadam od czasu do czasu ale staram się nie zastanawiać zarówno nad rasą która spozywam jak i całą resztą Choć przyznaję, ze już od dłuzszego czasu nie miałam takowej chrapki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: parówki a ciaza 30.11.09, 22:45 Parówki można jeść w ciąży. Na pewno dużo zdrowsze są wędliny z jednego rodzaju mięsa a nie mieszanki. poza tym parówki nie należą do chudych produktów. Zawartość mięsa i faktycznych wartości odżywczych jest zawsze niespodzianką. Odpowiedz Link Zgłoś