Dodaj do ulubionych

Problem z kupką u 2 latki

12.07.11, 18:14
Mam problem z kupką u córeczki.
Mała ma 2 latka i 4 miesiące robi bardzo twarde kupki których średnica jest bardzo duża jak na takiego brzdąca( czasami jak wycieram jej pupke na papierze jest krew) bardzo sie przy tym męczy. Je mleczko bebiko junior na śniadanie 250 ml, póżniej kromeczka z dodatkiem ( dzem, wedlina lub ser żółty) na na II śniadanie danonek + owoc jeśli ma ochotę, potem obiad zupka z mięsem lub drugie danie, na podwieczorek jakiś owoc ( jabłko, maliny, baban, brzoskwinia , nektarynka itp) na kolacje mleko bebiko 250 ml. mała nie chce jeśc surowych jarzyn (mimo starań :() Pije soki, wodę - czasem więcej czasem mniej. Proszę o radę jak jej pomóc, bo kupka zawsze ją stresuje, nie chce siedziec na toalecie jeśli czuje parcie - wstrzymuje i widzę że boli i musi się bardzo wysilić żeby się załatwić. Może mała ma złą dietę. Przez ostatnie 2 dni nie daję jej serków na II śniadanie tylko owoce. dziś spróbuję podać jej otęby z mleczkiem.
Obserwuj wątek
    • sabrina_30 Re: Problem z kupką u 2 latki 12.07.11, 21:45
      mojej pomaga kefir lub maślanka;))) daję jej np ziemniaczki z kefirem lub maślaną. Oprócz tego moja mał uwielbia czereśnie wiec na podwieczorek póki są teraz no i czerwona porzeczka. Po takiej dawce owoców nie jest wstanie powstrzymac kupki i chodzi codziennie;)). Dodam, że moja mała też ma 2 latka i 4 miesiące i nie jest na nic uczulona.
      • Gość: kasia Re: Problem z kupką u 2 latki IP: *.tirsped.com.pl 13.07.11, 14:59
        Podstawa to zmiana diety, codziennie jabłko, dużo płynów, ciemne pieczywo, jak wrzucisz temat w wyszukiwarkę to jest mnóstwo informacji jakie produkty są łatwo strawne i nie ma po nich zaparć. Śliwki suszone, kompot z suszonych śliwek, my mieliśmy z naszym synkiem takie same problemy, brak kupy i wstrzymywanie przez 8 dni i z bólem i płaczem zmuszanie do zrobienia kupy. Przeszło w nawykowe wstrzymywanie. Pomógł nam błonnik z probiotykiem ASP (na allegro kupiłam za 19zł) po trzech dniach podawania pojawiła się kupa, normalnej konsystencji, zrobiona bez problemów. Nawet nie wykorzystaliśmy całego opakowania a problem zniknął. Przez 2, 5 tygodnia stosowania synek załapał, że kupa to nie stres i teraz nawet jak przeholowaliśmy ze słodyczami i wiem że może mieć problem ze zrobieniem kupy to i tak siada na sedes i stęka sam aż kupa wyjdzie, bez płaczu. Także polecam.
    • k.plata-nazar Re: Problem z kupką u 2 latki 13.07.11, 23:35
      wiecej błonnika w diecie, probiotyk doustnie; ewentualnie badanie per rectum (np chirurg dzieciecy), na samym koncu: wlew doodbytniczy (badanie radiologiczne, z kontrastem, wykonywany w szpitalach)
    • Gość: pantii Re: Problem z kupką u 2 latki IP: *.utc.com 27.07.11, 06:48
      zmieniłam dietę i wszystko wróciło do normy - więcej błonnika :)
    • Gość: gulunia Re: Problem z kupką u 2 latki IP: *.xdsl.centertel.pl 17.06.13, 00:55
      Ja mam z synkiem problem od 5 miesiąca, był na diecie bezmlecznej i po części bezglutenowej chociaż wykluczona celiaka i wszystkie alergie po badaniach -mógłby to jeść ale jeżeli nie dostawał to się załatwiał co kilka dni . Podstawą to przede wszystkim dieta przeciw zaparciowa ruch, owoce i warzywa, ale ja dziecko uczyłam tego jeść już od 5 miesiąca i jadł je wtedy i do tej pory uwielbia kukurydzę i czarne oliwki , a nie jest łatwo nauczyć dziecko w wieku dopiero 2 lat. Syn ma skończone dwa lata i w dalszym ciągu jest to problem dlatego idziemy na wlew z kontrastem, biopsja była i wyszła pozytywnie ,szukamy w dalszym ciągu przyczyny i okaże się jak długo i do czego to nas zaprowadzi. Wszystkich z podobnym problemem proszę o informacj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka