IP: *.150.c65.petrotel.pl 24.08.11, 19:33
Synowi 6 letniemu w maju wyszła gradówka na prawej górnej powiece. Stosowaliśmy kolejno Cortineff, Tobrosopt, Maxitrol. Dostaliśmy zalecenie od okulisty nagrzewać jajkiem- do tej pory jest bez zmian. Jak nie zejdzie pokazać sie za 3 miesiące. Dwa tygodnie temu pojawiło sie coś na lewej dolnej powiece- stwierdzono gradówka , stosować 2 razy dziennie maxitrol i nagrzewać. Czy jest szansa że te gradówki sie wchłoną. Co może być przyczyno tych gradówek. Czy zrobić mu jakieś badania? Czy dziecko powinno mnieć zbadany wzrok?
Obserwuj wątek
    • k.plata-nazar Re: gradówka 29.08.11, 16:27
      z tego co mi wiadomo, tylko zabieg chirurgiczny (okulistyczny) pozwala na wyleczenie. Zabieg okulistyczny polegający na nacięciu skóry i następowym wyłyżeczkowaniu gradówki. Po miejscowym znieczuleniu gradówki (najczęściej przez wkłucie do niej igły i podanie substancji znieczulającej), odwija się powiekę na wewnętrzną stronę i nacina się, a następnie specjalną drapaczką usuwa się zalegające masy i przede wszystkim torebkę gradówki, co pozwala na uniknięcie nawrotów.

Następnie nakłada się do oka maść z antybiotykiem (przez kilka dni) oraz zakłada się opatrunek zasłaniający gałkę oczną (na kilka godzin).

Prosze udac sie do okulisty
      • Gość: nika Re: gradówka IP: *.206.c84.petrotel.pl 29.08.11, 21:42
        Właśnie dziś byłam u okulisty, kazał czekać, niczym nie smarować, przykładać ciepłe jajko jak nie zejdzie pokazać się za 6 miesięcy. U okulisty od maja byliśmy już 6 razy ( jedyny okulista dziecięcy w mieście). Właśnie nasz pediatra mówił że powinniśmy usunąć, ale okulista narazie karze czekać. Już sama nie wiem czy czekać czy jechać z nim gdzieś na konsultacje. Gdzie się z nim udać?
        • k.plata-nazar Re: gradówka 29.08.11, 23:47
          Oddział okulistyczny szpitalny.
          ja nie znam metody leczenia jajkiem.
          jestem z Trojmiasta- czy Pani gdzies blisko?a gdzie Pani mieszka?
          • Gość: nika Re: gradówka IP: *.class96.petrotel.pl 05.09.11, 14:23
            Na oddział okulistyczny muszę mieć skierowanie. Mieszkamy w koło Płocka województwo mazowieckie.
            • Gość: aga Re: gradówka IP: *.polimex-mostostal.pl 06.09.11, 13:09
              Ja sobie zakraplałam przez tydzień przy gradówce na przemian nano srebro koloidalne i nano złoto koloidalne po dwie krople 3 razy dziennie. Pomogło i nie wróciło. Miałam na górnej powiece.
              • k.plata-nazar Re: gradówka 07.09.11, 11:25
                nie mam doswiadczenia w tej mierze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka