Dodaj do ulubionych

"Nowe fakty" odkrywa RFM FM

13.10.10, 14:28
www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-kapitan-prezydenckiego-tu-154m-wczesniej-odmowil,nId,302163
Strach się bać! Marek Balawajder, Roman Osica odkrywają nieznane fakty ujawnione w zeznaniach pilotów i stewardess z zapomnianego już lotu do Gruzji. Tezy jakie stawiają na ich podstawie można streścić następująco: Protasiuk już raz postawił prezydentowi a więc i tym razem nie mogło być inaczej, za stery na miejsce drugiego siadł Błasik.
A więc po pierwsze Protasiuk nie siadł na miejsce pierwszego w locie do Gruzji zasłaniając się brakiem uprawnień a nie stawiając się okoniem przełożonym i prezydentowi! Faktem jest, że nie siadł i nie poleciał, kolejnym jest faktem, że pies z kulawą nogą nie postawił mu z tego powodu żadnych zarzutów.
Ale panowie redaktorzy zapewne wiedzą lepiej - nie dziwię się!
Winą można spokojnie obarczyć b. dowódcę płk Pietrzaka (zaniechanie szkoleń) - bowiem ukarać w żaden sposób nie można.
Winą obarczyć można również gen. Błasika - nie żyje a więc i kary nie poniesie.
Odsunąć jak najdalej wszelkie podejrzenia od prezydenta (coby spokojnie na Wawelu spoczywał) i od innych osób z jego najbliższego otoczenia.

To są moje prywatne odczucia po przeczytaniu tych rewelacji. Nie wszystkim mogą one odpowiadać - każdy ma prawo do własnej oceny.
Obserwuj wątek
    • jot-es49 Przepraszam... 13.10.10, 14:34
      Powinno być naturalnie RMF FM a nie jak napisałem RFM FM.
      • madameblanka Re: Przepraszam... 13.10.10, 17:01

Jotes, nie musisz przpraszać za ta literówke, nikt by sie nie kapnął jakbyś nic sie nie odzywał:)
        Badnia przeprowadzone w brytyjskich uniwersytetach dowodzą że nie ma znaczenia kolejność liter, przykład: "
        Nwajżanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia
        lteria była na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być
        w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to
        sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.
        Dzijee sie tak datgelo, ze nie czamyty wyszistkch
        lteir w sołwie, ale cłae sołwa od razu:)

A co do wątku

"że Arkadiusz Protasiuk nie był podatny na presję swoich szefów i - co podkreślają - był osobą, która nie ryzykowała" - taaaaa, no jasne udowodnił to w smoleńsku;

"sporo miejsca zajmuje także postać generała Andrzeja Błasika, szefa wojsk lotniczych, który - według świadków - często miał w zwyczaju zajmować miejsce drugiego pilota i pilotować samolot, podczas gdy wysłany oficjalnie drugi pilot stawał się członkiem załogi. Świadkowie nie wykluczają, że i podczas kwietniowego, tragicznego lotu mogło dojść do takiej sytuacji."

kolejna bzdura, zdaje sie nie słyszałam żeby kiedykolwiek siedział za sterami tupolewa, tylko myśliwców. Nawet jakby coś tam liznął, to nie wierze że śmiał pilotować podczas podejścia i w takich warunkach.....
        • jot-es49 Re: Przepraszam... 13.10.10, 17:24
          Madame - masz rację z literówką! Liznąłem trochę tzw. "szybkiego czytania" choć do końca czytaniem tego nazwać nie można. Wzrok bowiem nie biega za wierszem a przesuwa się w pionie z wiersza na wiersz.

Odnośnie tekstu - jeśli w rzeczy samej mówiły to załogi można to zrozumieć.
          Mam jednak podejrzenie, że jest to posunięcie charakterystyczne dla "zespołu Macierewicza" np. z naocznymi świadkami i wyciekiem z kibelka... ups ... z silnika naturalnie!
        • igor_53_uk Re: Przepraszam... 13.10.10, 19:04
          madameblanka napisała:

"kolejna bzdura, zdaje sie nie słyszałam żeby kiedykolwiek siedział za sterami tupolewa, tylko myśliwców."

madame,ale to mowia swiadkowie :" Według świadków miał on często w zwyczaju zajmować miejsce drugiego pilota i pilotować samolot."

W mysliwcu niema miejsca drugiego pilota.,a w TU-154M jest.
          Co oczewiscie nie przesadza tego,ze to Blasik pilotowal TU-154M w ten dzien.
          • madameblanka Re: Przepraszam... 13.10.10, 20:59

heheh, ja znalazłam cuś takiego o Błasiku:

"Zawsze w samolocie wolał siedzieć za sterami niż jako pasażer. Tak czuł się pewniej"
            • jot-es49 Re: Przepraszam... 13.10.10, 21:14
              Ambitna sztuka! Nie ma co! A myśmy go nie doceniali przez pół roku!
              • igor_53_uk Re: Przepraszam... 13.10.10, 21:19
                jotes,a ja powiem,ze to mamdame jest ambitna.od pol roku miala informacje,ktora wyjasnia wszystko,ale dopioero teraz z nami podzielila sie.
                Wyobrazam sobie,jak ona nasmiewala sie z nas,czytajac nasze wypociny.
                • madameblanka Re: Przepraszam... 13.10.10, 21:32

czasem trza rzucić jakie mięcho na forum żeby sie zakotłowało, heheh. Zreszta jotes, też wyjawił dopiero teraz że kokpit to była sala konferencyjna, może nie taka jak u Putina, ale gdzies w końcu naradzać sie trzeba...
    • gintrowa Re: "Nowe fakty" odkrywa RFM FM 13.10.10, 18:00
      ależ to nie są nowe fakty, były już wałkowane, radio RMF FM o"obudziło się" po ponad pół roku?
      • jot-es49 Re: "Nowe fakty" odkrywa RFM FM 13.10.10, 18:09
        gintrowa napisała:
        > ależ to nie są nowe fakty, były już wałkowane, radio RMF FM o"obudziło się" po
        > ponad pół roku?

My to wiemy ale oni nie czytają naszego forum - najważniejsze, że mają naocznych i nausznych świadków.
    • absurdello A swoją drogą, ta końcówka lotu jest ciekawa 13.10.10, 20:06
      klął drugi pilot, klął anonim, a dowódca, mechanik i nawigator martwa cisza, a przecież wszyscy powinni tam być i mieć słuchawki z mikrofonami na głowach, więc wszelkie ich dźwięki powinny zostać zarejestrowane (rozmowy wewnętrzne i radiowe są rejestrowane na dwóch kanałach) lub wyłapane na mikrofonach (trzech) w kabinie ...

• jot-es49 Re: A swoją drogą, ta końcówka lotu jest ciekawa 13.10.10, 20:10
        Absurdello czyżbyś miał na myśli początek stenogramu?

08:03:12 Szt (niezr.) Za wielką wodę...
        08:03:17 Szt (niezr.) Dowódca mówił.
        08:03:20 2P (niezr.) Za wielką wodę...
        08:03:22 2P (niezr.) Za wielką wodę na czterogwiazdkowego generała.
        08:03:30 2P I teraz tak zapierd..., bo musi jeszcze nalatać 40 godzin.
        08:03:35 2P Nie, a jak nie może, to wiesz, wtedy zapierd... do Poznania.

No, no - był moment, że brałem to pod uwagę... Potem mi przeszło, ale może i jest coś na rzeczy?
        • absurdello Raczej końcówkę końcówki 13.10.10, 20:44
          gdzie słychać tylko dwie osoby w kabinie (chyba, że kilku krzyczało w unisonie k......a)

trochę to dziwne, stalowe nerwy ???? I nawigator, którego zatkało na 20m a powinien czytać dalej z większą rozdzielczością ..
          • jot-es49 Re: Raczej końcówkę końcówki 13.10.10, 20:50
            No jasne, że tylko dwie bo dwie pozostałe wypadły na zewnątrz i krzyczały: "Jezu, Jezu" i słyszał to jakiś redaktor, nie pomnę z ND, SE czy RM... No nie ważne... ale słyszał!
            • state.of.independence Re: Raczej końcówkę końcówki 13.10.10, 21:13
              Wypadli na zewnątrz kokpitu, czy na zewnątrz samolotu? Bo może się katapultowali i tak by wychodziło, że ich trzech z tego samolotu uciekło tuż przed samą katastrofą (skoro tylko Błasika i II pilota słychać na nagraniu).

I to by się nawet zgadzało - najpierw uciekli, potem wrzeszczeli "Jezu! Jezu!" a na koniec ubili ich tuda i siuda (ktoś się trzech strzałów podobno doliczył). A reszta niestety zginęła na miejscu gdy samolot się rozbił.
        • vobo7 Re: A swoją drogą, ta końcówka lotu jest ciekawa 13.10.10, 22:34
          jot-es49 napisał:

> 08:03:35 2P Nie, a jak nie może, to wiesz, wtedy zapierd... do Poznania.
          >
          > No, no - był moment, że brałem to pod uwagę... Potem mi przeszło, ale może
          > i jest coś na rzeczy?

Jet-es, ale co Ty brałeś w związku z tym pod uwagę, oraz co i dlaczego Ci przeszło.
          Moim zdaniem, w tym fragmencie jak najbardziej może chodzić o Błasika. O ile pomnę, był dowódcą 31-szej bazy lotniczej. A że tam latał, i to Jak-iem, to tez o tym bywało głośno (o ile - ponownie - mnie pamięć nie myli).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka