4cat1 25.11.10, 07:04 Lotniska zapasowe z dnia 10 kwietnia 2010 r.ze zmataczonej taśmy MAKu na cenzurowanym ! Absurdello nie strzymał , tyle bajek napłodził a tu taki klops. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
4cat1 Re: He...He,,, He,,, 26.11.10, 09:21 czy system mógł wygenerować : Na 18 s przed katastrofą system EGPWS "dostrzega", że samolot nie wznosi się, a ustawiona jest najwyższa moc silników. Alarmuje pilotów, co rejestruje czarna skrzynka. System "mówi" wbrew wersji Rosjan: "Don't sink! Don't sink!", ("Nie przepadaj!"), co zdarza się tylko, gdy samolot nie wznosi się po starcie lub na maksymalnej mocy silników!!!!!!!!. Nie jest prawdą, że komunikat systemu brzmiał: "Terrain ahead! Pull up!" (Ziemia przed tobą! Ciągnij w górę!), jak twierdzą Rosjanie. Smoleńskiego lotniska nie ma w bazie danych systemu, ten tryb ostrzegania był po prostu wyłączony. Inaczej dużo wcześniej, już na wysokości 666 m, zabrzmiałby komunikat systemu!!!!. W tej sytuacji działał tylko system EGPWS, który nie wymaga wiedzy o pozycji samolotu względem terenu i lotniska. Jednym z elementów tego systemu jest właśnie komenda: "Don't sink!"!!!!. Cuda na taśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Poczytaj najpierw o alarmach jakie ma konkretnie 26.11.10, 10:05 TAWS firmy Universal Avionics Systems Corporation, bo różne firmy mają różnie działające TAWS-y mimo wspólnego określenia( Alarmy 60s i 30s) Poza tym te alarmy sygnalizują zbyt szybkie opadanie przy zbyt małej wysokości, bo to nie ta faza lotu. Niewznoszenie będzie sygnalizowane gdy samolot będzie w konfiguracji startowej. TAWS nie dostaje informacji o mocy silników a tylko o konfiguracji klap (36 lub 45 stopni) i pozycji podwozia (wysunięte/schowane). Na wysokości 666m to jest 166m ponad wysokością kręgu w Smoleńsku (500m) a tam nie ma problemu zderzenia się z ziemią (gór też tam nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Poza tym 18 sekund przed katastrofą, to oni 26.11.10, 10:11 mieli odczyty 100m i byli w fazie zniżania, a tego się nie robi na pełnej mocy silników tylko na małej (oni lecieli gdzieś na 0.6 ciągu nominalnego a ten jest niższy niż moc startowa używana przy nabieraniu wysokości). Jak już chcesz coś krytykować, to sprawdź szczegóły panie HE_HE_HE Odpowiedz Link Zgłoś
4cat1 Re: Poza tym 18 sekund przed katastrofą, to oni 26.11.10, 10:54 małe co nieco ; Rozmowa między ppłk Jarosławem Z., oficerem operacyjnym Centrum Operacji Powietrznych a mjr Henrykiem G, dyżurnym Centrum Hydrometeorologii (godz. 8.37): Ppłk. Jarosław Z: No co, Heniu? Mjr Henryk G: No, wychodzi na to, że powinien, jak już chce koniecznie, to w Moskwie Z: Ale dlaczego? Ale on ma zapasowe na Witebsk i ten… Witebsk i Mińsk. G.: Witebsk powiedział mi poprzednik, że jest nieczynne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. A Mińsk ma taką samą odległość, jak do Moskwy. Z: No fakt. G.: I granica... Z: No tak. Bo tutaj, widzę, do Mińska jest 280 km. G.: No. Z: 280, a Moskwa. G.: No, to jest jeden kraj, to bez problemu. Z: No nie. No o to chodzi. G.: Ja widzę z mapy, że taka sama odległość. Zresztą Putin ostatnio błyskawicznie przyleciał tam, bo oglądałem, śledziłem transmisję… Z: Czyli mówisz, że Witebsk jest nieczynny? G.: No, tak mi powiedział poprzednik!!!!!!!. Zresztą, Witebsk też chyba jest na Białorusi. Z: Jest w Białorusi, oczywiście, że tak. Kolejna rozmowa 15 minut później, o godz. 8.52, a więc już po katastrofie, o której polskie służby jeszcze nie wiedzą: G.: Jeszcze na południu jest bliżej Briańsk i tam jest… no pogoda powyżej warunków. Z: Brańsk? G.: Briańsk, Briańsk. Briańsk. Z: BR G.: Briańsk. Z: No, słuchaj, zobaczymy… G.: To jest dużo bliżej od Moskwy.(…) To by leciał jakieś 40 min. Z: A no zobaczymy, bo ja póki co rozmawiałem z BOR-em. BOR na razie nie ma żadnej informacji. Ja tu poleciłem, żeby Okęcie… G.: Wiesz, jak nie wiem, czy Smoleńsk nie będzie ich tam kierował. Z: Całkiem możliwe. No słuchaj, no przecież to, to jest, to jest nasza głowa państwa. I oni też chyba chcą… chyba chcą, żeby tam był. G.: Dobra. To kogoś informujesz wyżej od nas? Z.: Nie, na razie nie, bo co, co, słuchaj. Ja nie mam tutaj wpływu i zobaczymy. Załoga podejmie decyzję. Ja im nic nie mogę sugerować tutaj. G.: A Galca? [gen. Zbigniew Galec, ówczesny dowódca Centrum Operacji Powietrznych]. Z: No, na razie no co, Galec? Jak jeszcze będzie jaka, jakaś, jakieś… G.: Wiesz – jaka jest sytuacja. To wszystko… Z: Nie, oczywiście, że tak. Jak już coś będzie, jakiś pomysł, to wtedy. G.: No to weź sobie zapisz. Tam w sumie tak, jak ci mówiłem, w Moskwie jest ta… pogoda i ma się utrzymać, natomiast w Briański jest 2,5 widać przy zamgleniu 150 podstawa chmur niskich i prognoza jest, że to się w najbliższym czasie utrzyma do godziny 10. Z: No, ale jaka odległość do tego Briańska? G.: No, do Briańska to, to tak patrzę. Wizualnie… Z: Bo akurat mi tutaj mapa nie sięga… G.: No, jedna czwarta odległości trasy z Moskwy, ze Smoleńska do Warszawy. (…) Zeskanuj mapy. Briańsk jest na południe do Smoleńska. Dwadzieścia minut po katastrofie (08.59 – 09.04) Rozmowa dyżurnego operacyjnego Centrum Hydrometeorologii majora Henryka G. z Leszkiem K. z Centrum: K.: I on jest teraz w powietrzu, tak? G.: Powinien praktycznie lądować w tej chwili. Być może tam i Smoleńsk ich gdzieś kieruje. Ja powiedziałem operacyjnemu, że najbliżej jest Briańsk na południu i Moskwa. G.: Jeśli będą mieli jakieś pytania, no bo podejrzewam, że decyzję tam nad Smoleńskiem podejmują albo Smoleńsk ich gdzieś kieruje. K.: Yhyy, kurde, to tak że lotnisko do d... tam. G.: Ja tak sobie wiesz myślałem, że to jeszcze Niemcy budowali, bo ze Smoleńska szła ofensywa do Moskwy. K.: Yhyy, kurde. G.: Tam jakieś loty się odbywają, ale myślę, że to mniej więcej jak nasze Szymany chyba. Ś.P. mjr Protasiukowi polskie MSZ nie przekazało , iż MSZ BIałorusi sygnalizowało ,ze w tym dniu lotnisko( 10 kwietnia 2010 r) będzie nieczynne ! Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello A skąd sa te odkrywcze teksty ... 26.11.10, 11:41 brzmiące jakoś jak audycja radiowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: A skąd sa te odkrywcze teksty ... 26.11.10, 11:45 4cat wogóle sobie powinien założyć jakąś "księgę pytań", a te wywiady to pewnie mają pokazać sprawność COP, samolot sie rozbił a oni nadal szukają lotniska zapasowego... Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: A skąd sa te odkrywcze teksty ... 26.11.10, 12:09 Celne to Madame! Masz rację! Ja już gdzieś teksty te wcześniej czytałem i wówczas moja ocena działań tych, nazwijmy je tak, służb była taka, że absolutnie nie da się tego przytoczyć w poście bo wyglądałoby to mniej więcej tak: To oni piii..... piii..... piii..... piii..... piii..... nie piii..... piii..... piii..... piii..... za co piii..... piii..... piii..... piii..... piii..... piii..... kuźwa! A teraz barany rusków się czepiają! Odpowiedz Link Zgłoś
vobo7 Re: A skąd sa te odkrywcze teksty ... 26.11.10, 12:50 absurdello napisał: > brzmiące jakoś jak audycja radiowa ? No te odkrywcze teksty opublikował przecież Wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat1 Re: A skąd sa te odkrywcze teksty ... 26.11.10, 13:57 odkrywcze nie odkrywcze, Mińsk nie mógł być lotniskiem zapasowym dla lotu w dniu 10 kwietnia 2010 r. O tym polskie MSZ musiało wiedzieć od samego początku. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: A skąd sa te odkrywcze teksty ... 26.11.10, 14:13 Ty się zdecyduj w końcu. Nieczynny Mińsk czy Witebsk bo mataczysz jak mało kto! Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello A to co Wprost napisał, to było 26.11.10, 14:57 gdzieś nagrywane czy jak, permanentna inwigilacja ? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś