Dodaj do ulubionych

Kluczowe Sekundy

14.01.11, 19:16
Pobieznie zerknalem na brrrr.....beee (zaraz sie wyrzygam) poroniony plod generalicy (proponuje "raport" nazywac w skrocie PPG) i nadal nie widze wyjasnienia, dlaczego piloci schodzili na 20 metrow nie widzac ziemi. Wszedzie slowko "prawdopodobnie" i dalej jakies poronione tlumaczenia psychologiczne autorstwa chyba voba albo innego absurdella.
Obserwuj wątek
    • madameblanka Re: Kluczowe Sekundy 14.01.11, 19:33

jak mają na to pytanie odpowiedzieć? Zarejestrował się zapis czynności i to przeanalizowali, co było wciśnięte a co nie... a dlaczego piloci wykonali te czynności (co ich do tego pchnęło) to badacze mogli jedynie przypuszczać jakie były motywy działania załogi, PRZYPUSZCZAĆ. Bo w głowie pilotów rejestratorów niet.

• zaplutykarzelupa Re: Kluczowe Sekundy 14.01.11, 19:38
        No, nareszcie wszystko jasne, wedlug generalicy (oczywiscie ukryto to miedzy wierszami) obydwaj piloci chcieli popelnic samobojstwo (z gory przepraszam za sarkazm Rodziny ofiar)
        • jot-es49 Re: Kluczowe Sekundy 14.01.11, 20:07
          Karzełek - wiesz co? Maleńkiemu dziecku mówisz - nie dotykaj bo to gorące, ale ono musi dotknąć aby stwierdzić, co oznacza gorące! Małe dziecko nie rozumie znaczenia niektórych słów i musi ich się nauczyć, że tak powiem, doświadczalnie.
          Jeśli dziecko rośnie i dojrzewa w nieświadomości to zostaje pilotem Tu-154M...
    • zaplutykarzelupa Re: Kluczowe Sekundy 14.01.11, 20:52
      No dobrze, porozmawialismy sobie o qrwach i bliadziach, a co z Kluczowymi Sekundami?
      (pytanie retoryczne troche, bo bylo to walkowane tu wielokrotnie i jest na pismie w Poronionym Plodzie Generalicy)
      • zuzkazuzka111 Re: Kluczowe Sekundy 14.01.11, 21:05
        wklejałam zdjęcia na których widać drzewa ścięte na wysokości 3 metrów... ponad kilometr od pasa.
        o czym tu dyskutować.
        Zarówno raport jak i stenogram a to co się tam zdarzyło nie mają ze sobą wiele wspólnego.
        • migreniasta Re: Kluczowe Sekundy 14.01.11, 21:13
          Zakładam ,że liczba 111 opisuje Twoje IQ. Domniemuję także ,iż dla oddania całej prawdy należy postawić przecinek za pierwszą jedynką......
        • zaplutykarzelupa Re: Kluczowe Sekundy 14.01.11, 21:20
          Mam tylko nadzieje, ze ktos dokladnie przeanalizuje najwazniejsze chwile tuz przed katastrofa i wykaze jakies zasadnicze bledy ruskich matactw, ale pewnie sie cwaniaki bardzo pilnowali, jak na razie rozgrywaja Polske bez pudla, co prawda w swoim ulubionym frontowym atakiem pancernych watah T-34
          • zuzkazuzka111 Re: Kluczowe Sekundy 14.01.11, 21:26
            Mają doświadczenie.

Teraz opublikowali nowy zapis rejestratorów. Polska milczy...
            Plują na generała i pilotów, Polska milczy, a Tusk sie uśmiecha...

Powinien się podać do dymisji.
            • migreniasta Sama abdykuj 14.01.11, 21:31
              forum.gazeta.pl/forum/w,1157,120929204,120934344,Re_Kluczowe_Sekundy.html
      • absurdello No właśnie dlatego schodzili, że nie widzieli 14.01.11, 21:22
        wyżej też nie widzieli, a do tego im przyrządy zwariowały.

Zobacz na końcu prezentacji (od czasu 16:30)

Prezentacja część 2

Wariometr pokazuje opadanie 7-8m/s, a RW najpierw stoi na 100m a potem nagle zaczyna spadać, tak szybko, że nawigator nie nadąża czytać ...
        potem samolot przechodzi najniższy punkt rośnie prędkość wznoszenia chyba do 20m/s ale to jest za mało by wznieść ich nad drzewa.

Myślę, że te drzewa ich totalnie zaskoczyły ... FDR potwierdza moją teorię o zgubieniu 6 sekund, wtedy TAWS się odezwał pierwszy raz PULL UP w tym locie i po drugim komplecie PULL UP- ów pilot ustawił wyższe ciśnienie odniesienia na tym wysokościomierzu, który daje informację o wysokości baronetrycznej do TAWS-a by ten się nie darł ... 2 komplety PULL UP-ów plus ustawianie wysokości 1013 i 6sekund im umknęło ... za to autopilotowi nie, bo przeleciał spory kawałek nad drugie zbocze i tam im zaczęła spadać wskazówka RW.
        • absurdello A nie, przepraszam, to wcześniej ustawili 1013 14.01.11, 21:30
          zasugerowałem się tą strzałką z opisem, a to ta cała linia na rysunku 45 jest ważna
        • zaplutykarzelupa Re: No właśnie dlatego schodzili, że nie widzieli 14.01.11, 21:57
          Wedlug mnie sredniorozgarniety niedzielny kierowca mialby czas, zeby zareagowac jak nagle zaczela im spadac wysokosc (a co dopiro dwoch pilotow). Brak reakcji do samego prawie konca jest nie do glupiego makowskiego wytlumaczenia.
          • zaplutykarzelupa Re: No właśnie dlatego schodzili, że nie widzieli 14.01.11, 21:59
            No i panie himalaisto gdzie pan widzisz na tej rekonstrukcji lancuchy gorski pofaldowanego terenu ze swoich wykresow?
    • hal9000 Już wiem!! 15.01.11, 00:16
      nadal nie widze wyjasnienia, dlaczego piloci schodzili na 20 metrow nie widzac ziemi

Ściągał ich ogromny magnes !! :)
      • you-know-who ja tez Już wiem!! 15.01.11, 08:21
        magnes zwany kula ziemska (to tylko taka teoria jakiegos izaaka n.)

absurdello, nie ekscytuj sie zle zrobina symulacja wideo, zapis parametryczny jest 100% OK, fizyczny. nie ma ani jednej sprzecznosci. (jest jedna nie do konca jasna sprawa: po scieciu 1/3 skrzydla, wolant zamiast w prawo idzie natychmiast w lewo, ale moze to nie byla swiadoma akcja pilotow).
        • igor_uk Re: ja tez Już wiem!! 15.01.11, 09:52
          YKW,ale ja widze wyraznie,ze w ostatnich sekundach (symulacji lotu) wolant byl pociagniety na siebie i za chwile energiczny rych w prawo.("kierownica" skrecona w prawo") .
          Co ja zle widze?
          • you-know-who Re: ja tez Już wiem!! 15.01.11, 10:03
            odmawiam ogladania symulacji. dla mnie wyrocznia jest zapis parametryczny. reszte moge sobie odtworzyc bez animacji. wolant poszedl w lewo.
            • igor_uk Re: ja tez Już wiem!! 15.01.11, 10:07
              ykw,na ktorym wykresie ty to widzisz?
            • migreniasta kiedy wolant poszedł w lewo 15.01.11, 10:36
              było już pozamiatane niestety. Czyste prawa fizyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka