Dodaj do ulubionych

Jezu, kolejna tragedia. Zamachy w Moskwie.

24.01.11, 16:29
Dokąd ten świat zmierza?
Po co to wszytsko?
Obserwuj wątek
    • umciaciarumcia Re: Jezu, kolejna tragedia. Zamachy w Moskwie. 24.01.11, 17:06
      Postępowa opinia całego świata wie, że najgłówniejszym prowodyrem wypadków moskiewskich był Jarosław Kaczyński, który wysłał nikczemnych ekstremistów-samobójców, by dokonali tej potwornej zbrodni, ZEMSTY ZA SMOLEŃSK.
      • absurdello Idź zażyj jakieś leki :(( 24.01.11, 19:06
        j.w.
    • ws21 Jaka tragedia? 24.01.11, 17:19
      Normalna walka o niepodległość.
      Rosjanie siedząc wygodnie w domach przy wódeczle patrzyli z zachwytem jak ich armia równała z ziemią dzielnice mieszkaniowe Groznego. Ze szkołami, żłobkami, mieszkaniami.
      No to przyszła wojna na ich podwórko.
      Nie mam nawet cienia współczucia.
      To prosta kara dla agresora.
      • maccard Re: Jaka tragedia? 24.01.11, 18:17
        Z całym szacunkiem, ale naiwnością jest sądzić, że gdyby nie weszli Rosjanie to Czeczenia byłaby krajem wolnych ludzi, mlekiem i miodem płynącym.
        • ws21 ??? 24.01.11, 18:29
          A to mnie nie interesuje.
          Widzisz, mogliśmy być Szwecją.
          Mogliśmy być Rosją. Mogliśmy być Niemcami.
          Ale jakoś tak dziwnie, obficie płacąc krwia walczyliśmy o niepodległość.
          Ja inne narody idące naszym śladem, jako Polak rozumiem. Wielu naszych bohaterów narodowych też sięgało po terror.
          • jot-es49 Ws21! 24.01.11, 18:56
            To co się wydarzyło nie ma niestety nic wspólnego z jakimiś tam walkami narodowowyzwoleńczymi. Bardziej można mówić o ruchach nacjonalistycznych ale nie mających zlokalizowanych narodowości.
            Zwróć uwagę, że najczęściej są to różnego rodzaju ruchy skrajnie islamistyczne które na całym świecie dokonują zamachów. Nie ma znaczenia narodowość. A niestety Rosja w swoich granicach ma mnóstwo regionów (nawet nie krajów, nie obłaści a regionów) zamieszkałych przez islamistów.
            Robienie z tego typu zamachów walki wyzwoleńczej i dorabianie do tego ideologii patriotycznej jest funta kłaków warte.
            A przekonasz się o tym dobitnie w momencie pierwszego takiego zamachu w Polsce...

Póki co zmierzamy w tym kierunku zdecydowanie, ale to całkiem inna bajka...
            • gat45 Re: Ws21! 24.01.11, 19:10
              Masz rację Jot-es. Ile razy przyjeżdżam do Polski, już na lotnisku uderza mnie niefrasobliwość polskiego tłumu. Nikt nie patrzy podejrzliwie na bezpańską walizkę na przykład. A pod domami, na ulicach stoją metalowe pojemniki na śmieci... Metalowe. Taki jeden u góry schodów do metra Etoile dwie osoby zabił i osiemnaście poharatał okrutnie, sam z siebie. Bo do tego pierwszego gwoździ i muterek walczący o wolność nie dosypali... Fuj,gadać się nie chce.

Czy się mylę, czy podczas wojny zamachy nie były tak ślepe ?
            • ws21 Rosyjskie granice..... 24.01.11, 19:14
              Jak to powiedział W. Hawel? Rosja ma fundamentalny problem z określeniem swoich granic.
              I Polska nie zagranica, i Krym rosyjski, i Naddniestrze i tak dalej ......
              A Czeczeni od chwili podboju bodajże na początku XIX wieku, ciągle walczą o niepodległość.
              I religia nie ma z tym nic wspólnego.
              • jot-es49 Re: Rosyjskie granice..... 24.01.11, 19:31
                Aaaa! Czeczeńcy! Czy to nie ci sami, którzy chcieli z Polski do Strasbourga ze skargą na marne wyżywienie jechać? I mają swojego honorowego konsula w Polsce?

Radzę ci dobrze sprawdź dokładnie kim są oni zacz! Bo jak widzę na razie słuchasz tylko jednej strony i nie dopuszczasz argumentów drugiej...

A jak nie wiadomo o co chodzi to najprawdopodobniej chodzi o kasę!
      • leser.1 Re: Jaka tragedia? 24.01.11, 19:26
        Normalna walka o niepodległość to jest podkładanie min pod "rosomaki'.
        Mordowanie Bogu ducha winnych ludzi to jestbandytyzm!
        Ja wojny na Twoim podwórku Ci nie życzę.
        Gdy jednak Cię to spotka - też współczuł Ci nie będę.
        Dla Ciebie agresorami są turyści z aparatami fotograficznymi, Matki i Ojcowie przyjeżdżający z wizytą do rodzin, czy wracający z pracy?

Idź się człowieku (sic!!!) leczyć!
        • ws21 Re: Jaka tragedia? 24.01.11, 19:36
          No to może zaproponujesz drogę jaką ma maly naród obrać w walce z ogromnym ciemięzycielem. ONZ? Pomógł komukolwiek? Wzniosłe hasła i nędza w realizacji. Bo zawsze na pierwszym miejscu jest interes mocarstwa a nie idee.
          A ta nasza afgańska wyprawa coś dziwnie przypomina mi walkę "O wolność waszą i naszą" pod Samossierą i na San Domingo. Czyli walką o "wolność" Hiszpanii z Hiszpanami i dławienie zrywu niewolników. Afgańczycy są u siebie i mają prawo zyć tak jak oni zdecydują. Nie podobają im się przybysze, to z nimi walczą.
          Pokojowe metody Dalajlamy coś jakby mało skuteczne.
          • leser.1 Re: Jaka tragedia? 24.01.11, 19:45
            Przecież napisałem, że miny pod " rosomaki" - TAK!
            Bo to jest wojna!
            Wojna Dawida z Goliatem.
            Tam moje współczucie dla najeźdźców jest mocno ograniczone.
            Mordowanie cywili to jest jednak zwykły bandytyzm.
            Nigdzie na świecie nie jest uznany za dopuszczalną metodę walki o niepodległość.
            • jot-es49 Re: Jaka tragedia? 24.01.11, 19:53
              Zastanawiam się tylko kto Dawid a kto Goliat. Przypomina mi się wykład politruka z filmu "9 rota" który mówi do żołnierzy: Pamiętajcie, że jeszcze nikt nigdy nie wygrał w Afganistanie.
              Determinacja narodu, który nie ma nic a więc i nic stracić nie może, jest olbrzymia.
              A talibowie tylko i wyłącznie sprytnie ten naród wykorzystują, jak Amerykanie Polaków...
            • ws21 Już o to pytałem..... 24.01.11, 20:02
              Czy Rosjanie równając z ziemią Grozny oszczędzali cywilną ludność? Gdybyś się zapoznał choć z fragmentem zeznań przed trybunałem Sprawiedliwosci w Hadze zmienił byś zdanie.
              Tak to jest, jak jeden ma do dyspozycji odrzutowce i rakiety a drugi pistolet maszynowy i materiał wybuchowy.
              Rosjanie, jak zawsze zresztą w historii mszczą się na ludnosci cywilnej. My mamy zapisaną w historii rzeź Pragi.
              Nie interesują mnie zasady prowadzenia wojen ustalone przez tych z rakietami i odrzutowacami. Każdy walczy dostępnymi metodami. Trzeba było stworzyć organizację międzynarodową potrafiącą na przykład obronić Tybet przed Chinami i Czeczenię przed Rosją. Czeczenia przed wybuchem wojny była uznanym w prawie międzynarodowym niepodległym państwem, uznawanym nawet przez Rosję. I co społeczność międzynarodowa zrobila? Pokrzyczała i dalej interes kwitnie. Co tam Czeczeni, mieszkańcy Tybetu, Kurdowie ....
              • gat45 Re: Już o to pytałem..... 24.01.11, 20:08
                Jak by nie były słuszne prawa narodów uciśnionych, zabijanie na ślepo cywilnej ludności odbiera im w moich oczach legitymację do walki. Do TAKIEJ walki. Co ich akurat tyle obchodzi, co zeszłoroczny śnieg.
                • ws21 Och jak cierpi etyka ..... 24.01.11, 20:22
                  oświeconych i cywilizowanych narodów. Pokrzyczeliśmy. Nawet Dalajlamę gotowi jesteśmy, narażając się na gniew Chin przyjąć. I niech siedzą cicho, bo nam przeszkadzają w ciepłych kapciach oglądać TV.
                  Co nas obchodzą jakieś narody walcące o wolność.
                  A chciałbym nieuki przypomnieć, ze my walczyliśmy 180 lat. Wdrapaliśmy się na niepodległość i mamy innych gdzieś.
              • kzet69 WS21 Czemu łżesz? 24.01.11, 20:27
                Czeczenia przed wybuchem wojny była uznanym w prawie międzynarodowym niepodległym państwem, uznawanym nawet przez Rosję.

Jak w temacie czemu łżesz?
                • kzet69 Re: WS21 Czemu łżesz? 24.01.11, 20:30
                  Mimo ogłoszenia niepodległości w 1991 roku, obecnie żadne państwo świata nie uznaje niepodległości Czeczenii. W 1991 r. niepodległość Czeczenii uznała Gruzja (prezydentem Gruzji był wtedy Zwiad Gamsachurdia, późniejsi prezydenci zachowywali się tak, jakby tej decyzji nie było, nie nastąpiło jednak formalne jej anulowanie). Niepodległość Czeczenii uznawał też Afganistan pod rządami talibów.

pl.wikipedia.org/wiki/Czeczenia
                  WS21 czemu łżesz?
                  • ws21 Ramzan Kadyrow. 25.01.11, 06:23
                    Kto to? Nie ma państwa Czeczenia. Czyżby to był prezydent Rosji?
                    Coś przegapiłem w polityce?
                    • kzet69 Re: Ramzan Kadyrow. 25.01.11, 06:54
                      Nie ma i nie było niepodległego państwa Czeczenia, to jedynie autonomiczna republika w ramach Federacji Rosyjskiej.
                      • ws21 Chwileczę ..... 25.01.11, 07:01
                        A nie było tak, że Gorbaczow publicznie, przed całym światem ogłosił, że republiki mają wolny wybór? To był taki pic? Jeśli Czeczenia to Rosja, po licho jakiś prezydent. jeśli nie, zgodnie z tym co sama Rosja głosi, ma prawo wyboru własnej drogi.
                        Rosja nie potrafi zefiniować swoich granic, i to jest problem.
      • kzet69 Re: Jaka tragedia? 24.01.11, 20:22
        ws21 napisał:

> Normalna walka o niepodległość.
        > Rosjanie siedząc wygodnie w domach przy wódeczle patrzyli z zachwytem jak ich
        > armia równała z ziemią dzielnice mieszkaniowe Groznego. Ze szkołami, żłobkami,
        > mieszkaniami.
        > No to przyszła wojna na ich podwórko.
        > Nie mam nawet cienia współczucia.
        > To prosta kara dla agresora.

Jesteś idiotą? Nie życzę Ci by kiedyś jakaś wojna na twoje podwórko i zabrała ci np. dziecko. co są winni pasażerowie w hali przylotów lotniska durniu? Co jest winny angielski turysta? Co są winne dzieci, które przyszły powitać przylatujących rodziców kretynie?
        Dawno nie widziałem tak beznadziejnego postu.
        • ws21 ? 24.01.11, 20:43
          Dlaczego widzisz skutek a nie widzisz przyczyny?
          Przypominasz mi logikę Niemców, dla których wojna rozpoczęła się zimą 1945 roku. Bo przecież latem jeszcze byli na wczasach nad morzem. I krzywda to Hamburg, Drezno i wypędzenia niewinnego narodu.
          Te zamachy to rozpacz żony której Rosjanie zamordowli męza i dzieci.
          To rozpacz dziecka któremu odebrano rodziców. To krzyk skrzywdzonego narodu.
          Rosjanie popierali tę wojnę. To tylko zemsta za doznaną krzywdę. Bo sprawiedliwości mimo upływu 10 lat się nie doczekali.
          • kzet69 Re: ? 24.01.11, 20:52
            Agresją nie zwalczysz agresji kretynie, to tylko nakręcanie spirali. Morderstwo nie jest sposobem na rozstrzyganie czegokolwiek.

> Te zamachy to rozpacz żony której Rosjanie zamordowli męza i dzieci.
            > To rozpacz dziecka któremu odebrano rodziców. To krzyk skrzywdzonego narodu.
            > Rosjanie popierali tę wojnę. To tylko zemsta za doznaną krzywdę. Bo sprawiedli
            > wości mimo upływu 10 lat się nie doczekali.

Jednak jesteś idiotą, skoro tak rozumiesz w ten sposób sprawiedliwość. Rozumiem że będziesz się cieszył jak ci nóżki pourywa afgańska bomba podłożona w Warszawie?
            • ws21 Oczywiście. 24.01.11, 20:57
              Będę sie cieszył, jak każdy wierzący. Dla nas spotkanie z Bogiem to radosny, oczekiwany moment.
              Jeśli Afganczycy tak ocenią nasz pobyt.....
              Choć cały czas mam nadzieję że nasi żołnierze (z wyjątkami, którymi prawo się zajęło) to nie zbrodniarze.
              • kzet69 Re: Oczywiście. 24.01.11, 21:16
                ws21 napisał:

> Choć cały czas mam nadzieję że nasi żołnierze (z wyjątkami, którymi prawo się z
                > ajęło) to nie zbrodniarze.

A jakie to ma znaczenie dla terrorystów? A hiszpańscy byli zbrodniarzami? Terroeyzm jest aktem politycznym a nie emocjonalnym. Idź spać dzieciaku bo bredzisz...
                • gat45 to jest typowa rozmowa 24.01.11, 21:18
                  gdzie każdy powiedział swoje i widać, że nikt nikogo nie przekona. Nie bądźmy jak politycy, umiejmy skończyć. Ws21 się cieszy, my bolejemy - i tak zostanie.
                  • ws21 Re: to jest typowa rozmowa 24.01.11, 21:36
                    Jeden trzyma stronę agresora, ach ci biedni skrzywdzeni Niemcy, Rosjanie, a drugi widzi ogrom wcześniejszych zbrodnii jako przyczynę, i płacze nad grobami ofiar a nie nad losem zbrodniarza.
                    Jedni i drudzy dostają to na co zasłużyli.
                    Rosjanie to nie naród niewinątek miłujących pokój. To agresywne mocarstwo niszczące sąsiadów.
                    • kzet69 Re: to jest typowa rozmowa 24.01.11, 21:55
                      Każdy kto stosuje terroryzm jako metodę działań politycznych jest zbrodniarzem.
                      • ws21 Zbrodniarze. 25.01.11, 06:25
                        Taki samym zbrodniarzem jest ten, kto kieruje przeciwko ludności cywilnej rakiety, bomby a także ostrzeliwuje z moździerzy bezbronną wioskę. To nie mój pomysł. Tak ustalono w miedzynarodowym prawie, uznanym przez Polskę i Rosję.
                        • kzet69 Re: Zbrodniarze. 25.01.11, 06:55
                          ws21 napisał:

> Taki samym zbrodniarzem jest ten, kto kieruje przeciwko ludności cywilnej rakie
                          > ty, bomby a także ostrzeliwuje z moździerzy bezbronną wioskę.

Zgadza się jest, tylko w niczym to nie usprawiedliwia tego co zabija bombą niewinnych podróżnych na lotnisku...
                          • ws21 Usprawiedliwia. 25.01.11, 07:41
                            To krzyk rozpaczy, wobec obojętności świata na doznane krzywdy.
                            Nie widzę innej metody walki. Droga Dalajlamy się nie sprawdziła.
                            To problem świata, ONZ i wolnych narodów ze powalają na takie bezprawie.
      • barracuda65 Re: Jaka tragedia? 25.01.11, 14:16
        I wiesz, co wydarzyło się w Czeczenii 1991/94? Nie są wydalane i zniszczone rosyjskim. Nie rozkwit niewolnictwa i handlu ludźmi. Tortury były powszechne. Jesteś świadomy tylko wybrane fakty. Od 1996 do 1999, w Czeczenii była praktycznie niezależna. I zwrócił się do bandyckiej kraju. Branie zakładników i handlu został pobity przez jednego ze źródeł Czeczenów dochodów. W 1999 roku Basajew postanowił dołączyć Czeczeńskiej w Republiki Dagestan. Rosja ma doświadczenie skutków niepodległości Czeczenii.

Dla tych, którzy chcą dowiedzieć się o rzeczywistej sytuacji w Czeczenii przed 1994 r. znajduje się tutaj:

conrad2001.narod.ru/russian/steeler.htm
        W rosyjskim języku i nie jest to wersja w języku angielskim.
    • madameblanka Re: Jezu, kolejna tragedia. Zamachy w Moskwie. 24.01.11, 17:27

Macierewicz ruszył na Moskwę??

• zalman_cie_schlodzi Re: Jezu, kolejna tragedia. Zamachy w Moskwie. 24.01.11, 17:30
        Bawi Cię to czy piszesz poważnie?
        • madameblanka Re: Jezu, kolejna tragedia. Zamachy w Moskwie. 24.01.11, 17:45

oczywiście że piszę poważnie, Macierewicz jakby miał tylko środki jest gotowy do takiego posunięcia...
          Nie przeszkadza ci że twój wątek nie ma nic wspólnego z tym forum?

• zalman_cie_schlodzi Re: Jezu, kolejna tragedia. Zamachy w Moskwie. 24.01.11, 18:03
            Mnie absolutnie nie.

Ja bym się nie odważył publicznie pomawiać Macierewicza o planowanie zamachów na życie ludzkie. Bałbym się, że ktoś zapuka do moich drzwi z nakazem. Chyba używasz proxy co?
            • madameblanka Re: Jezu, kolejna tragedia. Zamachy w Moskwie. 24.01.11, 18:13

> Mnie absolutnie nie.

a szkoda, masz gdzieś że piszesz nie na temat, hmmmm??

to nie jest pomawianie tylko wyciąganie wniosków z jego 'działalności politycznej', a do tego każdy ma prawo. Niech on się lepiej zastanowi jakie brednie i oszczerstwa opowiada o Tusku, Millerze i innych...za to go prokuratura czeka, heh

EOT z mojej strony.

• stv5h Re: Jezu, kolejna tragedia. Zamachy w Moskwie. 24.01.11, 18:17
              zalman_cie_schlodzi napisał:

> Mnie absolutnie nie.
              >
              > Ja bym się nie odważył publicznie pomawiać Macierewicza o planowanie zamachów n
              > a życie ludzkie. Bałbym się, że ktoś zapuka do moich drzwi z nakazem. Chyba uży
              > wasz proxy co?

IV RP w całej swojej okazałości, ze straszeniem "zajęcia się" niewygodnymi osobami.
              Skoro twój prezesik z grupą przybocznych czubów może pomawiać Rosjan o morderstwo to chyba można założyć że ktoś z tych przybocznych powziął działania odwetowe wobec znienawidzonych domniemanych "morderców"?
    • kzet69 Co ten wątek tu robi? 24.01.11, 20:16
      Współczuję ofiarom zamachu i łączę się w proteście przeciwko terroryzmowi.
      TYLKO CO TEN WĄTEK ROBI NA TYM FORUM? Co wspólnego z katastrofą smoleńską mają czeczeńskie morderstwa?
      • you-know-who Re: Co ten wątek tu robi? 25.01.11, 07:14
        jeszcze nic. poczekaj pare dni... na tym forum dowolne niepowiazane fakty ukladaja sie bez trudu w logiczna spiskowa calosc..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka