Dodaj do ulubionych

do przysięgłych

IP: *.76.classcom.pl 31.01.05, 13:04
czy ktoś z was miał kontrolowane repertorium i czy został np ukarany jakąś
grzywną za błędy?
Obserwuj wątek
    • Gość: mimi Re: do przysięgłych IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.01.05, 16:21
      Przyłączam sie do tematu i dodaję swoje pytanie: czy z ważnych powodów można
      mieć nieuzupełnione repertorium (zagubione dane)jak to wygląda z pozycji Sądu.
      Proszę o radę
    • anika51 Re: do przysięgłych 31.01.05, 16:25
      Do tej pory kontrolowano nam repertoria co roku. W tamtym roku nie wiem
      dlaczego nie zrobiono tego. Nie miałam nigdy poważnych błędów. Ale zdarzał się
      np. brak podpisu klienta, brak daty itp. "Karano" to zwróceniem uwagi, że
      trzeba o tym pamiętać.
      W moim sądzie ostatnio była "afera". Niektórzy tłumacze tłumaczyli dokumenty
      nie ze swojego języka. Konretnie - zamiast z niemieckiego - z niderlandzkiego.
      O ile wiem zwrócono im tylko uwagę. Ale nie jestm do końca pewna, może się nie
      przyznają do kary.
    • Gość: gosc Re: do przysięgłych IP: *.76.classcom.pl 31.01.05, 16:44
      a czy kontrolowano też rachunki np?
      • Gość: Kasia Re: do przysięgłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 20:05
        Sąd kontroluje tylko repertorium, nie zajmuje się sprawami rachunków i faktur
        (no chyba, że tych dla sądu...)

U mnie pani szybciutko przekartkowała repertorium i postawiła pieczęć- a trochę
        się bałam, bo jak rozpoczęłam DG, to zaczęłam pisać różne "kwiatki" typu 100 zł
        + 22%Vat (pa paru miejscach, teraz wpisuję zawsze netto)...
        • Gość: ja tez Re: do przysięgłych IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.05, 13:31
          a czy mozna nie brac kasy za wynagrodzenie za tłumaczenie przysiegłe?bo z tego
          co wiem nie mozna tłumaczyc jesli sie nie ma działalności, a ja chce tłumaczyc,
          wiem zeby bylo formalnie w porzadku wpisuje w reprtorium zero.Czy ktos sie
          spotkal z taka sytuacja???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka