IP: *.chello.pl 05.11.10, 00:27
Witam,
miesiąc temu straciłam dziewictwo. Od tamtej pory współżyjemy z moim partnerem dosyć regularnie. Po pierwszym stosunku mieliśmy jakiś tydzień przerwy. Jednak nadal odczuwam ból przy wprowadzaniu członka do pochwy. Nie mam żadnego zaczerwienienia, swędzenia, później już nic mnie nie boli. Chciałabym się dowiedzieć czy to normalne, jak temu zaradzić. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: taki sobie ludzik to minie IP: *.toya.net.pl 06.11.10, 20:14
      jak przestaniesz się bać. Wagina się przyzwyczai i to do każdego rozmiaru. Niektóre od dawna nie dziewice miały ten problem jak zaczynaliśmy.
    • michal.lew-starowicz Re: ból 07.11.10, 15:05
      Gość portalu: natalia napisał(a):

> Witam,
      > miesiąc temu straciłam dziewictwo. Od tamtej pory współżyjemy z moim partnerem
      > dosyć regularnie. Po pierwszym stosunku mieliśmy jakiś tydzień przerwy. Jednak
      > nadal odczuwam ból przy wprowadzaniu członka do pochwy. Nie mam żadnego zaczerw
      > ienienia, swędzenia, później już nic mnie nie boli. Chciałabym się dowiedzieć c
      > zy to normalne, jak temu zaradzić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ból może wynikać z nadmiernego napięcia mięśni dna miednicy na początku stosunku, w tej sytuacji związane najczęściej ze stresem, obawy przed wystąpieniem bólu. Może być także związany z niewystarczającą lubrykacją (nawilżeniem pochwy). W tym drugim przypadku zaleca się dłuższą „grę wstępną” lub stosowanie środków nawilżających. Zmniejszenie napięcia można uzyskać stosując ćwiczenia relaksacyjne (opisane w różnych poradnikach). Bez wykonania badania nie mogę jednak wykluczyć innych przyczyn. Jeżeli problem będzie się utrzymywał proponuję konsultację ginekologiczną, a w razie wykluczenia przyczyn ginekologicznych – zgłoszenie się do lekarza seksuologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka