Dodaj do ulubionych

antykoncepcja

IP: 195.94.198.* 18.10.11, 13:38
Witam,
nie jest tajemnica, ze stosunek przerywany nie jest zadna forma antykoncepcji ze wzgledu na wydzielajacy sie u partnera preejakulat, ale czy stosunek nie przerywany w ostatniej chwili, a na kilkanascie sekund przed wytryskiem polaczony z antykoncepcja mechaniczna (globulki) to dobre zabezpieczenie przed niechciana ciaza? Wskaznik Pearla przedstawia skutecznosc tej metody, gdy dochodzi do pelnego stosunku, zastanawiam sie wiec na ile bedzie skuteczna bez konczenia w srodku. Pytam poniewaz nie moge przyjmowac antykoncepcji hormonalnej, jestem rowniez uczulona na lateks, a te dwie prezerwatywy nielateksowe dostepne na Polskim rynku nam nie odpowiadaja.

Obserwuj wątek
    • ewa.zeromska Re: antykoncepcja 18.10.11, 13:45
      Proponujesz bardzo skomplikowaną formę. To jakbyś łapała się lewą ręką za prawe ucho, na dodatek takie kombinacje, nie ujęte we wskaźniku Pearla, nie dają żadnej pewnej gwarancji.
      Myślę, że powinnaś przeprowadzić rzetelną konsultacją ze swoim ginekologiem.
      Wybór metody musi być dostosowany do konkretnej kobiety, do jej stanu zdrowia, etyki, do warunków,a nie tak w ogóle.
      Może powinnaś pomyśleć o wkładce domacicznej?
      Ale o tych kombinacjach ze stosunkiem przerywanym, zapomnij, o ile nie jesteś gotowa na ciążę.
      • Gość: ppp Re: antykoncepcja IP: 195.94.198.* 18.10.11, 14:08
        Dziekuje Pani Ewo, poczulam sie sie jak uczniak na dywaniku ;-)
        Niestety wkladka jest nie dla mnie, jeszcze nie rodzilam. A w kwestii stusunku przerywanego: ja i moj partner bez wzgledu na forme stosowanej antykoncepcji (pigulki, prezerwatywa) nigdy nie konczymy w srodku, wiec dla nas stosunek przerywany to nie "kombinacja" tylko chleb powszedni i dlatego poszukuje metody, ktora bedzie skuteczna ;-)
        • Gość: ona37 Re: antykoncepcja IP: *.play-internet.pl 18.10.11, 15:29
          Z własnego doświadczenia: sama uważam, że stosunek przerywany to ruletka, ale.... nie wpadłam w ten sposób przez ładnych kilka lat, chociaż nie miałam nic przeciwko,by zajść w ciążę:) Pozdrawiam.
          • Gość: ppp Re: antykoncepcja IP: 195.94.198.* 19.10.11, 09:51
            Nie wiem czy doczytalas moja wypowiedz, ale moj stosunek przerywany jest zawsze z dodatkowym zabezpieczeniem (najpierw pigulki, potem jakis czas gumki). Teraz zastanawiam sie czy wystaczy stosunek przerywany+ globulki. To jest istota mojego pytania ;-) Na sam stosunek przerywany nigdy sie nie zdecyduje.
    • ewa.zeromska Re: antykoncepcja 18.10.11, 16:35
      No cóż, sama wiesz, że grasz w ruską ruletkę. Może zainteresuj się naturalnymi metodami regulacji urodzin. To nie jest antykoncepcja i metody - objawowo-termiczna i metoda Billingsów, wymagają szczególnej dyscypliny od partnerów i wiedzy, nadto skierowane są do par, które są gotowe na ewentualną ciążę.
      Poczytaj, porozmawiaj z ginekologiem i z partnerem.
      Pozdrawiam
      • n.wataha Re: antykoncepcja 19.10.11, 11:24
        Bardzo częste stosowanie stosunku przerywanego (a na to wskazywałby Twój post) może prowadzić do utrwalania się pewnych podświadomych nawyków, które gdy takowy nie będziecie już chcieli stosować, może spowodować u Was pewne problemy z ukończeniem "pełnego" stosunku.
        Więc o ile stosunek przerywany jest stosowany sporadycznie, to stosowanie go jako standardowej formy raczej nie powinno mieć miejsca.

Poza wymienionymi przez Ciebie i p. Ewę środków antykoncepcyjnych, są jeszcze krążki dopochwowe, stosowane wraz z maścią plemnikobójczą. Spróbuj może tej metody.
        No i może warto wybrać się w ogóle do lekarza ginekologa i po konsultacji z pewnością doradzi Ci jakąś, odpowiednią dla Ciebie metodę antykoncepcyjną.
        • belcia26 Re: antykoncepcja 15.06.12, 22:45
          ja uważam że każdą forme antykoncepcji najlepiej dostosować indywidualnie z lekarzem ginekologiem.Mimo to mam pytanie jakiej metody stosujecie,jaka jest dla was odpowiednia aby nie wpaść w niechcianą ciąże?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka