Dodaj do ulubionych

Problem estetyczny

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.08.04, 23:26
Witam,
od paru lat choruję na bielactwo nabyte (vitiligo), które to objawia się występowaniem na skórze białych odbarwień.
Mam problem, gdyż owe przebarwienia wystepują obficie na moim ciele. Również w okolicach wejścia do pochwy. Dlatego też krępuję się gdy dochodzi do zbliżeń intymnych, gdyż sądzę ze wygląda to nieestetycznie.. Czy są jakieś możliwości aby to zatuszować, czy pozbyć się tego? Jestem zrozpaczona, czuje sie brzydka.. :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Problem estetyczny IP: 70.64.1.* 13.08.04, 00:04
      Troche to jest w twojej glowie. A na vitligo lekarstwa nie ma. Moze najwyzej jakies kosmetyczne kremy kryjace. Ale te beda pewnie brzydko pachniec wiec sobie raczej daruj. Jak komus nie przeszkadza bielactwo na innych czesciach twojego ciala to i przy cipce tym bardziej.
      Pozdr
    • Gość: patrycja Re: Problem estetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 00:18
      Mam podobnie. Jestem też nakrapiana i tam, od niedawna pod jedną z pach. Rada -
      nie ustawiaj więcej lusterka przy pupie. Plamy od tego nie zginą. Mnie też
      zmartiły, gdy je niechcący tam odkryłam. Nie daję się zwariować - wyparłam je
      ze świadomości.

Uważaj na odkryte! Słońce mocno operuje. Ja parę razy je poparzyłam, pomimo
      grubej warstwy blokera. Bolało!
    • Gość: ania Re: Problem estetyczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 01:29
      Moj chlopak mial podobny problem, odziedziczyl bielactwo po matce. Nie rozwinelo sie to u niego w takim sotpniu jak u niej, ze wiekszosc ciala byla pokryta plamami. Chodzil do dermatologa na naswietlanie, stosowal leki. Latem najlepiej uzywaj kremow z filtrem - 60. (zapytaj w aptece). Paamietaj o profilaktyce, zeby plamy nie stawaly sie jasniejsze. Partner musi zaakceptowac Twoj wyglad. Nie martw sie, z tym mozna zyc. pozdrawiam
      • wcalenietakimaly Re: Problem estetyczny 13.08.04, 03:55
        nie jestes brzydka, jestes orginalna.
        • Gość: brzydka Re: Problem estetyczny IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.08.04, 10:05
          Dzieki za slowa pocieszenia! Chyba naprawde bede musiala sie do tego przyzwyczaic,choc to czasem takie trudne. A moj partner czasem zastanawia sie czemu jestem taka wstydliwa gdy sie kochamy..ja po prostu chyba sie jeszcze z tym nie pogodzilam..
          Dzieki za rady, to fakt, ze juz nie raz mialam poparzenia od slonca na rekach (bo tam tez mam plamy), i choc to niebezpieczne, to mysle ze ciut pomaga-na miejscach tych, ktore po pobycie na sloncu sie zaczerwienily, zaczely pojawiac sie zwyczajne, brazowe plamki. Tez chodzilam na naswietlania do szpitala, ale to niewiele dalo..
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka