Dodaj do ulubionych

Krotkie wedzidelko

IP: *.libre.retevision.es 10.11.01, 13:21
Jestem osiemnastolatkiem i mam pytanie do pana Depki.(lub zorientowanych
internautow)
Po pierwszym moim kontakcie seksualnym, polalo sie duzo krwi. Z poczatku
myslelismy ze to krew mojej dziewczyny, pozniej okazalo sie, ze nie, bylo to
moje wedzidelko.
Zaraz po tym wydarzeniu, zapytalem dwojki kolegow, co to moglo byc i jak sobie
z tym poradzic.
W odpowiedzi uslyszalem, ze jak bylki 11,12 latkami to tez nie mogli zsunac
napletka poza zaladz, ale stopniowo rozciagali coraz bardziej i w przeciagu
krotkiego czasu wszystko juz bylo normalnie. Tak wiec mam pytania:
1. Czy jest mozliwe rozciagniecie wedzidelka bez interwencji chirurgicznej
2. Na czym polega zabieg (troche dokladniej)
3. Czy bywaja powiklania i jaki jest czas powrotu do calkowitego zagojenia sie
wedzidelka
4. Czy pozostaja jakies slady zabiegu (np.blizny)
5. Czy jest to czesty problem
6. Czy kasa chorych pokrywa koszt zabiegu
7. I wreszcie, czy mozna dalej wspolzyc bez wykonywania zabiegu a tylko
zachowywac wieksza ostroznosc.
Dziekuje

Obserwuj wątek
    • Gość: Dani Re: Krotkie wedzidelko IP: 213.97.118.* 13.11.01, 11:04
      Ja proboje rozciagnoc juz jakies dwa late, ale skutki sa raczej mizerne.
      Za zabieg trzeba zaplacic i to slono !!! W Warszawie prawie 650 zl.
      Milego krojenia !
    • Gość: Andrzej Re: Krotkie wedzidelko IP: *.eds.de 13.11.01, 15:42
      Zgadza sie. Zabieg kosztuje okolo 600-700zl ale kasa chorych pokrywa koszt. Sam
      zabieg trwa ok.30min i nie boli. Jednak ze wzgledu na 3-4 szwy po usunieciu
      czesci napletka bedziesz musial sobie odpuscic na conajmniej 2 miesace. Stary
      to nie jest wielki probem. Mialem to wyleczylem i wrocilem. Nie da sie tego
      zalatwic inaczej. Glowa do gory. O rozciaganiu recznym zapomnij, nic nie da a
      bedzie bolec i luszczyc sie.
      • Gość: Kamil Re: Krotkie wedzidelko IP: 213.77.81.* 13.11.01, 19:44
        Miałem ten sam problem i bynajmniej nie korzystałem z żadnych zabiegów i teraz
        jest OK. Otóz podczas stosunku kilka razy je naderwałem ale gdy się zrastało
        za każdym razem było dłuższe - było tego może z pięć razy teraz . Jeśli już je
        naderwiesz i nie jest całkiem zagojone a bardzo chcesz się kochać warto założyć
        prezerwatywe - zmniejsza naciąganie skóry penisa gdy partnerka jest" bardzo
        wąska" lub niezbyt mokra.
        Pozdrawiam - głowa do góry i penis oczywiście również.
        • upi Re: Krotkie wedzidelko 15.11.01, 16:01
          Witam

Odpowiadam na pytania::
          1. Czy jest mozliwe rozciagniecie wedzidelka bez interwencji
          chirurgicznej

Z tego co mówił mi lekarz to tak. wszystko zależy od tego, w jakim stopniu
          napletek schodzi z żołędzia. Ale lekarz genaralnie zalecił interwencję
          chirurgiczną, bo to jest najpewniejsze. W przypadku rozciągania napletaka bądź
          tylko jego nacinania moga wystąpić nawroty. Więc najlepiej zrobić to raz, a
          dobrze
          2. Na czym polega zabieg (troche dokladniej)
          Zabieg polega na usunięcia napletka, a raczej jego nadmiaru oraz poszerzeniu go.
          Prawidłowo powinno to wygladać w ten sposób, że napletek powinien schdzić z
          żołędzia bez żadnych oporów. Sam zabieg trwa około 30 min. Znieczulenie działa
          na 100%
          3. Czy bywaja powiklania i jaki jest czas powrotu do calkowitego
          zagojenia sie
          wedzidelka
          Ja tutaj miałem problem... ale tylko dzieki sobie... po prostu wdał mi sie stan
          zapalny ponieważ długo zwlekałem w pójściem do lekarza. Powikłań praktycznie
          nie ma. Tylko w związku ze stanem zapalnym rana operacyjna goiła sie dłużej.
          Kłopot sprawia tylko na początku oddawanie moczu z uwagi na opatrunek i uczucie
          pieczenia rany. Ale to nie jest tragiczne.
          4. Czy pozostaja jakies slady zabiegu (np.blizny)
          Żadnych śladów zabiegu typu blizny. Ale nie da się tego ukryc, że jest się po
          zabiegu ponieważ napletek jest krótszy niż zazwyczaj u męzczyzn. W każdym bądź
          razie w opinii kobiet warto jest być obrzezanym. Jest to bardziej higieniczne.
          Kobiety to doceniają zapewniam Cię.
          5. Czy jest to czesty problem

Z tego co wiem jest to problem dosyć czesty. Wielu moich znajomych miało ten
          problem.
          6. Czy kasa chorych pokrywa koszt zabiegu

Na to bytanie nie umiem odpowiedzieć. Zabieg miałem prywatnie
          7. I wreszcie, czy mozna dalej wspolzyc bez wykonywania zabiegu a tylko
          zachowywac wieksza ostroznosc.
          Osobiście nie polecam. Nie daje to pełnych doznań podczas stosunku
          Radzę to zrobić... z własnego doświadczenia wiem

I głowa do góry... nie jest to nic strasznego
          • Gość: STULEJKA Re: Krotkie wedzidelko IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 00:16
            Miałem problem za krotkiego wędzidełka i stulejki. Bardzo dobrze zrobili mi to
            w Poznaniu - mogę szczerze polecić bo są tam znakomici chirurdzy. Nic nie
            bolało. Przychodnia ma swoja specjalna stronę o stulejce:
            stulejka.w.interia.pl
      • Gość: Dani Re: Krotkie wedzidelko IP: 213.97.118.* 16.11.01, 10:55
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Ze wzgledu na 3-4 szwy po usunieciu
        > czesci napletka bedziesz musial sobie odpuscic na conajmniej 2 miesace.

Jak to czesciowe usuniecie napletka. Nic o tym nie wiedzialem, lekarz z ktorym
        kiedys rozmawialem nic o tym nie wspominal ?!!
        Nie chce usuwac napletka !!

• Gość: Andrzej Re: Krotkie wedzidelko IP: *.eds.de 16.11.01, 11:53
          Byc moze w twoim przypadku sa inne sposoby na rozwiazanie problemu. U mnie
          trzeba bylo ciac. Ale nie wiem czym sie martwisz. Jest tak samo jak przedtem.
          Podobno mamy nawet lepiej ze wzgledu na doznania i higiene. Wyluzuj sie i nie
          stwarzaj sobie problemow.
          Pozdrowienia
          • Gość: ed Re: Krotkie wedzidelko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 20:21
            ja także mam pytanie dotyczące tego problemu.mam 15 lat i taki sam
            problem.dlatego też jestem ciekaw co mam zrobić.pierwsze moje pytanie ,to czy
            rzeczywiście ja,w moim wieku,mam tylko jakiś przejściowy problem i mi to minie?
            jeszcze 2 miesiące temu w ogóle nie mogłem ściągać napletka,ale teraz mogę
            ściągać(ale z małym oporem),lecz gdy mam nawilżoną żołądż,to już z łatwością
            schodzi,ale się mocno nie zatrzymuje(po pary ruchach wraca do starej
            pozycji).dlatego też zwracam sie z pytaniem,czy koniecznie będe potrzebował
            zabieg?mam 15 lat, i na prywatny zabieg narazie mnie nie stać,a żeby zabieg
            odbył się w państwowym szpitalu,o będe musiał powiadomić rodziców,a nie jest to
            raczej łatwe.bardzo proszę o odpowiedż i dziękuje za rady
    • andrzej.depko Re: Krotkie wedzidelko 17.11.01, 01:33
      Dziękuję Andrzejowi, Kamilowi i Upiemu za rzetelne infromacje.
    • Gość: Bona Marcinie! IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.11.01, 01:46
      Poszukaj w starych wątkach tematu "obrzezanie". Oczywiscie, zauważyłam, że nie
      tego sobie życzysz, ale tam znajdziesz wypowiedzi, które mogą Ci pomóc.
      Niestety, nie pamietam n-ru wątku, ale polecam - byłam zainteresowana z powodu
      problemu syna ze stulejką i otrzymałam dużo waznych informacji.
      Pzdr!
    • Gość: Neon Re: Krotkie wedzidelko IP: *.toya.net.pl 04.12.01, 22:32
      hm czytajac to naszlo mnie pewne pytanie.. jestem normalny i preferuje
      kobiety.. ale czy jesli lekarz zacznie ogladac mojeg czlonka nie dojdzie do
      wzwodu? Glupio bym sie czul bo jeszcze zaden lekarz nigdy tego nie robil i nie
      chcialbym by tak pozostalo.. ale wyleczyc sie trzeba :-(
      • Gość: Mar Re: Krotkie wedzidelko IP: 213.25.197.* 04.12.01, 22:47
        Gość portalu: Neon napisał(a):

> hm czytajac to naszlo mnie pewne pytanie.. jestem normalny i preferuje
        > kobiety.. ale czy jesli lekarz zacznie ogladac mojeg czlonka nie dojdzie do
        > wzwodu? Glupio bym sie czul bo jeszcze zaden lekarz nigdy tego nie robil i nie
        > chcialbym by tak pozostalo.. ale wyleczyc sie trzeba :-(

To zależy... Przede wszystkim możesz mieć wzwód - zwłasza, że lekarz będzie być
        może dotykał twojego penisa. Ale lekarze są wogóle nie wrazliwi na takie sprawy i
        ich to nie rusza. Nie musisz być "kochającym inaczej", żeby mieć wzwód przy
        dotkaniu prącia. Byłoby raczej powodem do niepokoju, jakbyś go nie miał.
        Może być jednak tak, że podczas wizyty będziesz tak spiety, że nie będzie mowy o
        erekcji. Wręcz przeciwnie - skurczy ci się, a skóra na mosznie się sciągnie i
        jądra niemal schowają się w pachwiny ;-). najprostrzy sposób aby uniknąć erekcji,
        to pomyśl sobie o czymś nieprzyjemnym - np. że jutro mija termin spłaty kolejnej
        raty za samochód albo, wyobraź sobie swoją tesciową nago...
      • Gość: Dani Re: Krotkie wedzidelko IP: 213.97.118.* 10.12.01, 17:09
        Gość portalu: Neon napisał(a):

> hm czytajac to naszlo mnie pewne pytanie.. jestem normalny i preferuje
        > kobiety.. ale czy jesli lekarz zacznie ogladac mojeg czlonka nie dojdzie do
        > wzwodu? Glupio bym sie czul bo jeszcze zaden lekarz nigdy tego nie robil i nie
        > chcialbym by tak pozostalo.. ale wyleczyc sie trzeba :-(

Mi sie to przydazylo, ale nie przejmuje sie za bardzo. Lekarz nic nie
        powiedzial apropos tego incydentu. Trudno, zdarza sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka