Dodaj do ulubionych

Obywatelstwo...

27.08.10, 19:24
Pytanie do tych osob, ktore juz ma obyw. USA.
W kwietniu minie 5 lat jak posiadam zk, wiec moge skladac podanie o
obywatelstwo. Jak dlugo wam zajelo otrzymanie obywatelstwa od momentu
zlozenia papierow. Duzo bylo w tym zachodu w porownaniu z zk?
Obserwuj wątek
    • aneta05 Re: Obywatelstwo... 27.08.10, 20:12
      edytais napisała:

> Pytanie do tych osob, ktore juz ma obyw. USA.
      > W kwietniu minie 5 lat jak posiadam zk, wiec moge skladac podanie o
      > obywatelstwo. Jak dlugo wam zajelo otrzymanie obywatelstwa od
      momentu
      > zlozenia papierow. Duzo bylo w tym zachodu w porownaniu z zk?

dawno to bylo wiec juz nie do konca pamietam ale chyba caly proces
      trwal okolo roku i bylo mniej problemow i papierow niz z ZC. To
      zdaje sie tez zalezy gdzie mieszkasz i od ilosci chetnych imigrantow
      w Twoim rejonie. Powodzenia!!!
      • magdamajewski Re: Obywatelstwo... 27.08.10, 20:43
        ja sie przymierzam, wiem ze znajomi niedawno dostali. Pol roku im to
        zajelo - NY papiery wypelnili sami, notariusz podbil - koszt cos okolo 650
        za osobe za wszystko - teraz chyba drozej
        • mazurka313 Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 07:28
          a w jakim celu notariusz podbijal papiery? nie robilam nic takiego...
        • malgoska182 Re: Obywatelstwo... 12.09.10, 16:05
          Sama wypelnilam ,sama wyslalam.Nie potrzeba zadnych podpisow notarialnych.Forme N-400 drukujesz z internetu,mozesz automatycznie wypelnic na internecie(chodzi o to ,ze pozniej nie musisz wypelniac dlugopisem),drukujesz , wkladasz czek lub MO na $675 , kopie Green Card oraz 2 zdjecia. Moje dokumenty wplynely do nich 14 sierpnia,18 listopada zdawalam egzamin,4 grudnia mialam przysiege.Wiec wszystko zajelo 4 miesiace.Bardzo przyjemny egzamin,sama uroczystosc tez.Miejsce malo uroczyste(dolny Brooklyn)Cadman Plaza.Powodzenia.
    • vdal Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 02:08
      edyta zobacz na ta strone:
      www.visajourney.com
      tam jest na temat wiz,ale tez jak sie rpzechodzi rpzez
      obywatelstwo , ludzie wpisuja najbardziej aktualne terminy.
      • edytais Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 02:28
        Dzieki. bede czytala
        Nastraszyliscie mnie. Maz planuje sabatical we wrzesniu i zamierzamy wyjechac z
        USA. Ja mam nadzieje,ze do wyjazdu bede miala obywat USA.
        Nie zamierzamy do USA wrocic, ale nie chce tez za soba palic mostow i nie chce
        stracic zielonej karty Szczgolnie, ze tyle nas pracy, nerwow i kasy kosztowala
        (bo przez prace a nie malzenstwo z obywatelem)
        Tak w razie jakby nasze plany zagraniczne nie wypalily to do USA zawsze wtedy
        mozemy wrocic. Ja jedyna bym skladala papiery. Dzieci maja obywat USA bo tu
        urodzone. Maz Niemiec i stracilby niemieckie, wiec nie chce amerykanskiego.
        Pomyslelismy, ze jesli wyszloby tak, ze do USA bysmy wrocili to wtedy latwiej
        zalatwiac papiery bo on bylby mezem obywatelki USA :)
        • miskidomleka Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 02:50
          edytais napisała:

> Nastraszyliscie mnie. Maz planuje sabatical we wrzesniu i
          zamierzamy wyjechac z USA.

Znaczy, zabierasz się za załatwianie sprawy dotyczącej imigracji na
          jeden miesiąc przed terminem? Optymistka...
          • edytkus Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 03:07
            Znajomy zlozyl podanie w marcu (w maju mijala trzecia rocznica
            uzyskania ZK poprzez malzenstwo z obywatelka), zdanie egzaminu i
            przysiege oblewal jakies trzy tygodnie temu, wiec stosunkowo szybko.
            Juz sie nawet zdazyl postarac o paszport amerykanski.
          • edytais Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 19:53
            Nie jeden miesiac! Pisalam, ze w kwietniu dopiero bedzie 5 lat :) Ja mialam na
            mysli wrzesien 2011 (nie juz teraz). Tylko jak zaczne zalatwiac w kwietniu to
            chcialabym do wrzesnia sie wyrobic (rok 2011)

SUPER!!!! ze moge zaczynac 90 dni przed. Mialam nadzieje na wyjazd do Polski na
            wakacje, wiec moze i nawet cos z tego wyjdzie :)
            Zloze papiery w styczniu. Zielona karte dostalismy super szybko. Juz nawet nie
            pamietam jak szybko... Zdaje sie wyslalismy w styczniu a w pierwszym tygodniu
            kwietnia juz mielismy w skrzynce pocztowej. Arkansas chyba ma malo cudzoziemcow
            i krotko sie czeka. Mam nadzieje, ze tak samo szybko zalatwiaja obywatelstwo.
        • ertes Re: Obywatelstwo... 10.09.10, 20:50
          > urodzone. Maz Niemiec i stracilby niemieckie, wiec nie chce amerykanskiego.

Tak straci jak pojdzie do niemieckiego konsulatu czy gdziekowliek i grzecznie powie ze wlasnie przyjal inne obywatelstwo.
          Jesli jednak tego nie zrobi to nawet pies z kulawa noga w niemieckim urzedzie nie bedzie wiedzial i nic nie straci.
          Znam tutaj kilku Niemcow i zaden nie stracil obywatelstwa.
          • miskidomleka Re: Obywatelstwo... 10.09.10, 22:50
            ertes napisał:

> > urodzone. Maz Niemiec i stracilby niemieckie, wiec nie chce amerykanskieg
            > o.
            >
            > Tak straci jak pojdzie do niemieckiego konsulatu czy gdziekowliek i grzecznie p
            > owie ze wlasnie przyjal inne obywatelstwo.

Rok czy dwa lata temu znajomy Niemiec mówił mi, że Niemcy zaczęły zezwalać na podwójne obywatelstwo.
    • marekatlanta71 Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 03:04
      3 miesiace od zlozenia do obywatelstwa. 3 wycieczki do USCIS - odciski
      (palcow, nie na nogach), egzamin (farsa) i przysiega (bardzo milo).
      Skladac mozna na 90 dni przed uplynieciem 5 lat.
      • staua Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 05:45

> Skladac mozna na 90 dni przed uplynieciem 5 lat.
        Dobrze wiedziec, to dla mnie fajna informacja :-)
        • mazurka313 Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 07:27
          papiery wyslalam pod koniec kwietnia, pod koniec czerwca mialam odciski i 8
          sierpnia egzamin,
    • sondra Re: Obywatelstwo... 28.08.10, 16:20
      Prawie dwa lata, z czego 6 miesięcy wzięło się z tego, że ja sama przełożyłam termin przysięgi, ale pozostałe opóźnienia wynikały z winy ówczesnego INS-u: zgubili papiery, zrobili błąd w nazwisku, nie odpowiadali na korespondencję. Nie zależało mi na pośpiechu, więc proces nie był stresujący, za to był okazją do obserwacji absurdów biurokratycznych, których kulminacją było skierowanie mnie po raz drugi na pobranie odcisków palców, bo "poprzednie się zdezaktualizowały" (!).
      • marekatlanta71 Re: Obywatelstwo...Dlaczego 28.08.10, 19:46
        • marekatlanta71 Re: Obywatelstwo...Dlaczego 28.08.10, 19:48
          IPad i GW sie nie lubia :(

Dlaczego uwazasz ze powtorne wezwanie na biometrics jest absurdem? W
          koncu pobieraja nie tylko odciski, ale takze robia zdjecie.
          • staua Re: Obywatelstwo...Dlaczego 28.08.10, 20:22
            To mogli zrobic tylko zdjecie (zreszta w paszporcie np. zdjecie ma sie
            10 lat, a wiec po roku drugie nie jest konieczne).
            Z tymi odciskami o sie zdarzylo tez paru moim znajomym. Mnie w pracy
            (nie do obywatelstwa) pobrali juz 3 razy, a pracuje tam poltora roku.
          • sondra Re: Obywatelstwo...Dlaczego 28.08.10, 20:31
            marekatlanta71 napisał:

> Dlaczego uwazasz ze powtorne wezwanie na biometrics jest absurdem? W
            > koncu pobieraja nie tylko odciski, ale takze robia zdjecie.

Cel pobrania odcisków palców jest taki, żeby mnie mogli za 20 lat po tych odciskach rozpoznać. Zakładanie, że one zmieniły się po upływie mniej niż roku jest nie tylko sprzeczne ze znajomością anatomii, ale bez sensu z punktu widzenia całej procedury. Robienie drugiego zdjęcia byłoby tylko odrobinę mniej absurdalne (nie jestem pewna, czy robili mi zdjęcie, pamiętam tylko odciski).
            • marekatlanta71 Re: Obywatelstwo...Dlaczego 29.08.10, 03:09
              TK, ale to nie odciski traca waznosc, ale wyniki przeszukania bazy
              danych FBI. W ciagu 3 miesiecy moglas np. zbroic cos bardzo brzydkiego.
              A prawo zabrania USCIS na przechowywanie Twoich odciskow = zeby
              sprawdzic czy cos nie nabroilas musza pobrac nowe. Prawo takze zabrania
              FBI przechowywania Twoich odciskow jezeli nic nie nabroilas. Wiec
              potrzeba ich pobierania nie wynika z glupot biurokracji, ale prawa
              ktore zabrania agencjom federalnym na przechowywanie niektorych
              informacji o osobach nie lamiacych prawa. I w sumie powinnismy sie z
              tego cieszyc a nie narzekac ze mogliby trzymac sobie odciski (i pewnie
              potem by im sie pomieszaly z odciskami jakiegos strasznego przestepcy i
              czlowiek poszedlby siedziec...)
              • sondra Re: Obywatelstwo...Dlaczego 29.08.10, 05:52
                marekatlanta71 napisał:

> I w sumie powinnismy sie z
                > tego cieszyc a nie narzekac ze mogliby trzymac sobie odciski (i pewnie
                > potem by im sie pomieszaly z odciskami jakiegos strasznego przestepcy i
                > czlowiek poszedlby siedziec...)

Wiesz, od kiedy INS przekręcił moje nazwisko i w żaden sposób nie dało się tego odkręcić, to możliwość pomieszania odcisków uważam za mały pikuś. Przy ewentualnym aresztowaniu jeszcze raz pobiorą, porównają z miejscem zbrodni i się wyjaśni :-).

A swoją drogą, jak te przepisy ograniczające przechowywanie danych mają się do Aktu Patriotycznego? Bo mądrość ludowa utrzymuje, że teraz władze mogą praktycznie robić co chcą.
                • marekatlanta71 Re: Obywatelstwo...Dlaczego 29.08.10, 15:11
                  Praktycznie wszystkie przekrecenia nazwisk wynikaja z niedoskonalosci
                  oprogramowania ktore czyta papiery. Zreszta wiele osob tak skrobie
                  dlugopisem ze odczytanie tego jest niemozliwe :)

USCIS zna mnie jako Mareu (ciekawe jak z K zrobilo sie U), Marck (c
                  jest w sumie podobne do e), Mark i chyba tyle. Zreszta SSA tez uwaza ze
                  mam na imie Mareu...

Patriot Act pozwala administracji na wiele, ale przede wszystkim NSA i
                  troche CIA. FBI nie ma wcale wiekszych uprawnien.

Czy wiesz ze NADAL nie ma komunikacji miedzy SSA i USCIS = informacje o
                  tym ze dana osoba zarabia pieniadze nielegalnie nie sa przesylane do
                  USCIS. Od 20 lat mowi sie o dzieleniu danych, ale jakos nie potrafia
                  tego wykonac. Czy wiesz takze ze odciski palcow zbierane przy wjezdzie
                  do USA utykaja w korku spowodowanym niewydolnoscia FBI i czesto nawet
                  nie sa sprawdzane? Niby mamy XXI wiek, ale systemy informatyczne
                  kluczowych agencji rzadu USA sa niewydolne i niedoinwestowane.
                  • edytais Re: Obywatelstwo...Dlaczego 29.08.10, 18:28
                    Troche zbocze z tematu, ale skoro mowa o odciskach palcow to spotkalo mnie cos
                    dziwnego....
                    Poszlam do banku swojego zeby notariusz podpieczetowal mi papiery gdzie musial
                    poswiadczyc moj podpis. Tylko i wylacznie o moj autentyczny podpis chodzilo.
                    Pierwszy raz sie spotkalam z tym, ze pobral moje odciski palcow oraz zrobil
                    kopie moich dokumentow. Powinnam byla zapytac po co i dlaczego ale okropnie sie
                    spieszylam!
                    Czy to cos nowego wszedzie czy tylko w moim banku tak wymyslili. Nie bardzo mi
                    odpowiada to, zeby bank mial kopie moich roznych dokumentow. Teraz zbieram
                    papiery do imigracji nowozelandzkiej typu paszporty, akty urodzenia, wszelkie
                    inne wazne i nie podoba mi sie, ze bank mialby wszytko to skopiowane!!! Nie
                    maja do tego uprawnienia IMHO.
                    • edytkus Re: Obywatelstwo...Dlaczego 29.08.10, 23:49
                      > Tylko i wylacznie o moj autentyczny podpis chodzilo.
                      > Pierwszy raz sie spotkalam z tym, ze pobral moje odciski palcow
                      oraz zrobil
                      > kopie moich dokumentow.

nie spotkalam sie z tym ale teraz coraz wiecej instytucji stara sie
                      zabezpieczac przed identity theft, aczkolwiek moglas nie udzielic
                      zgody na skopiowanie dokumentow, taka smao jak nigdy nei musisz
                      podawac nr SS.

A propos przekrecania imion, ja czesto jestem w dokumentach Edyt albo
                      Edytae. Moj brat Rafał zostal przemianowany na Rafaela ;) a moje
                      nazwisko ma juz tyle wariacji ze wkrotce sama zapomne jak wyglada w
                      oryginale ;)))
                      • edytais Re: Obywatelstwo...Dlaczego 30.08.10, 02:33
                        Ja dawno temu postanowilam nie zmieniac nazwiska po wyjsciu za maz. Ja mam w
                        nazwisku szcz wiec tego nikt tu nie byl w stanie wypowiedziec czy nawet
                        poprawnie skopiowac. Tak jak edytkus, tyle wersji widzialam swojego nazwiska
                        ile gwiazd na niebie :D
                        Cieszylam sie ze zmiany nazwiska po wyjsciu za maz. Nowe jest o wiele prostsze
                        chociaz tez nie super latwe, bo niemieckie. Ale przynajmniej ludzie jako tako
                        je moga wypowiedziec. Byly drobne pominiecia litery, ale rzadko.
                        • martenia25 Re: Obywatelstwo...Dlaczego 30.08.10, 04:17
                          Ja tez czekam na zlozenie papierow, dziwi manie tylko jedna rzecz ze
                          kazy mowi ze mozna skladac na 3 miesiace wczesniej, ale tam w
                          papierach dokladnie pisze ze dopiero po uplywie 3 lat-wprzypadku
                          slubu obywatelem lub 5ciu lat z zk. No i jak sie sklada te papiery
                          to trzeba sie podpisac podac date ze rzeczywiscie minely te lata i
                          ze wszystko jest wiarygodne, nic tam nie pisze ze mozna sie ubiegac
                          3 miesiace przed uplywem terminu. A wiec z jednej strony boje sie ze
                          jak wysle za wczesniej zwroca mi te papiery.

Ktos jeszcze powyrzej wspomnial o notariuszu, nic tam takiego nie
                          widzialam ze trzeba stempel notariusza.
                          • edytais Re: Obywatelstwo...Dlaczego 30.08.10, 16:06
                            Ja juz znalaznlam. M-476 Guide... Strona 22 na dole pisze:
                            "If you are applying based on 5 years as a Permanent Resident or 3 years as a
                            Permanent Resident married to a US citizen, you may file for naturalization up
                            to 90 days before you meet the continuous residence requirement"
                            • edytais Zgadzam sie.....chyba nie ma 90 dni przed! 30.08.10, 16:10
                              Za wczesnie poszlo.

Time as permanent resident i continuous residence to oddzielna tabelka.
                              Mozna byc permenent resident przez 10 lat a nie miec tych 5 lat continuous
                              residence, wiec zanim to drugie minie mozna skladac na 90 dni przed.
                              Ja z tego tak rozumiem, ze nie mozna wysylac wczesniej niz "time as permanent
                              resident" minie to 3 lata z malzenstwem i 5 lat z nie.

Zgadzam sie z poprzedniczka...

Pytanie, czy ktos wysylal wczesniej? (mniej niz 3 lata lub 5 niz data na karcie?)
                              • beatamc Re: Zgadzam sie.....chyba nie ma 90 dni przed! 30.08.10, 16:56
                                tak, mmoj maz i jego siostra. Mogli zalatwiac papiery wczesniej i nikt im
                                problemu z tym nie robil. Tylko, ze to bylo ponad 10 lat temu.
                              • marekatlanta71 Re: Zgadzam sie.....chyba nie ma 90 dni przed! 31.08.10, 00:25
                                Tak i nie bylo problemow.
                  • magdamajewski Re:Edytais 31.08.10, 19:05
                    tak z czystej ciekawosci pytam.
                    Byliscie kiedys w NZ czy tak na "slepo" wyjezdzacie?
                    • edytais Re:Edytais 01.09.10, 04:45
                      Nie zupelnie tak na 100% slepo, mamy rodzine i znajomych.
                      Wlasnie ze wzledu na slepy wyjazd nie chce sobie odcinac drogi powrotnej do
                      USA.... New adventure!
                      Bierzemy tez pod uwage SZwajcarie nie tylko NZ (minus to blisko tescia oraz 10x
                      gestsze zaludnienie niz NZ). Wyspa prawie bezludna bylalby dla nas najlepsza,
                      ale o takie trudno teraz....
    • ada0406 Re: Obywatelstwo... 12.09.10, 21:43
      moj maz czekal okolo roku ale to dawno temu. Tesciowa czekala w zeszlym roku 3 m-ce w NY a papierow duzo mniej niz do ZK
      • edytais Re: Obywatelstwo... 27.09.10, 12:11
        Dzieki za podpowiedz z Niemcami! Nawet nie wiedzialam, ze przepisy sie zmienily.
        Maz musi zlozyc podanie o pozwolenie na podwojne obywatelstwo. Troche trudniej niz nam, bo to jest dodakowa robota papierkowa, ale do zrobienia.
        My chyba wybierzemy opcje zgloszenia o dluzszej nieobecnosci, zeby on nie stracil karty.
        Mysle, ze po 2-3 latach poza USA bedziemy wiedzieli gdzie w koncu chcemy byc.... przynajmniej mam taka nadzieje, ze zechcemy gdzies korzenie zapuscic.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka