Dodaj do ulubionych

orientalne przedmioty

07.04.04, 18:26
Potrzebuje kupic prezent dla osoby, ktora sie w takowych lubuje. Najlatwiej
byloby to zrobic przez internet bo wyprawa na China Town zajmie mi caly
dzien;). Czy ktos moze ma jakis link i moze mi pomoc?Jestem kompletnie
niezorientowana w tym temacie.Z gory dziekuje:))))
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: orientalne przedmioty 07.04.04, 18:35
      jaga_nj napisała:

> Potrzebuje kupic prezent dla osoby, ktora sie w takowych lubuje. Najlatwiej
      > byloby to zrobic przez internet bo wyprawa na China Town zajmie mi caly
      > dzien;). Czy ktos moze ma jakis link i moze mi pomoc?Jestem kompletnie
      > niezorientowana w tym temacie.Z gory dziekuje:))))
      >

czego szukasz? cokolwiek , byle by orientalne bylo?... na webie
      trudno "zobaczyc" jakosc... w ciemno mozesz isc moze tu

www.japanwoodworker.com/page.asp?content_id=2896
      i kupic recznie robiony doskonaly japonski noz za $300 :>>

po ceramike jednak pojechalbym na china town...

mosiezne buddy ---> najlepiej na e-bay (prosto z chin, okolo $100-$125 razem z
      shipping)
      • jot-23 heh... 07.04.04, 18:37
        "Maboroshi no Meito Chef's Knives, made by swordsmith Teruyasu Fujiwara the
        fourth, are among the finest in the world. He explains that the manufacture of
        these knives requires all of the sword making experience and techniques passed
        down in his family through the generations. As with famous swords of old, he
        has given these knives a name, Maboroshi no Meito which roughly translates
        to "Visionary Sword Celebrated in Victory". Fujiwara knives are widely coveted
        by professional chefs for their incredibly sharp, long lasting edge.

Mr. Fujiwara makes the complete knife from start to finish. For the blade, he
        uses a proprietary #1 white high carbon steel (1.5%) called Izuha-kou forged
        laminated between two layers of stainless steel. The blade is then hardened to
        Rockwell 64-65 and attached to a pakka wood handle with bolster and full length
        tang. Each knife is fully sharpened to a razor edge. Blade length is 6", and
        overall length is 10-3/4".

A History of Fujiwara Hamono

Over 130 years ago, Teruyasu Fujiwara the first began his career as a master
        black smith making farm tools. When his son Fujiwara the second was of age, he
        was apprenticed to the famous Tokyo sword smith Masahide Suishinshi. After some
        years of training, he retuned to his father’s shop and commenced to make swords.

The family continued this tradition until sword making was restricted after
        WWII. At this point the Fujiwara's were forced to make knives in addition to
        two swords a month to make a living. For a time, they became very famous for
        their knives used in the manufacture of Tatami mats.

But by the end of the 1960’s Tatami knives were no longer needed due to
        automation of Tatami manufacturing. So they decided to make kitchen knives.
        They were determined to recover family fortunes by making the very best quality
        kitchen knives possible.

To this end, they spent the next ten years developing the steel and techniques
        necessary to forge weld stainless steel with high carbon steel and then
        properly temper harden the blade. It took all of the knowledge gain by the
        family from more than 100 years of forging swords to successfully produce their
        current offering of kitchen knives.

For the last 10 years, Fujiwara the fourth has continued the family tradition.

Fujiwara knives have been endorsed by many professional chefs including Mr.
        Kunio Fukazawa of the Imperial Hotel in Tokyo."
        • jaga_nj Re: heh... 07.04.04, 18:47
          Dziekuje za info. Te noze ciekawie sie zapowiadaja, szukam jednak czegos
          bardziej ozdobnego np. jakas figurke, nie budde, cos innego. Faktycznie w sieci
          ciezko sprawdzic jakosc.Duzo rzeczy wyglada odpustowo. Moze sie myle, ale ja
          sie w tym stylu nie lubuje i ciezko mi cos znalezc. Jeszcze raz dziekuje:)
          • jot-23 Re: heh... 07.04.04, 19:14
            jaga_nj napisała:

> Dziekuje za info. Te noze ciekawie sie zapowiadaja, szukam jednak czegos
            > bardziej ozdobnego np. jakas figurke, nie budde, cos innego. Faktycznie w
            sieci
            >
            > ciezko sprawdzic jakosc.Duzo rzeczy wyglada odpustowo. Moze sie myle, ale ja
            > sie w tym stylu nie lubuje i ciezko mi cos znalezc. Jeszcze raz dziekuje:)

aha... bardzo duzo...

niezupelnie "orientalne" ale...kto wie... maja rzeczy naprawde dobrej jakosci

www.artemission.com
            poza tym moze poszukaj na webie (ebay-u itd) netsuke...
      • cmok_wawelski Jak orientalne? 07.04.04, 18:49
        Z Twojego nicka wynika, że jesteś z NJ i stąd też chyba niechęć do wyjazdu na
        Chinatown (czas, tunele, koszt parkingu itd)...
        ;)

Polecam "Uncle City" jak mawiają Hindusi zakładając, że każdy z każdym jest tam
        jakoś spokrewniony.
        Czyli Edison, NJ.
        Każdy Hindus na każdej stacji benzynowej powie Ci gdzie i jak jechać.
        Centrum sklepowe wyglada jakby było wyjęte prosto z New Delhi minus słonie,
        riksze, śmierdzące spalinami autobusy, tłum i upał. Byłem wiele razy i tu i tam
        więc wiem. 1/100 000 Delhi ale o ile bliżej!
        Zaletą Hinsuskich sklepików i sklepikarzy (w odróżnieniu od n.p. chińskich)
        jest ich sympatyczna usłużność, brak napisów "you break it - you buy it" + chęć
        do targowania się + niezgłębionego objaśniania zalet towaru.
        Niczego tak dobrze nie wspominam jak kupowania dywanów w New Delhi. Nie kupiłem
        ani jednego ale ile czaju wypiłem, na ilu dywanach się wyleżałem w chłodnym
        podmuchu klimatyzacji kiedy na zewnątrz było 45 stopni i ilu baśni jak
        z "Tysiąca i jednej nocy" wysłuchałem to tylko ja wiem. To samo w wypaku
        biżuterii i kamieni szlachetnych a tych jednak kilka kupiłem i też z
        przyjemnością.
    • ampolion Re: orientalne przedmioty 08.04.04, 04:08
      Polecam wpisać w wyszukiwarce internetowej (Google?...) ORINTAL GIFTS; wychodzi
      mnóstwo linków do wyboru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka