Dodaj do ulubionych

Jaka ta Polska piekna!

13.04.04, 17:30
Wrocilam z prawie polrocznego pobytu w Polsce. Przyjechalam tu na krotko,
uregulowac swoje sprawy i juz zadecydowalam ze bede mieszkac w Polsce.
Musze Wam powiedziec ze Polska jest naprawde cudownym krajem. Wiem ze pewnie
zaczniecie mowic cos kompletnie odwrotnego ale naprawde nie moglam sie
nadziwic zmianom jakie zaszly w naszej Ojczyznie. Czysciutko, zadbane
osiedla, sliczne restauracje, kawiarnie, zero czarnych i Portorykow.
Piekne dziewczyny i przystojni faceci. A tu w Nowym Jorku niewiarygodne ceny
domow w brudnych okolicach, brud i jeszcze raz brud. Zero estetyki i klasy.
Napisze wiecej gdyz teraz mam duzo spraw do zalatwienia.
Pozdrawiam Was wszystkich.
Ewcia
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 19:49
      ewka660 napisała:

> Wrocilam z prawie polrocznego pobytu w Polsce. Przyjechalam tu na krotko,
      > uregulowac swoje sprawy i juz zadecydowalam ze bede mieszkac w Polsce.
      > Musze Wam powiedziec ze Polska jest naprawde cudownym krajem. Wiem ze pewnie
      > zaczniecie mowic cos kompletnie odwrotnego ale naprawde nie moglam sie
      > nadziwic zmianom jakie zaszly w naszej Ojczyznie. Czysciutko, zadbane
      > osiedla, sliczne restauracje, kawiarnie, zero czarnych i Portorykow.
      > Piekne dziewczyny i przystojni faceci. A tu w Nowym Jorku niewiarygodne ceny
      > domow w brudnych okolicach, brud i jeszcze raz brud. Zero estetyki i klasy.
      > Napisze wiecej gdyz teraz mam duzo spraw do zalatwienia.
      > Pozdrawiam Was wszystkich.
      > Ewcia

czekamy na bardziej obszerny reportaz!
      i wszystko bedziem brac z odpowiednia korekta , tak na oko 40% ("there's
      something in the water overthere")

"prawie pol roku" -> niecale 4 miesiace
      "przystojni faceci" -> Andrew Lepper
      "piekne dziewczyny" -> Kasia Figura
      "czysciutko, zadbane osiedla" -> Minsk Mazowiecki i eternit
      "sliczne restauracje" -> sraczka i lamlbia
      "kawiarnie" -> Mokate Kapucino
    • alex113 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 20:53
      Ciesze sie za znalazlas swoje miejsce na ziemi i podjalas decyzje ze bedziesz
      tam szczesliwa. Zycze by ci sie wszystko dobrze ulozylo i powiodlo.

Z drugiej strony troche dziwnie ze mieszkalas w Stanach i nigdy nie wybralas
      sie poza biedne, "kolorowe" dzielnice Nowego Jorku.
      USA to duzy kraj, szkoda ze go nie zobaczylas :-)

• ewka660 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 21:15
        Alex, dziekuje Tobie za mile slowa. To nieprawda ze nie widzialam Stanow,
        zjezdzilam prawie cale Stany gdyz kazdy zarobiony dolar wolalam poswiecic na
        podroze niz na cos innego. Zgadzam sie z Toba, Stany sa pieknym krajem. Tylko
        po prostu okolica gdzie mieszkam po prostu nie podoba mi sie. Nowy Jork
        ostatnio zaczal byc miastem w ktorym po prostu nie oplaca sie zyc. Zbyt drogo i
        wcale rynek pracy nie jest taki rozowy aby poswiecac swoje zycie na mieszkanie
        w tym miescie. A w Polsce znalazlam swoje miejsce, swego mezczyzne, fajna prace
        i tam chce zyc i wychowac swoje dzieci ktoregos dnia.
        Wiem ze w Polsce tez nie jest tak dobrze jak moze wczesniej napisalam ale
        kupilismy sobie fajne mieszkanko w nowym osiedlu, mamy prace i czuje sie u
        siebie. Wiem ze ludzie narzekaja, wzrasta popularnosc Lepera, ludzie panikuja
        przed wejsciem do Unii i ostatnio wykupuja wszystko w supermarketach ale jestem
        u siebie. I ciesze sie ze w koncu podjelam ta decyzje.
        Ja lubie Stany, ale po prostu nie bylo dla mnie po drodze z tym krajem.
        Polska naprawde sie zmienila, jest juz prawdziwie europejskim krajem i chociaz
        zwiedzilam duzy kawalek swiata, drugich Mazur znalezc dotychczas mi sie nie
        udalo.
        • cafe13 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:46
          heh, znalazlas mezczyzne.. wreszcie co? a jak tam kotek?
          oj Ewcia, brakowalo Twoich glupiutkich postow na forum...

• baby76 Re: Jaka ta Polska piekna! 24.06.04, 16:21
          a jednak facet...ehhhh
    • staua Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 21:13
      Ja tez sie ciesze, ze bedziesz tam, gdzie czujesz sie lepiej i Ci sie podoba! W
      koncu o to chodzi! Polska tak szybko sie zmienia, ze na pewno jest tam pieknie!
      Tez bym wolala Polske, majac (domyslam sie) jak Ty do wyboru piekne miesce tam
      i niektore miejsca w East Village na przyklad.
      Ale fakt, wszystko jest wzgledne (to tez do Ciebie, j-23, ostro odpowiadasz, a
      kazdy ma prawo do wlasnych wyborow i wrazen, prawda?)
      • jot-23 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 21:51
        staua napisała:

> Ja tez sie ciesze, ze bedziesz tam, gdzie czujesz sie lepiej i Ci sie podoba!
        W
        >
        > koncu o to chodzi! Polska tak szybko sie zmienia, ze na pewno jest tam
        pieknie!
        > Tez bym wolala Polske, majac (domyslam sie) jak Ty do wyboru piekne miesce
        tam
        > i niektore miejsca w East Village na przyklad.
        > Ale fakt, wszystko jest wzgledne (to tez do Ciebie, j-23, ostro odpowiadasz,
        a
        > kazdy ma prawo do wlasnych wyborow i wrazen, prawda?)
      • jot-23 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:00
        staua napisała:

> Ja tez sie ciesze, ze bedziesz tam, gdzie czujesz sie lepiej i Ci sie podoba!
        W
        >
        > koncu o to chodzi! Polska tak szybko sie zmienia, ze na pewno jest tam
        pieknie!
        > Tez bym wolala Polske, majac (domyslam sie) jak Ty do wyboru piekne miesce
        tam
        > i niektore miejsca w East Village na przyklad.
        > Ale fakt, wszystko jest wzgledne (to tez do Ciebie, j-23, ostro odpowiadasz,
        a
        > kazdy ma prawo do wlasnych wyborow i wrazen, prawda?)

eheh... taaa... kazdy ma prawo...
        kazdy ma prawo byc "cieplutki" , ale nie musi...
        wiadomo, kobiecina pisze pod wplywem euforii,tam poczula sie przez pare
        miesiecy czescia spoleczenstwa, a nie totalnym outsiderem tak jak tutaj, gdzie
        zycie takiej osoby moze minac blyskawicznie, i nikt nawet nie zauwazy. tu byla
        sama, widoki na normalna prace nikle, mieszkanie w brooklynskich slumsach tez
        tej depresji nie poprawialo. do tego pewnie brak przyjaciol, brak rodziny...
        zywot emigranta ciezki jest. aczkolwiek nie upowaznia to do pisanie bezkarnie
        takich bzdur. piekny kraj? piekni ludzie? gdyby nie to ze podkradlismy (i w
        wiekszej czesci zrujnowalismy i rozszabrowalismy)niemcom pareset ich pieknych
        miast i miasteczek... ten kraj bylby jak hehe, nie przymiezajac Rumunia...
        • staua Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:11
          No coz, ja uwazam, ze Rumunia jest piekna akurat :-) Powaznie. Bywam tam co
          najmniej raz do roku (co nie znaczy, ze chce tam mieszkac, ale to piekny kraj,
          ma piekniejsze gory i morze nie Polska, a klasztory w Bukowinie i delta Dunaju
          to swiatowe cuda).
          Widzisz, kazdy ma prawo...
          Co do bycia "cieplutkim" tez masz prawo nie byc. Ale nie mysle, ze czlowiek
          tolerancyjny znaczy "cieplutki". Jak dziewczyna czuje sie lepiej w Polsce, to
          to wyrazila. I swietnie.
          • jot-23 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:15
            staua napisała:

> No coz, ja uwazam, ze Rumunia jest piekna akurat :-) Powaznie. Bywam tam co
            > najmniej raz do roku (co nie znaczy, ze chce tam mieszkac, ale to piekny
            kraj,
            > ma piekniejsze gory i morze nie Polska, a klasztory w Bukowinie i delta
            Dunaju
            > to swiatowe cuda).

wiem wiem... :)

> Widzisz, kazdy ma prawo...
            > Co do bycia "cieplutkim" tez masz prawo nie byc. Ale nie mysle, ze czlowiek
            > tolerancyjny znaczy "cieplutki". Jak dziewczyna czuje sie lepiej w Polsce, to
            > to wyrazila. I swietnie.

tez mysle ze dla Polaka, wychowanego w Polsce, Polska to najlepszy kraj do
            zamieszkania, w znakomitej wiekszosci przypadkow. Ci liczni co chca emigrowac,
            po prostu nie zdaja sobie z tego sprawy...hehe..jeszcze. tyle ze to ma niewiele
            wspolnego z obiektywna ocena obu krajow. (wczyli w stylu ewki, jak w polsce
            pieknie, a jak tu ohydnie)
            • staua Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:25
              Ja mam moze inny punkt widzenia, bo mimo, ze tu jestem, to nie emigrowalam
              (robie postdoc) a w Polsce juz nie mieszkalam, zanim tu przyjechalam. Dlatego
              inaczej to widze. Jak ktos powownuje Ameryke ze swoich snow z tutejsza
              rzeczywistowcia, a potem z Polska, to naturalnie, Polska wypada lepiej.
              Z drugiej strony, bezgraniczne zachwyty nad USA tez sa smieszne, prawda? I od
              Amerykanow slyszy sie krytyke ich kraju, a od imigrantow...rzadko.
              • aniutek Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:46
                >Z drugiej strony, bezgraniczne zachwyty nad USA tez sa smieszne, prawda? I od
                >Amerykanow slyszy sie krytyke ich kraju, a od imigrantow...rzadko.
                i tutaj jest pies pogrzebany :)
                nic nigdy i nigdzie nie jest biale ani czarne, sa rozne odcienie szarosci.
                a Polska piekna jest bo nasza, ze szczeniecych lat, ze wspomnien, a ze ciezko w niej zyc (uczciwie).....
                no coz tego tzreba doswiadczyc na wlasnej skorze.
                • staua Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:52
                  No wlasnie chcialam Ciebie, Aniu, podac jako przyklad osoby, ktora zachowala
                  rozsadek :-))
                  Pozdrawiam
              • jot-23 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:46
                staua napisała:

> Amerykanow slyszy sie krytyke ich kraju, a od imigrantow...rzadko.

cale szczescie mamy Mirka! on sam przeciwko 30-tu milionom meksykanow,
                przywraca balans wszechswiatowi.
                • staua Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:52
                  ????
                  Kto to jest Mirek?
                  • aniutek Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 22:58
                    staua napisała:

> ????
                    > Kto to jest Mirek?

cmok wawelski :)
                    • staua Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 23:00
                      Aha, nie wiedziala, ze on jest Mirek :-)
                      • aniutek Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 23:02
                        staua napisała:

> Aha, nie wiedziala, ze on jest Mirek :-)

:)
                        zdrowy rozasadek hehehehe dzieki :)
                        mam za soba dwie transatlantyckie przeprowadzki, troche mi zajelo zanim pojelam z czym to sie je,
                        doroslam, doswiadczylam.
                        pozdr
                        anka
    • staua East Village 13.04.04, 21:14
      podkreslam - NIEKTORE. Niektore sa super.
    • ewka660 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 23:00
      Wiedzialam ze swoim postem narobie troche zamieszania ale coz, moze jot ma
      racje ze jestem przepelniona euforia i moze troche zbytnio przeslodzilam ten
      caly obraz Polski. Ale naprawde jestem bardzo tam szczesliwa.
      Tu nie bylam, nigdy.
      I wole byc wsrod swoich ludzi, to czego tak usilnie szukalam okazalo sie byc
      tak blisko.
      Na pewno tu sie lepiej zyje, jest lzej i w ogole ale mi te klimaty amerykanskie
      nie odpowiadaja zupelnie. Probowalam to zmienic, ale nie udalo sie. Nigdy nie
      bede zyla tylko dla pracy, chce miec rodzine a dzieci wychowac w Polsce,
      wlasnie na swoim pieknym kolorowym osiedlu tuz przy jeziorze.
      I nie potrzebuje milionow aby byc szczesliwa. Ale jestem zadowolona ze moglam
      porownac te dwa swiaty, i szczesliwa ze swiat polski tym razem wygral
      bezkonkurencyjnie.
      Tak na marginesie to powiem Wam ze takiego fitness clubu jaki jest na moim
      osiedlu ani tak pysznej kawy podanej w filizance po cwiczeniach w przytulnej
      restauracji nie doswiadczylam ani widzialam w Stanach. Wiem ze to sa drobiazgi
      ale przeciez z czego sklada sie zycie jak nie wlasnie z drobiazgow.

• aniutek Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 23:13
        Ewa :)
        zycze Ci aby zycie w PL dalej plynelo jak do tej pory, aby nie spotkaly Cie rozczarowania i Polska nie
        zawiodla.
        mnie wiele kosztowala ( i doslownie i w przenosni) decyzja zycia w USA. Probowalm w PL X 2, za drugim
        razem zrezygnowalam po 2 latach, troche za namowa meza ale generalnie i przede wszystkim dlatego
        ,ze ciezko zylo mi sie w moim pieknym mieszkaniu przy lesie, z fitness klubem, garazem, pilnowaczem
        w budce pod oknami i innymi luksusami zarabiajac 3.5 tys zl. Moze nie bylam dosc cierpliwa, moze
        malo skuteczna w wyrywaniu kasy, a moze lata na emigracji zmienily mnie do tego stopnia, ze nie
        potrafie grac w te cwaniackie gierki ( no to pani Aniu ile piszemy na faktorce......cos trzeba zarobic
        przeciez, jakos sie dogadamy, poani mi kontrakt ja dom na mazurach etc)
        Moze zabrzmi to kretynsko i infantylnie ale ja chcialabym aby Ameryka byla w PL.
        Jotek pewnie zaryczy triumfalnie ale coz teskni mi sie do starych smieci a i sentymentalna, slowianska
        dusza w piersi gra.
        Pozdrawiam i powodzenia zycze ::)))
        • alex113 Re: Jaka ta Polska piekna! 13.04.04, 23:37
          Kilka lat temu moja kolezanka, ktora przyjechala tu na wizie pracowniczej i
          nigdy nie zaupscila rodzinnych korzeni, zakomunikowala po powrocie z polskich
          wakacji ze sie tam przeprowadza.
          Poniewaz napomykala o tym wielekroc, bylam pierwsza osoba, ktora jej powtarzala
          ze powinna, bo najgorsze co moze sobie zrobic to po latach zalowac ze nie
          probowala. Wynajela swoj dom, pozbyla sie wszystkich mebli i samochodu i
          pojechala do PL.
          Posiedziala kilka miesiecy w W-wie, wybrala sie na kilka spotkan o prace (za
          ulamek tego co tu zarabia jako specjalistka w swojej dziedzinie) popatrzyla jak
          ludzi traktuja sie w pracy, jak odnosza sie do kobiety inzyniera, jak znajomi
          nie jezdza na wakacje bo skladaja co maja na konto w obawie ze straca posady,
          obejzala filmowe nowosci, przeczytala kilka ksiazek i zadzwonila z zapytaniem
          czy moge ja odebrac z lotniska.
          Na szczescie jej szefostwo nadal trzymalo dla niej prace. Teraz mowi o
          wyjezdzie do Europy, ale z Polski sie wyleczyla.

No coz nie ma miejsc idealnych, sa tylko takie ktore ludziom mniej lub bardziej
          odpowiadaja :-))
    • maruda78 Jasne , ze piekna - bo polska :-) 14.04.04, 00:15

Nie narzekam na swoje zycie tutaj, ale najbardziej brakuje mi rodziny i
      przyjaciol, ktorzy tam zostali - na szczescie forum (a zwlaszcza niektore
      Forumowiczki:-) bardzo pomagaja.
      Nie mam pojecia czy dane mi bedzie kiedys wrocic do kraju, ale jesli trafi mi
      sie kiedys potomek to mam nadzieje ze uda mi sie wychowac toto na Polaka ;-))).
      • aniutek Re: Jasne , ze piekna - bo polska :-) 14.04.04, 01:18
        hehehehe Marudka :)
        uda Ci sie, uda zobaczysz.
        moj Polak jest z krwi i kosci ( z hamerykanskim paszportem tak na wszelki sluczaj) i mnie sie to
        strasznie w nim podoba. Do tej pory bardzo chetnie jezdzi do Polski, ma tam swych kolegow, miejsca
        ulubione, zaliczy pare obozow gdzie mu iscie nie po amerykansku w kosc dadza i sobie mysle- beda z
        niego ludzie :)
        mnie tez teskno do rodziny, przyjaciol a wodka nigdzie nie smakuje tak jak tam :)
        • zyta2003 Re: Strona finansowa 14.04.04, 06:25
          Wielu z nas emigrantow nie moze wrocic do Polski z przyczyn finansowych. Gdzie
          znajdziemy prace i za jakie pieniadze - pytanie. Jak widac autorka watku nie
          ma tych problemow, wielkie to szczescie moc tak wybierac miejsce do zycia.
          Mnie tez sie podobaja nowe osiedla, luksusowe sklepy,szczuple kobiety, swietne
          dziewczyny, nie moge tez wyjsc z podziwu ile energii wkladaja Polacy w
          wykafelkowanie lazienki, czy urzadzenie kuchni itd (efekty rewelacyjne)
          Niestety, widze tez straszliwy upadek moralny spoleczenstwa, rozpad panstwa z
          powodu braku jakiejkolwiek etyki wsrod rzadzacych i to, ze oprocz slicznych
          klubow jest tak straszliwie duzo nedzy i zaniedbania, ze dawniej kwitnace
          miasteczka umieraja, itd. I mnie akurat to zraza do Polski, ktora w swoim
          rozwarstwieniu coraz bardziej przypomina kraje Ameryki Poludniowej.
          • chlopaczek1 Re: Strona finansowa 14.04.04, 16:55
            no popatrzcie, z hurraaa entuzjazmu zaczely szare komorki pracowac i okazuje
            sie ze w polsce nie jest tak pieknie jak nakresila to panienka ktora wlasnie
            tam pojechala i zapomniala swoj mozg wlaczyc na polske,
            no coz w polsce jestem pare razy w roku z racji pracy i niestety ani pieknie
            ani czysto tam nie jest, co dobre to ludzie powoli, ale ucza sie uzywac cos
            takiego jak deodoranty (to np) bywam w w-wie, gdansku i katowicach dla
            pytajacych,
            poza tym jest dosc duza przestepczosc, oszustwa (na kazdym kroku i na kazdym
            szczeblu) i mozna by duzo wymieniac ale po co kazdy to zna, moje doswiadczenia
            z mieszkania tu w usa od 18 latek mimo tesknot do polski, niestety nie
            wyprowadze sie tam bo mi sie tutaj duzo spokojniej i lepiej zyje, choc kase
            niezla i tam robie, to wole po nia dojezdzac...
            no tak widac po skladzie forum ze jot ma umiarkowane stosunek do polski i widzi
            rzeczy jakimi sa... aniutka trzeba pobudzac do myslenia to wtedy sie mu
            przypoiminac, stua podchodzi pragmatycznie do problemow, cwok to zakompleksiony
            cymbal ktory potrzebuje adoracji panienek w internecie bo nic innego nie moze
            mu sie trafic (widac to po ilosci pisaniny jaka produkuje na forum zbierajac
            informacje z internetu, ale jak widac niektore panienki potrzebuja adoracji,
            itd)
            • bozena73 Re: Strona finansowa 14.04.04, 17:11
              Chlopaczku,
              kazdy tu ma prawo do swojej opinii ale naprawde ty nic nie wniosles do tej
              dyskusji oprocz obrazania ludzi wiec moze raczej zmien forum i przenies sie na
              Polonie bo tutejsze klimaty sa zupelnie inne od tych co ty reprezentujesz.

• chlopaczek1 Re: Strona finansowa 14.04.04, 17:16
                bozena73 napisała:
                > Chlopaczku,
                > kazdy tu ma prawo do swojej opinii ale naprawde ty nic nie wniosles do tej
                > dyskusji oprocz obrazania ludzi wiec moze raczej zmien forum i przenies sie
                na
                > Polonie bo tutejsze klimaty sa zupelnie inne od tych co ty reprezentujesz.

bozenko73 (letnia??)
                juz to robie i tak tu nic ciekawego nie mozna wyczytac, a to dla mnie strata
                czasu, masz racje to raczej babskie pogaduchy a ja szukam ludzi ktorzy cos
                potrafia zrobic i powiedziec ....
                • bozena73 Re: Strona finansowa 14.04.04, 17:21
                  Chlopaczku
                  Szukasz ludzi ktorzy nie umieja kulturalnie dyskutowac i udawac bohatera
                  (pewnie, tak latwiej gdy sie tu jest anonimowo, masz racje, tu my mamy takie
                  proste babskie pogaduchy wiec raczej te miejsce nie jest dla Ciebie.
                  Pozdrawiam.
                  Bozena
                  • colourcolour Re: Strona finansowa 15.04.04, 20:12
                    hej Ewa ,
                    super , ze tak świetnie się czujesz w swojej Ojczyźnie .
                    mam pytanie , na które oczywiście nie musisz odpowiadać ...
                    czy masz pracę w PL ?
                    bo jeśli nie i jesli dolary Ci się skończą ( kurs dolara dośc kiepski w
                    stosunku do euro ...)
                    to co zamierzasz robić , żeby utrzymac mieszkanie na swoim nowym osiedlu ?
                    w obecnej polsce , żeby dostać dobrą pracę , nie wystarczy powiedziec ,ze byłas
                    w Stanach i że umiesz jęz. angielski + masz jakies tam doswiadczenie w pracy ,
                    jaka wykonywałaś w Stanach ...
                    wyścig szczurów jest gorszy niż w USA , bo i bezrobocie większe ....
                    czy rozwazasz powrót na brudny Brooklyn ?
                    pozdrawiam Cię serdecznie ...
                    mam nadzieje ,ze CI sie jednak tutaj uda ..
            • staua Re: Strona finansowa 15.04.04, 20:45
              No, chlopaczku, ladnie nas oceniles po przeczytaniu pojedynczych wypowiedzi na
              jednym forum, nie ma co!
              • colourcolour Re: Strona finansowa 15.04.04, 20:49
                hej czy to było do mnie ?
                bo ja nie jestem chłopaczek1 :)
                pozdrawiam ciepło
                • staua Re: Strona finansowa 15.04.04, 22:41
                  Dopiero weszlam do watku i odpowiedzialam chlopaczkowi1, ale post umiescilo na
                  koncu :-))
                  • chlopaczek1 Re: Strona finansowa 15.04.04, 23:02
                    do bozena73
                    nie szukam klotni ale w miare ciekawych tekstow/rozmow, a tu niestety ich nie
                    znalazlem, za to znalazlem to co napisalem wczesniej

do staua
                    ocenilem po przeczytaniu kilkunastu tematow, w ktorym najwieksza "ilosc
                    napisanych liter" ma niejaki przemadrzalski cmok, reszta to panienki ktore
                    jakos zachwycone w jego idiotyczne teksty patrza jak w obrazek a cmok do nich
                    jak do idiotek sie zwraca - czytaj cos temat o samochodach (sciagniete z
                    internetu, chyba kazdy to juz potrafi co? ale moze sie myle) ktory jest
                    potwierdzeniem ze czlowiek ten to mitoman i osiol nie znajacy sie na
                    samochodach polecajacy wszystkim jazde jakims dodgem (przepraszam jak jakis
                    facet zostal pominiety, z tego co pamietam jakis marek w sumie dobrze sie
                    wypowiada... ) poza tym staua masz racje twoje akurat wypowiedzi mi sie
                    podobaly.. bylo ich pare i byly wywazone i na temat, chyle czolo (specialnie
                    sobie poszukalem twoich textow).
                    a wiec, jak juz wczesniej mowila sefowa ktora nie chce takich jak ja na forum
                    spadam i nie bede juz pisal, zreszta po co, cmok na wszystko ma odpowiedzi
                    sciagniete z internetu, eh szkoda gadac
                    choc wpadne tu od czasu do czasu poczytac i posmiac sie, nie ma to jak dobry
                    humor
                    • cmok_wawelski Wsadź se w dupe swoje mądrosci - powiedział poeta 15.04.04, 23:08
                      ... i słuszny wniosek wyciagnałeś: won stąd. Należy Ci się pochwała za
                      domyślność i kopniaczek na drogę zurrick na Polonię.
                      • staua Re: Wsadź se w dupe swoje mądrosci - powiedział p 16.04.04, 02:52
                        Cmok, widzisz, tez sie uniosles, to nawet nie krytyka ze strony Chlopaczka, nie
                        podobasz mu sie, on Tobie, OK, ale mozecie koegzystowac (chyba)...
                        Pozdrawiam!
                    • staua Re: Strona finansowa 16.04.04, 02:51
                      Pisz, pisz, tylko grzecznie, Bozena na pewno to miala na mysli. Zawsze sie
                      przyda jakas inna opinia...
                      Ale nie krytykuj tak "panienek" niektore z nich to bardzo fajne osoby - na
                      forum tak naprawde nie mozna sie nawzajem poznac.
                      Skad jestes?
                      • chlopaczek1 Re: Strona finansowa 16.04.04, 16:39
                        Staua,
                        coz nie za bardzo mozna tutaj cokowliek napisac, jak znam polskie grajdolki to
                        nawet prace noblisty w kierunku nie znanym danemu czlowiekowi moze taki np cwok
                        wysmiac (to cecha niestety kiepska u polakow)
                        a ja nie mam czasu na klocenie sie z idiotami, poza tym jak
                        widac "wlascicielka" tez nie jest zainteresowana trescia ale isloscia literek
                        wiec jakby to powiedziec, typowe jackowo czy greenpoint (choc ten drugi ma sie
                        calkiem calekim po odnowieniach), kto glosniejszy ten lepszy,
                        nie wiem staua co Ty tutaj robisz, wyraznie odstajesz od reszty (Ty i pare
                        jeszcze osob), ale to tez moja opinia

no coz jak stwierdzilem wczesniej, widac po temacie napisanym przez cymbala
                        cmoka (czytaj cwoka), za grosz kultury, za to wydaje mu sie ze jest cool i
                        madrala, no ale jego bycie cool konczy sie jak wyjdzie na ulice i szara
                        rzeczywistosc go straszy na kazdym kroku, dlatego siedzi i produkuje sie
                        strasznie na internecie, w zasadzie to pewnie boi sie wlasnego cienia dzieciol,
                        dlatego podskakuje "przez ekran komputera", dla mnie tacy ludzie to komplene
                        zera (zero ostatnio jest modne)
                        to tyle bawcie sie w swojej piaskownicy a ja znikam

PS. Staua, jesli myslisz ze mozna uznac osoby z forum za OK, to mysle ze troche
                        sie mylisz, bo moze i one sa ok ale tego narazie nie wiesz bo ich nie znasz nie
                        masz z nimi kontaktu, a w kontaktach wychodzi jakie to osoby naprawde sa,
                        znajac polskie obyczaje to w spotkaniach wychodzi duzo "brakow" ukrywanych
                        wczesniej, i dlatego osoby nie chca utrzymywac kontaktow blizszych, poza tym
                        wychodzi zazdrosc, przezylem to jak pojawilem sie kiedys na spotkaniu w
                        bostonie gdzie moja sytuacja finansowa (a co za tym idzie zawodowa, lepsza od
                        innych tam bedacych) byla przeszkoda dla wielu osob do dalszego kontynuowania
                        znajomosci, to takie polskie strasznie i przykre, bo ja ciezko pracowalem na to
                        co posiadam nikomu nie zabieralem a jak moglem to pomagalem, patrzono na mnie
                        przez pryzmat nazwijmy to zabawek (dom, samochody, itd),
                        eh, narzekam, a ja wcale nie chce przyzwyczailem sie do tego, widocznie tak
                        musi byc z polakami wszedzie, i w polsce i za granica, troche lepsza maja
                        sytuacje w kanadzie i w australii, ale poza tym nie spotkalem nigdzie indziej,
                        wszedzie to samo ten sam grajdolek polski
                        moze dlatego polski nikt nie trakuje powaznie nigdzie, ale za to polacy czuja
                        sie srodkiem wszechswiata

• jot-23 Re: Strona finansowa 16.04.04, 16:49
                          co tam bedziesz znikal... jezeli juz sie tu znalazles i nawet zaczeles pisac,
                          to pewnie miales jakies oczekiwania od tego miejsca... hehe jak to mowi znany
                          palant (a takze hermafrodyta-dyslektyk) ospul z polonii, "swiat jest takim jaki
                          tworzymy go sobie sami" czy cus w tem rodzaju. zamiast dzialac destruktywnie
                          (czyli, kiedy zauwazyles pare osob z ktorymi czujesz jakas wspulnotem duchowom,
                          zamiast "engage" pytasz sie "po co one tu wogolem siedzum)... zainwestuj troche
                          siebie... kto wie co sie z tego wylegnie (tzn gwiazdka od gazetu juz
                          jest...wiec ciekawszym to miejsce juz byc nie moze).... tu sami mili ludzie,
                          maruda ci nawet pozyczy ksiazke chomskiego, zebys wiedzial w jakim bagnie
                          zyjesz.
                          • aniutek Re: Strona finansowa 16.04.04, 17:54
                            hehehehe
                            ale sie usmialam heheheheheh
                            chlopaczek masz problem!!!!!! paxil moze Ci pomoze, wprawdzie sraczke, zawroty glowy etc tez
                            wywoluje ale juz nie bedziesz "detached"
                            a zabawki jakie masz???
                            moze sie policytujemy hehehehehehehehehehehe ;)
                            biedaczysko
                        • maruda78 He????? 16.04.04, 18:11

Chlopaczku moze za bardzo sie chwaliles tymi swoimi luxusami - widzisz nie
                          kazdy poznajac dana osobe interesuje sie jego stanem posiadania - mnie
                          osobiscie zwisa i powieia to co kto ma a czego nie ma, a nawet odrobine razi
                          taka licytacja - i to nie z zazdrosci, ale dlatego, ze to bardzo duzo mowi o
                          czlowieku.
                          No ale pewnie i tak nie uwierzysz - mi Marudzie bez domow i samochodow (ale za
                          to z malzonkiem biednym artysta ;-)))

I pewnie sie zdziwisz, ale my tutaj w wiekszosci (?) znamy sie osobiscie,
                          widzielismy, gadalismy twarza w twarz, i jeszcze bardziej lubimy.
                          Ha!

chlopaczek1 napisa3:

> Staua,
                          > coz nie za bardzo mozna tutaj cokowliek napisac, jak znam polskie grajdolki
                          to
                          > nawet prace noblisty w kierunku nie znanym danemu czlowiekowi moze taki np
                          cwok
                          >
                          > wysmiac (to cecha niestety kiepska u polakow)
                          > a ja nie mam czasu na klocenie sie z idiotami, poza tym jak
                          > widac "wlascicielka" tez nie jest zainteresowana trescia ale isloscia literek
                          > wiec jakby to powiedziec, typowe jackowo czy greenpoint (choc ten drugi ma
                          sie
                          > calkiem calekim po odnowieniach), kto glosniejszy ten lepszy,
                          > nie wiem staua co Ty tutaj robisz, wyraznie odstajesz od reszty (Ty i pare
                          > jeszcze osob), ale to tez moja opinia
                          >
                          > no coz jak stwierdzilem wczesniej, widac po temacie napisanym przez cymbala
                          > cmoka (czytaj cwoka), za grosz kultury, za to wydaje mu sie ze jest cool i
                          > madrala, no ale jego bycie cool konczy sie jak wyjdzie na ulice i szara
                          > rzeczywistosc go straszy na kazdym kroku, dlatego siedzi i produkuje sie
                          > strasznie na internecie, w zasadzie to pewnie boi sie wlasnego cienia
                          dzieciol,
                          >
                          > dlatego podskakuje "przez ekran komputera", dla mnie tacy ludzie to komplene
                          > zera (zero ostatnio jest modne)
                          > to tyle bawcie sie w swojej piaskownicy a ja znikam
                          >
                          > PS. Staua, jesli myslisz ze mozna uznac osoby z forum za OK, to mysle ze
                          troche
                          >
                          > sie mylisz, bo moze i one sa ok ale tego narazie nie wiesz bo ich nie znasz
                          nie
                          >
                          > masz z nimi kontaktu, a w kontaktach wychodzi jakie to osoby naprawde sa,
                          > znajac polskie obyczaje to w spotkaniach wychodzi duzo "brakow" ukrywanych
                          > wczesniej, i dlatego osoby nie chca utrzymywac kontaktow blizszych, poza tym
                          > wychodzi zazdrosc, przezylem to jak pojawilem sie kiedys na spotkaniu w
                          > bostonie gdzie moja sytuacja finansowa (a co za tym idzie zawodowa, lepsza od
                          > innych tam bedacych) byla przeszkoda dla wielu osob do dalszego kontynuowania
                          > znajomosci, to takie polskie strasznie i przykre, bo ja ciezko pracowalem na
                          to
                          >
                          > co posiadam nikomu nie zabieralem a jak moglem to pomagalem, patrzono na mnie
                          > przez pryzmat nazwijmy to zabawek (dom, samochody, itd),
                          > eh, narzekam, a ja wcale nie chce przyzwyczailem sie do tego, widocznie tak
                          > musi byc z polakami wszedzie, i w polsce i za granica, troche lepsza maja
                          > sytuacje w kanadzie i w australii, ale poza tym nie spotkalem nigdzie
                          indziej,
                          > wszedzie to samo ten sam grajdolek polski
                          > moze dlatego polski nikt nie trakuje powaznie nigdzie, ale za to polacy czuja
                          > sie srodkiem wszechswiata
                          >
                          >
                          • aniutek Re: He????? 16.04.04, 18:18
                            hehehehe
                            LOL
                            hehehe
                            ale mocny gosciu jest co Marudka
                            ale chetnie bym go dorwala tak oko w oko, wilby sie jak piskorz.
                            slowotok ma niezly, problemy wykwitaja spod klawiatury, sam chyba nie widzi co pisze, jak blisko jest
                            "jackowa czy greenpointu" jak blisko tego wyscigu szczurow....
                            jezzzz zacieram lapska, moze mnie na tyle rozogni, ze na porodowce wyladuje ;)
                            • maruda78 Re: He????? 16.04.04, 18:27
                              :-)))))
                              Zawodowiec ;-)))
                              Greenpoint i Jackowo - koronny 'argument' w reku nowych 'hamerykanow'
                              tiaaaaa...
                              A tak w ogole to jak sie trzymasz Aniutku mily?? Na kiedy masz termin????
                              • aniutek Re: He????? 16.04.04, 18:32
                                maruda78 napisała:

> :-)))))
                                > Zawodowiec ;-)))
                                > Greenpoint i Jackowo - koronny 'argument' w reku nowych 'hamerykanow'
                                > tiaaaaa...
                                > A tak w ogole to jak sie trzymasz Aniutku mily?? Na kiedy masz termin????

termin na 5.5.04, wczoraj doktor powiedziala slowa miod na me serce "any day now"
                                wiec ja nie spalam do 4 am zastanawiajac sie czy to moze nie juz heheheh

musze odejsc od tej klawiatury juz mi chyba na glowe daje ;)

kiedy wpadasz na Lower east side?? ja poki co uziemniona jestem ale odwiedziny przyjmuje chetnie :)
                                • maruda78 Re: He????? 16.04.04, 18:39
                                  Aniutku, a bywasz jeszcze w knajpie? Czy siedzisz w domu? Moze Cie w 'lykend' z
                                  A. odwiedzimy??? (niedziela?)
                                  • aniutek Re: He????? 16.04.04, 18:47
                                    maruda78 napisała:

> Aniutku, a bywasz jeszcze w knajpie? Czy siedzisz w domu? Moze Cie w 'lykend' z
                                    >
                                    > A. odwiedzimy??? (niedziela?)

nie bywam, jestem w domu. ale zapraszam na kawe i spacer nad east River- magnolie zakwitly :)
                                    • jot-23 Re: He????? 16.04.04, 18:51
                                      aniutek napisała:

> nie bywam, jestem w domu. ale zapraszam na kawe i spacer nad east River- >
                                      magnolie zakwitly :)

east river sucks! ja patriota lokalny nie ma to jak hudson. jestem pewien ze w
                                      ten weekend (ma byc 80!) pojawia sie juz nagie wydepilowane torsa pieknych
                                      panow na sciezce rowerowej!
                                      • aniutek Re: He????? 16.04.04, 18:55
                                        jot-23 napisał:

> aniutek napisała:
                                        >
                                        > > nie bywam, jestem w domu. ale zapraszam na kawe i spacer nad east River- &
                                        > #62
                                        > magnolie zakwitly :)
                                        >
                                        > east river sucks! ja patriota lokalny nie ma to jak hudson. jestem pewien ze w
                                        > ten weekend (ma byc 80!) pojawia sie juz nagie wydepilowane torsa pieknych
                                        > panow na sciezce rowerowej!
                                        >
                                        >

jest pieknie i basta!!!!
                                        aaaaa torsa beda, murowane i w takich slicznych majteczkach ze sznurkiem w dupie.
                                        za mym synem sie ogladaja... musze z nim lekcje pogladowa przeprowadzic sic!
                                        • jot-23 Re: He????? 16.04.04, 18:58
                                          aniutek napisała:

> jest pieknie i basta!!!!

bylim ostatnio na brunchu w bridge cafe (i w Paris cafe tez!) oba miejsca
                                          bardzo nam sie podobaly.
                                          • aniutek Re: He????? 16.04.04, 19:04
                                            jot-23 napisał:

> aniutek napisała:
                                            >
                                            > > jest pieknie i basta!!!!
                                            >
                                            > bylim ostatnio na brunchu w bridge cafe
                                            ??? gdzie dokladnie nie bylam

(i w Paris cafe tez!) oba miejsca
                                            > bardzo nam sie podobaly.
                                            ta jest fajna , lubie

no to teraz chodzcie do Quhni na brunch, powspierac rodzima inicjatywe :)
                                            • jot-23 Re: He????? 16.04.04, 19:07
                                              aniutek napisała:

> jot-23 napisał:
                                              >
                                              > > aniutek napisała:
                                              > >
                                              > > > jest pieknie i basta!!!!
                                              > >
                                              > > bylim ostatnio na brunchu w bridge cafe
                                              > ??? gdzie dokladnie nie bylam

newyork.citysearch.com/profile/7192336?brand=sem&ulink=adcover_2_dc_1_0_1_profile_2_1&cslink=adc_SEM_dc_nyc_r

maja brunch ale tylko w niedziele.... bardzo dobry! (to jest pareset metrow od
                                              Paris, w strone mostu)
                                              • jot-23 Re: He????? 16.04.04, 19:17
                                                jot-23 napisał:

>> maja brunch ale tylko w niedziele.... bardzo dobry! (to jest pareset metrow
                                                od
                                                > Paris, w strone mostu)

hehe ...sam poszedlem na te strone iii przeczytalem ostatnie review sprzed 3 tyg

"CHEF JOE GARCIA LEFT!!! Posted by myopinionis on 03/22/2004
                                                this place WAS the hidden gem of downtown....

the menu may be the same - but the food and chef sure aren't!!

don't be fooled when you go in and ask for chef joe....come to find out they
                                                have found a less than mediocre fill in and by coincidence his name is joe.
                                                quick tip...don't try to duplicate food that isn't yours.

i was terribly disappointed to find out that an up and coming star of a chef -
                                                Joe Garcia has left the bridge cafe. without the creative genius behind his
                                                kitchen - the food has fell flat on it's face.

wiec nie wiem..... jak sie skusisz to napisz jak bylo....
                                    • maruda78 Re: He????? 16.04.04, 19:03
                                      Ok, to jestesmy umowione :-)
                                      Ja tam tez wole 'moja' Hudson (wyjatkowo sie zgodze z jotem;-)
                                      - jak juz bedziesz 'po' to zapraszam na wyprawe do the cloisters i brunch w
                                      Fort Tryon Park :-)

aniutek napisa3a:

>
                                      > nie bywam, jestem w domu. ale zapraszam na kawe i spacer nad east River-
                                      magnol
                                      > ie zakwitly :)
                                      • aniutek Re: He????? 16.04.04, 19:11
                                        maruda78 napisała:

> Ok, to jestesmy umowione :-)
                                        > Ja tam tez wole 'moja' Hudson (wyjatkowo sie zgodze z jotem;-)
                                        > - jak juz bedziesz 'po' to zapraszam na wyprawe do the cloisters i brunch w
                                        > Fort Tryon Park :-)
                                        >
                                        >
                                        > aniutek napisa3a:
                                        >
                                        > >
                                        > > nie bywam, jestem w domu. ale zapraszam na kawe i spacer nad east River-
                                        > magnol
                                        > > ie zakwitly :)

sie zdzwonmy wobec tego :)
                            • jot-23 Re: He????? 16.04.04, 18:28
                              aniutek napisała:

wydaje mi sie ze stawiasz na zlego konia (kobyle w tym przypadku)... maruda jak
                              zwykle, wklada w usta chlopaczka slowa ktorych nigdy nie powiedzial (MOZE sie
                              zbyt chwalil) eee i to tyle bylo tresci w jej wpisie (oczywiscie poza seeping
                              hatred, widoczna w kazdym z jej wpisow)

polskie srodowisko greenpointowe jest jak najbardziej znane z tego ze osoby
                              lepiej usytuowane, nie wazne jak skromnie sie zachowuja, beda za ich plecami,
                              mieszane z blotem... w jaki sposob? a juz sobie sama dopowiedz, a to komuchy,
                              zlodzieje itd.
                              • maruda78 Re: He????? 16.04.04, 18:36
                                jot-23 napisa3:

> zwykle, wklada w usta chlopaczka slowa ktorych nigdy nie powiedzial (MOZE sie
                                > zbyt chwalil) eee i to tyle bylo tresci w jej wpisie (oczywiscie poza seeping
                                > hatred, widoczna w kazdym z jej wpisow)

Hehehe i KTO to mowi???
                                A tak w ogole to czytac 'panisko' umie??? Napisane jak wol "MOZE", ale jak
                                rozumiem wielce szanowny hrabia j-23 pewnie zamiast "dzien dobry" mowi "cze
                                ludziska, jakom ja mam fure i palac nie na grynpojncie" wiec kolege dobrze
                                rozumie...

> polskie srodowisko greenpointowe jest jak najbardziej znane z tego ze osoby
                                > lepiej usytuowane, nie wazne jak skromnie sie zachowuja, beda za ich plecami,
                                > mieszane z blotem... w jaki sposob? a juz sobie sama dopowiedz, a to komuchy,
                                > zlodzieje itd.

Nie obchodzi mnie jak kto jest usytowany - wazniejsze sa dla mnie inne rzeczy -
                                ale jak widac po twoich postach frustracja nie jest domena greenpointowej
                                biedoty - taki sie od nich czujesz lepszy??? A moze sie przejmujesz, ze tak cie
                                biedota z blotem zmieszla? A moze samego Cie w oku costam kole???
                                • jot-23 Re: He????? 16.04.04, 18:47
                                  maruda78 napisała:

> ale jak widac po twoich postach frustracja nie jest domena greenpointowej
                                  > biedoty - taki sie od nich czujesz lepszy??? A moze sie przejmujesz, ze tak
                                  > cie biedota z blotem zmieszla? A moze samego Cie w oku costam kole???

zawsze mam wrazenie ze kelner z Lomzynianki (fajny facet, z kolczykiem, widze
                                  go tam od 13-tu lat!) pluje mi do zupy! i za co? moje zlote pierscienie go tak
                                  irytujom? a moze moje asertywne zachowanie czlowieka sukcesu? ja tylko zadam
                                  pewnej jakosci uslug (zwrocilem uwage ze szklanka z "oranzada" nie byla
                                  napelniona jak powinna).
                                  • aniutek Re: He????? 16.04.04, 18:53
                                    jot-23 napisał:

> maruda78 napisała:
                                    >
                                    > > ale jak widac po twoich postach frustracja nie jest domena greenpointowej
                                    > > biedoty - taki sie od nich czujesz lepszy??? A moze sie przejmujesz, ze ta
                                    > k
                                    > > cie biedota z blotem zmieszla? A moze samego Cie w oku costam kole???
                                    >
                                    > zawsze mam wrazenie ze kelner z Lomzynianki (fajny facet, z kolczykiem, widze
                                    > go tam od 13-tu lat!) pluje mi do zupy! i za co? moje zlote pierscienie go tak
                                    > irytujom? a moze moje asertywne zachowanie czlowieka sukcesu? ja tylko zadam
                                    > pewnej jakosci uslug (zwrocilem uwage ze szklanka z "oranzada" nie byla
                                    > napelniona jak powinna).
                                    >
                                    >
                                    no a mowilam po co do lomzynianki chodzi????
                                    u mnie nie pluja :) ( poki co hehehehe)
                                    kucharz wieczorem striptease robi a faaaajny z niego chlop i swietnie gotuje

w tygodniu przedsiwatecznym robiac zakupy na grenpoincie ( kielbasa :) jednego pana prawie ze sklepu
                                    wynioslam co by mu zebra porachowac tak sie skurczysynek pchal. omijac, omijac szerokim lukiem ino
                                    tej kielbasy zal.
                                  • maruda78 Re: He????? 16.04.04, 19:06
                                    Heh, no to zamiast do Lomzynianki lepiej idz so Le Cirque - tylko nie wiem czy
                                    oranzade beda mieli ;-))))
                              • aniutek Re: He????? 16.04.04, 18:46
                                jotek-
                                ja nigdy na grenpolu nie mieszkalam, wystarczy mi, ze czasem po kielbase skocze i juz chce uciekac.
                                a cecha o ktorej piszesz zawiscia zwana, no coz.... mieszkajac w warszawie, pracujac w nobilitowanej
                                firmie, na fajnym stanowisku tez zdarzylo mi sie slyszec za plecami niewybredne komentarze na swoj
                                temat ale czy to znaczy, ze ja tez tak mam robic?????
                        • staua Re: Strona finansowa 16.04.04, 20:35
                          Ja POZNALAM sporo ludzi z forum w realu i odpowiada mi ich towarzystwo...
    • maruda78 Nastroje w Polsce 16.04.04, 18:16
      Niedawno grzebiac w immych forach trafilam na ten watek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=11666798&v=2&s=0
      Troche dolujacy jest... echh... az wierzyc sie nie chce.
      • aniutek Re: Nastroje w Polsce 16.04.04, 18:24
        maruda78 napisała:

> Niedawno grzebiac w immych forach trafilam na ten watek:
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=11666798&v=2&s=0
        > Troche dolujacy jest... echh... az wierzyc sie nie chce.

niestety, sama prawda.
        i nie uciekniesz przed tym do swojego mieszkania na ogrodzonym osiedlu... bo dopasc Cie moze w
        kazdej chwili, wywala z pracy, biznes nie pojdzie a Ty masz 40 lat, 2 fakultety, 3 jezyki i mozesz sobie
        je w d.... wsadzic albo dojezdzac do pracy 2 godziny aby zarobic 850 zl nauczjac angielskiego.
        ech ksiazke ( nie jedna moznaby napisac)
        ale i tak m i sie teskni, widac ten typ tak ma.
    • asiaasia1 Re: Jaka ta Polska piekna! 29.04.04, 19:30
      Ewka660 napisała :"zero czarnych i Portorykow"
      " tu w Nowym Jorku niewiarygodne ceny
      > domow w brudnych okolicach, brud i jeszcze raz brud "

W zasadzie sie z Tobą zgadzam .
      Polecam jednak do przeczytania następujący artykuł :

news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/3659397.stm
      Prosze miej go w pamięci , kiedy opuścisz brudny Brooklyn i wybierzesz się
      przypadkiem na Manhattan .
      • roza2004 Re: Jaka ta Polska piekna! 01.05.04, 23:15
        To prawda ze piekna jest Polska.Warto tam wrocic i przeniesc tam swoje
        business .Jesli ktos poradzil sobie tu na obczyznie ,to teraz na pewno poradzi
        sobie i w Polsce.Mam tam wielu znajomych z dobrze prosperujacymi wlasnymi
        business.Maja piekne domy i wakacje w zimie w Alpach a w lecie nad cieplymi
        morzami,jezdza rownie dobrymi samochodami.Mysle ze teraz po wejsciu Polski do
        Unii Europejskiej nie mamy czego szukac tutaj.Zwlaszcza teraz w dobie
        terroryzmu,nadmiernych i meczacych kontroli przed wejsciem na poklad
        samolotu.Popieram Twoja decyzje o powrocie.Trzymaj sie!! i pozdrawiam
        cieplutko!!
        • chlopaczek1 Re: Jaka ta Polska piekna! 03.05.04, 14:46
          "roza2004 napisała:
          To prawda ze piekna jest Polska.Warto tam wrocic i przeniesc tam swoje >
          business "

nasz kraj jest piekny dla nas, ale to nie znaczy ze tam juz jest wszystko ok, w
          tym roku w polsce bylem 3 razy z racji wlasnie biznesowej, nadal jest tam
          balagan, nadal jest problem z przepisami regulujacymi wlasnie biznes w polsce
          nadal biurokracja rosnaca i interpretujaca przepisy na swoja strone, nadal
          wszechobecny i wszchmogacy urzedas ma racje nadal gornicy hutnicy stoczniowcy
          itd maja racje (choc jej nie maja) itd a taki biedny biznesmen ktopry placi
          podatki moze liczyc na laske kogos z urzedu ktory mu powi ile to on powinien
          zaplacic lapowki aby to funkcjonowalo
          terroryzm to sprawa swiatowa a to znaczy i polska tez, bardziej boje sie o to
          co moze zdarzyc sie w polsce, i jak to moze mi zniknac samochod z ulicy, czy
          moge popasc w jakis konflikty z mafijnymi powiazaniami ludzi ktorzy maja wladze
          niz o atak terrorystyczny
          dziewczyna napisala bajke o powrocie, ty tam siedziesz w polsce swiata byc moze
          nie widzialas poza polska i piszesz bzdury
          choc wiesz mam nadzieje ze co niektore osoby z tego forum spakuja sie i wyjada
          do polski tam gdzie to miod i mleko plynie i wtedy porownaja to co jest tak
          naprawde tam
          roza obudz sie czas najwyzszy
          samochod jeden czy dwa nie sa wykladnikami bogactwa, nadal w polsce jest ponad
          60% ludzi zyjacych biednie a to znaczy ze oni nie kupia, a to znaczy ze ponad
          20% jest bezrobotna, a to znaczy ze kiepsko sie tam ma z edukacja, problemy z
          opieka medyczna, ogromne problemy z budzetem, aha i mamy leppera na scenie
          politycznej, itd, ale co tutaj wymieniac kazdy to wie, a wiec na lepsze trzeba
          bedzie poczekac az glupki z rzadu beda usunieci.

• roza2004 Re: Jaka ta Polska piekna! 03.05.04, 16:45
            Mylisz sie Chlopaczku 1 ,mieszkam tu w stanie NY ,jestem wyksztalcona ,swiat
            zwiedzilam poza Australia.Ale do Polski jezdze i tam czuje sie najlepiej.
            Kazdy jest indywidualnoscia.To prawda ze tam jeszcze duzo balaganu
            politycznego i nie tylko,ale ja mam nadzieje ze to wszystko szybko bedzie sie
            zmieniac.
            Wierz mi ,mam tam rodzine i przyjaciol i wszyscy sa doskonale ustawieni,maja
            wlasne firmy ,business ,a prawda jest ze narzekaja ,ale to juz taka natura
            Polaka.Amerykanin nawet siedzac w wiezieniu powie ze jest OK.
            Pozdrawiam i milego dnia.
            • chlopaczek1 Re: Jaka ta Polska piekna! 03.05.04, 17:58
              roza2004 napisała:
              > Mylisz sie Chlopaczku 1 ,mieszkam tu w stanie NY ,jestem wyksztalcona ,swiat
              > zwiedzilam poza Australia.Ale do Polski jezdze i tam czuje sie najlepiej.

a skad wiesz czy ja sie myle?
              mowisz ze jestes wyksztalcona, a wyksztalcenie nie mowi tobie aby sprawdzic
              zanim sie czlowiek zachwyca? sprawdz, popatrz na te biznesy znajomych, i wtedy
              popatrz dookola i popatrz na te biede w polsce, popatrz na statystyki, pomysl
              ile czasu zajmie to polsce aby tam bylo lepiej
              jako wyksztalcona osoba wiesz jak to sie zmienia szybko co?
              aby tylko prawnie zmienic wizerunek polski potrzeba lat (procedura jest taka,
              trzeba napisac ustawe, sprawdzic - np. zgodnosc z konstytucja, poddac
              glosowaniu, wprowadzic ja-to co napisane to wszystko jest w skrocie), aby
              zmienic gospodarke potrzeba trzeba lat i madrych politykow, przez ostatnie 15
              lat jakos nie obfitowalismy w nich, i kto jak nie politycy moga zmieniac
              sytuacje? czy wiesz ile czasu zajelo irlandii aby byc tygrysem europy? czy
              wiesz co to jest dla hiszpanii objecie rzadow przez socialistow? czy wiesz o co
              chodzi ze slawnym "nicea albo smierc"? czy wiesz gdzie najwiecej
              pieniedzy "ginie" z polskiego budzetu? itd

przestan palic trawke bo wpadasz w zachwyty a tam wcale nie do smiechu
              • poet Re: Jaka ta Polska piekna! 16.05.04, 16:23
                czytam tak, czytam i ... rece opadają. Wszyscy z Was zachwyceni ta Ameryka i
                dopiero roza 2004 pisze tu cos madrego. Wszytko zalezy, Rodacy, od Was, czy
                uczyliscie sie, chcieliscie, czy mysleliscie wczesniej o tym, kim chcecie byc,
                czy przewidywaliscie. Niestety, wiekszosc z Was - nie, wiekszosc od razu
                chciala isc do roboty i zarabiac, a potem, potem bylo gorzej, bo Wasi
                rowiesnicy, ci, co chcieli i mogli sie uczyc, "dobiegali" do Waszych poziomow
                zarobkow i przeganiali. I wiekszosc tych, co nie potrafili sami sobie znalezc
                zajecie, odpadala. I jest tak nadal, z tym, ze teraz mlodzi juz mysla "do
                przodu". Oczywiscie, ze sa i tacy, co siedza na laweczkach i pluja przed
                siebie. Tacy zawsze byli i sa. I kombinuja. Komu by tak cos ukrasc.A w Ameryce
                ich nie ma? Sa, tylko oni Was nie obchodza. Wolicie myslec, ze tam wszystko
                taaakie ladne, takie cacy.Tlumaczycie sie sami przed soba, dlaczego
                wyjechaliscie.I najlepiej, jesli uslyszycie cos zlego ( to nie do wszytkich)I
                przykro mi czytac i mysle jednoczesnie, ze cos w tym jest, ze uciekaja szczury
                z kazdego statku. I nie mysle tak o Was wszystkich, mam tez rodzine za
                granica, ale wiem, ze tak latwiej zyc tam , w US. Kaleczycie ten jezyk polski i
                zadne z Was, przez moment nawet nie pomyslalo, dlaczego na takim forum, w koncu
                forum polskim, nikt nie pisze czcionka polska(ja tez, jak widac, ale ja
                dostosowalam sie do Was). A przeciez jest taka mozliwosc, mozna by sie czegos
                wzajemnie nauczyc, dowiedziec. Nikt z Was nie pomyslal o wgraniu sobie w
                komputer czcionki polskiej. jestescie Polakami, najczesciej tutaj- Polkami, a
                ciagle popisujecie sie slowkami angielskimi, zeby nie powiedziec amerykanskimi
                (tez czesto bardzo polamanymi amerykanskimi)Pozdrawiam Was serdecznie. Jestem i
                chce byc Polka.Zwiedzilam tez kawal swiata. Ale zawsze wracam. Do gniazda. My
                wiemy, jak Wam tam ciezko. Dlatego tak blisko Wam do siebie, ze tak daleko do
                Ojczyzny. Wiemy. Zapewniam.
                • cmok_wawelski made in Poland 16.05.04, 19:09
                  3 grosze o normalnym kraju
    • zyta2003 Re: Poet, zgadnij co z ta polska czcionka 16.05.04, 21:45
      na tym forum, widac przeciez, ze wszystko o nas wiesz.
      • poet Re: Poet, zgadnij co z ta polska czcionka 17.05.04, 13:38
        i troche wstyd, Zyto, za tych paru, wstyd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka