vdal
11.02.11, 16:50
Na wiosne mielismy zamiar adoptowac psa(szczeniaka).Rasy jakie sobie wybralismy(a wlasciwie ja:P) to owczarek niemiecki, siberian husky,american native indian dog.
Od kilku tygodni prowadze poszukwiania na temat informacji co i jak obchodzic sie z taka czy inna rasa.Powiem wam ,ze troszke mnie to przerazilo i wlasciwie zastanowilo.
Zawsze chcialam miec duzego psa i zawsze wygladajaco owczarkowato:DOd malego chcialam miec owczarka niemieckiego.Moi znajomi, sasiedzi mieli i byly to psy niedosc,ze madre to dodatkow sliczne i bardzo przywiazane do swoich wlascicieli.W syberian zakochalismy sie jak kiedys znajomy pojawil sie z nim na weekend na wypadzie za miasto.Opowiadal o nim w samych superlatywach,a moj maz nie mogl go odstapic na krok:D
We wszystkich opisach ras sa oczywiscie + i -,ale np to co pisza o owczarkach niemieckich to mnie wogole zastanowilo!!Zawsze wiedzialam,ze syberian to madry pies,ze uparty,ale,ze owczarek niemiecki lubi uciekac to nie wiedzialam.
Na forum czytam wypowiedzi ludzi,ze trzeba je trzymac caly czas na smyczy, bo samochody , bo zwierzaki.Specjalne diety,bron boze psa nie zostawiac dluzej niz kilka godzin, nawet raz na jakis czas.Z tych wszystkich opisow wynika,ze 1 na milion osoba moze miec psa,a u siebei na ulicy widze co drugi dom z psiakiem?:D
Do was pytania:?
Jezeli posiadacie, ktoras z tych ras, badz tez wasi znajomi czy oni naprawde tak fiksuja?Czy nigy nie spuszczaja psa ze smyczy( w duzym parku np, z dala od samochod, nio moze jakeis zwierzaki sie tam pojawia), czy zdarza im sie zostawic zwierzaka na troszke dluzej czasami(powiedzmy 7-8 godzin)?
Rozumiem,ze pies to obowiazek i mam zamiar odpowiedzialnie go wykonywac.Juz sprawdzilam jakei jedzenie byloby dobre, ile ubezpiecznei bedzie kosztowac, jaki grafik bedziemy mieli dla psa, gdzie mozemy go zapisac na treningi, co w wypadku wakacji itd.
Mamy dom, troszke trawnika, nie wysoki plot(ale to mozna podniesc jak cos),za jakis rok moze dwa planujemy sprzedaz i wyniesienie sie za miasto z wiekszym ogrodkiem.
Pies w domu bedzie zostawal 2 razy w tygodniu kolo 7 godzin sam.(planujemy kupic klatke i go wytrenowac, badz tez udostepnic dla niego caly pokoj w piwnicy).Mamy dwa parki kolo siebie,a 10 min od nas wielki park Cumberland(Chicago).
Mamy jakies szanse ??Czy jezeli nie zbuduje 9 stopowego ogrodzenia z betonowa podstawa,nie bede zostawiala psa na dluzej niz 2 godziny i w zyciu nie spuszcze go ze smyczy to bede miala szanse na huskiego np?:D