Dodaj do ulubionych

Graduacja z middle school

03.06.11, 18:26
Moje dziecie w poniedzialek konczy middle school. Czy daje sie tu kwiaty/prezenty dla nauczycieli na zakonczenie middle school. W elementary school dzeci dawaly na zakonczenie roku ale w middle school syn juz nie dawal. Nie wiem jakie sa zwyczeje. Uwazam, ze powinnien podziekowac odchodzac ze szkoly (przynajmiej niektorym) ale jesli nie ma takiego zwyczaju to zmuszac nie bede. Jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: Graduacja z middle school 03.06.11, 20:26
      Słowo "graduacja" w języku polskim ma trochę inne znaczenie niż myślisz:
      sjp.pwn.pl/slownik/2559505/graduacja
      • lilazw Re: Graduacja z middle school 03.06.11, 23:25
        Mysle, ze troche przesadzasz. Slowo "graduacja" w znaczeniu zakonczenia szkoly uzywane jest powszechnie w Polsce np. tarnow.wsb-nlu.edu.pl/pl/wydarzenia/graduacja.html
        • staua Re: Graduacja z middle school 03.06.11, 23:26
          Może w Tarnowie...
          • lilazw Re: Graduacja z middle school 03.06.11, 23:49
            W Warszawie, Krakowie i wielu innych polskich miastach rowniez:
            www.wz.uw.edu.pl/
        • marekatlanta71 Re: Graduacja z middle school 03.06.11, 23:30
          To ze jakies półgłówki robią kalki z angielskiego i potem sie słyszy "podrajwowałem do szopu" nie znaczy ze my tez powinnismy małe żyć polski. To o czym piszesz to ukończenie szkoły a nie graduacja.
          • marekatlanta71 Re: Graduacja z middle school 03.06.11, 23:31
            A Steve Jobs za mnie poprawia i nawet kaleczyć mi nie pozwala napisać poprawnie...
          • lilazw Re: Graduacja z middle school 03.06.11, 23:54
            Polski nie jest martwym jezykiem o czym waszmosc powinienes wiedziec ;)
            • edytkus Re: Graduacja z middle school 04.06.11, 01:52
              lilazw napisała:

> Polski nie jest martwym jezykiem o czym waszmosc powinienes wiedziec ;)

Ale Polacy nie gesi przeciez. Mnie wkurza gdy wchodze na polskie strony a tu takie kwiatki:
              - przemysl funeralny
              - Rodowicz suportuje Dode
              - sklep dyskontowy
              - spotersi widzieli
              - fashionistka
              Oj mozna wyliczac i wyliczac. Moja siostra spedzila maj w Polsce, mowi ze kalki z angielskiego sa na kazdym kroku, nie ma juz np. kregielni, a jak wol na budynku widnieje napis "bowling." Bardzo irytujace. Jedyny plus z tego byl taki ze moje dziecko, ktore nie bardzo wlada polskim, nie mialo zupelnie problemu z porozumiewaniem sie, a nawet samodzielnym robieniem zakupow.
              • marekatlanta71 Re: Graduacja z middle school 04.06.11, 03:52
                No właśnie. Jest wielka różnica miedzy martwym językiem a ordynarnymi kalkami z angielskiego.
                • lilazw Re: Graduacja z middle school 04.06.11, 15:23
                  Skoro slowo to wystepuje w polskim slowniku nie jest zadnym neologizmem ani "przerobka" z angielskiego. Jesli polskie uczelnie uzywaja slowo "graduacja" do okreslenia zakonczenia pewnego etapu edukacji uwazam, ze rowiez moge w takim kontekscie je uzyc.
                  • wespuczi Re: Graduacja z middle school 04.06.11, 15:59
                    niekoniecznie - ominelas jeden kluczowy krok - aprobate forum ;)

musze sie przyznac ze mi sie czasami o wiele gorsze kalki zdarzaja, mimo ze staram sie mowic poprawnie..
                  • beatamc Re: Graduacja z middle school 04.06.11, 16:07
                    ostatnio mialam spore trudnosci z przetrawieniem takiego kwiatka: 'zczekautujcie' . Raz ze musialam ze 4 razy przeczytac, zeby sie upewnic, ze dobrze widze, a potem nie moglam zalapac znaczenia. Dodam, ze bylo to typowe forum polskie, nie polonijne.

Dzieki internetowi, tel. kom. itp swiat jest na szybkej drodze do stworzenia nowego jezyka. MOze to bedzie wlasnie fonetyczny angielski?

Ja tam nic ordynarnego u lilazw nie widze. Wstawki poglish na tym forum to przeciez codziennosc. Skad wiec teraz taka reakcja.
                    • edytkus Re: Graduacja z middle school 04.06.11, 17:30
                      beatamc napisała:

> Dzieki internetowi, tel. kom. itp swiat jest na szybkej drodze do stworzenia no
                      > wego jezyka. MOze to bedzie wlasnie fonetyczny angielski?

Czy np. Niemcy lub Francuzi wszystko zangielszczaja? Watpie, przeciez nie zasiedlaja UK w takim stopniu jak Polacy a stad wlasnie bierze sie ta pozal sie boze angielszczyna.

>Wstawki poglish na tym forum to prze
                      > ciez codziennosc. Skad wiec teraz taka reakcja.

Zdarza sie wstawianie angielskich slow ale bez spolszczania. Jedynie Zycie przytrafia sie to drugie, ale tez bardzo rzadko.
                      • katlia Re: Graduacja z middle school 04.06.11, 17:43
                        Ludzie czesto smieja sie z Francuzow ze bronia jezyk - ze u nich to nie komputer ale ordinateur
                        • ulinka123 Re: Graduacja z middle school 04.06.11, 20:15
                          itd.

CELEBRYCI - to juz nie gwiazdy jak kiedys, ciekawe co bylo zlego w tym okresleniu
                          wagi sie juz nie traci ale sie ja GUBI...
                          a na wycieczki sie jezdzi korzystajac z LASTÓW!!
                          • klaudona Re: Graduacja z middle school 06.06.11, 16:32
                            Co innego spolszczanie pojec z innego jezyka, ktore nie isnieja w jezyku polskim a co innego zastepowanie juz istniejacych. Np menadzer wg mnie jest OK, bo kierownik kojazy mi sie z nizszym stanowisko typu supervisor albo forman. Ale slowa typu dezajner, celabryta, deweloper czy graduacja zdecydowanie mnie uwieraja.
    • godiva1 Re: Graduacja z middle school 06.06.11, 18:25
      Lila, widze, ze watek sie zmienil na lingwistyczny, ale ja wroce do meritum - moim zdaniem wypada dac kwiaty na zakonczenie roku w middle school, a nawet w high school.
      • lilazw Re: Graduacja z middle school 06.06.11, 23:10
        Godiva1 dzieki za POMOCNA wypowiedz :) Kupilam kwiaty dla nauczycieli a dziecie napisalo kilka slow od siebie. Zdecydowanie bylismy mniejszoscia. Moze 15% mialo kwiaty a wreczenie ich graniczylo z cudem wiec wiekszosc zostawilismy w sekretariacie. Mam nadzieje, ze dotra do adresatow. Znajoma powiedziala, ze dzieci maja byc w garniturach wiec wcisnelam swoje w takowy :) Okazalo sie, ze takiego wymogu nie bylo ale dziecie przezylo wiec impreze uwazam za udana :)
        A tak na margniesie...bezpieczniej byloby napisac o sednie sprawy a nie o meritum. Po co zasmiecac nasz jezyk obcojezycznym slowami ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka