vdal
14.08.12, 15:01
Mam maly problem, moze ktos bedzie umial mi odpowiedziec na moje pytania.
Moj maz kupil kilkanascie lat temu ze swoim bratem kupil dom.Wzieli pozyczke na 30 lat.Po 3 latach przefinansowali pozyczke z 30 na 15 lat,ale usuneli z pozyczki mojego meza, bo mial zla historie kredytowa(podobno bylyby gorsze warunki jakby go szwagier dopisal, don't ask me why?!).Na papierach o wlasnosci domu podobno dalej istnieje nazwisko mojego meza.
Pod koniec wrzesnia mamy closing naszego domu(jak wszystko dobrze pojdzie).Dom jest prawie splacony(zostalo moze z jakies 50 tys),a otrzmujemy kwote znacznie wieksza, wiec zostanie do podzialu kasa.Teraz jest problem.W jaki sposob mozemy otrzymac nasza czesc, bez IRS'u rzucajacego sie na nasza czesc kasy.Mamy zamiar kupic nowy dom jak najszybciej,a szwagier kupil juz nowy dom niecaly miesiac temu.Jezeli bedziemy musieli zaplacic podatek za sprzedaz to ok.Tylko nie chce placic drugiego podatku za to,ze dostalismy pozostala kase.
My mamy w sumie dowod ,ze co miesiac dawalismy szwagrowi czek za "swoja czesc",ale nie wiem czy to by posluzylo za dobry dowod.Wiem,ze mozna otrzymac darowizne 26 tys na rok, nie wiem czy to nie sprobowac?Czy poprostu sie nie czaic wziac swoja czesc i wplacic na downpayment na nowy dom i powiedziec,ze trzymalo sie w skarpetce:D