Dodaj do ulubionych

Podatek od darowizny...

14.08.12, 15:01
Mam maly problem, moze ktos bedzie umial mi odpowiedziec na moje pytania.
Moj maz kupil kilkanascie lat temu ze swoim bratem kupil dom.Wzieli pozyczke na 30 lat.Po 3 latach przefinansowali pozyczke z 30 na 15 lat,ale usuneli z pozyczki mojego meza, bo mial zla historie kredytowa(podobno bylyby gorsze warunki jakby go szwagier dopisal, don't ask me why?!).Na papierach o wlasnosci domu podobno dalej istnieje nazwisko mojego meza.
Pod koniec wrzesnia mamy closing naszego domu(jak wszystko dobrze pojdzie).Dom jest prawie splacony(zostalo moze z jakies 50 tys),a otrzmujemy kwote znacznie wieksza, wiec zostanie do podzialu kasa.Teraz jest problem.W jaki sposob mozemy otrzymac nasza czesc, bez IRS'u rzucajacego sie na nasza czesc kasy.Mamy zamiar kupic nowy dom jak najszybciej,a szwagier kupil juz nowy dom niecaly miesiac temu.Jezeli bedziemy musieli zaplacic podatek za sprzedaz to ok.Tylko nie chce placic drugiego podatku za to,ze dostalismy pozostala kase.
My mamy w sumie dowod ,ze co miesiac dawalismy szwagrowi czek za "swoja czesc",ale nie wiem czy to by posluzylo za dobry dowod.Wiem,ze mozna otrzymac darowizne 26 tys na rok, nie wiem czy to nie sprobowac?Czy poprostu sie nie czaic wziac swoja czesc i wplacic na downpayment na nowy dom i powiedziec,ze trzymalo sie w skarpetce:D
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Podatek od darowizny... 14.08.12, 18:01
      IMO jesli na akcie wlasnosci jest nazwisko meza to nie ma mowy o zadnej darowiznie, zaplacicie podatek od dochodu i tyle. Nawet jesli twoj maz nie splacal (oj tyle kasy mogliscie zaoszczedzic cudzym kosztem ;))) pozyczki to dom jest czesciowo jego. Tak przynajmniej jest w NJ.
      • vdal Re: Podatek od darowizny... 14.08.12, 20:03
        Czyli rozumiem,ze moge sobie ta kase wziac, zapalcic podatek od sprzedazy i sie nie martwic ,ze IRS zapuka mi do drzwi z pytaniem skad mamy taka kase?
        Tak jak pisalam mamy czeki wystawiane na szwagra co miesiac.
        • edytkus Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 02:29
          vdal napisała:

> Czyli rozumiem,ze moge sobie ta kase wziac, zapalcic podatek od sprzedazy i sie
          > nie martwic ,ze IRS zapuka mi do drzwi z pytaniem skad mamy taka kase?

o ile mi wiadomo to tak, moi sasiedzi mieli podobnie, tzn. on sie wyprowadzil, ona splacala pozyczke, ale bez jego zgody domu pozbyc sie nie mogla

> Tak jak pisalam mamy czeki wystawiane na szwagra co miesiac.

IMO to to jest dopiero niezla darowizna i od tego powinniscie zaplacic podatek ;)
          • vdal Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 19:39
            > IMO to to jest dopiero niezla darowizna i od tego powinniscie zaplacic podatek
            > ;)
            haha to fakt,ze mogloby mnie to pograzyc,a nie pomoc:P nie pomyslalm o tym.

Wlasnie za te cholerne podatki i oplaty za wszystko chcemy sie z tego cholernego Chicago wyniesc.Jak ktos slyszy,ze jestesmy z Chicago(kupno samochodow,atvs) to zawsze wzdychaja ze wspolczuciem: Ooh z Chicago?!
            • edytkus Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 20:33
              nie wiem jak jest w Chicago, ale jesli sie przeprowadzicie do NJ w okolice NYC wpadniecie z deszczu pod rynne. Nam wlasnie podniesiono rachunki za wode 8.5% (wczoraj przyszedl rachunek na $163 za kwartal) i property tax o prawie $500.
              • tamsin Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 20:53
                edytkus napisała:

Nam wlasnie podniesiono rachunki za wode 8.5% (
                > wczoraj przyszedl rachunek na $163 za kwartal) >

Chcialabym taki rachunek za wode dostac na MIESIAC! tylko do NJ sie wyprowadzac :-)
                • monhann2 Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 21:26
                  Wreszcie znalazlam cos, co jest tansze (i to sporo!) w Kanadzie :)))) Woda! najwyzszy moj rachunek byl ok $80/kwartal i to latem, kiedy sie duzo podlewa w ogrodzie. 4 osobowa rodzina.
                • malgoska182 Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 21:28
                  $170 to my (NY)gdzie nie musimy uzywac wody do podlawania kwiatow i trawy oraz do uzupelniania wody w basenie.Teraz juz drugi rachunek na prawie $205 .
              • vdal Re: Podatek od darowizny... 20.08.12, 10:49
                Edytkus ja wlasnie zaplacilam rachunek 497$:D
                A co do wlasnosci do domu to gdzie mozna sie dowiedziec,czy sie jest na papierach, bo wychodza jaja.Moze gdzies nie doczytalam ,ale zrozumialam z jednych przepisow,ze jak nie ma cie na podatkach na dom to nie jestes wlascicielem?Zostawic facetom zalatwianie spraw, jak boga kocham,a jeszcze mojemu to najgorzej:D
                Bogu dziekowac,ze jeszcze szwagra mamy ok.Jakby bylo inaczej to moj kochany malzonek chodzilby goly i wesoly, bo nie chce mu sie zalatwiac ,a przede wszystkim zainteresowac sprawami papierkowymi.Wszystko na ostatnia chwile,a ja pozniej siwieje:D
                • edytkus Re: Podatek od darowizny... 20.08.12, 16:41
                  vdal napisała:

> Edytkus ja wlasnie zaplacilam rachunek 497$:D

za czesto kapiesz psa ;))

> A co do wlasnosci do domu to gdzie mozna sie dowiedziec,czy sie jest na papiera
                  > ch, bo wychodza jaja.Moze gdzies nie doczytalam ,ale zrozumialam z jednych prze
                  > pisow,ze jak nie ma cie na podatkach na dom to nie jestes wlascicielem?

chyba cos w tym jest, gdy potrzebuje imiona albo adresy znajomych zawsze sprawdzam w property tax records (sa w internecie) i przy kilku wlascicielach zawsze sa podane wszystkie osoby

Zostawic
                  > facetom zalatwianie spraw, jak boga kocham,a jeszcze mojemu to najgorzej:D
                  > Bogu dziekowac,ze jeszcze szwagra mamy ok.Jakby bylo inaczej to moj kochany mal
                  > zonek chodzilby goly i wesoly, bo nie chce mu sie zalatwiac ,a przede wszystkim
                  > zainteresowac sprawami papierkowymi.Wszystko na ostatnia chwile,a ja pozniej s
                  > iwieje:D

witaj w klubie :O
                  • vdal Re: Podatek od darowizny... 21.08.12, 04:23

za czesto kapiesz psa ;))

haha a moze byc:D, bo jak przystalo na owczarka niemieckiego uwielbia wode:D...zartuje.
                    Na dwie osoby 497$ to moim zdaniem troszke przy duzo:D

> witaj w klubie :O

Juz myslalam,ze moj to rodzynek i ze siwieje w samotnosci:D
                    Jak jest film "Baby sa jakies inne" tak powinnbi zrobic "Faceci sa jacys dziwni":D
          • malgoska182 Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 21:24
            edytkus dlaczego uwazasz,ze powinni placic podatki od darowizny za czeki wypisane na szwagra?
            Mamy podobna sytacje.Mamy wspolnie z siostra dom.Oni wypisuja czeki za mortgage .My dajemy im czeki za nasza czesc.
            Kiedy Oni kupowali swoj samodzielny dom(pod wynajem) wlasnie czeki od nas uratowaly ich(dobrze,ze placilismy gotowka).Dla banku w ktorym starali sie o pozyczke to wlasnie byl dowod,ze calej sumy nie splacaja sami i stac ich na drugi dom.
            Na akcie wlasnosci jestesmy wspolwlascicielami.
            • malgoska182 Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 21:36
              dobrze,ze nie placilismy gotowka ,tylko czekami mialo byc.
            • edytkus Re: Podatek od darowizny... 16.08.12, 01:52
              malgoska182 napisała:

> edytkus dlaczego uwazasz,ze powinni placic podatki od darowizny za czeki wypisa
              > ne na szwagra?

na pewno zalezy na jaka kwote sa czeki:
              www.ricedelman.com/cs/education/article?articleId=250&titleParam=Everything%20You%20Should%20Know%20About%20Giving%20Gifts%20and%20Avoiding%20Taxes
              • malgoska182 Re: Podatek od darowizny... 16.08.12, 12:20
                edytkus dziekuje za ten link do informacji .Przydatny.Na szczescie nawet gdyby placenie czekiem za swoja czesc mortgage nie bylo najlepszym pomyslem ,to miescimy sie w dozwolonej kwocie.
          • malgoska182 Re: Podatek od darowizny... 15.08.12, 21:34
            wiadomo,ze cala pozyczke trzeba splacac,bez wzgledu na to kto tam mieszka.Moze mieszkac krolewna sniezka.Osoby,ktore podpisaly dokumenty na pozyczke musza te pozyczke splacac.Najczesciej to wlasciciele nieruchomosci .
            • edytkus Re: Podatek od darowizny... 16.08.12, 01:53
              malgoska182 napisała:

> wiadomo,ze cala pozyczke trzeba splacac,bez wzgledu na to kto tam mieszka.Moze
              > mieszkac krolewna sniezka.Osoby,ktore podpisaly dokumenty na pozyczke musza te
              > pozyczke splacac.Najczesciej to wlasciciele nieruchomosci .

gorzej gdy wlascicieli jest kilku, i jeden sie wylamuje. Zadne prawo nie zmusi go do splacania, wiec pozostali, o ile nie chca stracic nieruchomosci, musza to robic za niego.
              • edytkus Re: Podatek od darowizny... 16.08.12, 01:54
                edytkus napisała:

>Zadne prawo nie zmusi
                > go do splacania

szczegolnie jesli z jakiegos powodu nie ma z czego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka