Dodaj do ulubionych

Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow

06.04.05, 09:26
i metow z Polski jest w USA a tak malo ludzi na jakims cywilizowanym poziomie?
Np mysle o tym ostatnim reportazu pokazujacym polska wies w jakims z
kosciolow w telewizji. Czyzby cywilizowani Polacy nie chcieli emigrowac a
ciciom i tak wszystko jedno gdzie podaja jakies rury na tasme?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 06.04.05, 10:18
      sociopata napisał:

> i metow z Polski jest w USA a tak malo ludzi na jakims cywilizowanym poziomie?
      > Np mysle o tym ostatnim reportazu pokazujacym polska wies w jakims z
      > kosciolow w telewizji. Czyzby cywilizowani Polacy nie chcieli emigrowac a
      > ciciom i tak wszystko jedno gdzie podaja jakies rury na tasme?
      >
      >

Mam przeczucie ze chodzi o ten sam program?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=22397927
      Pierwsze co sie nasuwa to pytanie za kogo sam siebie uwazasz: "ciecia z polskiej wsi" czy "Polaka na
      cywilizowanym poziomie"?
      Po drugie to pomimo ze mieszkam tu tyle lat nigdy nie bylam na Greenpoincie, ale wyobrazenie o nim
      mam dokladnie takie jak przedstawia film Szczesliwego Nowego Jorku czyli niezbyt ciekawe, a zdaje
      sie ze reportaz dotyczyl Polonii stamtad? Mysle ze ludzie ktorzy powaznie mysla o ulozeniu sobie zycia
      w USA, stalym pobycie i osignieciu czegos wiecej niz szybkie uzbieranie kasy na "rozpuszczenie" w
      Polsce nie mieszkaja na Greenpoincie (za duza konkurencja, he he ;)).

Dawno temu ktos przywiozl mi pare rzeczy z Polski po ktore mialam sie zglosic do kogos
      zamieszkalego na Manhattanie. Mieszkanie znajdowalo sie w jakiejs obskurnej kamienicy, bez swiatla
      na korytarzu - takie komunalne z ksiazki Slesickiej "Ucho od sledzia." Wewnatrz kredensy jak na
      polskiej wsi, dziergane na szydelku kolorowe serwetki i poduszki, swiete obrazki i sztuczne kwiatki, a
      nawet starsze panstwo w waciakach i walonkach. Przezylam wtedy prawdziwy szok kulturowy :O
      • bozena73 Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 06.04.05, 15:37
        A ja bym jednak polemizowala co do Greenpointu. Oczywiscie tak jak wszedzie sa
        ludzie rozni i sama pamietam ze kiedys Greenpoint byl takim miejscem ktore nie
        kojarzylo sie zbyt pozytywnie. Ale to teraz sie diametralnie zmienia. Teraz
        nielicznych jest stac mieszkac na Greenpoincie. Domy sa tak drogie ze ceny
        przyprawiaja o zawrot glowy. Powstaja tam ladne sklepy, ksiegarnie, kafejki..a
        tuz za parkiem jest Bedford, ktory przypomina iloscia restauracji, pubow i
        sklepami drugie Village.
        A faktem jest to ze to najczesciej jest pierwszym przystankiem ludzi tu
        przyjezdzajacych no i czesto sa to ludzie o roznej kulturze tak jak nasza cala
        Polska ale nie mozna tu generalizowac ze wszyscy ludzie na Greenpoincie
        to "dziady"..troche to jakos nie pasuje szczegolnie jezeli chodzi o ten
        szczegolny czas no i o ludzi modlacych sie w kosciele..
        • zyta2003 Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 07.04.05, 01:29
          Nie po raz pierwszy kazdy widzi co chce. Ja chodze do kosciola ok. 1 raz do
          roku - z koszyczkiem. Kosciol jest poza Greenpointem. Co roku "zmuszamy"
          amerykanskiego czlonka rodziny, zeby szedl i zobaczyl eleganckie ladne, mlode
          mamy, tylko troche gorsi ich partnerzy, starsze osoby tez jakos nie pasuja do
          opisanego obrazka. Zupelnie nie ma co sie chwalic, ze sie nie bylo nigdy na
          Greenpoincie, nic ciekawosci swiata? Kazde miejsce jest interesujace, zmienia
          sie, tylko trzeba umiec patrzec. Oczywiscie Bedford i okolice to miejsce, ktore
          zna juz cala nowojorska bohema. Teraz mozna zamowic ksiazki przez internet, ale
          to nie to samo co pogrzebac we wspaniale zaopatrzonych ksiegarniach
          Greenpointu, to fenomen ile ksiegarni prosperuje w tej dzielnicy, tak samo
          latwiej lub jedyna mozliwosc kupic tam bilety na wystep teatru z Polski, czy
          monodram Jandy lub Stuhra, chyba, ze sie nie korzysta z takich rzeczy. Nie
          wspominam juz o sklepach zielarskich, w ktorych mozna kupic rowniez doskonale
          polskie kosmetyki, jest jeszcze wiele innych powodow dla ktorych mozna czasem
          pojechac na Greenpoint, ktory nie tylko zmienia sie na korzysc, ale wkrotce ze
          wzgledu na tuz tuz zatwierdzony projekt zabudowy nadbrzeza bedzie "hot place" w
          NY.
          dla odmiany zdjecie z polskiego kosciola w Polsce. Zupelnie inna, prawdziwa
          elegancja,no nie? wiadomo, z uniwersyteckiego miasta Torun,
          forum.emiasto.com.pl/files/PMB.JPG
      • staua To nie Siesicka 07.04.05, 02:11
        napisala "Ucho od sledzia", tylko Hanna Ozogowska :-)
        • mka16 Re:Zdjecie cudo/n/txt 07.04.05, 14:24

• edytkus Re: To nie Siesicka 07.04.05, 19:02
          staua napisała:

> napisala "Ucho od sledzia", tylko Hanna Ozogowska :-)

Dzieki, to przez tego sledzia mi sie pomylilo :) Z niewyspania tranzystory mi wysiadaja (jaka ksiazke
          mam na mysli? ;)) ).
          • staua Re: To nie Siesicka 07.04.05, 19:18
            Tez bylam wytrwala czytelniczka Ozogowskiej, Siesickiej, Jurgielewiczowej... Ale Ozogowskiej nie
            "Ucho" i "Glowe" lubilam najbardziej, tylko "Tajemnice Zielonej Pieczeci" (nauczylam sie stamtad, razem
            z bohaterem Bartkiem, wszystkich wielkich rzek Azji :-)))
    • socal Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 07.04.05, 19:06
      A dlaczego emigranci maja byc inni niz narod z ktorego sie wywodza?
      Jaki pan taki kram.
    • aputnam Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 08.04.05, 00:19
      Wiecie co usmialam sie dzisiaj z tego zdjecia rano ,ale pozniej przemyslalam
      ,nie ma sie z czego smiac ,to poprostu brak kasy.Co ma zrobic babunia ktorej
      starcza ledwie na leki i oplaty i na nic inego .Chodzi wiec w ubraniach "z
      lepszych czasow" ktore minely bezpowrotnie , a jej jedyna rozrywka jest kosciol
      .Kino ,teatr i nowy plaszcz to czysta abstrakcja dla takich babowinek.

No i trzeba pamietac ze jednak na ogol emigruja nie ci co im sie dobrze powodzi
      ,ale ci z obszarow o najwiekszym bezrobociu.
      • neurosis Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 09.04.05, 21:45
        wiesz aputnam, jesli akurat chodzi o to zdjecie to te babcie wcale nie tak
        biedne na jakie wygladaja. Nie beda mialy na chleb czy na leki, ale rydzykowi
        ostatni grosz oddadza. Ten korzysta poki moze bo sluchaczki powoli wymieraja i
        kto wowczas bedzie lozyl na benzyne do maybacha...
        I to wcale zart nie jest.
        • irena2005 Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 10.04.05, 16:57
          Nawiazanie do nieistniejacego maybacha swiadczy tylko o twoim,
          neurosis, ...dziadostwie. Tym wpisem dolaczyles, dolaczylas do dziadow. Nie
          slucham radia ojca Rydzyka. Ale stosunek do tego radia okresla od razu
          czlowieka.
          • neurosis Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 10.04.05, 20:59
            irena2005 napisała:

> Nawiazanie do nieistniejacego maybacha swiadczy tylko o twoim,
            > neurosis, ...dziadostwie. Tym wpisem dolaczyles, dolaczylas do dziadow. Nie
            > slucham radia ojca Rydzyka. Ale stosunek do tego radia okresla od razu
            > czlowieka.

ciekawe dlaczego wcale mi nie jest przykro z tego powodu...
            Twoje zdanie - Twoje prawo, moje zdanie - moje prawo do jego wyrazania, a wiem
            co mowie, a czy Ty aby wiesz? to akurat smiem podawac w watpliwosc.
          • neurosis Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 10.04.05, 22:42
            irena2005 jesli moge to tylko jedno pytanie: mieszkasz w Polsce czy w stanach?
    • artremi Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 09.04.05, 16:04
      Taka jest nie tylko Polonia ale i Polska. W Polsce sie mowi ze wyjechali
      stamtad najlepsi ludzie. Natomiast popytaj sie ludzi w krajach gdzie jest duzo
      Polakow, i sami Polacy powiedza ze jest tam sama cholota. Moze wlasnie jest
      taka Polska i tak naprawde malo jest intelektualistow i ludzi na poziomie.
      Wiecej zwyklych robotnikow i prostych ludzi ktorzy ciezka pracuja aby utrzymac
      siebie tu i czesto jeszcze rodzine w Polsce.
      • zoltra Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 09.04.05, 20:12
        W Polsce są ludzie na poziomie tylko ze nie mogą wyjechać,ja każdego roku
        wyjeżdżam do Niemiec (od 15)lat i spotykam tam ludzi takich samych jak Ci
        opisani.Są arogadcy,głupi i zachowują się tak jakby pozjadali wszystkie
        rozumy.Zawsze na koniec opowiadają jak to Niemcy ich wychwalają jak to fajnie
        że w przyszłym roku przyjadą ale następnego roku już ich nie ma.Przez te 15 lat
        miałam okazje poznać naszych rodaków,choć wcale nie pakuje nikogo do jednego
        worka,gdyż spotkałam też wspaniałych ludzi z którymi jestem w kontakcie.
    • kangur241 Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 11.04.05, 04:17
      Ja mysle ze to zalezy jedynie od konkretnego czlowieka.
      Osobiscie uwazam ze Polska to narod ludzi madrych i pracowitych.
      Spotkalam sie z roznymi Polakami na obczyznie,miszkalam w Anglii i Irlandii i
      moje doswiadczenia nie byly zbyt mile.Nie wiem czy to strach przed konkurencja
      czy zwykla niedojzalosc ale jakos zawsze spotykalam sie z uszczypliwoscia i
      zlosliwoscia.
      Moj maz jest Amerykaninem i nie mam tu zadnych polskich znajomych.Po
      doswiadczeniach z Europejska polonia nie rwalam sie do nawiazywania polskich
      znajomosci ale z ciekwaosci weszlam na to forumi i mile bylam zaskoczona.Nie
      wiem ile osob na tym forum sie zna osobiscie czy moze my wszyscy to anonimy ale
      jedno moge powiedziec;tutaj jest dowod na to ze Polak Polaka potrafi
      bezinteresownie wesprzec, pomoc w czyms albo po prostu pogadac.Ciesz sie ze
      jestem tego czescia i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
      • aneta05 Re: Moze mi ktos powiedziec dlaczego tyle dziadow 11.04.05, 04:21
        Kangurku,

Ladne slowa.. i ja tez Cie pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka