Dodaj do ulubionych

Benzyna $8/galon?

28.01.06, 05:00
money.cnn.com/2006/01/27/news/international/pluggedin_fortune/index.htm?cnn=yes
W skrocie:
- upadek rodziny krolewskiej w Arabii Saudyjskiej - $262 za barylke
- Iran odmawiajacy sprzedaz ropy do USA - $131 za barylke
- Venezuela odmawiajaca sprzedaz ropy do USA - $111
- wojna w Nigerii - $98
- wojna w Algierii - $79
- powazniejszy atak w Iraku - $88

Zakladajac ze przy cenie $60 za barylke cena na stacji wynosi kolo $2.20 za
galon, w najgorszym wypadku mozna spodziewac sie ponad $8 za galon...

Obserwuj wątek
    • ertes Re: Benzyna $8/galon? 28.01.06, 05:09
      W eu galon kosztuje cos z piec dolcow i tez zyja.
      Przezyjemy i my. Najwyzsza cena benzyny byla w 1980 roku a tej jak na razie
      jeszcze nie osiagnelismy.
    • ertes Re: Benzyna $8/galon? 28.01.06, 05:10
      A poza tym nie narzekajcie Wy tam na wschodzie bo u Was beznyna jest duzo tansza.
      • aniutek Re: Benzyna $8/galon? 29.01.06, 00:05
        heheheh no to moze w koncu amerykanczyki sie przekonaja do niceo mniejszych silniow niz 5 litrowe :)
        ja nie mam bolu, wole male acz figlarne samochodziki
        • marekatlanta71 Re: Benzyna $8/galon? 29.01.06, 00:13
          Gdyby na rynku byl Mercedes A lub Smart a do tego po drogach nie jezdzily by
          Suburbany i Excursion bo natychmiast bym sie do Smarta przesiadl.
          • ania_2000 Re: Benzyna $8/galon? 30.01.06, 21:02
            marekatlanta71 napisał:

> Gdyby na rynku byl Mercedes A lub Smart a do tego po drogach nie jezdzily by
            > Suburbany i Excursion bo natychmiast bym sie do Smarta przesiadl.

po drogach nie jezdza tylko suburbany i excursions..

smart? mozna sie z tego posmiac co najwyzej.
            jakos nie podoba mi sie "stylistyka europejska" - chociaz zgadzam sie, ze na
            tamte warunki male samochodziki sa jak najbardziej przydatne.
            w usa smartem??? no chyba ze na pole golfowe albo po kawe do starbucks (pewnie
            jeszcze nie ma cupholdera)
            przy tutejszych odleglosciach zadne takie "pinto" nigdy nie zda egzaminu.

co do twojej proponowanej ceny?...bez przesady...

• ertes :)))))))))))))))))))) 30.01.06, 22:41
              Mam dokladnie takie same zdanie na ten temat.

Ale, ale ktos tu niedawno pisal o checi zakupu Dodge Charger o pojemnosci 5.7l...
            • claudia207 Re: Benzyna $8/galon? 30.01.06, 22:57
              Nie wiem czy cos sie zmienilo z planow, ale slyszalam jakis czas temu, ze Smart
              mial wejsc na rynek amerykanski. Kiepsko im jednak idzie nawet w Europie, wiec
              byc moze zrezygnowali.

Wiele firm zaczyna wprowadzc male samochody np Toyota wypuszcza niedlugo Yaris.
              Firmy samochodowe przewiduja wiec zmiane gustow Amerykanow a ja ciesze sie z
              tego.

Szczesliwa Posiadaczka Malego Samochodu. ;-)
              • ania_2000 Re: Benzyna $8/galon? 30.01.06, 23:15
                Claudia, smart nigdy nie wejdzie na amerykanski rynek. Ani yaris.
                Nie to, zebym byla znawczynia przemyslu motoryzacyjnego albo jasnowidzem - ale
                jak swiat swiatem stoi - ameryka jest pod tym wzgledem specyficzna. Amerykanie
                od poczatku historii tego przemyslu uznawali tylko duze i wygodne samochody.
                Pomijajac ze tutaj to nie tylko srodek transportu - to takze kolejny image
                freedom.. Trasy jakie sie pokonuje - odleglosci - codzienne odleglosci dojazdu
                do pracy powoduja to, ze samochody maja byc wygodne i duze. Tak jak sami
                amerykanie;)
                Zgoda - pala duzo, wiec troche zaczyna sie krecic nosem, ale tak naprawde -
                wiekszosc sie oblizuje na widok magnum, 300C, chargera - nie wspomne o
                hammerze. Oczywiscie mowie o "rdzennych" amerykanach - a nie o nas,
                emigrantach. Pewnie - nie jest to oczywiscie regula, ale tak male samochody jak
                yaris, itp - nie znajda tutaj popularnosci.
                No moze jako samochod dla dziecka - ale na pewno nie dla prawdziwego mezczyzny;)
                • claudia207 Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 00:58
                  Aniu,

To chyba Ciebie zaskocze. Toyota zapowiada, ze juz za dwa miesiace bedzie miala
                  Yaris na amerykanskim podworku. Zobacz na ich stronie: www.toyota.com/
                  jak sie bedzie sprzedawal? Zobaczymy...
                  Czytalam jakis czas temu artykul o podobnych planach innych firm. Na pewno
                  Honda i chyba Ford. Toyota jednak jest pierwsza.
                  Mysle, ze wielu Amerykanow potrzebuje i jeszcze wiecej bedzie potrzebowalo
                  malego i ekonimocznego samochodu na codzien na zakupy i dojazdy do pracy, bo
                  aby dojechac do pracy wale nie potrzeba wielkiego samochodu. Duzy samochod
                  bedzie czekal na weekendowe rodzinne wyjazdy. U mnie w pracy zauwazylam kilkoro
                  Amerykancow, ktorzy wymienili samochody na mniejsze.

Na stronie Smart nadal pisza o promocji w USA, wiec plany chyba sie nie
                  zmienily i zobaczymy Smarta na naszych drogach: www.usa.smart.com/
                  • ania_2000 Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 02:42
                    Wiesz, chiny tez zapowiadaja wejscie na amerykanski rynek - i co myslisz? co z
                    tego wyjdzie? Ja nie sadze, zeby male auta kiedykolwiek mialy tutaj powodzenie.
                    Zgoda- byc moze jako drugi, trzeci samochod. Ale tez bardziej trzeci niz drugi.
                    Czym przecietny amerykanin bedzie ciagnal swoje lodzie? swoje campery,
                    snowmobile? Jak sobie wyobrazasz przecietna rodzine z trojka dzieci, plus
                    stuff, plus dwa psy w toyocie? Jak soccermom ma zapakowac swoja druzyne? albo
                    brownies? Wiesz, tutaj jest inny styl zycia - nastawiony na inny sposob
                    spedzania wolnego czasu - nie widze tego zeby amerykanie, tylko dlatego ze cena
                    benzyny drozeje gwaltownie przestali jezdzic swoimi suv...
                    poza tym - nie oszukujmy sie - nadal - nawet gdyby kosztowala 10$ za galon to i
                    tak nie jest to az tak olbrzymim procentem w kosztach codziennego utrzymania..
                    • claudia207 Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 06:02
                      Ania,
                      Ja przeciez nie zaprzeczam, ze na wyjazy wakacyjne nie bedzie potrzebny wiekszy
                      samochod. Wiele rodzin ma jednak kilka duzych samochodow i nie wykorzystuje ani
                      ich mocy ani wielkosci na codzien.

> Wiesz, chiny tez zapowiadaja wejscie na amerykanski rynek - i co myslisz? co
                      z
                      > tego wyjdzie? Ja nie sadze, zeby male auta kiedykolwiek mialy tutaj
                      powodzenie.
                      To samo mowilo sie o Koreanczykach a wczesniej Japonczykach. Hyundai poprawia
                      jakosc i jest niedrogi, wiec powolutku zdobywa rynek.

> Zgoda- byc moze jako drugi, trzeci samochod. Ale tez bardziej trzeci niz
                      drugi.
                      Jaka jest definicja drugiego samochodu? Czy to ten, ktorym jezdzi sie na
                      codzien do pracy czy ten ktorym rozwozi sie dzieciarnie do szkol?

>Jak sobie wyobrazasz przecietna rodzine z trojka dzieci, plus
                      > stuff, plus dwa psy w toyocie?
                      Toyota to nie tylko Corolla czy Matrix. ;-)
                      Jak czesto mama musi zapakowac caly zwirzyniec plus trojke dzieciakow (kto ma
                      teraz az troje?) plus brownies plus snowmobile do jednego samochodu w tym samym
                      czasie?

> benzyny drozeje gwaltownie przestali jezdzic swoimi suv...
                      Nie odrazu, ale kroczek po kroczku. 15 lat temu Accord byl wielkosci Civic i
                      miescil cala rodzinke. Kazde nowe wydanie roslo razem z gustami i kieszeniami
                      Amerykanow. Potrzeba czasu, aby zmiany staly sie wyraznie widoczne.

Robilam na ten temat research pare miesiecy temu. Poszukam artykulow, gdy
                      znajde chwile czasu.
                    • claudia207 Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 06:12
                      > poza tym - nie oszukujmy sie - nadal - nawet gdyby kosztowala 10$ za galon to
                      i
                      >
                      > tak nie jest to az tak olbrzymim procentem w kosztach codziennego utrzymania..

Powiedz to tym, ktorzy tankuja po polowie zbiornika, bo $80 za pelny bak
                      szokuje i szrpie po kieszeni. Pracuje z dobrze zarabiajacymi ludzmi, ale nawet
                      ich rusza spalanie takiej sumy.
                      Zobacz ile reklam podkresla ekonomie samochodow. Zjawisko zupelnie niespotykane
                      jeszcze 10 lat temu. Czy myslisz ze spece o marketingu nie maja czym zapelnic
                      kilkunastosekundowego spota telewizyjnego?
                      • edytkus Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 06:20
                        claudia207 napisała:

> Zobacz ile reklam podkresla ekonomie samochodow. Zjawisko zupelnie niespotykane
                        >
                        > jeszcze 10 lat temu. Czy myslisz ze spece o marketingu nie maja czym zapelnic
                        > kilkunastosekundowego spota telewizyjnego?

oszczednosc zawsze jest na czasie, na suszarkach w showrooms tez sa nalepki energy star ;))
                        • marekatlanta71 Re: Benzyna $8/galon? 01.02.06, 12:36
                          President Bush called on the nation to begin a transition away from oil in his
                          State of the Union address on Tuesday night, an address which he delivered as
                          the price of a barrel of oil hovered near $70 a barrel. "America is addicted to
                          oil which is often imported from unstable parts of the world," the President
                          told a joint session of Congress in which he laid out plans to diversify the
                          nation's energy platform. "The best way to break this addiction is through
                          technology." In the speech, President Bush called for increased federal research
                          into alternative fuels such as ethanol made from weeds or wood chips instead of
                          corn, a new fuel that would be competitive with corn-based ethanol in six years.
                          Other aspects of his proposed $10 billion Advanced Energy Initiative were
                          increased funding for clean coal, nuclear, and wind technology to "change how we
                          power our homes and offices." To "change how we power our automobiles," Bush
                          prescribed increased research on batteries for hybrids and on hydrogen as
                          vehicle fuel, of ethanol competitive in six years. The goal, Bush said, would be
                          to "replace 75 percent of oil imports from the Middle East by 2025…This country
                          can make our dependence on Middle East oil a thing of the past."
                • babik Re: Benzyna $8/galon? 04.02.06, 04:57
                  Rdzennych ??
                  Myślisz, że indianie lubią samochody z wielkimi silnikami ??
        • ertes Re: Benzyna $8/galon? 30.01.06, 22:40
          "amerykanczyki" ?
          A ktoz to?
          • edytkus Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 01:56
            ertes napisał:

> "amerykanczyki" ?
            > A ktoz to?

polowa ludzi na tym forum z amerykanskim obywatelstwem ;))

male i g...... samochody maja ci ktorych nie stac na nic lepszego (co tu mowic o benzynie) oraz ci
            ktorzy ucza sie prowadzic lub nigdy sie nie nauczyli ;)

co do "Amerykanow" ktorzy zmieniaja auta duze na male, no to np. wezmy mojego brata ktory planuje
            zamiane pick-up'a na slk280, tak wg moich obserwacji wyglada obecny trend: coraz wiecej malych
            sportowych aut na drogach ktorych zakup wcale a wcale nie jest bardziej ekonomiczny. Inna sprawa to
            auta "designer'skie" jak pt cruiser, scion'y, itp. ktore kupuje sie przede wszystkim dla wygladu a nie ze
            wzgledow oszczednosciowych. A tak w ogole przewidywania co do znikniecia SUV z rynku sa stare jak
            same SUV i co? ano moja sasiadka zamienila Murano na Sequoi'e, siostra meza jakiegos tam sedana na
            SUV Lexus, a brat na Land Cruiser'a. Kazdy jezdzi tym co mu pasuje, ja w sedanie czuje sie jakbym
            szorowala pupa po nawierzchni, za nisko po prostu. Swoja droga, ile osob przeciwnych SUV takowe
            prowadzilo (nie chodzi mi o jazde na parkingu ;))?
            • claudia207 Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 05:34
              > male i g...... samochody maja ci ktorych nie stac na nic lepszego (co tu
              mowic
              > o benzynie) oraz ci
              > ktorzy ucza sie prowadzic lub nigdy sie nie nauczyli ;)

>ja w sedani
              > e czuje sie jakbym
              > szorowala pupa po nawierzchni, za nisko po prostu.

Widze zagorzala zwolenniczka SUV a co male kojarzysz z g... ;-) Tacy ludzie jak
              Ty na pewno nie przestawia sie na mniejsze (niekoniecznie male) samochody. Co
              daje Ci wysokie siedzenie poza falszywym poczuciem bezpieczenstwa i kontroli?

> co do "Amerykanow" ktorzy zmieniaja auta duze na male, no to np. wezmy mojego
              b
              > rata ktory planuje
              > zamiane pick-up'a na
              Chyba komentujesz moja wypowiedz, wiec wyjasnie, ze pisalam o Amerykanach tutaj
              urodzonych, ktorzy dojezdzaja do pracy po ok 50-60 mil dziennie i zaczynaja
              wymieniac samochody na mniejsze np Ford Freestar na Ford Escape

Inna sprawa to
              > auta "designer'skie" jak pt cruiser, scion'y, itp. ktore kupuje sie przede wsz
              > ystkim dla wygladu a nie ze
              > wzgledow oszczednosciowych.
              To ta sama sprawa. Do niedawna cool bylo tylko to co najwieksze i z najwiekszym
              kopem a teraz moda zaczyna sie odwracac. SUV i Vany nigdy nie znikna z drog, bo
              zawsze beda ich zwolennicy, ktorzy nie beda sie przejmowac byciem uncool ;-)
              Poza tym potrzeba na wieksze samochody nie zniknie, bo rodzinka musi czyms
              zabrac dzieciaki dobytek na wakacje. Mam tylko nadzieje, ze ludzie beda lepiej
              dopasowywac samochody do potrzeb. Zobacz ilu jest samotnych kierowcow
              zasuwajacych do pracy pustym kolosem w stylu Sequoia.
              • edytkus Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 06:14
                claudia207 napisała:

> Widze zagorzala zwolenniczka SUV a co male kojarzysz z g... ;-)

Nah, akurat zadnego z tych najwiekszych bym nie kupila - za duzy problem z parkingiem. Co do g... ;)
                to moze tylko ja mam pecha obserwacyjnego ale to zazwyczaj takie samochody wygladaja jakby mialy
                sie zaraz rozpasc, i zazwyczaj w takich jedzie "ludzi jak mrowkow" a male dzieci swobodnie poruszaja
                sie we wnetrzu.

Tacy ludzie jak
                >
                > Ty na pewno nie przestawia sie na mniejsze (niekoniecznie male) samochody.

Raczej nie, ale to moje osobiste preferencje i nie zamierzam nikogo nawracac.

Co
                > daje Ci wysokie siedzenie

Chociazby dobra widocznosc na drodze, swobode ruchow, niepogniecione ubrania, nogi nie wbijaja mi
                sie w brode, wiecej miejsca na podlodze. To oczywiscie zalety wyzszego fotela bo sam SUV ma ich
                wiecej (np. szybki montaz fotelika dzieciecego i latwy dostep do tegoz, i raczej nikt nie spoglada na
                mnie z gory lustrujac co mam na fotelach ;)

> poza falszywym poczuciem bezpieczenstwa i kontroli?

dlaczego uwazasz ze jest falszywe? czy wg Ciebie kazdy sedan jest w 100% bezpieczny? jedyna wada
                SUV jest tendencja do wywrotek ale tych wbrew pozorom zdarza sie malo. Swoja droga przez ostatnia
                dekade widzialam JEDEN SUV na dachu i co najmniej kilkanascie skasowanych sedanow. To wlasnie
                wlasciciele malych tanich aut jezdza jak szaleni (w koncu to czesto pierwsze auta nastolatkow i ostatnie
                starszych pan), wymijaja na trzeciego, nie uzywaja kierunkowskazow, wcinaja sie przed maske,
                wyjezdzaja znienacka z bocznych drog etc. Mielismy kiedys wypadek, w pelnym pedzie wjechal w nas
                od boku sedan miazdzac przod SUV, ale poniewaz to byl SUV nic nam sie nie stalo, innym znowu razem
                na skrzyzowaniu uderzyl w nas inny sedan z pijanymi nastolatkami - nie, nie ma mowy zebym sie
                przesiadla do sedana. W koncu w fatal crashes mneij jest ofiar w SUV's.
                www.iihs.org/research/fatality_facts/occupants.html

> pisalam o Amerykanach tutaj
                >
                > urodzonych, ktorzy dojezdzaja do pracy po ok 50-60 mil dziennie i zaczynaja
                > wymieniac samochody na mniejsze np Ford Freestar na Ford Escape

ach, czyli z minivana na SUV? to ja bym raczej powiedziala ze zmieniaja na wieksze ;)

. SUV i Vany nigdy nie znikna z drog, bo
                >
                > zawsze beda ich zwolennicy, ktorzy nie beda sie przejmowac byciem uncool ;-)

vana raczej kupuje sie z potrzeb innych niz tylko chec posiadania, co do bycia uncool kierowca SUV -
                ten typ nabywa sie w takim wieku w ktorym okres imponowania juz jest wspomnieniem ;)

>Zobacz ilu jest samotnych kierowcow
                > zasuwajacych do pracy pustym kolosem w stylu Sequoia.

powody moga byc rozne, np.
                1. spora rodzina a to jedyne auto
                2. mniejsze auto w naprawie
                3. moze kierowca jedzie po cos lub po kogos?
                4. moze kierowca potrzebuje duze auto do rozwozenia czegos bo ma taka prace?
                • claudia207 Re: Benzyna $8/galon? 09.02.06, 04:44
                  edytkus napisała:

> to moze tylko ja mam pecha obserwacyjnego ale to zazwyczaj takie samochody
                  wygl
                  > adaja jakby mialy
                  > sie zaraz rozpasc,
                  no nie powiesz, ze SUV sa bardziej wytrzymale niz inne samochody ;-)

> i zazwyczaj w takich jedzie "ludzi jak mrowkow" a male dziec
                  > i swobodnie poruszaja
                  > sie we wnetrzu.
                  Ciekawa okolica. Ja nie widzialm takiego zjawiska w zadnym mijanym samochodzie.
                  Na takich powinno sie dzwonic do Child Protection Srvcs.
                  A tak pozatym to bardzo latwo generalizyjesz...

>
                  > Chociazby dobra widocznosc na drodze,
                  Wielu kierowcow tak sie dobrze z ta widocznoscia czuje, ze jezdzi na zderzaku
                  samochodow i zapomina, ze dobra widocznosc nie skraca drogi hamowania.

swobode ruchow, niepogniecione ubrania, n
                  > ogi nie wbijaja mi
                  > sie w brode, wiecej miejsca na podlodze.
                  Ubrania gnieca sie nawet od siedzenia na krzesle.
                  Czy potrzebujesz miejsca do tanczenia prowadzac samochod?

To oczywiscie zalety wyzszego fotela b
                  > o sam SUV ma ich
                  > wiecej (np. szybki montaz fotelika dzieciecego i latwy dostep do tegoz, i
                  rac
                  > zej nikt nie spoglada na
                  > mnie z gory lustrujac co mam na fotelach ;)
                  Z tym sie zgodze, ale jesli ktos che zajzec do srodka, to i tak zajzy.
                  Chociazby na parkingu. Dlatego lepiej nic ciekawego nie trzymac na fotelach.

>
                  > > poza falszywym poczuciem bezpieczenstwa i kontroli?
                  >
                  > dlaczego uwazasz ze jest falszywe? czy wg Ciebie kazdy sedan jest w 100%
                  bezpi
                  > eczny?
                  Chodzilo mi o to, ze roznica w bezpieczenstwie (albo niebezpieczenstwie)
                  sedanow i SUV jest bardzo mala mimo, ze wlascicielom SUV wydaje sie, ze ich
                  samochod gwarantuj im bezpieczenstwo. To juz nie to samo, co kilka lat temu.
                  Najmniej bezpieczne sa bardzo male samochodu, ale nawet tam jes znacznie lepiej
                  niz przed laty.

jedyna wada
                  > SUV jest tendencja do wywrotek ale tych wbrew pozorom zdarza sie malo. Swoja
                  d
                  > roga przez ostatnia
                  > dekade widzialam JEDEN SUV na dachu i co najmniej kilkanascie skasowanych
                  sedan
                  > ow. To wlasnie
                  > wlasciciele malych tanich aut jezdza jak szaleni (w koncu to czesto pierwsze
                  au
                  > ta nastolatkow i ostatnie
                  > starszych pan), wymijaja na trzeciego, nie uzywaja kierunkowskazow, wcinaja
                  sie
                  > przed maske,
                  > wyjezdzaja znienacka z bocznych drog etc. Mielismy kiedys wypadek, w pelnym
                  ped
                  > zie wjechal w nas
                  > od boku sedan miazdzac przod SUV, ale poniewaz to byl SUV nic nam sie nie
                  stalo
                  > , innym znowu razem
                  > na skrzyzowaniu uderzyl w nas inny sedan z pijanymi nastolatkami - nie, nie
                  ma
                  > mowy zebym sie
                  > przesiadla do sedana. W koncu w fatal crashes mneij jest ofiar w SUV's.
                  Komentowac tego nie bede, bo za malo wiem o kolicznosciach wypadkow.

Napisze o swojej kolezance, ktora miala stluczke w korku przy malej predkosci.
                  Zagapila sie i wyhamowala na tylku SUV przed soba. Gdyby wpadla na na sedana
                  skonczyloby sie najwyzej na powyginanych zderzakach. A tak miala samochod do
                  powaznej naprawy (wymiana blach z przodu i klapy silnika, chlodnica itp), bo
                  jej samochod wszedl pod spod SUV. SUV nie sa niebezpieczne dla swoich
                  kierowcow, ale dla innych na drodze!

> www.iihs.org/research/fatality_facts/occupants.html
                  Wiekszosc tabelek ma zerowe znaczenie, bo brakuje porownania ilosci sedanow,
                  SUV i pickupow na drogach. Znalazlam jednak jedna bardzo ciekawa mniej wiecej w
                  polowie strony: Driver Deaths per Million Registered Vehicles. Ilosc
                  smiertelnych wypadkow srednich sedanow czyli np Accord wynosi 68, a malych SUV
                  np CR-V dokladnie tyle samo. Przy czym waga sedanow jest z reguly mniejsza
                  (Accord -3128, CR-V-3318).

>
                  > > pisalam o Amerykanach tutaj
                  > >
                  > > urodzonych, ktorzy dojezdzaja do pracy po ok 50-60 mil dziennie i zaczyna
                  > ja
                  > > wymieniac samochody na mniejsze np Ford Freestar na Ford Escape
                  >
                  > ach, czyli z minivana na SUV? to ja bym raczej powiedziala ze zmieniaja na
                  wie
                  > ksze ;)
                  czy to komentarz do mojego przykladu? Nie jest to zmiana na mniejszy samochod?
                  Nie spodzewalam sie, ze z minivana przesiadzie sie do Focusa. To jest
                  ilustracja argumentu, ze Amerykanie zaczynaja przesiadac sie na mniejsze
                  samochody. Z dnia na dzien Rzymu nie wybudowano. Dziesiatki lat przyzwyczajaly
                  Amerykanow do wielkich i ciezkich samochodow. Potrzeba czasu, aby zjawisko
                  stalo sie bardziej powszechne i bardziej widoczne. Przeczytaj streszczenie
                  artykulu, ktore mam zamiar podac w tym watku.

>
                  >
                  > . SUV i Vany nigdy nie znikna z drog, bo
                  > >
                  > > zawsze beda ich zwolennicy, ktorzy nie beda sie przejmowac byciem uncool
                  > ;-)
                  >
                  >
                  > vana raczej kupuje sie z potrzeb innych niz tylko chec posiadania, co do
                  bycia
                  > uncool kierowca SUV -
                  > ten typ nabywa sie w takim wieku w ktorym okres imponowania juz jest
                  wspomnieni
                  > em ;)
                  Doprawdy? :-D Ba ja widze wszedzie na okolo pogon za lepszym, wiekszym,
                  wspanialszym domem, samochodem itp niz Johnsons za plotem.

>
                  > >Zobacz ilu jest samotnych kierowcow
                  > > zasuwajacych do pracy pustym kolosem w stylu Sequoia.
                  >
                  > powody moga byc rozne, np.
                  > 1. spora rodzina a to jedyne auto
                  Przeciatna rodzina ma conamniej dwa samochody, dla niego i dla niej.

> 2. mniejsze auto w naprawie
                  No tak, bo male rozsypuja sie zaraz po wyjezdzie z fabryki ;-0

> 3. moze kierowca jedzie po cos lub po kogos?
                  Wiekoszc kierowcow w korkach o 8 rano i 6 wieczorem jezdzi do i z pracy. W
                  jedna i druga strone zazwyczaj solo.

> 4. moze kierowca potrzebuje duze auto do rozwozenia czegos bo ma taka prace?
                  Widac to wtedy wyraznie po napisach na karoserii.
                  >
                  >
                  • claudia207 Re: Benzyna $8/galon? 09.02.06, 05:33
                    Artykul streszcze mam nadzieje jutro. Po napisaniu nowego postu system mnie
                    wylogowal i juz mi sie nie chce drugi raz produkowac.
              • ertes Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 06:15
                Z ta moda co sie zaczyna odwracac to chyba nie tak do konca prawda gdyz
                najlepiej sprzedajacym sie samochodem od lat jest Ford F150 a nie jakis Civic,
                Corolla czy inne malenstwo.
                • tamsin Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 21:50
                  jadac do pracy rozgladalam sie uwaznie i po pol godzinie jazdy moge smialo
                  stwierdzic, ze najbardziej popularnym samochodem jest...Toyota Camry, na
                  dodatek w kolorze bezowym!!

Zreszta ogolenie to malo u nas jezdzi cokolwiek innego niz "made in Japan".
                  • yatzekalexander Re: Benzyna $8/galon? 31.01.06, 23:40
                    Toyota Camry-od wielu lat sprzedaje sie w stanach najlepiej, a nawet nowy
                    rocznik zrobili ciekawszy
                    • ertes Ford F150 01.02.06, 00:17
                      Mylicie sie drogie panie.
                      Numer jeden sprzedawanym samochodem w USA jest od lat Ford F150.
                      I to od ponad 20 lat co roku na pierwszym miejscu.
                      A numer dwa? Chevy Silverado :)
                      • edytkus Re: Ford F150 01.02.06, 00:20
                        nie explorer?
                        • ertes Re: Ford F150 01.02.06, 00:37
                          Headed into 2004, the F-Series had been America's top-selling automobile for 22
                          consecutive years--and there's no reason to believe it won't finish on top again
                          this year. In the first six months of 2004, the F-Series outsold the second
                          best-selling vehicle, General Motors' (NYSE:GM - News) Chevrolet Silverado
                          pickup, by more than 100,000 models.

America's three best-selling vehicles are pickups.
                          • tamsin Re: Ford F150 01.02.06, 01:22
                            na pewno nie w moim stanie! jezeli tak ten ford dobrze sie sprzedaje to o co im
                            ostatnio chodzi? bo beda zwalniac, beda przebudowywac, beda reorganizowac, beda
                            robic co konsumer chce a nie co ford chce..nie wiem jak to jest z tymi
                            statystykami, ale te wszystkie obnizki "employee discount" w lecie byly
                            oferowane przez GMC, Forda, Chevy, Saturn, nawet chyba Saab sie przylaczyl. A
                            cholera jasna ani Toyota ani Honda (wlaczajac ich luksusowe modele Lexusy i
                            Acury) nie nie oferowaly! Moze coraz wiecej jednak ludzi idzie po rozum do
                            glowy i sprawdza ile czasu bedzie potencjalnie spedzac na naprawie/wymianie
                            czesci gdy sie wpakuje w takie cudo jak Ford Windstar, ktory nawiasem mowiac
                            zakonczy swoj zywot w tym roku..
                            • ertes Re: Ford F150 01.02.06, 02:32
                              tamsin napisała:

> na pewno nie w moim stanie! jezeli tak ten ford dobrze sie sprzedaje to o co im
                              >
                              > ostatnio chodzi?

Wiesz, oprocz twojego jest jeszcze 49 innych stanow.
                              Zwroc tez uwage na takie zdanko: he F-Series had been America's top-selling
                              automobile for 22 consecutive years-

bo beda zwalniac, beda przebudowywac, beda reorganizowac, beda
                              >
                              > robic co konsumer chce a nie co ford chce..

Jak wiec widac posiadanie nejlpiej sprzedajacego sie samochodu nie chroni wcale
                              przed problemami. Ale to temat na inna dyskusje.

nie wiem jak to jest z tymi
                              > statystykami, ale te wszystkie obnizki "employee discount" w lecie byly
                              > oferowane przez GMC, Forda, Chevy, Saturn, nawet chyba Saab sie przylaczyl.

Nie wiem czy zauwzylas ale wymienilas tylko dwie firmy: GMC i FORD.
                              Chevy, saturn i Saab sa wlasnoscia GM.
                              A nie slyszalas o Toyota Red Tag days ze tylko to wspomniec?

A
                              > cholera jasna ani Toyota ani Honda (wlaczajac ich luksusowe modele Lexusy i
                              > Acury) nie nie oferowaly!
                              oferuja, oferuja.

.
                              • tamsin Re: Ford F150 01.02.06, 03:23
                                Moja konkluzja: 22 lata maly i wiekszy business opiera sie widocznie na
                                przewozeniu materialu za pomoca tych dwoch pickups, jedynie w tym znajduje
                                wytlumaczenie dlaczego sa popularne w sprzedazy jako nr. 1 i 2. Zastanawiajac
                                sie dluzej nad tym fenomenem, doszlam do wniosku, ze rzeczywiscie, nasz facet
                                co kosi trawe ma cos takiego, ten co remontowal nam kuchnie tez przyjechal
                                czyms podobnym tyle ze czerwonym, facet od naprawy drzwi od garazu tez zawital
                                podobnym modelem, nie wspominajac o tym co zmienial nam dach dwa lata temu. Nie
                                wiem czy jest to jednoczesnie ich samochod "rodzinny" czy maja rowniez toyote
                                camry w kolorze bezowym dla zony, przypuszczam jednak ze tak.
                                • jaga_nj Toyota Camry:) 01.02.06, 16:20
                                  Zaliczam sie do szczesliwych posiadaczek(zon:)). Moja jest jednak szara i
                                  oferowali na nia $1000 rebate. Spisuje sie znakomicie, jest ekonomiczna, wygodna
                                  (jak na moje potrzeby oczywiscie). Naprawde polecam:)
                                  • claudia207 Re: Toyota Camry:) 09.02.06, 04:51
                                    :-)))
                • claudia207 Re: Benzyna $8/galon? 09.02.06, 04:47
                  ertes napisał:

> Z ta moda co sie zaczyna odwracac to chyba nie tak do konca prawda gdyz
                  > najlepiej sprzedajacym sie samochodem od lat jest Ford F150 a nie jakis Civic,
                  > Corolla czy inne malenstwo.

Pickups ludzie kupuja zazwyczj do prowadzenia malych rodzinnych biznesow, a dla
                  nich Civic nigdy nie bedzie przydatny.
    • ertes Exxon-Mobil 03.02.06, 02:48
      Dochody w zeszlym roku to 36 miliardow dolarow.
      Jestem ciekaw ile z tego pzreznaczone na szeptana propagande ze przez SUV...
    • edytkus Re: Benzyna $8/galon? 04.02.06, 18:13
      samochod okropny ale reklama niezla (maja talent ludziska)
      84.40.3.164/
      • tamsin Re: Benzyna $8/galon? 06.02.06, 03:34
        bardzo duzo czasu im zajelo aby pokazac, ze to civic. Samochod w/g mnie
        wspanialy dla studenta, oprocz oczywiscie malego spalania benzyny, o co chyba
        chodzi w tym watku, to ten samochod nigdy sie nie psuje, jest wystarczajaco
        pojemny aby zabrac swoje graty z akademika, no i jeszcze raz - on sie nigdy nie
        psuje!
        • edytkus Re: Benzyna $8/galon? 06.02.06, 04:03
          tamsin napisała:

> ten samochod nigdy sie nie psuje,

wierze Ci, w koncu to tylko kola i karoseria ;)
          • tamsin Re: Benzyna $8/galon? 07.02.06, 15:59
            a co wiecej potrzeba? krzeslo mozna sobie z domu wziasc! :-)
            • edytkus Re: Benzyna $8/galon? 07.02.06, 19:06
              tamsin napisała:

> a co wiecej potrzeba? krzeslo mozna sobie z domu wziasc! :-)

kanapa bylaby wygodniejsza ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka