Dodaj do ulubionych

Pracowaliscie z Murzynami?

05.02.07, 20:00
Nie chce wkladac kolejnego kija w mrowisko, ale po prostu jestem ciekawa
waszych doswiadczen w USA. Czy moze ktos z Was mial w swoim zespole w pracy
Murzynow? Jesli tak, to czy mozecie sie podzielic wrazeniami.

Ja po wielu latach w USA, po raz pierwszy mam do czynienia z Murzynami. W
pewnym sensie nawet sie cieszylam ze ta praca bedzie inna i ze bede mieszkac w
murzynskim miescie (Baltimore). Ale realia sa troche inne niz sie
spodziewalam... Czesto nie czuje sie jakbym mieszkala w Ameryce. Nie wiem czy
powinnam dac sobie wiecej czasu i moze sie oswoje z ta rzeczywistoscia.... Czy
moze pzreprowadzic sie do bialego miasta i zyc jak dawniej...
Obserwuj wątek
    • aneta05 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 05.02.07, 20:21
      artremi napisała:

>
      >
      > Czesto nie czuje sie jakbym mieszkala w Ameryce.

Zaintrygowalo mnie to zdanie...co masz na mysli?

Ja pracuje (i poprzednio pracowalam) w wielkiej firmie i sa tutaj Afro-
      Amerykanie, nie pracowalam z nikim bardzo blisko, ale z tymi co mialam do
      czynienia wspolpracowalo mi sie bardzo dobrze i nic "dziwnego" lub "innego" w
      ich podejsciu do pracy nie zauwazylam.
      • bozena73 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 05.02.07, 20:26
        Mnie tez troche zaskoczyll ten tytul...no ale odpowiadajac na pytanie, tak pracowalam i pracuje z
        ludzmi o innym kolorze skory niz nasza i naprawde nie widze zadnej istotnej roznicy...przyznaje,
        wiekszosc ludzi pracujacej w mojej firmie to biali ale Ci z ktorymi sie naprawde dobrze dogaduje to
        dziewczyna z Indii a druga to Alisha, czarnoskora osoba ze wspanialym poczuciem humoru :-)
        • artremi Re: Pracowaliscie z Murzynami? 05.02.07, 21:39
          Pytalam sie konkretnie o Murzynow, nie o Azjatow, Arabow, itp. Czy jest cos
          dziwnego w tym pytaniu?
          Tak sie sklada ze w moich dotychczasowych firmach byly inne rasy, ale nie bylo
          Afro-Amerykanow. :-) Czyli Murzynow... :-)

Z Azjatami i Arabami nigdy nie mialam problemow.
          • katlia Re: Pracowaliscie z Murzynami? 05.02.07, 22:32
            Nie boj sie, oni nie gryza...

• jan_ka77 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 18:44
              czasami mysle,ze powinni (gryzc). Ludzi zadajacych tak durne pytania.
    • edytkus Re: Pracowaliscie z Murzynami? 05.02.07, 23:19
      Ja sie u siebie w pracy najlepiej dogadywalam wlasnie z Afro-Amerykaninem, wspolstudentom tez nie
      mam nie mam nic do zarzucenia. Na co dzien nie mam do czynienia z "getto trash."
    • madred Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 00:47
      Nie miałam nigdy żadnych problemów. A co to za różnica jaki ktoś ma kolor skóry????
    • aniutek Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 02:20
      nie od koloru skory to zalezy w mojej opini ale ze srodowiska,wychowania i poziomu osoby.
      a z tym roznie bywa.
      choc przyznam, ze przy pierwszym kontakcie czesto z murzynami jest ciezko glownie jesli chodzio
      "tutejszych:", to mija po blizszym poznaniu. najbardziej lubie tych z naprawde z afryki, moj
      terazniejszy kumpel Adeliki, stara kolezanka Patience, super dziewczyna Ama :)
      • artremi Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 02:27
        No wlasnie, nie mowilam o ilosci pigmentu w skorze, gdyz czasami Azjaci sa
        ciemniejsi niz amerykanscy Murzyni. Chodzilo mi o takich typowych Murzynow
        wychowanych w duzych miastach i czesto gettach.

Jedna z moich najlepszych kolezanek ma matke Afro-Karaibo-Amerykanke i ojca
        Wlocha. Jest ciemna ale dla mnie zachowaniem i kultura osobista jest do
        porownania z wyzsza klasa bialych niz z Afro-Amerykanami.
        • tamsin Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 02:45
          nie ma znaczenia kolor skory...dwucalowe paznokcie, pusty wzrok i wiecznie
          otwarta geba z guma moze byc biala lub czarna....a getta potrafia byc
          wypelnione rowniez bialym importem np. prosto z Irlandii..
        • kisiulak Otworz umysl 06.02.07, 16:11
          Mimo tego ze istnialo kiedys tylko slowo "murzyn" to jest ono w dzisiejszych
          czasach nie wlasciwe. Kiedys w Ameryce slowo "ni...r" bylo normalne. Czasy sie
          zminiaja, i jak zapytasz jakiegokolwiek czrnoskorego czlowieka w Polsce to Ci
          powie ze nie lubi tego slowa.

W mojej firmie 80% ludzi sa czarni. Do glowy by mi nie przyszlo ze ludzie sie
          boja pracowac z kims innym od ich samych.

Sorry, ale przeraza mnie ton tych postow.

"dla mnie zachowaniem i kultura osobista jest do porownania z wyzsza klasa
          bialych niz z Afro-Amerykanami."

Wedlug Ciebie klasa Afro-Amerykanow jest nizsza od bialych. To jest przerazajace
          ze tak latwo Ci przychodzi mowienie tak rasistowskich rzeczy.
          • aniutek Re: Otworz umysl 06.02.07, 19:33
            slowo murzyn nadal istnieje i nadal jest uzywane w jezyku polskim, w angielskim jest black ale jest i
            negroid- bo taka jest rasa ludzi czarnoskorych, wiele antropologicznych cech nazywa sie cechami
            negroidalnymi i nie ma w tym nic obrazliwego.

(ja sie nie obrazam jak ktos na mnie mowi biala, albo craker albo whitie, wiele zalezy od tego jak
            powiedizane,w jakim kontekscie, jakim tonem, jak ktos chce sie poczuc urazony zrobi to z latwoscia)

ale kilka miesiecy temu gdy zaczynalam praktyki w szpitalu moja kolezanka o ktorej wspominalam
            wyzej - Ama zostala przywitana przez pacjenta slowami- och you are such cute negroid. serio!!!
            pacjentka miala kolo 80 tki co chyba wiele tlumaczy, ja w pierwszej chwili nie zrozumialam co zostalo
            powiedziane..... i zszokowalomnie z lekka takie podejscie do drugiego czlowieka.
            ale do czego zmierzam, mamy rozne kolory oczu, wlosow, skory, mamy rozne doswiadczenia zyciowe,
            urodzilismy sie w roznych miejscach kuli ziemskiej i uwazam za bezsens udwanie,ze tych roznic nie ma
            albo ich nie widzimy. nie generalizujmy,nie mierzmy wszystkich swoja miarka, no i najwazniejsze nie
            oceniajmy!!!!!! to bycie judgmental moze wyzadzic wiele krzywdy.
            • kisiulak Re: Otworz umysl 06.02.07, 19:41
              Wiele slow istnieje, ale nie znaczy ze nie sa obrazliwe. Slowo murzyn takim juz
              jest. Czasy sie zmieniaja, i jezyk tez. Pewnie ze roznice widze, ale chodzi o
              tolerancje, a ta sie zaczyna w slowach ktore uzywamy. Nikt sie nie obrazi jak
              powiesz "you're black" ale powiedz "you're a "n..." To jest wielka roznica,
              ktora rowniez wchodzi w Polsce.
              To ze baba miala 80 to tlumaczy tyko to ze byla wychowana na odludziu, gdzie nie
              bylo wiele ludzi innych niz biali i nikt jej nie powiedzial ze w tym
              spoleczenstiwe to juz nie jest OK.
            • kisiulak Aniutek, jeszcze jedno... 06.02.07, 20:52
              Wiele ludzi ma argumenty ze sie nie obrazaja jak sie na nich mowi cracker, lub
              takie inne. To prawda, ale biali ludzie nie byli ponizani i degradowani w tym
              kraju, jak byli niewolnicy, az do okresu civil rights movement, no i po. Tu
              chodzi o wiele wiecej niz samo slowo. O cala historie tego kraju, i historie
              czarnych.

Mam nadzieje ze sie nie obrazisz. Ale jestem tu dosc dlugo, i interesuje sie
              rasizmem i prawami czlowieka, wiec slucham obu stron. Dodam ze moj pierwszy maz
              byl czarny.

Pozdrawiam,
              Kaska
              • tamsin hmmm.... 06.02.07, 22:14
                Nie wiem czy dla wszystkich mieszkajacych poza Polska jest az tak oczywiste, ze
                slowo "murzyn" czy "murzynek" jest juz niedozwolone. Jakby nie bylo, Polska to
                nie USA, gdzie na codzien ponizano i odmawiano podstawowych praw czlowieka
                osobom o czarnej skorze. W USA jest wciaz dopuszczalne stosowanie
                slowa "negro", chociaz bardziej w archaicznym nazewnictwie. Dodam, ze w Ameryce
                Poludniowej slowo "negro/a" nie ma zlego znaczenia, a np. slowo "negrita" jest
                uwazane za pieszczotliwe i uzywane nie tylko do okreslenia koloru skory.
                Nie wiem dlaczego wyskakujesz z tym "otworz umysl" bo nie wszystko co sie teraz
                w Polsce zrobilo "modne" lub "nie modne" ma sens dla obserwujacych z boku.
                • kisiulak Re: hmmm.... 06.02.07, 22:34
                  Ameryka Poludniowa to inny kraj, inny jezyk i inna kultura. Tam zapewne maja
                  inne slowa ponizajace. To tak samo jakbym powiedziala w Rosji do kogos ze jest
                  Zydem, i sie uspraweidliwila ze w Polsce to jest normalne slowo. Po rosyjsku to
                  slowo jest obrazliwe i podobnie jak "n" word tutaj.

Slowo "Murzyn" nie jest "modne" lub "nie modne" Chodzi o to czy kogos obrazasz
                  czy nie. Czytalam o tym wiele, i slyszalam wypowiedzi wielu Afrykanczykow w
                  Polsce. Dla nich to jest obrazliwe, wiec dlaczego tego nie uszanowac?

Tytul watku "Otworz Umysl" odnosil sie do zdania:
                  "dla mnie zachowaniem i kultura osobista jest do porownania z wyzsza klasa
                  bialych niz z Afro-Amerykanami."
                  a nie do samego uzycia slowa "Murzyn". Forum jest do dyskusji, i uwazam ze jesli
                  ktos nie jest doinformowany ze cos jest dla innego czlowieka obrazliwe, to mu o
                  tym powiem, jesli nadal bedzie uzywac tego slowa to jego sprawa.
                  • tamsin Re: hmmm.... 07.02.07, 01:23
                    nie mowie ze slowo jest modne, nagle znaczenie tego slowa sie zmienilo na
                    obrazliwe! Dla Afrykanczykow w Polsce slowo "durszlak" moze byc obrazliwe,
                    jezeli tak sie im to przedstawi. Co mam uszanowac? ze ktos wymyslil sobie ze
                    jezeli w USA slowo "negro" jest obrazliwe, to nalezy wyeliminowac
                    slowo "murzyn" z jezyka polskiego? Dla mnie to bezmyslne amerykanizowanie i
                    demonizowanie slow, ktore nawet brzmieniem nie sa zblizone do siebie. Znam
                    wiele slow w jezyku polski, ktore byly uzywane jako obrazliwe a okreslaja
                    osoby o czarnej skorze, ale zadne z tych nie bylo "murzyn"

P.S.
                    To jak teraz nazywa sie to ciasto "murzynek"?
          • artremi Re: Otworz umysl 07.02.07, 23:34
            Czytasz bardzo duzo miedzy wierszami i powoli wyczuwa sie Twoje myslenie.
            Jesli ktos powie ze osoba X zachowaniem jest jak osoba Y, to skad wyciagasz
            wniosek ze ktoras z tych osob jest "nizsza" lub "gorsza" od tej drugiej.
            Widac ze masz uprzedzenia.
            Ja mowilam tylko o byciu innym, a nie gorszym.

kisiulak napisała:
            > "dla mnie zachowaniem i kultura osobista jest do porownania z wyzsza klasa
            > bialych niz z Afro-Amerykanami."
            >
            > Wedlug Ciebie klasa Afro-Amerykanow jest nizsza od bialych. To jest przerazajac
            > e
            > ze tak latwo Ci przychodzi mowienie tak rasistowskich rzeczy.
            >
            >
            >
            >
            >
            • kisiulak Re: Otworz umysl 08.02.07, 01:36
              Wyciagam wnioski z rzeczy ktore czytam. Byc moze ze zle zrozumialam co
              napisalas, byc moze ze Ty zle opisalas o co Ci chodzilo.

Napisalas ze Twoja znajoma jest do porownania z wyzsza klasa bialych, a nie
              czarnych. Jak inaczej mam to rozumiec? Z tego co napisalas wnioskuje ze dla
              Ciebie te dwie klasy sa inne. Dla mnie wyzsza klasa czlowieka jest jedna, nie
              zaleznie od koloru.
              • artremi Re: Otworz umysl 08.02.07, 01:53
                Dobrze wnioskujesz ze te 2 klasy sa inne. Zle wnioskujesz ze jedna jest wyzsza a
                druga nizsza. Caly czas pisalam o roznicach w mentalnosci i swiatopogladzie.

kisiulak napisała:
                Jak inaczej mam to rozumiec? Z tego co napisalas wnioskuje ze dla
                > Ciebie te dwie klasy sa inne. Dla mnie wyzsza klasa czlowieka jest jedna, nie
                > zaleznie od koloru.
                • kisiulak Re: Otworz umysl 08.02.07, 06:05
                  W takim razie cofam swoj komentaz o tym zdaniu i przepraszam :) Jednak nadal
                  uwazam ze nie powinno sie "stereotypowac" w ten sposob, ze jak taki czlowiek a
                  nie inny to mysli akurat w ten sposob.

Ja na przyklad mam inne poglady niz wiekszosc Polakow ktorych znam. Podzielam
                  wiekszosc pogladow demokratow w tym kraju. Podaje to tylko jako przyklad, ze
                  mimo to ze jestem Polka, to nie mysle jak "typowy" Polak.
                  • artremi Re: Otworz umysl 08.02.07, 15:03
                    Wiec jednak jest dla Ciebie cos takiego jak "typowy" Polak.
                    Dlatego tez ja widze *kolosalne* roznice w mentalnosci itp pomiedzy Murzynami z
                    getta w Baltimore i srednia-wyzsza biala klasa z ktora mialam do czynienia do
                    tej pory.

kisiulak napisała:

> mimo to ze jestem Polka, to nie mysle jak "typowy" Polak.
                    • kisiulak Re: Otworz umysl 08.02.07, 16:29
                      Napisalam "typowy" w cudzyslowiu, bo to jest dziwne dla mnie, wlasnie o to mi
                      chodzi.

Zle mi siedzi to ze porownujesz "Murzynow z getta" do "wyzszej bialej klasy". I
                      choc wiem o co Ci chodzi, brzmi to nie za ladnie.

Pozdrawiam!
    • rhodeisland Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 04:16
      Odpowiem z wlasnego doswiadczenia.
      Chcesz zeby Ci sie dobrze pracowalo z Murzynami, to traktuj ich tak jakbys nie
      widziala ich rasy. Nie chodz wokol ich na palcach, nie staraj sie byc
      przesadnie uprzejma. Ich bawi takie zachowanie, a niektorzy beda wykorzystywac
      Twoj strach przed popelnieniem gafy albo bycia uznana za rasistke. Czasem
      rasizm przejawia sie wlasnie w przesadnej uprzejmosci.
      Druga rzecz: absolutnie nie probuj sie do nich upodabniac, wygladem, czy
      sposobem mowienia. Beda patrzec na Ciebie z pogarda.
      No wiec nie boj sie tych ludzi.
      Powodzenia.
      A jesli bardzo Ci zle tam gdzie mieszkasz, to przenies sie gdzie indziej. Czy
      jest to niemozliwe?
      Zycze powodzenia.
      Dodam, ze ze wszystkich ras najlepsze kontakty mialam z Azjatami.
      • rhodeisland Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 04:17
        Nie takie kontakty, o ktorych myslisz, edytkus. Uprzedzam Twoj post.
      • edytkus Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 08:08
        rhodeisland napisała:

> Odpowiem z wlasnego doswiadczenia.
        > Chcesz zeby Ci sie dobrze pracowalo z Murzynami, to traktuj ich tak jakbys nie
        > widziala ich rasy.

pewien czarnoskory dziennikarz ktorego darze sporym szacunkeim (aczkolwiek nie zawsze zgadzam z
        pogladami) napisal raz ze udawanie ze "nie widzi" sie koloru skory jest przejawem rasizmu, mial racje

PS. masz paranoje (to odnosnie twego postu ponizej)
        • edytkus poprawka: postu powyzej n/t 06.02.07, 08:08
          edytkus napisała:

> rhodeisland napisała:
          >
          > > Odpowiem z wlasnego doswiadczenia.
          > > Chcesz zeby Ci sie dobrze pracowalo z Murzynami, to traktuj ich tak jakby
          > s nie
          > > widziala ich rasy.
          >
          > pewien czarnoskory dziennikarz ktorego darze sporym szacunkeim (aczkolwiek nie
          > zawsze zgadzam z
          > pogladami) napisal raz ze udawanie ze "nie widzi" sie koloru skory jest przejaw
          > em rasizmu, mial racje
          >
          >
          > PS. masz paranoje (to odnosnie twego postu ponizej)
          • magdamajewski Re: poprawka: postu powyzej n/t 06.02.07, 16:18
            ja pracuje z nimi i nie moge zlego o nich powiedziec, mam kolezanke z ktora
            pracowalam przez dluzszy czas i bardzo dobrze sie dogadujemy. Maz mam
            czarnoskorego kolege, u ktorego bylylismy na weselu. Na ok 120 osob bylo nasz 6-
            cioro bialych w tym 2 barmanow. To bylo najfajniesze wesele na jakim bylam:)
        • rhodeisland Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 20:49
          To byla jedna osoba. Ja obstaje przy swoim zdaniu i tez znajdziesz czarnych,
          ktorzy go podzielaja.
          Ciekawa jestem jak ten dziennikarz chcial zeby biali "widzieli" rase, tzn. jak
          mieli to okazywac?
          Widzialam wczoraj program Glenn Beck'a w TV, gdzie gosciem byl czarny autor
          ksiazki "White and Black Issue" Shelby Steele. Zgadzam sie z tym, o czym
          mowili. O poczuciu winy bialych wobec czarnych i rozpaczliwych probach
          rekompensaty, co z kolei prowadzi do tego, ze stoimy w miejscu jako
          spoleczeczenstwo, bo zyjemy przeszloscia. Jesli znajde transkrypt tego programu
          to go znajde.
          Nie chce sie z Toba klocic. Pisz co chcesz (to a propos pewnej tematyki)
          • rhodeisland Moja odpowiedz byla do edytkus 06.02.07, 20:50
    • artremi Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 22:11
      Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Specjalnie nie rozwijalam mojego originalnego
      pytania i z ciekawoscia czytalam, jak to niektorzy kojarza sobie Murzynow z
      niebezpieczenstwem i kazali mi sie nie bac! :-)

Odkad tu jestem odkrylam druga strone Ameryki. Np. zaskoczylo mnie ze wszyscy
      Murzyni z ktorymi pracuje uwazaja ze OJ Simpson byl niewinny. Ta dyskusja
      pojawila sie w biurze gdy miala ukazac sie jego ksiazka "If I Did IT". Czasami
      ciekawie jest posluchac toku myslenia innej grupy etnicznej.
      • kisiulak Re: Pracowaliscie z Murzynami? 06.02.07, 23:26
        Pamietam wtedy wiele moich znajomych myslalo ze OJ jest niewinny, ja wtedy tez.
        Ale musze dodac ze bylismy nastolatkami. Wtedy wiele ludzi myslalo ze skoro on
        jest czarny to pewnie go probuja wrobic. Przyznam ze to bylo glupie, i juz tak
        nie mysle. W mojej pracy, gdzie wiekszosc to African-Americans, nikt tak nie
        uwaza. To zalezy od ludzi, i skad sa.
        • bella41 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 00:43
          1. Murzyn «człowiek należący do rasy czarnej»
          2. pot. «człowiek opalony na ciemnobrązowy kolor»
          3. pot. «ktoś, kto wykonuje pracę za kogoś bez ujawniania swego nazwiska»
          4. pot. «ktoś, kto ciężko pracuje i jest wyzyskiwany»

to wyjasnienie ze slownika jezyka polskiego pwn,
          nic tu obraliwego, chociaz juz nie pierwszy raz sie spotkalam, ze ludzie
          doszukuja sie negatywnych konotacji tego slowa
          mysle, ze ze strachu, ze obraza, a to slowo nie jest do obrazania, jest do
          nazywania
    • maruda78 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 01:43
      Mi tez jakos dziwnie lezy na watrobie slowo Murzyn :-))))
      Ale generalnie rzec biorac zgadzam sie z Aniutkiem - kolor skory nie ma tu nic
      do czynienia, to glownie kwestia srodowiska i wychowania. Ludzie jak inni, ot i co.
      M.
      • artremi Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 01:57
        Po raz pierwszy slysze ze Murzyn jest obrazliwym slowem....
        Dla mnie jest dziwne Afro-Amerykanim, bo przeciez w Afryce sa inne rasy (np
        Arabowie) i trudno zakladac ze kazdy czlowiek z Afryki to czarny/Murzyn.
        • maruda78 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 04:14
          Slowo 'negro' niby tez przeciez nie jest obrazliwe. 'Nigger' owszem, ale 'negro'
          nie? Przeciez to nie wyzwisko tylko antropologiczna (?) klasyfikacja. A jednak
          nabralo ono zupelnie innego wydzwieku.
          Tak samo slowo murzyn przeciez to nie to co 'czarnuch' (boszzz, az skora
          cierpnie od samego klepniecia w klawiature...) - w jezyku polskim niby
          oficjalnie, slownikowo nie ma sie do czego przyczepic, ale jednak w histori
          uzytku tego slowa ma ono cokolwiek dimunitywne jesli nie negatywne
          zastosowanie/wydzwiek - albo murzynek bambo albo dzikus z dzida odziany w
          leopardzia mini.
          Afro amerykanin to nie to samo co afrykanczyk, chociaz oboje teoretycznie
          podpadaja pod ta sama kategorie 'murzyna' i wydaje mi sie, ze to pierwsze jest
          lepszym okresleniem dla omawianej tutaj grupy etnicznej.

M.

artremi napisała:

> Po raz pierwszy slysze ze Murzyn jest obrazliwym slowem....
          > Dla mnie jest dziwne Afro-Amerykanim, bo przeciez w Afryce sa inne rasy (np
          > Arabowie) i trudno zakladac ze kazdy czlowiek z Afryki to czarny/Murzyn.
          • kisiulak maruda78 07.02.07, 04:21
            Dziekuje! Zgadzam sie z Toba w 100%! Napisalas dokladnie to o co mi chodzilo.
            Mysle ze w nowych wydaniach polskich slownikow napisza ze to jest obrazliwe
            slowo. Jak nie teraz to wkrotce.
            • maruda78 Alez prosze! ;-) n/t 07.02.07, 05:02
          • lolyta Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 14:57
            > Afro amerykanin to nie to samo co afrykanczyk, chociaz oboje teoretycznie
            > podpadaja pod ta sama kategorie 'murzyna' i wydaje mi sie, ze to pierwsze jest
            > lepszym okresleniem dla omawianej tutaj grupy etnicznej.

a jezeli jej czlonek mieszka w Europie, to odpowiednio: Afro-Niemiec,
            Afro-Francuz, Afro-Slowak, Afro-Rumun :))))

ja tez nei przepadam za slowem Murzyn bo jednak nawet w polskim to slowo
            wystepuje czesto w zwrotach jednoznacznie ukazujacym hierarchie spoleczna (typu
            "bycie czyims murzynem"), ale - niedawno czytalam artykul - wylecialo mi z glowy
            nazwisko goscia, w kazdym razei byl bodajze chorwackim autorem, o
            neibezpieczenstwie zwiazanym z pewnymi zakazanymi okresleniami i uwazam, ze mial
            wiele raci, ze jesli chce sie im odebrac ich niszczacy potencjal to najlepiej je
            odbanowac i obsmiac, w mysl zasady im bardzie cos jest zakazane, tym wieksza ma
            sile razenia, kiedy jest mimo wszystko uzyte.
            • edytkus Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 16:51
              lolyta napisała:

>ale - niedawno czytalam artykul - wylecialo mi z glow
              > y
              > nazwisko goscia, w kazdym razei byl bodajze chorwackim autorem, o
              > neibezpieczenstwie zwiazanym z pewnymi zakazanymi okresleniami i uwazam, ze mia
              > l
              > wiele raci, ze jesli chce sie im odebrac ich niszczacy potencjal to najlepiej j
              > e
              > odbanowac i obsmiac

dla odmiany jakis gosc w NYC chce oficjalnego zakazu n-word, ktore jak dotad jest obrazliwe tylko gdy
              uzywane przez bialych :O
          • artremi Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 17:20
            Moze podobnie jak ze slowem Polack, ktore tez jest obrazliwe, ale chyba Polak
            nadal nie?

> Slowo 'negro' niby tez przeciez nie jest obrazliwe. 'Nigger' owszem, ale 'negro
            > > nie? Przeciez to nie wyzwisko tylko antropologiczna (?) klasyfikacja. A jednak
            > nabralo ono zupelnie innego wydzwieku.
            • rhodeisland Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 17:44
              Ale dla Amerykanina te dwa slowa wymawia sie tak samo.
              A co z malarzem Jackson'em Pollock i ryba o nazwie pollock? Czym wymowa tych
              slow rozni sie od wymowy obrazliwego okreslenia Polaka?
              • artremi Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 18:16
                Moim zdaniem dla Amerykanina wszystkie wersje sa perjoratywne... W Ameryce slowo
                "polak" jakkolwiek bu nie pisac, znaczylo jedno.
                Natomiast "Murzyn" po polsku moim zdaniem do niedawna nie mialo negatywnego
                znaczenia. Ale moze cos w ostatnich latach sie zmienilo, gdyz doszly tez slowa
                jak Afro-Amerykanin, Afro-Europejczyk, Afro-Azjata, Afro-Australijczyk, etc. :-)

rhodeisland napisała:
                > Ale dla Amerykanina te dwa slowa wymawia sie tak samo.
                > A co z malarzem Jackson'em Pollock i ryba o nazwie pollock? Czym wymowa tych
                > slow rozni sie od wymowy obrazliwego okreslenia Polaka?
                • kisiulak Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 18:29
                  Te słowa po angielsku brzmia troche inaczej.

Ublizajaco do Polaka - "Poulak"
                  Lakier do paznokci - "Palisz"
                  Język polski - "Poulisz"
                  Ryba i malarz - "Palak"

Nie wiem jak dokładniej to napisać, ale chyba wiadomo o co mi chodzi :)
          • bella41 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 08.02.07, 03:49
            kiedys, w dobie komunizmu w polsce, funkcjonowalo okreslenie ''bialy murzyn'',
            wywodzilo sie chyba z jakiejs piosenki, nie pamietam, ale przyjelo sie w
            spoleczenstwie
            oznaczalo czlowieka przede wszystkim wyzyskiwanego (zapewne przez system i
            ludzi za nim stojacych)
            stad slowo Murzyn nabralo negatywnego wydzwieku, ktory w zadnym badz razie nie
            ma nic wspolnego z kolorem skory
            mysle, ze, jak sie zastanowic, bardziej obrazliwe jest okreslenie czarnoskory,
            bo podkresla roznice, ktorej sie nie chce widziec, zeby nie obrazic
            a zeby obrazic osobe o innym odcienu skory, to, niestety, w polskim jezyku
            funkcjonuje masa nieprzyjemnych epitetow

murzynek bambo kojarzy mi sie ze slodkim lobuzem, nie z dzikusem z dzida
            a obrazic mozna kazdym slowem, wystarczy je odpowiednio wypowiedziec
      • polishbellydancer Re: Pracowaliscie z Murzynami? 07.02.07, 03:14
        zgadzam sie--wszyscy niezleznie od rasy jestesmy rozowi w srodku ;o)
        • kisiulak polishbellydancer 07.02.07, 05:13
          Wiesz, ja bym nie byla tego taga pewna. Mam wrazenie ze jest miedzy nami wiele
          aliens i robotow. Chociazby Chaney :)
          • rhodeisland Re: polishbellydancer 07.02.07, 17:42
            Nie mowisz chyba o illegal aliens, bo Ci sa jak najbardziej rozowi.
            • kisiulak Re: polishbellydancer 07.02.07, 17:45
              Nie, mowie o aliens z outer space :)
    • eve77 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 08.02.07, 17:22
      Z mojego doswaidczenia......pracujac 3 lata w HR dla duzych firm miniumum 1500 -
      4500 pracownikow, zadna inna rasa nie sprawia tylu klopotow mniejszych badz
      wiekszych co afro-amerykanie.
      Oczywiscie uogolniam sa wyjatki jak wszedzie.
      Z mojego doswiadczenia na 100 pracownikow, ktorzy spoznili sie w danym dniu do
      pracy w 98 przypadkach to afroamerykanie, na 100 pracownikow, ktorzy "no call
      no show" 98 to afroamerykanie, ma 100 pracownikow, ktorzy wogole nie pojawili
      sie w pracy 99 to afroamerykanie.
      Przykre ale prawdziwe.
      Osobiscie uwazam, ze sa bardzo bardzo krzykliwi, za bardzo.
    • eve77 Re: Pracowaliscie z Murzynami? 08.02.07, 17:22
      Z mojego doswaidczenia......pracujac 3 lata w HR dla duzych firm miniumum 1500 -
      4500 pracownikow, zadna inna rasa nie sprawia tylu klopotow mniejszych badz
      wiekszych co afro-amerykanie.
      Oczywiscie uogolniam sa wyjatki jak wszedzie.
      Z mojego doswiadczenia na 100 pracownikow, ktorzy spoznili sie w danym dniu do
      pracy w 98 przypadkach to afroamerykanie, na 100 pracownikow, ktorzy "no call
      no show" 98 to afroamerykanie, ma 100 pracownikow, ktorzy wogole nie pojawili
      sie w pracy 99 to afroamerykanie.
      Aha poniewaz wychowuje dzieci od 2 lat nie pracuje, moze cos sie na lepsze
      zmienilo:))))))
      Przykre ale prawdziwe.
      Osobiscie uwazam, ze sa bardzo bardzo krzykliwi, za bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka