Dodaj do ulubionych

Uprawiacie sport?

18.02.07, 23:00
Ja zrywami niestety - glownie w efekcie noworocznych postanowien :)))
Chodze na silownie i plywam (chociaz z tym plywaniem to troche klopot jest,
brakuje mi tutaj krytych basenow, w mojej okolicy wszystkie sa odkryte).
Wlasciwie nie sprobowalam tu w Stanach zadnych nowych zajec, chociaz ciagle
sobie to obiecuje. Moj szef prowadzi treningi z "spinning class", moze sie w
koncu wybiore.
A ostatnio postanowilam zaczac biegac, moja kolezanka pare dni temu wziela
udzial w polmaratonie, i zajela wysokie miejsce, to mnie jakos tak
zmobilizowalo, zeby zaczac biegac. Nawet pedometer juz sobie zamowilam :)
A jak to u was jest ze sportem, jakie dyscypliny lubicie, co polecacie?
Obserwuj wątek
    • rhodeisland Tak! 20.02.07, 04:00
      Uwielbiam uprawiac sport od wielu lat. Kiedys bylam bardziej wysportowana, niz
      teraz, ale wracam do dawnej formy i niedlugo mam niedzieje, ze znowu bez
      wysilku zrobie szpagat.
      Probowalam roznych dysciplin sportu, mialam nawet pewne osiagniecia. Bylam
      pelna zapalu, samozaparcia (podobno mam swietne warunki fizyczne do pewnych
      dyscyplin)i moze osiagnelabym wieksze sukcesy, ale bardzo nie lubilam
      konkurowac z innymi, glownie z powodu stresu, ktory sie z tym wiaze. Niestety,
      sport na pewnym poziomie niszczy organizm i jestem tego najlepszym dowodem.
      Dobrze, ze powiedzialam sobie w pewnym momencie "stop" i nie podzielilam losu
      kolezanek, ktore w wieku dwudziestu paru lat mialy operacje z powodu
      uszkodzenia kolan i kregoslupa. Zrezygnowalam z pewnych dyscyplin i
      skoncentrowalam sie na konkurowaniu z wlasna slaboscia, nie z innymi. Mam
      nadzieje dozyc 100 lat i chce byc do tego czasu w dobrej formie, a nie na wozku.
      Uwielbiam plywanie, joge, pilates.
      Wlasciwie jedyna rzecza, ktorej nie znosze jest bieganie. Uwazam, ze za bardzo
      obciaza organizm i duzo lepsze efekty osiaga sie uprawiajac marszobieg.
      Polecam kazdemu znalezc taka forme aktywnosci fizycznej, ktora sprawia
      przyjemnosc. Badzcie rozsadni, zwlaszcza jesli wczesniej nie uprawialiscie
      sportu, ale wracacie do niego po przerwie. Nie jest prawda "no pain, no gain"
      Bol swiadczy o tym, ze przekraczamy mozliwosci naszego orgaznizmu.
      Nie myslcie o utracie wagi, to przyjdzie z czasem. Zycze powodzenia.
      • oxygen35 Re: Tak! 21.02.07, 21:46
        Ja kiedys biegalam wyczynowo przez wiele lat, potem kontuzje i nigdy juz do
        biegania nie wrocilam. Ale teraz mi sie zatesknilo i chcialabym tak
        rekreacyjnie chociaz troche podreptac, to byl w koncu kawal mojego zycia.
    • edytkus Re: Uprawiacie sport? 20.02.07, 07:04
      Na silowni w tym m-cu nie bylam ani razu z braku czasu, ale od marca obiecuje sobie poprawe. Raz w
      tygodniu jezdze na lyzwach.
      • oxygen35 Re: Uprawiacie sport? 21.02.07, 21:35
        Edytkus, ja tez sobie ciagle obiecuje.... A najciekawsze jest to, ze jak juz
        sie zbiore w sobie i zaczynam cwiczyc, to zaraz mnie cos dopada, albo
        przeziebienie, albo rwa kulszowa, albo sciegna jakies, no normalnie obiektywne
        trudnosci sie pietrza wokol :-)))
    • skibunny Re: Uprawiacie sport? 20.02.07, 16:00
      3-4 razy w tygodniu silownia (ciagle dazenie do tego, zeby sie zmobilizowac i
      zmienic to na 4-5 razy, na razie bez sukcesu!) - jak zdaze na jakakowliwek
      klase to ide: spinnig, tbc, kick boxing... unikam jedynie klas typu dance, jako
      ze brak mi do tego talentu: zawsze laduje w innym kierunku niz reszta klasy:)
      plus min. 40 min. cardio na jakiejkolwiek maszynie:)
      przyznam sie, ze ciezko sie zmobilizowac, ale jak juz sie zacznie to jakos
      idzie!
      • rhodeisland probowalas elliptical trainer? Bardzo lubie! 21.02.07, 04:51
    • skibunny Re: Uprawiacie sport? 20.02.07, 16:01
      aaa... no i oczywiscie narty i hiking... po to wlasnie mecze sie na silowni,
      zeby miec forme i dzialac w terenie!!!! to jest dopiero prawdziwa przyjemnosc!
      • rhodeisland Polecam sesje z trenerem na silowni. 21.02.07, 04:52
      • oxygen35 Re: Uprawiacie sport? 21.02.07, 21:40
        Skibunny, podziwiam Cie za konsekwencje. Ja tez uwielbiam lazenie po gorach, i
        po Twoim poscie przypomnialo mi sie, ze faktycznie regularne cwiczenia sie
        bardzo oplacaja :) Rok temu systematycznie jezdzilam na rowerku stacjonarnym,
        codziennie przez kilka miesiecy, i po tym jak pojechalam w objazd parkow
        narodowych w Utah (na przelomie lipca i sierpnia - zabojstwo :-) to moja wlasna
        kondycja mnie bardzo pozytywnie zaskoczyla.
    • rhodeisland martial arts lub krav maga 21.02.07, 03:16
      Polecam dobre miejsce gdzie ucza ktores z azjatyckich sztuk walki. Trenuje sie
      jednoczesnie umysl i cialo. Bardzo wciaga.
      Mozna tez sprobowac krav maga, pozbyta jakiejkolwiek ideologii sztuke
      samoobrony (brutalna) rodem z Izraela. Bardzo praktyczne, a poza tym znakomity
      trening.
    • marekatlanta71 Re: Uprawiacie sport? 21.02.07, 03:19
      keystone.snow.com (od poniedzialku patrzcie w webcamy)
      • oxygen35 Re: Uprawiacie sport? 21.02.07, 21:49
        No ja narty tez mam w planie, od paru lat :) Niestety, wiekszosc moich
        znajomych to swietni narciarze, a ja bym potrzebowala takiego nieboraka do
        nauki jak ja sama :-))) Ale moze w koncu sie zbiore w sobie, bo gory mam o rzut
        beretem, az grzech nie skorzystac.
        • edytkus Re: Uprawiacie sport? 22.02.07, 05:29
          Moja siostra wlasnie wrocila z nart. Opowiadala ze twarz zamarzala i snieg padal gesto i czesto, a trzy dni
          kosztowaly ja ponad tysiac - gdzie tu przyjemnosc? ;)
          • marekatlanta71 Re: Uprawiacie sport? 27.02.07, 03:20
            Wlasnie jestesmy po pierwszym dniu jezdzenia + jacuzi, basen i steam room.
            Takich wakacji na zadne inne bym nie zamienil. Rewelacyjne warunki (swiezy
            snieg), malo ludzi, wspanialy apartament.
        • skibunny Re: Uprawiacie sport? 22.02.07, 16:23
          na narty nie potrzebujesz nieboraka, tylko wrecz przeciwnie, kogos kto ci
          pokarze i nauczy ( najlepiej instruktora)... z niewiadomych przyczyn znajomi,
          to najbardziej lubia takiego poczatkujacego narciarza wywiesc na gore i kazac
          zjechac... mozna sie tylko zniechecic, albo uszkodzic... znacznie lepiej jest
          nauczyc sie od podstaw porzadnie i bez niedobrych nawykow:)
          wtedy mozna ten sport pokochac i zobaczyc o co w tym chodzi:)
    • rhodeisland Re: Uprawiacie sport? 21.02.07, 04:50
      Powtorze jeszcze raz. Znajdzcie sport, ktory Wam sie spodoba, ktory bedzie
      pasowac do Waszej osobowosci i sprawnosci ficznej. Korzystajcie z darmowych
      ofert roznyc gym'ow.
      Swego czasu bardzo podobalo mi sie aikido i kendo. Mam zamiar sprobowac krav
      mag o ktorej wczesniej wspomnialam.
      Aktywnosc fizyczna w rozsadnych ilosciach wspaniale wplywa na cialo i umysl.
      Goraco polecam.
    • rhodeisland o krav maga 23.02.07, 04:02
      www.kravmaga.com
      • olensia Re: o krav maga 25.02.07, 18:10
        Ja codziennie biegam...
        • rhodeisland Re: o krav maga 25.02.07, 18:24
          W jakich butach i po jakiej nawierzchni?
          Nie boisz sie o stawy?
          • olensia Re: o krav maga 26.02.07, 02:39
            oczywiscie w butach sportowch a nie w klapakach...
            A dlaczego mam sie bac o stawy to chyba lepsze niz siedzenie w domu, ja nie
            lubie silowni, areobiku itp. cwiczenia mnie zniechecaja. Kazdy robi to co lubi...
            biegam i po alejkach w parku i po sciezkach w lesie. Biegam juz od kilku lat i
            jakos nic mi nie dokucza.
            • rhodeisland Re: o krav maga 26.02.07, 03:50
              Buty musza byc do biegania, a nie np. chodzenia albo aerobiku i trzeba je
              czesto wymieciac. Zapewniam Cie, ze marszobieg daje takie same efekty bez
              obciazania organizmu. Polecam martial arts jako swietny sposob na sylwetka i
              samopoczucie. To jest dobre dla ktorych joga i pilates wydaja sie za malo
              energiczne.
              • olensia Re: o krav maga 26.02.07, 14:20
                Nie martw sie o moje obuwie mam odpowiednie. Moj maz biega od 10 lat i nic mu
                nie dolega, a nawet przeciwnie lekarze zawsze go chwala ze ma bardzo zdrowe
                serce. Jak juz napisalam kazdy robi to co lubi i nie muszisz mnie na nic
                namawiac ani polecac nic nowego bo i tak mnie nie przekonasz.
                • rhodeisland Re: o krav maga 28.02.07, 07:33
                  Szkoda, ze masz takie podejscie. Agresywny ton tez nie jest potrzebny.Mnie
                  mozna namowic na nowe rzeczy i zmienic moje zdanie. Duzo tracisz zawezajac sie
                  tylko do biegania. Mam nadzieje, ze sie przynajmniej rozciagasz (oczywiscie po
                  bieganiu, nie przed)
                  Bylam otwarta na rozne rzeczy i bardzo sie z tego ciesze.
                  Teraz wlasnie zainteresowala mnie krav maga.
                  • olensia Re: o krav maga 28.02.07, 18:14
                    To nie badz taka natretna to nie bede miala takiego tonu wypowiedzi. Uwazasz ze
                    tutaj sa ograniczeni ludzie? Bo zadajesz pyatania o obuwie itp. Nie martw sie ja
                    juz biegam ponad 6 lat a zaczynalam z doswiadczonym instruktorem i nie muszisz
                    mi pisac kiedy mam sie rozciagac... Poza tym nie pisz jak nie czym sie jeszcze
                    zajmuje wcale sie nie "zawezam". Daj ludziom sie wypowiadac i nie komentuj juz
                    tego glupimi pouczeniami typu obuwie, bo takie rzeczy powinien kazdy wiedziec
                    kto uprawia ta dziedzine sportu. Poza tym ze biegam to plywam, jezdze na
                    rowerze, gram w tenis ziemny, w kosza i robie jeszcze wiele innych rzeczy.
                  • olensia Re: o krav maga 28.02.07, 18:18
                    A tak wogole to kto ci powiedzial ze nalezy sie rozciagac po bieganiu? Kiedys
                    bralam udzial w zawodach i wszyscy rozciagali sie przed bieganiem, chyba sobie
                    nie zdjaesz sprawy jakie kontuzje mozna miec bez wczesniejszego przygotowania
                    sie do biegu....
                    • rhodeisland Re: o krav maga 28.02.07, 20:20
                      No, ale na pewno nie rozciagasz sie bez zadnej rozgrzewki, prawda?
                      Rozciaganie to nie jest pierwsza rzecz, ktora robisz, mam nadzieje? Mozesz
                      rozciagac sie przed bieganiem, ale PO rozgrzewce.
                      • olensia Re: o krav maga 28.02.07, 21:38
                        ale nie po bieganiu tak ja Ty to napisalas...
                        • rhodeisland Re: o krav maga 01.03.07, 01:51
                          Dlaczego nie mozna sie rozciagnac PO bieganiu?
                          Widzac ludzi rozciagajacych zimne miesnie i biegajacych w niewlasciwych butach
                          mam watpliwosci, ze kazdy wie, co robi.
                          Znam takich, co latami biegaja w tych samych butach. Mysla, ze jesli but na
                          zewnatrz dobrze wyglada, to sie nie zuzyl.
                          Ty oczywiscie tych rzeczy nie robisz.
                          To, ze ktos sie ogranicza do pewnych rzeczy (nie Ty oczywiscie) nie oznacza, ze
                          jest ograniczonym czlowiekiem. Ja tak nie sadze.
    • anutka1 Re: Uprawiacie sport? 26.02.07, 05:01
      wlasnie zaczelam - ROWER, lacze przyjemne z pozytecznym.
      W planach aerobik i/lub silownia - bo czesto to robilam w Polsce i teraz mi
      tego brakuje...no ale ciezko znalesc czas i mobilizacje.

Co do 'rozrywkowych' sportow - to lubie pingponga - w pracy w przerwach czesto
      gramy :)

Fajnie byloby sie zapisac do silowni gdzie maja np. tenis, czy racquetball.

>Moj szef prowadzi treningi z "spinning class", moze sie w
      > koncu wybiore.

...co to jest 'spinning' ?

pozdrawiam
      • oxygen35 Re: Uprawiacie sport? 28.02.07, 03:22
        To sa zajecia grupowe, jazda na rowerze stacjonarnym (wiec nikt nie zostaje w
        tyle :) Z roznym obciazeniem, w roznym tempie, istruktor nadaje tempo. I muzyka
        glosno gra :)
    • rhodeisland Re: Uprawiacie sport? 28.02.07, 07:34
      Kazdemu polecam sprobowanie kilka razy jakiejkolwiek martial art albo zajec z
      samoobrony i zaloze sie, ze sie uzaleznicie i bedziecie swietnie czuc.
      • anutka1 Re: Uprawiacie sport? 28.02.07, 16:19
        dlaeczego w kolko powtarzasz to samo?

sama napisalas ze kazdy powinien robic to co lubi wiec przestan byc nachalna.
        • rhodeisland Re: Uprawiacie sport? 28.02.07, 20:18
          Bo mam nadzieje, ze otworze niektorym osobom oczy na inne sporty, niz te, ktore
          uprawiaja.
          Niech ktos mnie przekonana do biegania. Jestem otwarta na argumenty.
          • oxygen35 Re: Uprawiacie sport? 28.02.07, 20:35
            rhodeisland napisała:

> Niech ktos mnie przekonana do biegania. Jestem otwarta na argumenty.

Wiec zgodnie z Twoja wlasna rada - sprobuj :)
            • rhodeisland Re: Uprawiacie sport? 02.03.07, 04:24
              Probowalam i nie cierpialam tej formy aktywnosci fizycznej. Nie widzialam
              powodu zeby sie zmuszac gdy istnieje tyle innych przyjemniejszych sportow.
    • rhodeisland Trening Madonny 28.02.07, 20:34
      Pamietam, ze pare lat temu Madonna powiedziala, ze rezygnuje z biegania i
      silowni na rzecz Ashtanga Yoga. Majac ok. 50 lat sylwetke ma rewelacyjna. Malo
      ktora 20 latka ma podobna.
      Dla mnie dobra aktywnosc fizyczna rozwija w rownych stopniu cialo i umysl, nie
      prowadzi do kontuzji, nie wyniszcza organizmu.
      Jeszcze jedno: pamietam, ze czytalam, ze bieganie niekorzystnie wplywa na
      urode. Mozecie sie smiac, ale popatrzcie na twarze biegaczek. Ja sie nie
      dziwie. Wstrzasy, ktorym poddajemy cialo w trakcie biegania musza odbijac sie
      na twarzy.
      Nie rozumiem po co tak sie meczyc bieganiem. Te same efekty bez skutkow
      ubocznych osiagniemy szybkim marszem.
      Wspaniala rzecza jest plywanie, joga, pilates, martial arts. Tylko osoby, ktore
      nie sprobowaly tych rzeczy beda uparcie trzymac sie tradycyjnych cwiczen
      silowych i biegania.
      Bardzo lubie elliptical trainers i rozne nowe maszyny, ktore daja korzysci
      podobne do biegania bez wyniszczania organizmu.
      • katlia Re: Trening Madonny 28.02.07, 20:41
        Stan twarzy biegaczek chyba wiecej mowi o braku sunscreen niz o jakis tam
        wstrzasach... znam duzo biegaczek, i ich cery nie roznia sie od cery kobiet
        ktore opalaja sie godzinamy lub graja kilka godzin dziennie w tenisa.
        • rhodeisland Re: Trening Madonny 01.03.07, 01:53
          Szkoda, ze nie pamietam, gdzie to czytalam, ale byla to renomowana publikacja i
          pisali, ze wstrzasy zwiazane z bieganiem zle wplywaja na kolagen.
          A niedawno ktos mi powiedzial, ze osoby biegajace duzo traca wzrost w
          przeciwienstwie do np. osob uprawiajacych Pilates (z udzialem maszyn do
          Pilates), ktorzy sie rozciagaja.
      • olensia Re: Trening Madonny 28.02.07, 21:54
        meczyc sie bieganiem????? Ja sie nie mecze dla mnie to przyjemnosc, poza tym
        biegaczki, bo pewnie chodzi Ci o te ktore uprawiaja ten sport zawodowo to co
        innego niz osoby ktore biegaja dla siebie samych. Ja nie biegam szybko tak jak
        one tylko tak jak mnie jest wygodnie... A swoja droga to ciekawe ile Madonna
        miala operacji plastycznych o ktorych nikt nie wie....
        • rhodeisland Re: Trening Madonny 01.03.07, 01:47
          Ale figury chyba nim nie zawdziecza.
          Podoba mi sie taka umiesniona sylwetka i fakt, ze mozna ja osiagnac
          wykorzystujac wage wlasnego ciala uprawiajac power yoge, a nie dzwigajac
          ciezary.
          Jesli bieganie sprawia Ci przyjemnosc, to trzymaj sie tego. Ja po prostu nie
          znosze biegac, ale moge za to godzinami cwiczyc na elliptical trainer.
    • katlia narty, narty, narty 28.02.07, 20:37
    • rhodeisland Re: Uprawiacie sport? 01.03.07, 01:56
      Od nart trzymam sie daleko. Nie mam zamiaru sie polamac ani zabic.
      Wybieram malo ryzykowne sporty, chociaz uwazam, ze warto wiele sprobowac i
      uprawiac kilka, a nie jeden.
      Kiedys biegalam, probowalam nart, a czy osoby ktore tylko jezdza na nartach
      albo biegaja, czy cwiczenia silowe to dla nich tylko silownia, sprobowaly
      chociaz raz power joga, pilates, ktoregos z martial arts?
      • kamiloss20000 Re: Uprawiacie sport? 20.07.22, 10:24
        Dlaczego trzymasz się od nart daleko? Jest to piękny sport i polecam ci go wypróbwać. Może zakup nowy sprzęt?Ja słyszałem dobre opinie ofreaksshopie i tam kupiłem swoje narty.
    • anutka1 Re: Uprawiacie sport? 01.03.07, 05:50

ostatnio odkrylam ze co ja rozumiem pod pojeciem handball to nie znaczy to samo
      tutaj. Ja oczywiscie znalam europejska wersje gry grupowej, a tutaj to cos w
      rodzaju squasha tylko z uzyciem rekawic.

Przyznam sie szczerze ze w Polsce nie slyszalam za wiele o tych sportach, o ile
      wogole o niektorych. Tutaj jest wiecej mozliwosci i roznorodnosci.
      • kamiloss20000 Re: Uprawiacie sport? 19.07.22, 16:21
        Czemu uważasz, że na nartach możesz się zabić :P

Są one moim ulubionym sportem a zarazem częścią mojego życia. Ostatnio miałem też szansę wypróbować skitouring i też każdemu polecę! Na tym sklepie [url=https://sklep.majestyskis.pl/]majesty/url] znajdziecie ogromny wybór nart dla początkujących jak i zaawansowanych :)
      • kamiloss20000 Re: Uprawiacie sport? 19.07.22, 16:21
        Czemu uważasz, że na nartach możesz się zabić :P

Są one moim ulubionym sportem a zarazem częścią mojego życia. Ostatnio miałem też szansę wypróbować skitouring i też każdemu polecę! Na tym sklepie majesty znajdziecie ogromny wybór nart dla początkujących jak i zaawansowanych :)
    • alda.hane Re: Uprawiacie sport? 29.09.23, 11:27
      Staram się regularnie biegać.
    • ala987 Re: Uprawiacie sport? 09.09.25, 08:14
      Ja to mam tak, że cały rok udaję, że nie mam czasu na sport, a potem w zimie wbijam na stok i próbuję nadrobić kondycję w jeden weekend 🤣 Narty to najlepszy test wytrzymałości – zwłaszcza łydki i portfela.
      • chocolate_dog123 Re: Uprawiacie sport? 09.09.25, 19:05
        Wzruszyła mnie twa opowieść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka