rhodeisland 26.04.07, 04:30 Zastanawiam sie na kupnem Mac'a. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kisiulak Re: Sa tu posiadacze Mac? Napiszcie cos. 27.04.07, 15:12 Od 9 lat uzywam Mac'a. Juz nigdy nie przejde na PC-eta. Dla mnie o wiele lepszy, jestem grafikiem. Latwiejszy w obsludze, mniej sie psuje, nie ma wirusow, nie wyswietla okienek za kazdym razem jak chcesz cos zrobic, wiesz zawsze dokladnie gdzie co jest. Nie potepiam PC-etow, ale dla mnie Mac jest lepszy. Wady: Drozsze oprogramowanie, mniej programow, i czasami strony w necie zle sie wyswietlaja. Ale mi to wogole nie przeszkadza. Odpowiedz Link
moniamm Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 27.04.07, 15:20 troche wysilku + google=wlasna opinia Odpowiedz Link
agulus Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 27.04.07, 15:47 Mac zostal stworzony do projektowania grafiki i do tego jest o niebo lepszy od PC. Co do uzytkowania domowego to kwestia przyzwyczjenia. Ponizej masz linki do dwoch porownan. kuba.boski.info/2007/04/17/macrozterki-czyli-pc-vs-mac/ studiomacgal.com/pl/blog/?p=259 Odpowiedz Link
rhodeisland Dziekuje za odpowiedzi 27.04.07, 17:51 Nie tylko ja zadaje pytania, na ktore odpowiedzi moze bym mogla znalezc w google. Czasem chce sie uslyszec zdanie forumowiczow. Zaintrygowalo mnie to, ze Mac nie ma wirusow. Jak to mozliwe? Odpowiedz Link
kisiulak Re: Dziekuje za odpowiedzi 27.04.07, 18:39 Przez 9 lat nie mialam zadnego wirusa w kompie. Posypal mi sie twrdy dysk raz czy dwa, i padlo zasilanie to prawda, ale wirus nigdy. Moje niektore pliki maja po kilka GB, bo robie rowniez video, stad moj twardy dysk jest ciezko przezemnie charatany. Odpowiedz Link
aniutek Re: Dziekuje za odpowiedzi 27.04.07, 18:56 na macu jestem od 98 roku, nie zalezy mi aby Ciebie do niego przekonywac, jest po prostu o niebo lepszy, zero virusow, okienek, zadnych problemow. duzo latwiejszy wobsludze i ladniejszy. moj i book to moj best friend :) uwazam,ze nawet lepszy od powerbooka ( dalam mezowi) Odpowiedz Link
sublustris Re: Dziekuje za odpowiedzi 12.05.07, 01:42 kisiulak napisała: > Przez 9 lat nie mialam zadnego wirusa w kompie. Posypal mi sie twrdy dysk raz > czy dwa, i padlo zasilanie to prawda, ale wirus nigdy. Moje niektore pliki maja > po kilka GB, bo robie rowniez video, stad moj twardy dysk jest ciezko przezemnie charatany. hmm, ja tez 'robie video' pelen metraz, caly 'post'- i w pececie przez tyle lat, dysk ani razu nie padl, podobnie z zasilaniem. odwrotnie z macem (na studiach, w piorniku musial byc odgiety spinacz - do resetowania tej 'cud maszyny'). mam wymog obu platform dlatego ciekawa czekam na Leoparda - premiera w pazdzierniku, przesuwa sie juz dobre pol roku ... :/ Odpowiedz Link
kisiulak do Sublustris 12.05.07, 01:49 Padl mi dysk poniewaz byl maly blad, i zamiast zrobic Repair Permissions uzylam starego programu do czyszczenia dysku, nie kompatybilnego z nowym systemem. Tak wiec wszystko sypnelo przez moja wlasna glupote. To ostatnim razem, w G5. Raz mi padl dysk ale to jeszcze za czasow G3. W pracy nam dzis zamowili Creative Suite 3 Master... nie moge sie doczekac :) Odpowiedz Link
cyborgus Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 28.04.07, 03:08 a my kupilismy maca po latach uzywania PC, i ............ oddalismy. Zadne z nas nie mialo czasu zeby rozgryzac na nowo, jak sie robi cos, co na PC zajmuje nam pare sekund. No i brak "right click" na myszce - to przewazylo!!! Ale ogolnie to byl super, i bardzo sie nam podobal. trzeba po prostu miec czas na przestawienie sie, my nie mielismy, i tyle. Odpowiedz Link
sondra Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 28.04.07, 16:44 cyborgus napisała: > No i brak "right click" na myszce - to przewazylo!!! > A co to za problem dokupić dwuprzyciskową myszkę? Np tę za $15: tinyurl.com/yshp6v A nawet bezprzewodowa mysz najlepszej jakości to wydatek rzędu kilkudziesięciu dolarów, bardzo mało w stosunku do ceny komputera. Odpowiedz Link
cyborgus Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 28.04.07, 21:57 myszka byla dwuprzyciskowa, ale zadnych funkcji po prawej stronie.... Odpowiedz Link
sondra Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 29.04.07, 04:13 cyborgus napisała: > myszka byla dwuprzyciskowa, ale zadnych funkcji po prawej stronie.... Ale jaka myszka? Bo przecież nie oryginalna Apple'a. Może próbowaliście jakąś starą/niesprawną mysz od peceta, bo wszystkie obecnie sprzedawane myszy dwuprzyciskowe działają na Macintoshach bez problemu. Można poza tym ustawić sobie albo lewy albo prawy przycisk jako główny (System Preferences -> Mouse&Keyboard -> Mouse). Poza tym z każdą myszą działa CTRL-click. Trackpad w MacBooku też można ustawić na right-click. Więcej informacji tutaj: www.macinstruct.com/node/66 Odpowiedz Link
cyborgus Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 30.04.07, 22:15 no i na tkaie "okrycia" brak mi bylo i czasu i cierpliwosci... Odpowiedz Link
hjuston Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 01.05.07, 22:44 ja tez mam normalna myszke dwuprzyciskowa ze wszystkimi funkcjami jak w pececie. mam obecnie drugiego maca. i tez jak poprzednicy nie sadze abym sie wrocila na peceta. najabrdziej podoba mi sie, ze moj komputer nigdy mi sie nie zawiesza. nie musze restartowac- co w pracy zdarza mi sie dosc czesto. jest bardzo latwy w obsludze. ma pilota (co jest dosc uzyteczne przy ogladaniu serialu LOST, ktory ogladam na komputerze).no i zajmuje bardzo malo miejsca na biurku, bo nie ma osobnej jednostki centralnej. minusy- niektore sprzety nie dzialaja pod mac-iem. na przyklad gps-y garmin. niektore strony wygladaja dosc slabo pod safari czy tez camino. ale to kwestia czasu... houston.blox.pl sondra napisała: > cyborgus napisała: > > > myszka byla dwuprzyciskowa, ale zadnych funkcji po prawej stronie.... > > Ale jaka myszka? Bo przecież nie oryginalna Apple'a. Może próbowaliście jakąś > starą/niesprawną mysz od peceta, bo wszystkie obecnie sprzedawane myszy > dwuprzyciskowe działają na Macintoshach bez problemu. Można poza tym ustawić > sobie albo lewy albo prawy przycisk jako główny (System Preferences -> > Mouse&Keyboard -> Mouse). > > Poza tym z każdą myszą działa CTRL-click. Trackpad w MacBooku też można ustawić > na right-click. Więcej informacji tutaj: > www.macinstruct.com/node/66 Odpowiedz Link
ewcia8818 Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 02.05.07, 23:11 Ja tez jestem goraca zwolenniczka Mac-a. Takie same argumenty- mniej wirusow i tzw. "okienek" (bo nie oplaca sie tworzyc wirusow dla ok. 10-15% uzytkownikow komputerow- tyle wlasnie ma mac-i) i znacznie ladniejsza oprawa i szata graficzna( czyli mi sie bardziej podoba wyglad Mac-a). Odpowiedz Link