Dodaj do ulubionych

Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie!

26.04.07, 04:30
Zastanawiam sie na kupnem Mac'a.
Obserwuj wątek
    • rhodeisland Sa tu posiadacze Mac? Napiszcie cos. 27.04.07, 04:58
      • kisiulak Re: Sa tu posiadacze Mac? Napiszcie cos. 27.04.07, 15:12
        Od 9 lat uzywam Mac'a. Juz nigdy nie przejde na PC-eta. Dla mnie o wiele lepszy,
        jestem grafikiem.

Latwiejszy w obsludze, mniej sie psuje, nie ma wirusow, nie wyswietla okienek za
        kazdym razem jak chcesz cos zrobic, wiesz zawsze dokladnie gdzie co jest.

Nie potepiam PC-etow, ale dla mnie Mac jest lepszy.

Wady: Drozsze oprogramowanie, mniej programow, i czasami strony w necie zle sie
        wyswietlaja. Ale mi to wogole nie przeszkadza.
    • moniamm Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 27.04.07, 15:20
      troche wysilku + google=wlasna opinia
    • agulus Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 27.04.07, 15:47
      Mac zostal stworzony do projektowania grafiki i do tego jest
      o niebo lepszy od PC. Co do uzytkowania domowego to kwestia
      przyzwyczjenia. Ponizej masz linki do dwoch porownan.

kuba.boski.info/2007/04/17/macrozterki-czyli-pc-vs-mac/
      studiomacgal.com/pl/blog/?p=259
    • rhodeisland Dziekuje za odpowiedzi 27.04.07, 17:51
      Nie tylko ja zadaje pytania, na ktore odpowiedzi moze bym mogla znalezc w
      google. Czasem chce sie uslyszec zdanie forumowiczow.
      Zaintrygowalo mnie to, ze Mac nie ma wirusow. Jak to mozliwe?
      • agulus Re: Dziekuje za odpowiedzi 27.04.07, 18:00
        www.apple.pl/getamac/viruses.html
        • kisiulak Re: Dziekuje za odpowiedzi 27.04.07, 18:39
          Przez 9 lat nie mialam zadnego wirusa w kompie. Posypal mi sie twrdy dysk raz
          czy dwa, i padlo zasilanie to prawda, ale wirus nigdy. Moje niektore pliki maja
          po kilka GB, bo robie rowniez video, stad moj twardy dysk jest ciezko przezemnie
          charatany.
          • aniutek Re: Dziekuje za odpowiedzi 27.04.07, 18:56
            na macu jestem od 98 roku, nie zalezy mi aby Ciebie do niego przekonywac, jest po prostu o niebo
            lepszy, zero virusow, okienek, zadnych problemow. duzo latwiejszy wobsludze i ladniejszy.
            moj i book to moj best friend :)
            uwazam,ze nawet lepszy od powerbooka ( dalam mezowi)
          • sublustris Re: Dziekuje za odpowiedzi 12.05.07, 01:42
            kisiulak napisała:

> Przez 9 lat nie mialam zadnego wirusa w kompie. Posypal mi sie twrdy dysk raz
            > czy dwa, i padlo zasilanie to prawda, ale wirus nigdy. Moje niektore pliki
            maja
            > po kilka GB, bo robie rowniez video, stad moj twardy dysk jest ciezko
            przezemnie charatany.

hmm, ja tez 'robie video' pelen metraz, caly 'post'- i w pececie przez tyle
            lat, dysk ani razu nie padl, podobnie z zasilaniem. odwrotnie z macem (na
            studiach, w piorniku musial byc odgiety spinacz - do resetowania tej 'cud
            maszyny'). mam wymog obu platform dlatego ciekawa czekam na Leoparda - premiera
            w pazdzierniku, przesuwa sie juz dobre pol roku ... :/
            • kisiulak do Sublustris 12.05.07, 01:49
              Padl mi dysk poniewaz byl maly blad, i zamiast zrobic Repair Permissions uzylam
              starego programu do czyszczenia dysku, nie kompatybilnego z nowym systemem. Tak
              wiec wszystko sypnelo przez moja wlasna glupote. To ostatnim razem, w G5.

Raz mi padl dysk ale to jeszcze za czasow G3.

W pracy nam dzis zamowili Creative Suite 3 Master... nie moge sie doczekac :)
    • cyborgus Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 28.04.07, 03:08
      a my kupilismy maca po latach uzywania PC, i ............ oddalismy. Zadne z
      nas nie mialo czasu zeby rozgryzac na nowo, jak sie robi cos, co na PC zajmuje
      nam pare sekund.

No i brak "right click" na myszce - to przewazylo!!!

Ale ogolnie to byl super, i bardzo sie nam podobal. trzeba po prostu miec czas
      na przestawienie sie, my nie mielismy, i tyle.
      • sondra Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 28.04.07, 16:44
        cyborgus napisała:

> No i brak "right click" na myszce - to przewazylo!!!
        >

A co to za problem dokupić dwuprzyciskową myszkę? Np tę za $15:
        tinyurl.com/yshp6v
        A nawet bezprzewodowa mysz najlepszej jakości to wydatek rzędu kilkudziesięciu
        dolarów, bardzo mało w stosunku do ceny komputera.
        • cyborgus Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 28.04.07, 21:57
          myszka byla dwuprzyciskowa, ale zadnych funkcji po prawej stronie....
          • sondra Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 29.04.07, 04:13
            cyborgus napisała:

> myszka byla dwuprzyciskowa, ale zadnych funkcji po prawej stronie....

Ale jaka myszka? Bo przecież nie oryginalna Apple'a. Może próbowaliście jakąś
            starą/niesprawną mysz od peceta, bo wszystkie obecnie sprzedawane myszy
            dwuprzyciskowe działają na Macintoshach bez problemu. Można poza tym ustawić
            sobie albo lewy albo prawy przycisk jako główny (System Preferences ->
            Mouse&Keyboard -> Mouse).

Poza tym z każdą myszą działa CTRL-click. Trackpad w MacBooku też można ustawić
            na right-click. Więcej informacji tutaj:
            www.macinstruct.com/node/66
            • cyborgus Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 30.04.07, 22:15
              no i na tkaie "okrycia" brak mi bylo i czasu i cierpliwosci...
            • hjuston Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 01.05.07, 22:44
              ja tez mam normalna myszke dwuprzyciskowa ze wszystkimi funkcjami jak w
              pececie.
              mam obecnie drugiego maca. i tez jak poprzednicy nie sadze abym sie wrocila na
              peceta. najabrdziej podoba mi sie, ze moj komputer nigdy mi sie nie zawiesza.
              nie musze restartowac- co w pracy zdarza mi sie dosc czesto.
              jest bardzo latwy w obsludze. ma pilota (co jest dosc uzyteczne przy ogladaniu
              serialu LOST, ktory ogladam na komputerze).no i zajmuje bardzo malo miejsca na
              biurku, bo nie ma osobnej jednostki centralnej.

minusy- niektore sprzety nie dzialaja pod mac-iem. na przyklad gps-y garmin.
              niektore strony wygladaja dosc slabo pod safari czy tez camino. ale to kwestia
              czasu...

houston.blox.pl

sondra napisała:

> cyborgus napisała:
              >
              > > myszka byla dwuprzyciskowa, ale zadnych funkcji po prawej stronie....
              >
              > Ale jaka myszka? Bo przecież nie oryginalna Apple'a. Może próbowaliście jakąś
              > starą/niesprawną mysz od peceta, bo wszystkie obecnie sprzedawane myszy
              > dwuprzyciskowe działają na Macintoshach bez problemu. Można poza tym ustawić
              > sobie albo lewy albo prawy przycisk jako główny (System Preferences ->
              > Mouse&Keyboard -> Mouse).
              >
              > Poza tym z każdą myszą działa CTRL-click. Trackpad w MacBooku też można
              ustawić
              > na right-click. Więcej informacji tutaj:
              > www.macinstruct.com/node/66
    • ewcia8818 Re: Mac lepszy od PC? Przekonajcie mnie! 02.05.07, 23:11
      Ja tez jestem goraca zwolenniczka Mac-a. Takie same argumenty- mniej wirusow i tzw. "okienek" (bo nie
      oplaca sie tworzyc wirusow dla ok. 10-15% uzytkownikow komputerow- tyle wlasnie ma mac-i) i znacznie
      ladniejsza oprawa i szata graficzna( czyli mi sie bardziej podoba wyglad Mac-a).
    • rhodeisland Problem myszki nie istnieje w przypadku laptopa? 03.05.07, 01:10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka