Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie

10.10.07, 15:31
firma meza zmienia od stycznia ubezpieczyciela dla pracownikow. Czy
mozecie podpowiedziec na co patrzec, jak to 'czytac'. Dzis rano
popatrzylam na te plany to czarna magia dla mnie. To ubezpieczenie
to UnitedHealthcare. Do lekarza do tej pory nie musialam chodzic
(1,2 razy na rok, oprocz ciazy) to samo moj maz.
Czy wiecie co znaczy "once you reach access point $400 family"?
Czy dentystyczne zalezy od ubez. ogolnego?
dzieki za wszystkie podpowiedzi :)

--
Obserwuj wątek
    • kaszka13 Re: ubezpieczenie 10.10.07, 16:40
      nie wiem co to jest access point. moze chodzi o to, ze musisz wydac $400 zanim
      ubezpieczenie bedzie pokrywac wydatki. w sumie to slyszalam tylko o deductible,
      a nie o access point. znalazlam cos takiego open access point of service by
      aetna - to znaczy, ze pacjent moze sam zdecydowac do jakiego specjalisty musi
      pojsc bez chodzenia do pcp jesli ma takie zyczenie, ale z tym wiaza sie rozne
      wydatki.
      www.aetna.com/news/2003/pr_20030801a.htm
      jesli chodzi o zmiane ubezpieczenia to porownaj co-pays za przyjecie do szpitala
      i ER. zobacz ile kosztuje wizyta u lekarza, czy ubezpieczenie pokrywa leki i ile
      sie placi. wazne jest tez czy jest to HMO czy POS czy PPO. PPO jak dla mnie
      najfajniejsze ale zwykle najdrozsze, fajne bo idziesz bezposrednio do
      specjalisty i nikt nie musi ci dawac referral. dla rodziny z dzieckiem
      ubezpieczenie jest super wazne, bo dzieci lubia czesto byc u lekarza, niestety.
      ubezp. dentystyczne moze byc zawarte w tym samym planie jesli pochodzi od tego
      samego ubezpieczyciela, u mnie jest osobno, bo inna firma.
      • ciekawe2 Re: ubezpieczenie 10.10.07, 17:28
        Z wszystkich rodzajow ubezpieczen, ktore do tej pory mielismy za
        dentystyczne zawsze trzeba bylo placic oddzielnie i zeby moc je
        wykupic trzeba bylo wykupic zdrowotne. Tzn. mozna miec tylko
        zdrowotne lub zdrowotne + dentystyczne, ale nigdy tylko
        dentystyczne.Wczesniej ubez. zdr. i dentyst. mielismy z dwoch innych
        firm teraz mamy z jednej ale tez placimy oddzielnie.
        • edytais Re: ubezpieczenie 10.10.07, 20:01
          Wlasnie zamowilam taka ksiazke:
          www.amazon.com/Insurance-Maze-Money-Insurance-Coverage/dp/1419526944/ref=pd_bbs_12/102-0058070-7016908?ie=UTF8&s=books&qid=1192038201&sr=8-12
          Moze tez cos kup, gdzie znajdziesz info na temat szczegolow.
          Ubezpieczenie z pracy meza nie musi byc lepsze niz szukanie na wlasna reke.
          Niedawno wlasnie rozmawialam ze znajomym na ten temat. On ma wlasny gabinet
          okulistyczny i musi sam szukac ubezpieczenia dla rodziny. On placi ok $1000
          miesiecznie a jego ubezpieczenie pokrywa to samo co moje (za $215 miesiecznie)
          z roznica pokrycia ciazy (jego placi za ciaze a moje nie. Za dodatkowe $200
          mialabym tez i ciaze pokryta, wiec nadal place mniej niz on.

Z pracy mojego meza nam wychodzilo tak samo (tam deductible $500, ja mam $750,
          ale z pracy, maz tylko ma pelne pokrycie a za reszte rodziny musielibysmy placic
          $400 miesiecznie z pokryciem ciazy a opcji bez nie bylo) Pokrycie ciazy mnie
          nie interesuje, wiec uwazam te $200 za wyrzucenie moich pieniedzy w bloto. Nie
          ograniczaj sie wiec do ubezpieczenia z meza pracy. Czesto lepiej jest wykupic
          polise z wyzszym deductible, bo wyjdzie o wiele taniej. Wysokosc deductible
          mozna wlozyc w oszczednosci zdrowotne, ktore sa zwolnione od podatku, wiec
          lepsze to niz placic wiecej za ubezpieczenie (wyzsza kwota jest placona z
          pensji, ktora jest opodatkowana, wiec dolar dolarowi sie nie rowna).

Rozwaz rozne opcje, szczegolnie, ze nie czesto chodzisz do lekarza, wiec
          ubezpiecznie z wyzszym deductible (catastrophic) tak w razie czegos powaznego
          moze ci zaoszczedzic kupe kasy.
          • kaszka13 Re: ubezpieczenie 10.10.07, 20:55
            Wysokosc deductible mozna wlozyc w oszczednosci zdrowotne, ktore sa zwolnione od
            podatku, wiec lepsze to niz placic wiecej za ubezpieczenie (wyzsza kwota jest
            placona z pensji, ktora jest opodatkowana, wiec dolar dolarowi sie nie rowna).

oplata za ubezpieczenie (jesli pracodawca utrzymuje tzw. cafeteria plan -
            section 125) nie jest opodatkowana.
            >
            > Rozwaz rozne opcje, szczegolnie, ze nie czesto chodzisz do lekarza, wiec
            > ubezpiecznie z wyzszym deductible (catastrophic) tak w razie czegos powaznego
            > moze ci zaoszczedzic kupe kasy.

ja sie upieram, ze bedac w ciazy i majac w perspektywie narodzenie dziecka
            lepiej wybrac plan, ktory wiecej kosztuje, ale tez pokrywa jak najwiecej
            wydatkow. z malenkimi dziecmi bywa roznie, moja corka spedzila 2 tygodnie w
            special care i nie wyplacilibysmy sie gdyby nie ubezpieczenie.
            • tamsin Re: ubezpieczenie 10.10.07, 21:43
              kaszka13 napisała:

> Wysokosc deductible mozna wlozyc w oszczednosci zdrowotne, ktore
              sa zwolnione o
              > d
              > podatku, wiec lepsze to niz placic wiecej za ubezpieczenie (wyzsza
              kwota jest
              > placona z pensji, ktora jest opodatkowana, wiec dolar dolarowi sie
              nie rowna).

Czyba juz wiekszosc zakladow pracy skladki na ubezpieczenia
              odlicza "pre-tax", wiec akurat to nie jest objete podatkiem, a
              wyglada na to ze jej ubezpiecznienie ma plulap $400 na rodzine w
              deductibles. Dodatkowo aby odliczyc sobie od podatkow koszty
              leczenia, to te wszystkie duductible co sie placi za wizyte czy
              pobyt w szpitalu, musi uzbierac sie rownosci 7.5% "adjusted" gross
              dochodu. Czyli przy np. $40K dochodu bedzie to $3K. Jezeli nawet
              nazbiera $2.5K to nic nie biedzie w stanie sobie odliczyc.
              • kaszka13 Re: ubezpieczenie 10.10.07, 22:52
                to akurat byl cytat z tego co napisala Edytais. ja dodalam to o Cafeteria Plan
                powyzej.

> Wysokosc deductible mozna wlozyc w oszczednosci zdrowotne, ktore
                sa zwolnione o
                > d
                > podatku, wiec lepsze to niz placic wiecej za ubezpieczenie (wyzsza
                kwota jest
                > placona z pensji, ktora jest opodatkowana, wiec dolar dolarowi sie
                nie rowna).

• beatamc Re: ubezpieczenie 10.10.07, 23:08
                  Dzieki dziewczyny :)
                  Decyzje co wybrac zdaje sie musimy podjac w pare dni.
                  2 Dziecka nie planuje na przyszly rok, bo Gabrysia ma teraz 7mies i
                  mnie wykancza.Nie mam sily na 2gie teraz ;) Ona ma inne
                  ubezpieczenie. To z meza pracy bedzie tylko na nas.
                  Sa 3 rodzaje tego ubez. Piewsze pokrywa 90%, drugie 80%, 3# 100%.
                  To 3 pewnnie narazie nie wchodzi w gre.
                  W pierwszym annual deductible = 3000$ .....ubezp pokrywa 90%
                  after deductible. Jak to rozumiec?
                  • tamsin Re: ubezpieczenie 10.10.07, 23:15
                    czyli ile to ubezpieczenie pokrywa za jeden pobyt w szpitalu? 90%
                    czy 100%, jezeli zaplacisz najpierw te $3K? Te annual deductible
                    wydaje mi sie bardzo wysokie. Pomysl, ze wyrostek robaczkowy moze
                    kosztowac 20-25K, musisz wtedy z rekawa wytrzepac $3K i 10% z tego
                    $20-$20K? czyli pobyt w szpitalu bedzie cie kosztowal $5K? Tak ja to
                    rozumiem. Czy jest jakis limit na jeden pobyt w szpitalu (np. max
                    $200) do tego maximum 3K na rok?
                    • beatamc Re: ubezpieczenie 10.10.07, 23:25
                      pokrywa 90%. Nie widze, zeby bylo cos napisane o limicie w szpitalu,
                      tylko w hospice.
                      Jezeli jest tak, jak piszesz, to koniec z jakim kolwiek
                      chorowaniem :)
                    • beatamc Re: ubezpieczenie 10.10.07, 23:29
                      znalazlam jeszcze cos takiego: Ten 90% plan kosztuje 7000, firma z
                      tego pokrywa 5700. Czyli my na rok mamy zaplacic 1300. + te
                      deductible 3000? Naprawde glupia juz jestem.
                      • tamsin Re: ubezpieczenie 10.10.07, 23:40
                        Czytaj czy te 3K to nie jest przypadkiem maximum tego 10% Inaczej
                        nie ma to wlasciwie sensu, bo wyobraz sobie teraz rachunek za $100-
                        $200 tysiecy, i 10% do zaplacenia. Nie wspomnajac juz tych 3K.
                        Jezeli tak, to po prostu musicie zaoszczedzic te trzy kolka i
                        trzymac gdzies w skarpecie na w razie czego.
    • kaszka13 Re: ubezpieczenie 11.10.07, 00:08
      Beatamc, zobacz czy tak jak pisze Tamsin, jest cos takiego jak fee for hospital
      admission. U nas jest to chyba $500, wczesniej bylo $250. Deductible moze byc
      $3000, mialam kiedys takie ubezpiecznie, ale jesli hospital admission bylo x to
      tylko za tyle bylismy odpowiedzialni. widzialam tez ubezpieczenie 20 - 80 z
      maximum $3000, czyli placisz 20% z tego co szpital sobie zyczy do $3000, a potem
      ubezpieczyciel pokrywa wszystko. pamietaj zeby rozroznic miedzy lekarzami in i
      out of the network, out oczywiscie drozej cie kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka