Dodaj do ulubionych

Piesek dla 7latka

15.12.03, 17:00
Moja siostra chce kupic pieska (szczeniaka) dla swojego 7 letniego synka na
prezent na Boze Narodzenie. Chce pomoc siostrze w tej waznej przeciez
sprawie dlatego postanowilam szukac pomocy wlasnie na naszym forum.
Najwazniejsze jest to wybor rasy psa, chcemy aby byl przyazny dzieciom
oczywiscie, madry, niezbyt duzy, bedzie mial backyard ale znajac nasze
nowojorskie realia na duzego psa raczej nie moga sobie pozwolic.
I kolejne pytanie, gdzie najlepiej kupic pieska. Kupic czy adopotowac? Wiem
ze przed swietami pewnie z adopcja bedzie ciezko, gdyz wiekszosc ludzi
wlasnie jest zainteresowana szczeniakami. I jak z tresura? Czy znacie jakies
moze dobre miejsca gdzie mozna byloby to zalatwic?
Zielona jestem w tym temacie gdyz nigdy nie mielismy pieska w Stanach.
A w Polsce to przeciez calkiem inna historia.
Nie wiem czy do swiat sie z tym wyrobimy, ale piesek musi byc, nawet jezeli
to bedzie po swietach, dlatego bardzo bede wdzieczna za Wasze wskazowki.
Dziekuje z gory...

Obserwuj wątek
    • ewka660 Re: Piesek dla 7latka 15.12.03, 17:58
      Bozena,
      Jakbys chciala kupic kotka to moge ci duzo poradzic, ale niestety o pieskach
      niewiele wiem. Ale na waszym miejscu to raczej bym kupila niz adoptowala, zbyt
      duzo jest biegania z adopcja, wiem ze to kosztuje duzo ale moze spytaj sie
      znajomych, moze ktos ma do odsprzedania pieska?
    • aniutek Re: Piesek dla 7latka 15.12.03, 23:13
      taaaka epistole napisalam i poszlo w kosmos.... ech....
      sprobuje jeszcze raz :)
      prezent suuuuper, juz widze buzie 7 latka planaca ze szczescia, na mojej osobistej
      liscie "best presents" psiak jest zawsze nr 1- przed malutenkimi pudeleczkami z
      Tiffaniego nawet !!!! hehehe
      odradzam adopcje choc radtue sie zycie zwierzecia ale roznie to bywa zwlaszcza
      jesli chodzi o starsze psy - czesto sa po przejsciach, znarwicowane, bardzo roznie
      moga reagowac. ze szczeniakiem ryzyko jest niewielkie no poza tym co z niego
      wyrosnie, oddajacy przewaznie beda mowieli,ze bedzie niewielki bo takie
      najszybciej znajduja amatora ( wielkosc psa mozna okreslic po lapach -
      poduszkach i pazurach- jesli u szczeniaka sa duze w porownaniu do calej sylwetki
      i bardzo miekkie znaczy sie ,ze pies bedzie wielgachny) .
      jakie rasy polecam
      z tych mniejszych wszelakie terierry, sa wesole, lubia dzieci, latwo sie ucza i nie sa
      agresywne, uwielbiaja sie bawic- fox terrier, welsh terrier - te mialam jako dziecko i
      mlodzierz i spoko polecam; beagle, scottish terrier- podobaja mi sie i mialam
      ochote, fajne psice ::)))
      z troszke wiekszych boxer- to wspanialy pies, uwielbia dzieci, bardzo czysty -
      krotka siersc, sam dba doskonale o swoja czystosc no i nie gubi wlosw jak szalony
      bo ich malo ma ;) bardzo wesoly , przywiazany a jak trzeba to i obroni. zreszta
      terriery tez chciaz male krzywdy swemu panu zrobic nie dadza. sa to psy
      mysliwskie sforowe znane z uporu, poluja na dziki cala banda raczej padna niz
      oddadza dzikowi odejsc, 5-7 psow uczepia sie do zwierzyny i naprowadza na
      mysliwego. zawsze wygrywaja pomimo swych malych rozmiarow- czego
      zloczyncy zwykle nie wiedza i lekcewaza malego psiaka -pozory myla .
      moimi faworytami w psich kregach sa wyzly, teraz mam wyzla niemieckiego
      szorstkowlosego po latach 11 z Dora wyzlica gladkowlosa ( ten sam psiak ino
      wlosow mniej co jest znacznie bardziej praktyczne) kochane, bardzo inteligentne
      zwierzeta, moglabym o nich godzinami opowiadac, cale dziecinstwo i mlodosc
      scisle wiarze sie z psem, masa wspanialych wspomnien ech...
      Teraz patrze na mojego syna, zakochanego w naszej psicy, bawi sie znia ciagle,
      rozmawia, ona go broni - w zabawie gdy podniose na niego reke jest gotowa do
      ataku! choc merda ogonem :) wiem, ze nie moglam mu sprawic niczym wiekszej
      radosci niz wlasnie tym psem. Dzieciak uczy sie jak postepowac ze zwierzeciem,
      jak o niego dbac, odkrywa sekrety natury etc Jasne, ze glownie ja sie nia zajmuje -
      karmie, czesze wyprowadzam ale i tak jest to cenne doswiadczenie w wychowaniu
      dziecka.
      Gdzie kupic? hmmm tutaj niewiele moge pomoc, moja suka przyjechala z PL, ale
      wiem, ze na bliskim Brooklynie w okolicy Court St jest duzy sklep ze
      zwierzetami- puppies, byl na dole manhattanu na Essex St - chodzilam tam gapic
      sie na szczeniaki- i znalazlam cos na Queensie- poszukam linku i przesle Ci.
      siedze w domu, cos kiepsko sie czuje chetnie potowazysze w poszukiwaniach :)
      wysylam coby nie wcielo
    • aniutek kilka psich linkow :) 15.12.03, 23:36
      ogloszenia
      foxterriery -szorstkowlose wired
      puppydogweb.com/caninebreeds/ads/wirefox.htm
      wszystkie rasy
      www.puppyshop.com/puppiesforsale.htm
      • aniutek Re: kilka psich linkow :) 15.12.03, 23:39

internationalpuppiesandkittens.com/
        • bozena73 Re: Dzieki Aniutku!!!! 16.12.03, 03:23
          Aniutek-
          Dziekuje Ci najmocniej, w niedziele Cie usciskam za to ze podalas pomocna
          dlon :-))
          Wyslalam cala Twoja odpowiedz do Kasi, mojej siostry i od jutra zaczynamy
          poszukiwania. Mam nadzieje ze Kasia nie zmieni zdania co do tego czy maly jest
          gotowy na pieska...Wiem o tym ze to bylby najlepszy prezent jaki kiedykolwiek
          dostanie..

• edytkus Re: Piesek dla 7latka 16.12.03, 04:38
      Moim zdaniem 7letnie dziecko jest jak najbardziej gotowe na psa (o ile sie nie
      boi i wiesz na pewno ze chcialoby takiego przyjaciela) dzieki ktoremu moze
      wiele sie nauczyc (np. odpowiedzialnosci). Na eDziecku zdarzaja sie posty na
      temat ras i zawsze wygrywaja labradory, niestety to duza rasa. Moim marzeniem
      zawsze byl dog niemiecki ale to pies dla jednej osoby, moj maz uwielbia jamniki
      i pewnie kiedys sie zdecydujemy. Jak pisala Aniutek psy ze schronisk maja juz
      swoje nawyki, im starsze tym trudniej je czegos nauczyc. Ale kupowanie psa w
      sklepie tez ma minusy. My kupilismy kociaka ktory, jak sie pozniej okazalo byl
      juz wykastrowany (zaoszczedzilismy na zabiegu ale mysle ze powinnismy zostac
      poinformowani przy zakupie), po jakims czasie wyszlo tez ze kot ma powazne
      wrodzone! schorzenie nerek. Wyglada na to ze zwierzeta w sklepach sa li i
      jedynie towarem na zbyciu :( Najlepiej chyba kupowac wprost od hodowcow z dobra
      opinia ale rasowe psy z rodowodami sa bardzo drogie.
      • aniutek Re: Piesek dla 7latka 16.12.03, 04:50
        ooo a propos kastrowania....
        ja jestem przeciwnikiem, uwazam , ze zwierze traci wiekszosc swojej zwierzecosci
        a staje sie tylko kanapowcem wsuwajacym dog food, ucieka gdzies energia
        zyciowa, temperament, chec do zycia. jesli pisna dostanie sie w rece rozsadnego
        czlowieka nie ma potrzeby jej kastrowac, wystarczy pilnowac ( co zreszta w NY
        jest oczywiste bo psa nie mozna spuscic ze smyczy) w wypadku suczki 2 razy
        do roku zakladac na dupsko majtki i jakos przetrwac dwa tygodnie, obserwujac jak
        wyglada przez okno na psich kawalerow. pewnie,ze sklepy nie sa najlepszym
        miejscem do kupna szczeniaka, jest jeszcze kilka dni i jesli czasu i energii starczy
        moze uda Wam sie znalesc hodowce w okolicach NY, jest sporo w Conn. i w
        Pensylwanii, napewno chetnie przesla netem zdjecia, umowia sie etc
        a , ze nie jest to tanie..... no coz nic nie ma za darmo, milosc kosztuje :)
        moim zdaniem to dobrze, ze pies jest drogi w pewnym sensie forsa jaka na niego
        wydalismy gwarantuje, ze bedziemy o niego dbac, w koncu to nasz inwestment
        hehehe ( a weterynarze w tym kraju sa pieronsko drodzy!!! cholera czemu ja nie
        zdecydowalam sie nim zostac, kolejne niespelnione marzenie...)
        buzka dobranoc :)
    • aniutek jeszcze slowo 16.12.03, 04:53
      Bozenka,
      Marta Urszulaz forum dla 30 ma boxerke, zgadalysmy sie na ten temat strasznie
      chwalila, moze i ona cos poradzi i zdaje sie, ze tutaj ja kupila.
      • marta_urszula Bozenka 16.12.03, 20:28
        Odnosnie psa. A wiec mysmy 3 lata temu wlasnie kupili 8-tygodnioweo szczeniaka
        bokserka wlasnie dl 7-latka na prezent po choinke. Bokser jest idealny dla
        chlopcow, uwielbia sie bawic, ma niespozyta energie, jest przepiekny itd, itp.
        Ale.... Ma strasznie duzo energii, i trzeba go po prostu codziennie wybiegac co
        najmniej przez 20 minut. Jest bardzo uparty i potrzeba mu bardzo mocnej reki bo
        bo inaczej po prostu ignoruje polecenia. Ma tendencje do alergii i podwyzsza to
        koszty utrzymania znacznie. Poza tym zanim nauczylismy go dawac znac ze chce
        wyjsc , zanieczyscila nam dom kompletnie. Musielismy wymienic wszystkie dywany
        bo smierdzialo jak w stodole. Czy gdybym to wszystko wiedzial zdecydowalabym
        sie na tego psa jeszcze raz? Chyba tak... Bo jest tak kochany ze nie ma slow
        przy tej calej swojej niegrzecznosci (dalej ma aspiracje do spania na sofach i
        robienia przegladu smieci mimo ze ma juz 3 lata).

Ja jednak mysle ze troszke starszy pies zaadoptowany to nie jest zle
        rozwiazanie. Unika sie tego trudnego etapu szczeniecego, a w tych osrodkach
        adopcyjnych psy sa dokladnie oceniane przez weterynarzy, wiele z nich jest po
        prostu oddawanych i bez przeszlosci. Jako ze jestem regularna bywalczynia psich
        parkow, to wiem ze wiele psow zaadoptowanych wroslo cudownie w swoje nowe
        rodziny. Bozenka pisz na priv jesli potrzeujesz jeszcze jakiejs rady. moj 10-
        letni syn swiata poza psem nie widzi i moim zdaniem kazdy chlopak powinnien sie
        wychowywac z psem. (Corki nie mam, a sama psa nie mialam wiec nie wiem czy
        dziewczynkom pies jest potrzebny tak jak chlopcom)
        • marta_urszula Re: Bozenka 16.12.03, 20:31
          Aha, psa kupilismy od hodowcy za $450. Labradory tez sa swietne dla dzieci i
          tansze ok.$300
        • bozena73 Re: Bozenka 16.12.03, 20:38
          Bardzo Wam dziekuje za pomoc. Postaram sie teraz przekonac moja siostre aby
          pieska kupic wlasnie na swieta, odkladamy ta decyzje co roku, a w sumie 7
          latek to naprawde idealny wiek dla dziecka na to aby poznal swego przyjaciela..
          Tez mysle ze od hodowcy byloby najlepiej, tylko musimy znalezc dobrego i
          bedziemy szukac wlasnie wsrod tych dwoch ras co mi polecilyscie.
          Boje sie tylko ze jednak do swiat nie zdazymy, ale nawet jezeli nie, to
          przeciez zaraz sa jego urodziny wiec kolejny powod na prezent :-))
          Dzieki jeszcze raz!!!
    • jot-23 ja tez ! ja tez! (mam linka) 16.12.03, 21:28

news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/2624987.stm
      • malgorzata61 Re: w sprawie szczeniaka troche inaczej 16.12.03, 23:30
        Bozenko, ja chcialabym napisac troche z innej beczki. Siedmioletni chlopiec
        napewno bedzie kochal szczeniaczka, ale caly obowiazek zajmowania sie pieskiem
        spadnie na Twoja siostre. Szczeniak to jak dziecko - wymaga duzo czasu i
        cierpliwosci aby "wyrosl" na porzadnego i dobrego psa. Ja zawsze radze aby
        dziecku kupic najpierw jakies mniej absorbujace zwierzatko - typu chomik lub
        swinka morska i zobaczyc jak dziecko sobie radzi z opieka. Piesek to nie
        zabawka, zbyt duzo znam takich zywych prezentow gwiazdkowych ladujacych potem w
        przytulkach lub zyjacych pol- dziko w ogrodku i garazu.Mysle, ze sie nie
        obrazisz, ale ja jestem wyczulona na niedole zwierzat.
        • bozena73 Re: w sprawie szczeniaka troche inaczej 17.12.03, 15:51
          Malgosiu-
          No wlasnie w tym jest problem. Dlatego tak dlugo moja siostra odwleka z ta
          decyzja gdyz to wlasnie jest naprawde duzy obowiazek. I to nie dla Sebastianka
          tylko wlasnie dla jego mamy. To ona bedzie musiala przynajmniej na poczatku
          wziasc na siebie opieke nad pieskiem. No ale z drugiej strony wydaje mi sie ze
          szczescie ktore przyniesie ten piesek jej synkowi wynagrodzi wszystkie
          trudnosci z tym zwiazane...
          • malgorzata61 Re: w sprawie szczeniaka troche inaczej 17.12.03, 17:43
            Bozenko, dziecko jest tylko dzieckiem i nie mozna oczekiwac, ze zajmie sie
            pieskiem. Na poczatku napewno bedzie starac sie spedzac kazda wolna chwile z
            pieskiem, ale po pewnym czasie przyjdzie szkola, koledzy, zajecia poza szkolne
            itp. Psiak musi wychodzic na spacery - przynajmniej 2 razy dziennie(reszte
            zalatwi w ogrodku) - ktos musi miec na to czas i checi.Do tego dochodzi
            podrapanie za uchem, porzmawianie z pieskiem, czesanie, karmienie itp. Jezeli
            Twoja siostra sie z tym liczy i nie boi sie obowiazkow - to nie widze
            przeszkod. Ja kocham swoja sunie do szalenstwa(wzielam ja z przytulku)i wiem
            ile radosci moze dac pies. Oczywiscie nie tylko sama radosc ale i troche
            klopotow(zwlaszcza jak sie chce gdzies wyskoczyc na urlop). No i jeszcze to ,ze
            pies zyje 10-14 lat(im mniejsza rasa tym psiak dluzej zyje) - wiec naprawde
            trzeba to przemyslec zeby nie unieszczesliwic zwierzatka. Dziecko rowniez
            dobrze ucieszy sie z wymarzonej zabawki jak i z pieska. Takie to moje uwagi -
            oczywiscie nie znam ani Twojej siostry ani Twojego siostrzenca wiec nie moge
            nic na ich temat powiedziec - ale Ty napewno bedziesz wiedziec w swoim sercu
            czy jest to dobry i trafny wybor i czy psiak znajdzie u nich bezpieczny i
            serdeczny dom( w koncu mowimy tu o zywej istocie a nie o zabawce, prawda?).
            Zycze powodzenia .
    • split_nazi podsumowanie: 18.12.03, 05:14
      1. piesek sra i to duzo i bez zadnego opamietania.
      2. Piesek kosztuje $500
      3. Piesek zre i to tez kosztuje.
      4. Suka sie goni jak wsciekla i trzeba jej 'majtki na dupsko zakladac'.
      5. Zanim sie nie nauczy kontolowac siusianie, to dom bedzie 'smierdzial jak
      stodola' i trzeba bedzie wymienic wszystkie dywany. Koszt: $2000
      6. Piesek wymaga opieki, mycia tylka (rekawiczka na reke i po krotkich
      wloskach, hehehehe
      7. Piesek musi sie wybiegac min 20 minut dziennie. Mamusia go wyprowadzi, ale
      czy tatus bedzie z tego zadowolony? To jest jego czas z mamusia.
      Potencjalny koszt: $100,000 (za rozwod)
      8. Piesek lubi spac na kanapie jak sie go nie zlapie. Potencjalny koszt: $1000
      (u bogatych), $300 u biednych. Inaczej to kanapa jedzie niekastrowanym psem.
      9. Opieka lekarska. Tu najlepiej wykupic pieskowi ubezpieczenie medyczne.
      Potencjalny koszt: $500. Za to mozna odetchnac jak przyjdzie mu zrobic
      kroplowke jak go taksiarz potraci albo transplantacje serca. Alergie beda
      wymagaly codziennego dawania zastrzykow.
      10. Problem z psem jest wiekszy niz z chomikiem: psa nie mozna spuscic do
      kanalu po swietach.
      11. Jak piesek walnie w kalendarz, to cala rodzina bedzie w zalobie i pieskowi
      trzeba wyprawic formal funeral, z flaga, grobem, krzyzem i procesja. Jezeli
      chodzi o chomika to wcale tak nie musi byc jak wstaniemy pierwsi i zauwazymy
      zejscie smiertelne...
    • amj02 Re: Piesek dla 7latka 18.12.03, 23:52
      My mamy miniaturke schnauzer. Wspanialy piesek. Jak ktos jest alergikiem nie
      dostaje od niego alergii, nie linieje. Jedyna rzecz to wymaga strzyzenia raz w
      miesiacu.
      Gosia
      • split_nazi Re: Piesek dla 7latka 20.12.03, 00:29
        ile kosztuje takie strzyzenie i jak czesto chodzisz z nim do lekarza.
        • amj02 Re: Piesek dla 7latka 21.12.03, 05:05
          Do "psiego fryzjera" nasza psina chodzi 2x do roku a tak moj maz go strzyze z
          reguly co miesiac. Do weterynarza tez z reguly raz w roku. Teraz nawet mamy za
          2 lata bo tyle wazne sa szczepionki. Na poczatku lata nalezy wybrac sie po
          lekarstwo od kleszczy. Prawde mowiac wizyta u weterynarza nie nalezy do
          tanich. U nas tutaj jeszcze musimy uiszczac oplate roczna miastu, cos w w
          sensie podatku za posiadanie psa (dostaje etykietke z # ,ktora wieszasz na
          obrozy razem ze znaczkiem szczepienia przeciw wsciekiliznie).O to czy macie
          taka oplate lepiej sie zapytajcie bo inaczej dostaniecie kare, to sa groszowe
          sprawy.Acha zpomnialam nasz pies ma chips komputerowy wstrzykniety w kark.
          Tak ,ze w razie zaginiecia policja powinna go odnalesc.
          Gosia
          Ps. fajnie jest miec psine w domu ale problem powstaje w czasie wakacji. Sa
          czasami takie sytuacje ,ze nie mozna go zabrac do osrodka wczasowego i wtedy
          jest problem. Ja osobiscie nie lubie oddawac do "przechowalni". Na wakacje z 3
          malych dzieci + psinka to troszke za duzo ale i tak z nami prawie wszedzie
          jezdzi. Zawsze jest pierwszy w kolejce do samochodu.
          • antymona Re: Piesek dla 7latka 22.12.03, 07:31
            a wiec ile kosztuje utrzymanie twojgo pieska w ciagu roku? Bo maz robi to za
            darmo bo w koncu od tego jest mezem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka