27.03.11, 18:25
Napisałam pewną publikację dla jednej firmy w ramach umowy o dzieło, do której przekazałam firmie całość praw majątkowych. W picie 11, który dostałam od tej firmy za 2010 rok, dochód z tej umowy o dzieło został wpisany w pole nr 6 - to jest "Działalność wykonywana osobiście". Zwykle umowy o dzieło z przekazaniem praw autorskich, wydawnictwa wpisywały w rubrykę nr 8 - to jest "Prawa autorskie i inne prawa".

Chciałabym w związku z tym zapytać:
Czy wpisanie dochodu w rubrykę nr 6 nie jest błędem w tym przypadku? Czy w tej sytuacji koszty uzyskania przychodu to nadal 50%? I czy us może mieć do mnie z tego tytułu jakieś zastrzeżenia, że np. nie zarejestrowałam jakiejś działalności twórczej?
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: pit 11 27.03.11, 20:21
      cr-ack napisała:
      > Czy wpisanie dochodu w rubrykę nr 6 nie jest błędem w tym przypadku?
      Nie.

>Czy w tej sytuacji koszty uzyskania przychodu to nadal 50%? I czy us może mieć do mnie z
      > tego tytułu jakieś zastrzeżenia, że np. nie zarejestrowałam jakiejś działalnośc
      > i twórczej?
      Też dwa razy - "nie".
      Jako tłumacz co roku dostaję 7-10 pitów 11. Zawsze trafi się jeden albo dwa, w którym zleceniodawca wypełni pole szóste, nie ósme. Nigdy nie miałam z tego powodu kłopotów. Co mogłoby po prostu znaczyć, że nigdy mojego zeznania podatkowego nie skontrolowano.
      Ale z drugiej strony, umowa o dzieło to zawsze 50% kosztów uzysku. A rejestrować się nie trzeba.
      • cr-ack Re: pit 11 27.03.11, 22:21
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chciałabym jeszcze zapytać o jedną kwestię. W przeciągu roku 2010 wykonałam kilka umów o dzieło, nie były one zawierane co miesiąc, ale średnio co dwa miesiące (czasem rzadziej), na kwoty rzędu kilkuset złotych (sporadycznie były to większe kwoty). Wszystkie umowy wiązały się z przekazaniem autorskich praw majątkowych. Czy w tej sytuacji US może mieć mieć jakieś zastrzeżenia, że nie mam zarejestrowanej DG albo działalności twórczej? Jeśli tak to jakie mogą być tego konsekwencje?
        • sierzant.podsiadlik Re: pit 11 27.03.11, 22:27
          Nie - nie musisz mieć zarejestrowanej działalności.
          • cr-ack Re: pit 11 27.03.11, 22:31
            Dzięki sierżancie :) Oby to była prawda :)
        • nobullshit Re: pit 11 27.03.11, 23:25
          cr-ack napisała:
          > Czy w tej sytuacji US może mieć mieć jakieś
          > zastrzeżenia, że nie mam zarejestrowanej DG albo działalności twórczej?

Zarejestrowana DG albo status twórcy są potrzebne tylko do tego, żeby móc płacić ZUS. Jeśli opłacasz ubezpieczenie z innego tytułu (etat, mąż) albo masz je gdzieś, wszystko jest okay. US interesuje tylko to, czy płacisz podatki od tych swoich umów o dzieło.
          • cr-ack Re: pit 11 27.03.11, 23:37
            Dziękuję za odpowiedź. Moje obawy wynikają stąd, że czytałam, że jeśli wykonuje się umowy w sposób ciągły, to powinno się zarejestrować DG lub działalność twórczą, ale z tego, co piszecie rozumiem, że w przypadku umów o dzieło z przekazaniem praw autorskich nawet ciągła działalność nie musi być rejestrowana i urząd się nie ma o co czepiać.
            Jeszcze raz dziękuję :)
            • nomina Re: pit 11 10.04.15, 20:18
              Ale ta ciągłość dotyczy stałej pracy na jednym obiekcie i/lub dla jednego podmiotu.
    • kazze Re: pit 11 10.04.15, 12:15
      W PIT -11 po spotkaniu autorskim powinno być 20 czy 50% KUP?
      I to działalność wykonywana osobiście czy prawa autorskie?
      Wiem, że z tym bywa różnie. Czy ktoś wie JAK POWINNO BYĆ?
      • nomina Re: pit 11 10.04.15, 20:17
        A oddajesz prawa autorskie do spotkania?

Ja bym pisała 20%. Ale jak ktoś ma interpretację skarbową, to proszę o poprawkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka