Dodaj do ulubionych

Pytanie do Skajstopa

04.11.06, 16:51
Kiedyś nagłówek tego forum rozpoczynał się od słów: "Kradzieże tekstów." Czy zdarzyło Ci się, że wydawnictwo (lub ktoś współpracujący z wydawnictwem) przywłaszczyło sobie Twój tekst (jego fragment)? A może słyszałeś o takim przypadku z wiarygodnego żródła?
Obserwuj wątek
    • skajstop Re: Pytanie do wszystkich :) 04.11.06, 19:48
      Pytania powinny być do wszystkich, nie tylko ja jestem na forum, a nawet na
      Alfiątko i Omeżkę się nie nadaję :-)

Moim zdaniem to totalna bzdura, debiutanckie strachy. Obracam się w kręgach
      wydawniczych, znam ludzi, znam masę autorów i autorek - i NIGDY, powtarzam,
      NIGDY nie słyszałem o sprawdzonym przypadku kradzieży pomysłu.

Głównie bierze się to z faktów dwóch:
      - udowodnienie takiej kradzieży innemu autorowi byłoby łatwe, a odszkodowanie
      byłoby miłym dodatkiem do normalnych tantiem :)
      - po kiego czorta wydawca miałby się w coś takiego pchać, skoro tekst jest już
      napisany?

Jeżeli nawet gdzieś ktoś komuś, to są rzadkie pojedyncze przypadki - i ja o
      niczym takim nie słyszałem :)
      • senseeko Re: Pytanie do wszystkich :) 05.11.06, 00:02
        Pomysły to kradnie taki np Dan Brown i jeszcze potem oskarża o plagiat (no
        przekręciłam, ale to by sie zbyt skomplikowanie pisało kto kogo o co oskarża. W
        kazdym razie pozywa ofiarę)
        Na szczescie Dan Brown nie zna (mam nadzieję) polskiego. Więc póki wydajemy w
        Ojczyźnie to nam nie grozi.

zreszta sami zobaczcie
        www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=7986
        • master_of_magic Re: Pytanie do wszystkich :) 05.11.06, 09:52
          Hehe, dobre :) Swoją drogą jesteśmy narodem nieufnym i podejrzliwym. Pamiętam,
          że kiedy rozsyłałem i roznosiłem teksty po wydawnictwach, bardzo wiele osób
          (fakt - nie związanych z branżą) mówiło mi, żebym koniecznie kazał sobie
          przystawiać pieczątkę na kopii tekstu, zachowywał wszystkie e-maile i takie
          tam. Przyznaję, że już sam złapałem wtedy niezłą schizę, że np. za kilka
          tygodni zobaczę swoją książkę w księgarni, ze zmienionym tytułem i nazwiskiem
          autora :) Oczywiście nic takiego się nie stało.
    • gamblerka Re: Pytanie do Skajstopa 05.11.06, 14:27
      Właściwie też o czymś takim nie słyszałam... O pirackim wydawaniu, poza
      legalnym obiegiem książek i owszem, spotykamy sie z tym zresztą codziennie :(
      Natomiast w czyje ręce i jakimi kanałami trafia tekst, to faktycznie można się
      zdziwić...;) Ja się w każdym razie zdziwiłam (naiwność ludzka nie zna
      granic ;))
      • millefiori Re: Pytanie do Skajstopa 05.11.06, 18:32
        Posłonku, jestes jednym z weteranów tego forum:).
        Zapewne pamietasz, dlaczego je zalozylam:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11943&w=6487765&a=9312470
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11943&w=9384541&a=9384541
        Odkurzam te archiwalne wątki, jednoczesnie majac nadzieje, ze opisane praktyki
        nie maja juz miejsca.

Dodam jeszcze, ze na uczelniach wyzszych zdarza sie wykorzystywanie prac
        badawczych magistrantów i doktorantów bez podawania autora i zródla, odwlekanie
        terminów obron i publikacji, z tego wzgledu, ze promotor podpisal sie pod
        pomyslem podopiecznego i czeka na opublikowanie go we wlasnej kolejnej ksiazce.
        W ten sposob, gdy swiezo upieczony dr czy mgr ma juz mozliwosc opublikowania
        swej pracy - oczywiscie po wczesniejszym opublikowaniu dziela promotora - musi
        powolac sie w odpowiednich fragmentach na jego publikacje i na dodatek
        podziekowac mu za cenne uwagi.
        • poslonek Re: Pytanie do Skajstopa 05.11.06, 19:02
          Dzięki Millefiori za przypomnienie, bo nie wszystko na tym forum czytam (czy powinienem się wstydzić?:) i nie wszystko, co przeczytałem, pamiętam. (Starość nie radość.)
          Do Ciebie mam zaufanie, Twoje wpisy są pozbawione fałszujących obraz emocji.
          Dlaczego zapytałem?
          1. Ciekawość - jak jest " w branży" i to jest główny powód.
          2. Kilka razy byłem proszony, aby pocztą el. podesłać fragmenty mojej twórczości, a gdy to zrobiłem, to proszono o więcej i więcej. Dlaczego? Jeśli się podobały, to raczej powinienem być zachęcany do kontaktu z wydawcami lub do publikacji w Internecie.
          Myślę, że częściej niż kradzieże tekstów "żywcem" zdarzają się kradzieże pomysłów. Ale wcale nie twierdzę, że jest to powszechna praktyka.
          • skajstop Re: Pytanie do Skajstopa 05.11.06, 21:05
            No cóż, ja odpowiadałem mając na myśli beletrystykę. W kwestii publikacji
            naukowych, szczególnie w zakresie szeroko rozumianej humanistyki, chyba nic się
            nie zmieniło - a jeśli, to na gorsze.
          • millefiori Re: Pytanie do Skajstopa 07.11.06, 15:37
            Poslonku, w takim razie powinnismy sie powstydzic razem;). Dziekuje za zaufanie.
            Masz racje, o kradziezy pomyslow pisalismy bodaj w 2003 r, tylko niestety, nie
            moge doszukac sie wlasciwego watku. M.in. Baloo przytaczal tam przyklad
            przywlaszczenia pomyslu scenariusza.
            Z historycznego punktu widzenia najwiekszy rozboj w dziedzinie praw autorskich
            odbywal sie w Rosji i ZSRR, gdyz Rosja carska nie podpisala Konwencji
            bernenskiej o ochronie dzieł literackich i artystycznych (1886 r.), a ZSRR
            przystapil do Powszechnej konwencji o prawie autorskim (genewskiej, 1952 r.)
            bodaj dopiero w latach 70...

"...Biegła w rozwianym boa, a sobolowe ogonki galopowały za nią po schodach."
            Wizualizacja
            Wydawnictwa i ich obyczaje
            • skajstop Re: Pytanie do Skajstopa 07.11.06, 15:43
              Z tego co wiem, w obszarze rosyjskojęzycznym nadal z przestrzeganiem praw
              autorskich jest źle. Pirackie wydania, bez zgody wydawcy/autora, bez tantiem...
              oczywiście nie zawsze, jednak na tyle często, że można mówić o pewnej praktyce.
              • millefiori Re: Pytanie do Skajstopa 07.11.06, 17:22
                Mysle, ze i o sile przyzwyczajenia:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka