jej_wysokosc_sardynka 10.08.08, 20:27 Moje marzenie się spełniło. :) Zapraszam do lektury. :)) Link do opisu książki znajduje się w sygnaturce. Życzę wszystkim owocnego pisania i publikowania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciemnanocka Re: Debiut - Miastka Zapominane 10.08.08, 20:38 Gratulacje:) Moja za miesiąc i 9 dni... Już odliczam czas;) Odpowiedz Link
avner1 Re: Debiut - Miastka Zapominane 10.08.08, 22:12 Huhuuu! Gratulacje :-) Opis brzmi intrygująco! Odpowiedz Link
blanacz Re: Debiut - Miastka Zapominane 10.08.08, 23:24 Gratuluję! Czy to możliwe, że natrafiłam na tę książkę w księgarni z gatunku tanich książek? Mignęło mi przed oczami coś o współczesnej Szeherezadzie... W każdym razie wspaniała okładka, wspaniały tytuł i jeśli to na tę książkę natrafiłam, bądź pewna, że kupię ją przy pierwszej okazji :) Coś dla mnie! Odpowiedz Link
zona_mi Re: Debiut - Miastka Zapominane 11.08.08, 00:11 Gratuluję! Okładka zachęcająca, fragment na stronie R. skojarzył mi się w pierwszej chwili trochę z "Podróżami Pana Kleksa" - pewnie to coś zupełnie innego, ale przykuło moją uwagę :) Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Debiut - Miastka Zapominane 11.08.08, 03:30 Gratulacje :) Brzmi super. Życzę sukcesu! Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: Debiut - Miastka Zapominane 11.08.08, 09:56 To i ja dołączam się do gratulacji:) Brawo! Odpowiedz Link
polskiedrogi Re: Debiut - Miastka Zapominane 11.08.08, 11:19 No to gratulacje. Pracujesz juz nad następną książką? Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Debiut - Miastka Zapominane 12.08.08, 19:34 Napisałam ostatnio książkę dla dzieci, ale wydaje mi się, że coś w niej nie gra. Za jakiś czas zdecyduję co w niej poprawić i czy ją gdzieś wysyłać czy nie. Teraz pracuję nad drugą książkę dla dorosłych, mam całkiem sporo czasu i pomysłów.:) Odpowiedz Link
nobullshit Re: Debiut - Miastka Zapominane 11.08.08, 21:09 Gratuluję! Fragment na stronie kojarzy mi się z "Opowieściami o kronopiach i famach"* Na pewno co najmniej przejrzę w księgarni. Tylko jakiej?! W Empiku nie ma... *Duuuży komplement :) Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Debiut - Miastka Zapominane 18.08.08, 23:20 "Sny o kronopiach i famach" to niewiarygodnie rozwijająca książka, uwielbiam ją, szczególnie "Przemowę niedźwiedzia". Bezpośrednią inspiracją do napisania książki były dla mnie dwa utwory: "Niewidzialne miasta" Itala Calvino oraz "Sny i kamienie" Magdaleny Tulli. Byłam we wrocławskim Empiku w czwartek (14.08) i nie zauważyłam jeszcze "Miastek Zapominanych" (wydanych 05.08) na półce, niedługo powinny się tam znaleźć. W Matrasie książka już jest dostępna, byłam dzisiaj w opolskim i dojrzałam dwa egzemplarze. :)) Odpowiedz Link
nobullshit Re: Debiut - Miastka Zapominane 18.08.08, 23:51 ej_wysokosc_sardynka napisała: > "Sny o kronopiach i famach" to niewiarygodnie rozwijająca książka, > uwielbiam ją, szczególnie "Przemowę niedźwiedzia". Ja wolę "instrukcję nakręcania zegarka". I "telegramy". Chociaż nie, nic nie "wolę". Całość jest genialna. > Bezpośrednią inspiracją do napisania książki były dla mnie dwa > utwory: "Niewidzialne miasta" Itala Calvino oraz "Sny i kamienie" > Magdaleny Tulli. Sardynko, takie informacje zostaw do wywiadów, nie zdradzaj ich anonimowym forowiczom. :) Chyba nie znam tego Calvino - trzeba będzie poszukać. Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Debiut - Miastka Zapominane 22.08.08, 23:41 Udzielam tych informacji z bardzo prostego powodu - moim zdaniem mogą pomóc w odczytaniu niektórych fragmentów. W tekście jest bardzo wiele odwołań do tych utworów. A poza tym, bardzo lubię polecać ludziom książki, które pozwoliły mi się rozwinąć. :) Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Debiut - Miastka Zapominane 22.08.08, 14:27 Tfu! oczywiście chodzi o "Opowieści o kronopiach i famach" - przejęzyczyłam się. Odpowiedz Link
gwiazdeczka-z-nieba Re: Debiut - Miastka Zapominane 14.08.08, 13:01 Ja również gratuluję, życzę wielu zadowolonych czytelników i owocnej pracy nad następną książką. Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Debiut - Miastka Zapominane 18.08.08, 23:22 Dodam tylko, że na stronie można przeczytać fragment książki - "Miastko Abecedariuszy". Odpowiedz Link
nobullshit Kupiłam 21.08.08, 23:11 Przejrzałam w księgarni i kupiłam. Nie wiem, kiedy przeczytam w całości, bo mam kilka pryzm nowości książkowych, ale po przeczytaniu fragmentów powiem "Wow"! Niektóre kawałki trącą mi (bleee) Coehlo ze względu na swoją, jak to nazwać?, "przypowieściowość", ale pewnie to właśnie kwestia formy. No i Sardynka jest od pana C. bardziej dowcipna (pan C. nie jest w ogóle), spostrzegawcza i wnikliwa. A do tego pisze piękną, nieskazitelną polszczyzną. I niegłupie to jest. Sardynko, ile Ty masz lat? (żartuję, nie musisz mówić) Jestem zdumiona, bo to debiut, a taki dojrzały - formalnie i treściowo. Żeby nie było, że kadzę, nie podoba mi słowo "miastka" :)) Ale to osobista fanaberia. Jeszcze raz gratuluję. Disclaimer: Nie znam Sardynki, nie jestem pracownikiem wydawnictwa. Za ten post nikt mi nie zapłacił. (Ale gdyby chciał...:)) Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Kupiłam 22.08.08, 14:25 Coelho??? Dziwne. Nie należę do osób wieszających na tym pisarzu psy i koty, ale też się nim nie zachwycam. Jeśli chodzi o przypowieść - to bardzo lubię tę formę. Podobają mi się zarówno biblijne utwory zaliczjące się do tego gatunku jak i mające podobne cechy utwory Kafki (które można odczytywać na podobnej zasadzie co przypowieści). Dziękuję za opinię. :) Niestety, robię dużo błędów. Ale mam 21 lat, więc myślę, że jeszcze się wyrobię. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Kupiłam 22.08.08, 17:51 Zaimponowałaś mi, Sardynko :-) Widać z tego, jak względny jest ludzki wiek! Jedni już prawie rodzą się dojrzali, a inni do końca życia nie osiągają dojrzałości... To by chyba świadczyło o słuszności teorii reinkarnacji (?). A książka jest wspaniała. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
micko2 Re: Kupiłam 22.08.08, 18:16 "Widać z tego, jak względny jest ludzki wiek." Gdyby miała 67 lat to ludzki wiek byłby bezwzgledny... "Jedni już prawie rodzą się dojrzali" Znałem kiedyś polskiego konsula w Dehli, który przechwalał się znajomościami. - A Gudzowatego też znasz? - Aaaale tam, ja z Gudzowatym PRAWIE wódke piłem. Tak, to rzeczywiście świadczy o teorii reinkarnacjii. Naprawdę nie wstydzicie się państwo takie pierdoły wypisywać publicznie? Moze jest tak dlatego, ze wypisujecie je anonimowo... A w anonimowym tłumie wszystko wolno... Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Kupiłam 22.08.08, 18:32 Nie wiem, jak Ci to napisać, ale napiszę prosto: Jesteś wyjątkowo niereformowalnym palantem. A odpowiedź nie była przeznaczona dla Ciebie. Skup się na swoich tłumaczeniach i nie czatuj jak sęp na żer tam, gdzie nikt Cię nie pyta o zadnie. Odpowiedz Link
micko2 Re: Kupiłam 22.08.08, 19:19 1. Odpowiedź była publiczna, więc przeznaczona dla każdego. 2. Żałosne jest to powszechne gadanie głupstw zachwycając się tymi głupstwami i wyzywamie mnie tutaj i jęczenie potem, jak to towarzystwo czuje się obrażone moją obecnością. Może zamiast wyzywać, płakać i donosić napiszcie w końcu coś ciekawego. A zresztą kij wam w oko. Myślałem, że to jakieś normalne w miarę towarzystwo się tu zebrało, a jednak okazało się, że jest takie jak wszędzie... Zapatrzone jedynie w siebie, w zarabianie forsy i 'manie' w dupie wszystkiego innego. 3. Jak już skończycie całować swoje tyłki, gdy już ten analfabeta, który tak jest zachwycony tym, że koledzy dali mu nagrodę stuknie się w czoło i jakieś skutki tego stuknięcia się będą, dajcie znać. 4. Te jęki, że nikt wam nie chce płacić za te pierdoły, które wypisujecie, i którymi zawracacie głowę wydawnictwom już nawet nie są żałosne. Żałosne są też te skargi, że ktos wam nie zapłacił. Jeśli ktoś wam nie zapłacił, to wytoczcie mu proces i wygrajcie go. Jak na razie tylko słychać te jęki, płacz i obsmarowywanie wydawców, do których jeszcze parę miesięcy wcześniej szło się na kolanach. Pozdrawiam współczując... Michał Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Kupiłam 22.08.08, 20:58 Radzę swoje kompleksy rozładowywać u właściwego lekarza. A to jest wątek nie mający z Tobą nic wspólnego, nie psuj więc dziewczynie - jak i nam wszystkim - nastroju swoim bezbrzeżnym rozgoryczeniem. Odpowiedz Link
micko2 Re: Kupiłam 22.08.08, 21:02 A więc przesyłąm całuski i pozdrowienia. Teraz już dobrze? Odpowiedz Link
micko2 Re: Skaj - wnioskuję o blokadę dla tego... 22.08.08, 21:22 I wtedy będziecie mogli zachwycać się analfabetą tłumaczem zachwyconym soba tylko dlatego, że koledzy dali mu jakąś nagrodę, będziecie mogli bezkarnie pluć na tych krwiopijców wydawców, do których chodzicie na kolanach i spokojnie będziecie mogli wypisywać te swoje bzdury narzekając, ze naród nie dorósł do waszego poziomu. Będziecie mogli nadal traktować jakąś Tulli czy Tokarczuk jako niedościgły wzór... No i oczywiście nadal jęczeć, że wam nie płacą... Śmiać mi się chce, gdy widzę jak to całe towarzystwo reaguje, gdy się z niego robi jaja... Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Skaj - wnioskuję o blokadę dla tego... 22.08.08, 21:36 Jaja jak berety ;-) A psychiatra czeka. Odpowiedz Link
blanacz Re: Skaj - wnioskuję o blokadę dla tego... 22.08.08, 22:46 Czeka i wałek, którym atakuję wszystkich, gdy podcinają komuś skrzydła. Ktoś Cię pytał o zdanie, micko? Ten wątek jest czysto informacyjny i nijak nie wiąże się z Twoimi kompetencjami. Dziewczyna ma 21 lat, musiała więc pracować znacznie więcej, by tyle osiągnąć. Odpowiedz Link
nobullshit Re: Kupiłam 22.08.08, 20:06 Ojoj. Chyba Cię nie uraziłam tym odwołaniem do Coehlo? Cóż, nie należy udzielać się na forach o 11 w nocy, kiedy koło południa przeszło się zabieg przy znieczuleniu ogólnym, bo trudno wtedy zdania poskładać. Jestem zachwycona Twoją książką. A po info o Twoim wieku, to już w ogóle chapeau bas. "Wyrabiaj się", ale pamiętaj, że "lepsze jest wrogiem dobrego". A już w tej chwili jesteś imho godną następczynią Tokarczuk i Tulli. Czekam na następną książkę. Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Kupiłam 22.08.08, 23:46 Nie, nie obraziłam się. :) Wiem, że pisałaś o swoich wrażeniach, które zostały wywołane przez kilka fragmentów a poza tym nie zauważyłam w Twojej wypowiedzi żadnych konkretnych obelg. :) Odpowiedz Link