Gość: Oleksa IP: 10.26.1.5, 193.125.78.* 14.02.01, 17:13 Jaka jest opinija publiczna o Ukrainie i Ukraincach. Wszystko:mysli, prognozy, nawet anekdody. Kijow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mbeck Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.gazeta.pl 14.02.01, 17:57 Myślę, że dziesięć, pięć lat temu opinie o Ukraińcach były lepsze. Teraz coraz bardziej Polacy boją się przestępców ze Wschodu, no i upowszechnia się wiedza, że Ukraina nie idzie drogą ku normalnemu kapitalizmowi i demokracji, ale jakiejś oligarchokracji i chaosowi. I nie na Zachód, a coraz bardziej w objęcia Moskwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noworski Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.amolf.nl 14.02.01, 18:53 Nie wiem duzo o Ukrainie , poza tym, ze byla na sile wcielona do ZSSR. Mysle, ze duzo stracila na zerwaniu stosunkow dyplomatycznych z Polska z przed 39. Mysle ze podstawa dobrych stosunkow bedzie uznawanie polskiej wlasnosci na bylych ziemiach Rzeczpospolitej Polskiej i vice versa. Noworski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.faum.slu.se 14.02.01, 19:31 Znam dobrze historie Ukrainy (nie tylko z dziel Sienkiewicza) i sledze rozwoj wydarzen w Twoim Kraju na biezaco, tj. na tyle na ile mam dostep do informacji. Szkoda, ze w swoim czasie Ukraina nie miala swego Balcerowicza i zamiast tak szybkich zmian jak w Polsce zbliza sie do demokracji i wolnego rynku metoda "malych kroczkow". Wydaje mi sie, choc moge sie mylic, ze te "kroczki" sa jeszcze mniejsze niz te, ktorymi kroczy Rosja. Ciesze sie, ze stosunki miedzy Ukraina i Polska na tzw. wysokim szczeblu ukladaja sie bardzo dobrze, ale pragnalbym, by to samo mozna bylo powiedziec o stosunkach miedzy zwyklymi ludzmi z obu krajow. Wierze, ze Ukraina (po latach bladzenia) w koncu stanie sie jednym z pelnoprawnych czlonkow rodziny europejskiej. Bedzie to jednak wymagalo duzo samozaparcia i ofiar, a bardzo przydalby sie skuteczniejszy lobbing ze strony Waszych rodakow mieszkajacych na Zachodzie. Jest mi wiadomym, ze grupa ukrainska w Kanadzie jest bardzo silna. Moze wyglada to na wymadrzanie sie (jesli tak, to przepraszam), ale po prostu pisze to co czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igrek-Jo Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.netcom.ca 18.02.01, 00:42 Doktor Dziobak na prezydenta Ukrainy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halszka Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.amolf.nl 14.02.01, 18:59 Mysle, ze wizerunek Ukraniny zostal zafalszowany poprzez fakt, ze stala sie republika radziecka, a w Polsce w okrese PRL kreowano wizerunek uciemiezonego Ukrainca pod polskim pregierzem w okresie Sanacji. Mysle, ze jako zwiazana z kulturowo z Polska, powinna miec rowne prawo czlonkostwa w Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.amolf.nl 14.02.01, 20:49 Co sadzisz o obowiazku meldunkowym ? a) Jest to PRLowskie prawo ktore jest wykorzystywane do straszenia Polonii Amerykanskiej b) Niegdy nie bylem "zameldowany". c) Jest to dobry pomysl, bo moge "wykurzyc" sasiada ktory mieszka "na waleta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quent Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.ae.krakow.pl 16.02.01, 22:43 Wydaje mi się,że jestem człowiekiem w dużym stopniu wolnym od stereotypów i różnych uprzedzeń,więc staram się nie myśleć tylko oceniać fakty.Ale powiem Ci i wam, co myśli przeciętny, słabo wykształcony polak,który w dodatku ma skłonności do narodowej megalomani i naczytał się Sienkiewicza będąc pozbawionym daru krytycznego myślenia(np.:" ogniem i mieczem", ale nie tylko bo też np."potop").mianowicie Ukraina to kraj ekonomicznie zacofany,z wielką przestępczoscią i korupcją, wciąż jeszcze komunistyczy w dużym stopniu,często kojarzony z mafią rosyjską(!?), bez dokonań historycznych no bo to przecież MY tam kiedyś rządziliśmy.Tu przechodzimy już do megalomanii- to dawne kresy wschodnie rzeczypospolitej, bezkresne stepy, wolność i swoboda gdzie tacy dzielni żołnierze jak sienkiewiczowski pan Wołodyjpowski mogli się sprawdzić, potężne twierdze jak te w Kamieńcu no i w końcu kozacy na czele z bohdanem Chmielnickim który zdradził rzeczpospolitą i doprowadził nas do upadku. Może trochę przerysowałem ale chciałem uwypuklić właśnie te złe strony naszego myślenia.Kilka przykładów z życia? Proszę: mój dziadek, który historii uczył się wieki temu nadal kojarzy Ukrainę z tym co przeczytał u Sienkiewicza(nic gorszego niż czytac jego książki bez krytycznego myślenia)i przy każdej okazji powtarza że co jak co ale ten Lwów to jednak powinien być nasz. Albo gdy miałem kilka miesięcy temu pojechać z kumplem na UA to jego starszy powiedział mu aby od razu wbił sobie gwóźdż w głowę. NA szczęście wydaje mi się że powoli obraz ukrainy zmienia się na lepsze np. dzięki osobisym kontaktom. studiują z nami(mną) ludzie z ukrainy(i nie tylko)i stereotypy jakby poszły w zapomnienie. NA koniec tego monologugorzka uwaga: Swoją drogą polacy generalnie myślą o ukrainie to samo co ludzie z zachodu europy o nas, .............a wiadomo..........każdy musi się jakoś dowartościować i w tym celu szuka kogoś o kim myśli, że jest jeszcze gorszy od niego samego...zwłaszcza jeśli ma się mnóstwo kompleksów i brak perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redaktor Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.netcom.ca 17.02.01, 15:51 Dziobak na prezydenta Ukrainy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.02.01, 19:45 Redaktor na prezydenta Ukrainy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbb Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.cvx18-bradley.dialup.earthlink.net 18.02.01, 05:01 Kraj i narod ktory doznal wielu krzywd od swoich sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igrek-Jo Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.netcom.ca 18.02.01, 14:08 Piekne i pracowite kobiety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendras Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.unl.edu 19.02.01, 23:12 To samo pytanie mozna by bylo zadac o Bialorusi. Czym sa te krainy dzisia j ? Celowo pisze krainy a nie kraje, bo w Europie kraje ksztaltowaly sie tysiac i wiecej lat temu. Nie mam ani mentalnosci zaborcy ani nawet nie podpisuje sie pod czyms tak absurdalnym jak patriotyzm. Ale z drugiej strony o kraju mozemy mowic dopiero jesli istnieje cos takiego jak swiadomosc narodowa mieszkancow. Czy cos takiego wystepuje na Ukrainie czy Bialorusi ? Czy wystepuje tam jakas ciaglosc tej mysli poprzez ostatnie tysiac lat ? Nie wydaje mi sie. Z tego co rozumiem historie, nigdy na terenach Bialorusi czy Ukrainy nie bylo zadnego krolestwa, ktore byloby struktura panstwowa przypominajaca inne, stare panstwa europejskie. Ci ludzie na Ukrainie nie wiedza z kim, przeciwko komu i o co maja walczyc. Nie chce nikogo urazic, ale powiedzmy sobie szczerze, ze Ukraina to bardzo mlody kraj i wiele jeszcze wody uplynie zanim ludzie tam mieszkajacy wytworza swoja swiadomosc. O ile to wogole bedzie mozliwe, za plecami wielkiego brata. Zycze im powodzenia w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendras Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 129.93.27.* 19.02.01, 23:13 To samo pytanie mozna by bylo zadac o Bialorusi. Czym sa te krainy dzisia j ? Celowo pisze krainy a nie kraje, bo w Europie kraje ksztaltowaly sie tysiac i wiecej lat temu. Nie mam ani mentalnosci zaborcy ani nawet nie podpisuje sie pod czyms tak absurdalnym jak patriotyzm. Ale z drugiej strony o kraju mozemy mowic dopiero jesli istnieje cos takiego jak swiadomosc narodowa mieszkancow. Czy cos takiego wystepuje na Ukrainie czy Bialorusi ? Czy wystepuje tam jakas ciaglosc tej mysli poprzez ostatnie tysiac lat ? Nie wydaje mi sie. Z tego co rozumiem historie, nigdy na terenach Bialorusi czy Ukrainy nie bylo zadnego krolestwa, ktore byloby struktura panstwowa przypominajaca inne, stare panstwa europejskie. Ci ludzie na Ukrainie nie wiedza z kim, przeciwko komu i o co maja walczyc. Nie chce nikogo urazic, ale powiedzmy sobie szczerze, ze Ukraina to bardzo mlody kraj i wiele jeszcze wody uplynie zanim ludzie tam mieszkajacy wytworza swoja swiadomosc. O ile to wogole bedzie mozliwe, za plecami wielkiego brata. Zycze im powodzenia w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iGrek-Jo Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.netcom.ca 20.02.01, 00:45 "Ci ludzie na Ukrainie nie wiedza z kim, przeciwko komu i o co maja walczyc." Po co zaraz walczyc? A o wspolracy to nie nalezy wpierw pomyslec? Jestescie Jendras po prostu produktem poprzedniego systemu politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendras Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.unl.edu 20.02.01, 16:06 Dzieki iGrek za komentarz. Powiedz Czeczencom, ze maja wspolpracowac a nie walczyc. Powiedz to Palestynczykom w Izraelu, Indianom polnocnoamerykanskim, Kurdom w Iraku, Albanczykom w Kosowie, Tybetanczykom w Chinach .... Wiecej przykladow ? To Ty jestes produktem starego sytemu, systemu chowania lba w piasek, lizania dupy tym co nas chca wchlonac. Walka nie koniecznie oznaczac ma wojne i tym podobne. Walka w tej sytuacji oznacza dokopanie sie do swoich zrodel, na stworzeniu solidnego koscca historyczno-politycznego, jezykowego itp, itd. Slowo wspolpraca nosi w sobie partnerstwo i rownouprawnienie. Czy rozumiesz teraz moj punkt widzenia. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roksana Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.ilap.com 20.02.01, 17:00 No wlasnie, z kim Ukraina powinna Twoim zdaniem walczyc w pierwszym rzedzie? Moze ze swoimi sasiadami na poczatek? Ukraina to wielki kraj, ktory ponadto wciaz posiada glowice jadrowe! Ja jako kobieta uwazam, ze namawianie do walki nie jest zbyt odpowiedzialne, zwlaszcza ze nie ma powodu zeby sie bic. Tej czesci Europy potrzeba pokoju za wszelka cene Jendras!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendras Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.unl.edu 20.02.01, 17:34 Roksana, widze ze nie rozumiesz dokladnie o co mi chodzi. To chodzi o walke o wlasna tozsamosc. Ten kraj jest tak zrusyfikowany, ze ogromna czesc ludzi nawet nie rozumie, czym jest ta nowa rzeczywistosc. Spojrz na Bialorus, kompletnie wyprany kraj i narod z wlasnej tozsamosci, nie liczac kilku zapalencow. Dzisiaj Ukraina musi zrozumiec, ze nie jest Rosja ani Polska, ze ma swoj wlasny jezyk, ktory trzeba wyciagnac na swiatlo dzienne, nie jako alternatywe, ale jako pierwsze zrodlo komunikowania. To jest walka dla Ukraincow, nie wojny i najazdy. I tu nie wiedza z kim i o co walcza. Ich czeka praca od podstaw. I choc nie ma juz fizycznie najezdzcy, to zniwo bede zbierac jeszcze przez stulecia. Wiec co, wedlug Ciebie nie ma o co walczyc ? Dla mnie tez byloby lepiej, zeby nie bylo granic, ale badzmy realistami. Pozdrowienia Roksano. Nie chowaj glowy w piasek. Staraj sie dokladnie zrozumiec o czym mowie. Wiem, ze tego Ukraincy potrzebuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roksana Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.ilap.com 20.02.01, 18:18 To bardzo szlachetne, ze sa jeszcze tacy co chca pomagac Ukrainie. Jednak pamietajmy, ze w Polsce jest tez kilka spraw ktore nalezy troche dograc. Na moj babski rozum, to najpierw trzebaby sie wziac za element przestepczy (dziwnym trafem wielokrotnie z Ukrainy) i kompletna niekompetencje "wladz" wszelkiej masci, a dopiero potem zaczac pomagac innym, kol. Jendras. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendras Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.unl.edu 20.02.01, 18:30 Kol. Roksana (ladne imie, przy okazji). Sama wiec widzisz jaki ogrom spraw czeka naszych sasiadow. Najtrudniej pokonac samego siebie. I wcale nie trzeba zewnetrznego wroga i "walki". Wystarczy spojrzec na siebie. Alkoholizm, korupcja, brak kultury pracy, zlodziejstwo, lenistwo. I u nas i u nich jeszcze w wiekszym stopniu. Powodzenia Roksano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roksana Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.ilap.com 20.02.01, 19:48 Dziekuje. Nigdy nie narzekalam na powodzenie. Wracajac do sprawy Ukrainy to uwazam, ze Polska powinna zaplacic odszkodowania Ukrainie (rowniez Litwie i Bialorusi) za krzywdy jakie ten kraj doznal w przeszlosci podczs polskiej okupacji na ich ziemiach. Spojrzmy tylko jak te regiony sa do dzis zacofane. Radziecka wlast robila tam co mogla, lecz nie potrafila wydzwignac tych ludzi z zacofania spowodowanego przez polska okupacje na tych ziemiach przez tak dlugo. A ile sie tam Zydzi nacierpieli i krzywd zaznali od Polakow? Mocno bym sie zdziwila, gdyby wkrotce nie wystapili o odszkodowania od Polski z tego powodu z pozwem do sadu w Nowym Jorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendras Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.unl.edu 20.02.01, 20:07 Roksana, juz dawno nie slyszalem tak kosmicznej bzdury. Mowie tu o radzieckiej wladzy, czyniacej wszystko, zeby podniesc Ukraine z upadku po polskiej okupacji. Polska nigdy Rosji nie okupowala, ale nawet tam wladza radziecka nie potrafila zrobic nic, by swoj kraj uczynic lepszym. Po jakiej Ty stronie stoisz ? Uwazam, ze Ty reprezentujesz ten galimatias ktory w tak oczywisty sposob zawladnal ukrainskimi umyslami. Dajesz mi bezposredni dowod na to, co tak skrytykowalas po przeczytaniu moich mysli, ze Oni nie wiedza z kim i o co walczyc maja. Bo jesli kolacze sie po ich myslach to co po Twoich, Droga Roksano,ze Polska jest winna ich zacofania, i ze sowiety byli ich dobroczyncami, to naprawde lepiej byloby dla nich zrobic to co zrobila Bialorus. Pozenic jeszcze raz te dwa narody i przestac paplac o jakiejs tam Ukrainie. Koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roksana Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.ilap.com 20.02.01, 21:00 No niech bedzie: pozenic. A kto zaplaci za te krzywdy o ktorych wspomnialam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendras Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.unl.edu 20.02.01, 23:14 Roksana, a kto Polsce zaplaci za 150 lat niewoli, za lata komuny, kto Indianom zaplaci, kto Aborygenom zaplaci ? To nie ma sensu, bo mozemy dojsc do punktu, ze zapytamy sie kto zaplaci Ablowi (bratu Kaina). Nie w tym rzecz. Kapiszo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 62.47.36.100, 195.3.96.* 20.02.01, 23:23 Bylem na Ukrainie 2 razy.Wspaniali ludzie,bardzo serdeczni i goscinni.Jestem zafascynowany tym krajem. Zauwazylem wiele wspölnego miedzy naszymi narodami. Pozdrawiam wszystkich ukrainskich Przyjaciöl. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwak Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.netcom.ca 21.02.01, 01:14 Jak tam laski ukrainskie? Niczego? PS. Radco, czy potrzebowales wize na wjazd powrotny do Austrii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 62.47.36.201, 195.3.96.* 21.02.01, 08:30 Ja tam bylem wyslany sluzbowo z Austrii. Jesli wyslany bylem z Firmy austriackiej to logiczne jest,ze wröcilem z powrotem do firmy i Austrii. Ja tutaj mieszkam. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwak Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.ilap.com 21.02.01, 18:12 A to przepraszam i zwracam honor, Szanowny Radco. A w jakiej branzy pracujemy, jesli wolno spytac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 62.47.37.196, 195.3.96.* 21.02.01, 20:07 Pracuje jako elekrotechnik.Lecz dzieki temu,ze znam kilka jezyköw -to napewno röwniez pomoglo. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iGrek-Jo Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.netcom.ca 22.02.01, 00:25 Jaki jest stan tej branzy na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roksana Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.ilap.com 22.02.01, 18:17 Ile jezykow nalezy znac zeby sie mozna bylo zalapac do takiej tyrki? Czy trzeba tez znac cos o pradzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 62.47.37.82, 195.3.96.* 22.02.01, 18:55 Stan techniki nie odgrywa tutaj roli.Sä i tam röwniez swietni fachowcy,tak jak i w Polsce. "ile trzeba znac jezyköw,aby sie zalapac do takiej tyrki"? - Nie chodzi w tym przypadku,ile trzeba znac jezyköw. Okreslilem,ze napewno to röwniez pomoglo.Napewno,jesli sie jest wyslany z kraju niemiecko-jezycznego to wiadomo;nalezy znac jezyk niemiecki.Z röznych wzgledöw. Nastepnie,jesli jedzie sie do danego kraju w sprawach technicznych-to bardzo dobrze jak sie umie poslugiwac jezykiem tego kraju.W tym przypadku rosyjskim lub ukrainskim.Znajomosc mentalnosci oraz stosunköw spolecznych napewno röwniez ulatwia sprawe-ze wzgledöw organizatorskich.Oczywiscie do tego jeszcze dochodzi wiele röznych rzeczy. Znajomosc zawodu jest w tym przypadku oczywiscie bardzo wazna. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dupek Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 207.134.200.* 23.02.01, 01:28 Leb urywa Radco. Czy Ty nie masz nic innego do roboty? Jestes na kazdej stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 62.47.37.125, 195.3.96.* 23.02.01, 07:09 Dupek,zadam Ci pytanie; czy Ty na to lozysz ? Ja pisze za swoje pieniädze , a nie bedäc na dyzurze w szpitalu. pozdrawiam i zycze owocnych dyskusji radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dupek Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 207.134.200.* 24.02.01, 22:31 Co mialbys robic na dyzurze w szpitalu? Przeciez "jestes" elektrykiem, zapomniales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Co myslisz o Ukrainie IP: 62.47.36.137, 195.3.96.* 24.02.01, 23:05 Szanowny Panie Dupek. Wröcmy Prosze do tematu . Pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roksana Re: Co myslisz o Ukrainie IP: *.ilap.com 26.02.01, 17:22 Czasami mam watpliwosci kto tu jest naprawde dupkiem! Odpowiedz Link Zgłoś