Dodaj do ulubionych

Otwarcie kawiarni w Zabrzu

24.05.10, 11:42
W przeciągu roku zamierzam otworzyć kawiarnię w Zabrzu.
Aby zadowolić mieszkańców czekam na Wasze opinie.
Czego oczekujecie po takiej kawiarni?
Zamierzam proponować wyłącznie napoje pod postacią rożnych rodzajów kawy,
smakowych herbat, alkoholów ( piwo, dobre wino oraz kolorowe drinki, soki,
napoje gazowane) plus desery - lody na gałki, lodowe pucharki, galaretki ze
śmietaną i owocami oraz ciasta.
Słucham sugestii mieszkańców aby móc stworzyć miejsce do którego z
przyjemnością przyjdziecie.
Obserwuj wątek
    • Gość: pok Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: 83.230.19.* 24.05.10, 11:50
      Fajnie by bylo jakby te herbaty nie byly tylko dilmah czy lipton z torebki ale
      tez zwykle, lisciaste, parzone - tego jest od groma na rynku w swiecie herbat.
      Jesli chodzi o kawy to nie tylko espresso i capuccino, jakies desery lodowe,
      gofry, serniki itp mile widziane.
      • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 24.05.10, 12:04

Gość portalu: pok napisał(a):

> Fajnie by bylo jakby te herbaty nie byly tylko dilmah czy lipton z torebki ale
        > tez zwykle, lisciaste, parzone - tego jest od groma na rynku w swiecie herbat.
        > Jesli chodzi o kawy to nie tylko espresso i capuccino, jakies desery lodowe,
        > gofry, serniki itp mile widziane.

hmmm racja z tymi herbatami, myślę nad tym tylko wtedy dla każdego potencjalnego
        klienta muszę mieć sprzęt do zaparzania tych herbat co jest na początku
        kosztowne, sama cena tych herbat jest wysoka co odbiłoby sie na klientach.
        Kawy esspresso capucino latte , po kilka rodzajów plus kawy z alkohole po
        meksykańsku z tequilą, po wiedensku, po hawajksu z pina colada, ciasta z
        wisniami, sernik na zimno i normlany, ciasto orzechowe,ptysie itd.

• Gość: as Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.multimo.pl 24.05.10, 12:11
          Jeśli będzie prawdziwa sala dla niepalących to na pewno pojawi się wielu
          klientów. Dzisiaj ciężko znaleźć kawiarnię, z której wychodzi się nie
          przesiąkniętym dymem tytoniowym.
          • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 24.05.10, 12:23
            Gość portalu: as napisał(a):

> Jeśli będzie prawdziwa sala dla niepalących to na pewno pojawi się wielu
            > klientów. Dzisiaj ciężko znaleźć kawiarnię, z której wychodzi się nie
            > przesiąkniętym dymem tytoniowym.
            tak to rzeczywiście duży problem, gdyż jedni nie palą kupuja kawę inni palą
            kupuja piwo .... mam nadzieję, że uda się wygospodarować salę dla niepalących:)
    • kielonek-online Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 24.05.10, 12:28
      W mianowniku piszemy alkoholi, nie alkoholów.
      To do 3kiszki.
      • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 24.05.10, 12:33
        kielonek-online napisał:

> W mianowniku piszemy alkoholi, nie alkoholów.
        > To do 3kiszki.

okej popełniłam błąd i ładnie mi go wytykasz, nie odpowiadając na pytania. Więc
        jeśli jesteś takim zagorzałym zabrzaninem, zapraszam o dyskusji w temacie :)
        • kielonek-online Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 24.05.10, 12:38
          W temacie alkoholu powiem jedno. Jego nigdy za wiele, każde miejsce
          do picia jest cenne.
          Powodzenia.
          • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 24.05.10, 12:42
            kielonek-online napisał:

> W temacie alkoholu powiem jedno. Jego nigdy za wiele, każde miejsce
            > do picia jest cenne.
            > Powodzenia.

Czy jako mężczyzna, przyszedłbyś do miejsca, w którym oprócz dobrego alkoholu
            podawano by cista oraz desery?
    • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 24.05.10, 13:41
      Hmmm w kilku tematach narzekaliśmy, że nie ma gdzie się udać w Zabrzu ale kiedy
      zaczynam temat i czekam na sugestie, nic się nie dzieje:) czy to znaczy, że nie
      potrzebujemy takiego miejsca a po prostu lubimy marudzić?
    • Gość: kamila Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.za.digi.pl 24.05.10, 13:55
      Mnie bardzo by ucieszyła taka kawiarnia. W godzinach południowych mogłabym napić
      się tam herbaty, zjeść ciastko a wieczorami o ile byłaby otwarta, wpadłabym ze
      znajomymi na pwio:)
      to żałosne, że żeby móc się napić piwka bądź zjeść coś dobrego ( desery) musimy
      iść do centrum handlowego, bo w centrum miasta nie ma takich lokali:)
      • Gość: xxxx Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.za.digi.pl 24.05.10, 13:57
        Fajna byłaby jakaś kawiarnia z charakterystyczny klimatem :) może dzika afryka
        :) albo na angielski styl?
        • Gość: :P Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.stk.vectranet.pl 24.05.10, 14:09
          albo można zrobić tzw kawiarnie literacką, przychodzisz zamawiasz herbatę, kawę,
          są regały z książkami i czasopismami, urządzane są wieczorki poetyckie, wystawy
          malarskie młodych artystów itd no i czekolada gorąca obowiązkowo:)
          • Gość: klops Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.za.digi.pl 24.05.10, 14:50
            zgadzam się. Kawiarnia lietarcka to dobry pomysł ale pamiętajmy, że pewnych
            klientów wykluczy:) wyobraźcie sobie facetów na piwie w takiej kawiarni: Mogliby
            bac się przychidzić
          • Gość: ja Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.chello.pl 24.05.10, 15:31
            no właśnie! czekolada na gorąco! Ale nie taka z proszku z torebki, tylko
            prawdziwa, gęsta i aromatyczna :) Można ją też na różne sposoby podawać, np na
            ostro z chili czy z wiśniami i likierem. Pycha! Jak taka będzie w ofercie to na
            pewno przyjdę :D
    • Gość: crossmen Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 15:45
      W Zabrzu nie będzie łatwo... literacko odpada bo jeszcze by trzeba coś czytać - ludzie nawet z Menu mają problemy. Ważna też lokalizacja...na pewno fajnie by było na dachu hotelu Monopol...jak dawniej....lub w starej wieży ciśnień - piękne miejsce. Oryginalne kawy, herbaty i alkohol to rzeczywiście u nas rzadkość - ale to znowu powoduje wysokie ceny. Czy ludzie w Zabrzu w ogóle potrzebują kawiarni? Jedna chyba powstaje na Urbana... jakoś otworzyć jej nie mogą.
      • Gość: autor Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.za.digi.pl 24.05.10, 16:23
        w swojej kawiarni chcę oferować kilka rodzajów piwa, kilka rodzajów dobrego
        wina, kawy różnego rodzaju podawane z alkoholem, soki, napoje gazowane oraz
        zastawiam się nad sokami świeżo wyciśnięte z owoców. Jeżeli chodzi o ceny
        wiadomo, że proponując towar najwyższej jakości, muszą być adekwatne ale niezbyt
        wygórowane. Zastanawiasz się nad tym czy takie miejsce jest potrzebne, a
        spójrzmy ilu ludzi biega do centrum handlowego Platan, żeby zjeść loda, napić
        sie kawy i porozmawiać?
        nie wydaje mi się, że robią to dlatego, że tam jest ładnie, fajnie bądź
        klimatycznie a dlatego, że brak takiego miejsca w centrum :)
        • kielonek-online Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 24.05.10, 20:56
          Byłoby dobrze gdyby w knajpie były dostępne aktualne gazety,
          tygodniki, parę albumów z ciekawym malarstwem, encyklopedia i
          słownik ortograficzny.
          Tego nie ma nigdzie.
          • Gość: starsza pani do kielonka IP: *.stk.vectranet.pl 24.05.10, 21:20
            czy to byl rzeczywiscie mianownik?co do slownika to jestem
            za.Kawiarnia z klimatem Pod Gronem to by bylo to polaczona z
            Zagloba.Koniecznie pianino i stare wygodne fotele i obowiazkowy bon
            konsumpcyjny circa 10 zetow.
            • kielonek-online Re: do kielonka 24.05.10, 21:25
              Żartowałem, dopełniacz, ale ja nie byłem odpowiednio dopełniony
              wódką. Starsza pani wybaczy?
            • Gość: starszy pan Re: do kielonka IP: *.stk.vectranet.pl 24.05.10, 21:36
              ja tez zazartowalem
              • kielonek-online Re: do kielonka 24.05.10, 23:56
                Tyś facet?
                To "spieprzaj dziadu!"
            • 3kiszka Re: do kielonka 25.05.10, 10:09
              Gość portalu: starsza pani napisał(a):

> czy to byl rzeczywiscie mianownik?co do slownika to jestem
              > za.Kawiarnia z klimatem Pod Gronem to by bylo to polaczona z
              > Zagloba.Koniecznie pianino i stare wygodne fotele i obowiazkowy bon
              > konsumpcyjny circa 10 zetow.

taki tez mam zamiar, zamiast drewnianych krzeseł, ładne, półokrągłe, małe,
              miękkie foteliki:)
          • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 25.05.10, 10:07

kielonek-online napisał:

> Byłoby dobrze gdyby w knajpie były dostępne aktualne gazety,
            > tygodniki, parę albumów z ciekawym malarstwem, encyklopedia i
            > słownik ortograficzny.
            > Tego nie ma nigdzie.

Aktualna prasa dla Panów i Pań , kilka różnych egzemplarzy,,, myslę, że to da
            się zrobic:)
            • kielonek-online Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 25.05.10, 12:52
              Już się czuję zaproszony.
    • magnus47 Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 25.05.10, 20:58
      3kiszka napisała:

> W przeciągu roku zamierzam otworzyć kawiarnię w Zabrzu.
      > Aby zadowolić mieszkańców czekam na Wasze opinie.
      > Czego oczekujecie po takiej kawiarni?
      > Zamierzam proponować wyłącznie napoje pod postacią rożnych
      rodzajów kawy,
      > smakowych herbat, alkoholów ( piwo, dobre wino oraz kolorowe
      drinki, soki,
      > napoje gazowane) plus desery - lody na gałki, lodowe pucharki,
      galaretki ze
      > śmietaną i owocami oraz ciasta.
      > Słucham sugestii mieszkańców aby móc stworzyć miejsce do którego z
      > przyjemnością przyjdziecie.

Była w Zabrzu ładna kawiarnia "Pod Gronem" lokal z tradycją i bardzo
      elegancki (w latach 50 - 60) z inteligentną klijentelą (studenci,
      lekarze) dlaczego dopuszczono do likwidacji tego lokalu? Przejmując
      taki lokal z Twoimi "planami" byłbyś Panem w Zabrzu.
      • kielonek-online Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 25.05.10, 21:08
        Klijentela nie mogła być inteligentna, klientela owszem.
      • Gość: lilia Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: 93.95.95.* 25.05.10, 21:18
        Uważam, że brakuje dobrej kawiarni w naszym mieście. Obecnie w centrum jest
        tylko kawiarnia "Czarodziej", nie jest to niestety ideał kawiarniany, z
        czekoladą z proszku i herbatą z torebki (choć ceny przystępne). Bardzo cieszy
        mnie wieść planów takiej inwestycji.
        Moja sugestia, godziny otwarcia np do 22, jak bar - skoro będzie też alkohol
        (Cynamon w Gliwicach jest tak otwarty, za co bardzo chwale).
        Jestem za lokalem dla niepalących, bo co za przyjemność delektować się dobrą
        czekoladą i wdychać dym papierosowy?
        • kielonek-online Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 25.05.10, 23:14
          Masz rację, to zadna przyjemność delektować się czekoladą, wódka
          jest lepsza.
          • Gość: pinia Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.stk.vectranet.pl 25.05.10, 23:34
            nie wierz w cuda, w Zabrzu nie będziesz miał takiej klienteli, żebyś mógł się
            utrzymać.
            • kielonek-online Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 25.05.10, 23:40
              Dlaczego ma nie wierzyć w cuda?
              Może to wierzący człowiek.
              • magnus47 Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 26.05.10, 16:34
                kielonek-online napisał:

> Dlaczego ma nie wierzyć w cuda?
                > Może to wierzący człowiek.
                >
                Po 40-tu latach odwiedziłem w roku 2009 Zabrze i przykrością
                stwierdziłem, że Zabrze rozwinęło się wstecz. Gdzie podziały się te
                piękne kawiarnie i restauracje (np. "Pod
                Gronem", "Arkadia", "Bagatela", "Przodownik" i wiele innych, gdzie
                podziały się te piękne sklepy ("Jubiler", "CEPELIA". W Zabrzu nie ma
                już żadnej atrakcji. Zamiast popierać "Gościa" który chce naprawdę
                coś dobrego dla miasta zrobić, to filozofujesz i puszczasz w świat
                durne powiedzonka. Bądź rzeczowy i komentuj do sprawy. Jeżeli nie
                masz nic nowego do powiedzenia to lepiej milcz.
                • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 26.05.10, 20:51
                  magnus47 napisał:

> kielonek-online napisał:
                  >
                  > > Dlaczego ma nie wierzyć w cuda?
                  > > Może to wierzący człowiek.
                  > >
                  > Po 40-tu latach odwiedziłem w roku 2009 Zabrze i przykrością
                  > stwierdziłem, że Zabrze rozwinęło się wstecz. Gdzie podziały się te
                  > piękne kawiarnie i restauracje (np. "Pod
                  > Gronem", "Arkadia", "Bagatela", "Przodownik" i wiele innych, gdzie
                  > podziały się te piękne sklepy ("Jubiler", "CEPELIA". W Zabrzu nie ma
                  > już żadnej atrakcji. Zamiast popierać "Gościa" który chce naprawdę
                  > coś dobrego dla miasta zrobić, to filozofujesz i puszczasz w świat
                  > durne powiedzonka. Bądź rzeczowy i komentuj do sprawy. Jeżeli nie
                  > masz nic nowego do powiedzenia to lepiej milcz.

ijeeeeeeeee jestem dumna z kielonka:) choć nie jestem gościem a kobietą:):) i
                  fakt nie pytam czy będę miała klientów a pytam czego moi przyszli potencjalni
                  klienci oczekują bo chciałabym im wszystkim dogodzić
                  • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 26.05.10, 20:54

> > Po 40-tu latach odwiedziłem w roku 2009 Zabrze i przykrością
                    > > stwierdziłem, że Zabrze rozwinęło się wstecz. Gdzie podziały się te
                    > > piękne kawiarnie i restauracje (np. "Pod
                    > > Gronem", "Arkadia", "Bagatela", "Przodownik" i wiele innych, gdzie
                    > > podziały się te piękne sklepy ("Jubiler", "CEPELIA". W Zabrzu nie ma
                    > > już żadnej atrakcji. Zamiast popierać "Gościa" który chce naprawdę
                    > > coś dobrego dla miasta zrobić, to filozofujesz i puszczasz w świat
                    > > durne powiedzonka. Bądź rzeczowy i komentuj do sprawy. Jeżeli nie
                    > > masz nic nowego do powiedzenia to lepiej milcz.
                    >
                    >
                    >
                    > ijeeeeeeeee jestem dumna z kielonka:) choć nie jestem gościem a kobietą:):) i
                    > fakt nie pytam czy będę miała klientów a pytam czego moi przyszli potencjalni
                    > klienci oczekują bo chciałabym im wszystkim dogodzić

dumna z kielonka i mangusa:) oboje macie rację jeden mówi że wierzyć może każdy
                    a drugi że brakuje tego miejsca takiego miejsca. w innych miastach kawiarnie
                    stoją jedna na drugiej i ludzie do nich zaglądaja dlaczego? bo tego potrzebują
                    relaxu w dobrym miejscu z klasą
              • 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 26.05.10, 20:49
                kielonek-online napisał:

> Dlaczego ma nie wierzyć w cuda?
                > Może to wierzący człowiek.
                >

otóż to dlaczego mam nie wierzyć w cuda, bo Ty w nie nie wierzysz??????? :):):)
                jednego klienta już mam - kielonek :D więc dlaczego nie miałoby być ich więcej?
                w czarodzieju Byłaś/łes na czekoladzie w proszku więc i do mnie zajrzysz

• 3kiszka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 26.05.10, 20:47
              Gość portalu: pinia napisał(a):

> nie wierz w cuda, w Zabrzu nie będziesz miał takiej klienteli, żebyś mógł się
              > utrzymać.

w Zabrzu, w każdej obskurnej knajpie siedzą ludzie, Warka nie ma nic do
              zaoferowania a jednak młodzi klienci do niech chodzą.... czarodziej czekolada w
              proszku, a jednak klienci są..... ludzie chodzą wszędzie zmienia się nasza
              mentalność.... biegniemy do platana żeby wypić piwo bo nie ma gdzie usiasć :)
              i nie jestem Nim a Nią ....

• kielonek-online Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu 26.05.10, 21:07
                Pani mnie wzrusza i porusza niezwykle. Obiecuję, że nie będę u Pani
                pił wódki przyniesionej ze sklepu i rozlewanej do szklanek z colą
                pod stołem.
                • Gość: PRzewałka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.stk.vectranet.pl 26.05.10, 22:27
                  "czego moi przyszli potencjalni
                  klienci oczekują bo chciałabym im wszystkim dogodzić "

moze trzeba zmienic profesje,a moze nie ?
                  • Gość: autorka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.za.digi.pl 26.05.10, 22:50
                    Wiem, co chce oferować, oczekiwałam małych sugestii, które tylko utwierdzają
                    mnie w przekonaniu, że to co chce zrobić będzie na dobrym poziomie, spełni
                    oczekiwania większości potencjalnych klientów, czyli " dodało mi skrzydeł".
                    Jeśli ktokolwiek chce mnie zniechęcić proszę o mocniejsze argumenty.... i
                    właśnie zmieniam profesje :D także gra gitara:) pozdrawiam
                • Gość: autorka Re: Otwarcie kawiarni w Zabrzu IP: *.za.digi.pl 26.05.10, 22:47
                  cieszy mnie to pierwszego drinka ma Pan gratis:) na hasło kielonek oczywiście:):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka