Dodaj do ulubionych

Decentralizacja Górnego Śląska

IP: *.zabrze.vectranet.pl 18.07.12, 15:55
Patrząc na to, co się dzieje w państwie polskim, te perfidne kłamstwa, szerzący się na masową skalę nepotyzm wśród postawionych ludzi, wykorzystywanie ludzi dla swoich celów, pogłębiające się ubóstwo , bezrobocie celowo zrobione , a co za tym idzie brak w przyszłości emerytury, ciągły stres i choroby z tym związane, powinno być nadrzędnym celem, byśmy tu na Naszej Ziemi - Śląsku utworzyli AUTONOMIĘ.
Powinniśmy szybko do tego dążyć, by być niezależnym Landem. Przy państwie Polskim, nic dobrego Nas nie czeka.Utracimy wszystko.
Obserwuj wątek
    • Gość: realistka Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.zabrze.vectranet.pl 18.07.12, 16:05
      Nic dobrego się nie dzieje, Zachód się z Nas tylko śmieje
      Gospodarka nam się wali, Bieda rośnie Tusk się chwali
      Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni z nas ludziska
      PO tylko mu wtóruje, taki Premier jej pasuje
      W Polsce obcym raj się stwarza, a Polaków upokarza
      Polskę dawno rozsprzedali, Służba zdrowia nam się wali
      Nauka także leży, Nikt normalny Tuskowi nie wierzy
      Hej matole gdzie te cuda, Same kłamstwa i obłuda
      Trzeba odciąć się od Polski, Bo my land typowo śląski
      My są Ślązacy, nie Polacy
      Nie czujemy się Niemcami ani także Polakami.
      • Gość: Franz Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 16:14
        Kolejna "wieszczka" która głosi prawdy w czyimś imieniu.
        "My" czyli kto?
      • Gość: cuda_dziwy Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.zabrze.vectranet.pl 18.07.12, 17:08
        Ty jesteś marzyciel, żaden z ciebie realista.
        Czytając twoje rymy częstochowskie, można pomyślec, ze już w kazdym kącie giwere trzymasz
        i powstanie organizujesz.
        Jestem ze Śląska.
        Śląsk mój kochany
        Równa się Polska.
        Niechaj Gorzelik sam z sobą gada
        Krzyczy, gaworzy,
        Bzdury wykłada.
        Sląsk z Polską będzie.
        Dziad za to walczył,
        Krew przelewał,
        Tu moja Polska
        Tu będzę siedział.
        Az po zycia kres !!!
        • Gość: ślązaczka Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.zabrze.vectranet.pl 19.07.12, 09:34
          Słusznie prawisz.
          Cała Europa się łączy, a my się będziemy dzielić. Kto na coś takiego wpadł?
          • Gość: : D Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.zabrze.vectranet.pl 19.07.12, 13:20
            Na coś takiego wpadł inny realista Gorzelik, ale realisa też może czasami zapomnieć się
            i pomarzyć.
            • Gość: wesoły Helmut Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.play-internet.pl 20.07.12, 15:57
              Pomysł realistki podoba mi się. Jedną połowę Śląska dać Niemcom, a drugą połowę przyłączyć do Reichu.
              Reich, Autonomia, Separacja.
              • Gość: Ksawery Półgrabek Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.12, 16:17
                A trzecią połowę ?

Pogratulować poczucia humoru !
                • Gość: gul-gus Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.12, 16:23
                  ej mądrale żaden merytorycznie nie umie się wypowiedzieć bo trzeba by przeczytać choć trochę o autonomii gospodarczej a o taką tu chodzi ,już przed wojną Śląsk taką posiadał i nic nie przeszkadzało by teraz też tak było.
    • Gość: Ef Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.wodociagi.zabrze.pl 02.08.12, 11:56
      TY ZDRAJCO! CO JESZCZE ROBISZ W POLSCE ?????
      • Gość: wesoły Helmut Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.play-internet.pl 02.08.12, 22:48
        Guten morgen.
        forum.gazeta.pl/forum/w,120,137447822,137447822,Dzisiaj_Dzien_Volksdojcza.html
        • Gość: Franz Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.12, 21:40
          Niezłe jaja robisz helmut.Zapisz się do PO,będziesz u siebie:)
      • Gość: gul-gus Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.12, 23:16
        ja jestem u siebie a ty nie masz zielonego pojęcia o autonomii gospodarczej, radzę trochę o tym poczytać a tak na marginesie nie pisz ze służbowego komputera bo cię z roboto mogą wywalić.
        • Gość: gladiator Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.12, 15:30
          nareszcie ktoś kto cokolwiek wie o autonomii ,a aby poszerzyć temat to Autonomia jest lepszym rozwiązaniem dla regionu niż obecny model samorządu, który tak naprawdę nie ma wiele wspólnego z pierwotnymi założeniami. Śląsk autonomiczny będzie się rozwijał optymalnie, a nie według wytycznych z Warszawy. Będziemy sami decydowali o tym, co jest dla Śląska najważniejsze – od podstawowych kwestii gospodarczych po ordynację wyborczą.

Autonomia pozwoli lepiej chronić śląską tożsamość: kulturę, język, obyczaje i historię. Pielęgnowanie tradycji nie jest niestety możliwe wtedy, gdy Polacy z Krakowa, Łodzi czy Warszawy decydują o tym, czego uczą się dzieci w śląskich szkołach, jakie instytucje kulturalne dostają dofinansowanie i jakie rocznice są obchodzone uroczyście, a które są przemilczane.

Pieniądze, które wypracują mieszkańcy naszego regionu, pozostaną do naszej dyspozycji. Mieszkańcy tej ziemi będą decydowali o podziale tych środków finansowych. Nad śląskim prawem górniczym będą dyskutowali miejscowi fachowcy od górnictwa, a nie posłowie ze Szczecina. Tak deklaruje RAŚ a nie to co mówią pożal się Boże niektórzy fachowcy na tym forum, więcej merytorycznych wypowiedzi a mniej chamstwa.

Autonomia nie polega jednak na oderwaniu się od państwa. Część kompetencji pozostanie w rękach władz Rzeczypospolitej, między innymi dyplomacja, wojsko i polityka monetarna
          • Gość: gość Re:gladiator IP: *.zabrze.vectranet.pl 04.08.12, 19:01
            Jestem razem z Tobą. Czas szybko ucieka.Obyśmy szybko mogli po gospodarsku rządzić sami u siebie. Partyjniackie rządy - to rządy kolesiów.
            Składam wyrazy szacunku.
          • lopi123 Re: Decentralizacja Górnego Śląska 10.08.12, 00:07
            To pieknie brzmi. Tylko ras sie wzial do tego, probujac na wstepie dzielic i jatrzyc ludzi.
            I dlatego nie ma to szans na powodzenie. Polacy sa obrazeni na gorzelnianych.
            • Gość: deutch hanys Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.zabrze.vectranet.pl 10.10.13, 20:43
              rzady Warszawy nigdy nie doprowadza do dobrobytu zawsze Polska bedzie zasciankiem Europy SLASK zawsze byl dojna krowa Warszawy w latach siedemdziesiatych i osiemdziesiatych caly SLASK pracowal na odbudowe Warszawy ktora sami zniszczyli bezsensownym powstaniem ktos na forum doradzal ze jak sie komus nie podoba to ma wyjechac z Polski ale kolego tu jest moj HEIMAT i nie Moja wina ze tutaj rzadzi Warszawa moze doczekam autonomi dla SLASKA ze SLASKIEM beda rzadzic HANYSY a nie GOROLE ze ZABRZE wroci do nazwy HINDENBURG ALLES GUTE
    • Gość: gul-gus Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.12, 19:15
      tylko popierać trzeba RAŚ a szybko będzie autonomia mam nadzieję że doczekam
      • Gość: śnisz Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.08.12, 21:05
        Nadzieja ściętej głowy.
        • Gość: wesoły Helmut Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.play-internet.pl 07.08.12, 23:06
          Też czekam na tę autonomię. A potem już tylko jeden krok - plebiscyt, i obudzę się w Reichu.
          • Gość: gladiator Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.12, 16:09
            JA NIE CZEKAM NA REICH CZEKAM NA AUTONOMIĘ GOSPODARCZĄ BO MAM DOŚĆ GOROLI Z WARSZAWY MÓWIĄCYCH CO MAMY ROBIĆ I TRAKTUJĄCYCH TEN REGION JAK PRYWATNY FOLWARK GDZIE NIEWOLNICY MAJĄ PRACOWAĆ ZA MISKĘ RYŻ I TRZYMAĆ GĘBY NA KŁÓDKĘ.
            • Gość: wesoły Helmut Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.play-internet.pl 12.08.12, 21:55
              No co ty, Gladiator? Ta autonomia gospodarcza to tylko oficjalna wersja, wiesz-rozumiesz, dla niepoznaki. Przecież wiesz, o co naprawdę się nam rozchodzi. Nie byłeś na ostatnim zebraniu aktywu czy jak?
    • Gość: Dociekliwa. Re: Decentralizacja Górnego Śląska IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.13, 17:56
      Witam. Jestem jak najbardziej za jedynie co mnie ciekawi to z czego niezależny, autonomiczny Górny Śląsk miałby sie utrzymywać, węgiel starczy na ok 300 lat. Co pózniej ? Pytam ponieważ miałam na ten temat debate w szkole i to pytanie pozostało przemilczane, jakieś realne pomysły ? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka