Dodaj do ulubionych

segregacja odpadów od lipca

IP: *.play-internet.pl 06.01.13, 13:59
rzekomo od lipca zmienią się zasady gospodarowania odpadami. gospodarstwo może się zdecydować na segregację odpadów. załóżmy, że ktoś się na to decyduje, bez zastanawiania się czy to się rzeczywiście opłaca (wywóz tańszy ale jak się doliczy do tego dzierżawę 5 pojemników to nie wiem już czy tak tanio wyjdzie).

moje pytanie, jak będzie wyglądał wywóz 5 pojemników? ( na szkło bezbarwne, szkło kolorowe, papier, tworzywa sztuczne, bio) Czy przyjedzie 5 różnych śmieciarek jedna za drugą i każda zabierze przeznaczony dla niej pojemnik? Czy może będę od poniedziałku do piątku biegał z każdym pojemnikiem bo codziennie będzie wywóz czegoś innego? Czy standardowo przyjedzie jedna śmieciarka, wpieprzy wszystko razem, i segregacja faktycznie skończy się tam gdzie się zaczęła? ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Adrian Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.13, 10:38
      Żeby odpowiedzieć na te pytania trzeba najpierw "wysegregować" cwaniaków, którzy zmontowali kolejny sposób grabienia zwłykłych mieszkańców
      • Gość: Cwaniaczek Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.zabrze.net.pl 20.02.13, 09:58
        My w ministerstwie dbamy o środowisko i segregację odpadów.
    • Gość: 123 Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.146.159.103.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.02.13, 18:08
      Ja również mam wrażenie, że ustawa śmieciowa oskubie nas mieszkańców i dopłacimy do interesu gminy. Miało być bardziej ekologicznie a nawet to nie wyjdzie. Mam dużo wątpliwości, ale podzielę się z nimi z Panią Prezydent ma spotkaniach. Wystarczy pomyśleć sobie o śmieciach zalegających 2 tygodnie w lipcu, sierpniu.
    • Gość: kaktus8 Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.13, 19:14
      Spokojnie ASA/MPGK wygra przetarg i będzie wywozić śmieci do lasu nad Bytomką. Zapraszam na zwiedzanie ,szczególnie naszych zielonych i ekologów.Najlepiej tam trafić z ul. Cmentarnej
    • Gość: żaba Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.13, 10:04
      ????
    • Gość: Maciej Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 20:10
      U nas w mieście nic się nie zmieniło bo śmieci już od ponad dwóch lat segreguję czyli będzie tak samo, tylko drożej.
      • Gość: pytanko Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.06.13, 20:52
        Dotychczas śmieci były wywożone i segregowane przez pracowników ASA. Od 1 lipca będziemy wykonywać część pracy (segregować) w domach. Firma będzie mogła dzięki temu (chyba) zwolnić część pracowników, zatem zaoszczędzi.
        Niech mi ktoś wytlumaczy, dlaczego w związku z tym, ze wykonamy część pracy za firmę wywożącą śmieci, będziemy musieli zapłacić więcej ?
        • Gość: as(a) Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.06.13, 21:32
          Gmina Zabrze ma udziały w ASA,a także w Radzie Nadzorczej.Ciekawe jakie było SIWZ skoro do przetargu przystąpiła tylko jedna f-ma,właśnie ASA.W Wawie unieważniono wynik przetargu gdzie wygrała f-ma gminna.Co do wzrostu stawek to Gmina potrzebuje duuużo kasy(promocje,stadion,...,pensje i nagrody )
    • Gość: emigrant Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.06.13, 22:09
      w zachodniej europie to jakos funkcjonuje masz kilka pojemnikow i segregujesz smieci jak jestes leniem to placisz wiecej. Ja osobiscie mam tylko jeden pojemnik (ten najdrozszy i segregowac nie musze) ale jest mozliwosc zamowienia kilku i wtedy mozna ograniczyc koszty. ja ma 120 l i to mi wystarcza ale pojemniki sa roznej wielkosci od 40 do 240 litrow im mniejszy tym mniej placisz naturalnie. w wiekszych budaynkach jak bloki sprawa wyglada inaczej jest pojemnik (lub kilka) 1000 l. Jezeli w bloku gdzie mieszka kilka rodzin znajdzie sie ktoss co nie segreguje to smieciarka nie odbiera takiego pojemnika, gospodarz domu musi to posegregowac i informuje wszystkich mieszkancow ze przy kolejnym braku segregacji czynsz leci w gore. Sprawa zalatwiona. Przy wzroscie czynszu o 60-100 euro nie ma takiego by sie wylamal i nie segregowal. Mysle ze po jakims czasie i w Polsce zacznie to funkcjonowac a obawy zostana rozwiane
      • Gość: emigrant Re: segregacja odpadów od lipca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.06.13, 22:13
        co do czestotliwosci wywozu to jest kalendarz i jak Autor postu napisal patrzsz i wystawiasz zgodnie z grafikiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka