Gość: beta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 16:06 No własnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabrzanin Re: Gdzie wyjechac? Jak jest na Roztoczu? 05.04.02, 16:50 ludzie narzekają na ceny, a w Polsce pod namiotem , w kajaku, czy na żaglach, można za kilkaset złotych (bliżej pół niż całego tysiąca) spędzić znakomicie urlop. Ja zresztą twierdzę, że nieważne gdzie, ważne z kim. Ale chyba Mazury, albo suwalszczyzna(tam mało ludzi). A może Roztocze? Tam nigdy nie byłem.Był ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruda Re: Gdzie wyjechac? Jak jest na Roztoczu? IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 10.04.02, 07:07 Na Roztoczu jest ładnie.Byłam w Przemyślu,Krasiczynie,Lublinie .Przejechałam całą pętlę bieszczadzką.Mając ze sobą paszport można pojechać na Huculszczyznę.Ciąglę jeszcze o tym myślę.W naszym kraju jest wiele pięknych miejsc zasługujących na uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Re: Mazury, Dolny Slask IP: *.hannover.is 10.04.02, 12:10 Proponuje Mazury - koniecznie trzeba odwiedzic Sw.Lipke i klasztor kamedulow na jeziorze Wigry, jak rowniez "Wilczy Szaniec" w Gierlozy. Nastepna propozycja to Dolny Slask, szczegolnie Kotlina Klodzka - tam warte zobaczenia sa takie miejsca jak Kudowa Zdroj, Polanica, Klodzko, Bledne Skaly, Szczeliniec i kaplica czaszek w Czermnej, no i oczywiscie Wambierzyce... Odpowiedz Link Zgłoś
zabrzanin Re: Mazury, Dolny Slask 10.04.02, 12:43 Na Dolnym Śląsku mało bywałem i chciałbym go kiedyś poznać. Ale drogi Hanysku byłem nad jeziortem Wigry kilkunastokrotnie, w Starym Klasztorze u kamedułów piwo piłem i dlatego ośmielam się poprawić Cię: Wigry to nie są Mazury, to Suwalszczyzna, a historycznie część Żmudzi. Wogóle inne losy historyczne niż Mazur i Warmii. pa:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Re: Mazury, Dolny Slask IP: *.hannover.is 10.04.02, 13:30 Sorry - oczywiscie masz racje... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Gdzie wyjechac? Jak jest na Roztoczu? 11.04.02, 02:08 Gość portalu: Ruda napisał(a): > Na Roztoczu jest ładnie.Byłam w Przemyślu,Krasiczynie,Lublinie .Przejechałam > całą pętlę bieszczadzką.Mając ze sobą paszport można pojechać na > Huculszczyznę.Ciąglę jeszcze o tym myślę.W naszym kraju jest wiele pięknych > miejsc zasługujących na uwagę. Bieszczady to raczej nie Roztocze - a co do Roztocza - wiele lat temu spędziliśmy parę urlopów w leśniczówce "Florianka" - obok Zwierzyńca - fantastyczne, lasy tak bliskiego kontaktu ze "zwierzyną" nigdy nie miałam no i Zamość - perła nad perłami - naprawdę warto tamte strony odwiedzić aha - jeszcze Szczebrzeszyn - to nie tylko przysłowiowa nazwa, ale miasteczko z ciekawymi obiektami Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s PS 11.04.02, 02:09 Gość portalu: Ruda napisał(a): > W naszym kraju jest wiele pięknych > miejsc zasługujących na uwagę. Podpisuję się "wszystkimi rękami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? IP: *.rudzka.com.pl 10.04.02, 13:09 Wszystko zależy od kasy jaką dysponujesz, ale również lubię Dolny Śląsk w związku z czym proponuję okolice Świeradowa Zdrój. Byłem tam w zeszłym roku - wakacje spędzając na czyms w rodzaju trampingu - samochód i jade gdzie oczy poniosą.Oczy poniosły i trafiłem do zamku Czocha - miejscowośc nazywa sie tak samo. Z tego co pamietam to zamek wybudowano mniejwiecej w XIII w. na zlecenie korony czeskiej. Z biegem czasu dostał sie w ręce niemieckie i ostatni przedwojenny własciciel zlecił jego przebudowe facetowi - zdaje się nazywał sie Bodo Ebhardt - architekt. Połączył on różne style, które stosowano przy budowie, rozbudowie i odbudowie w całośc , którą mozna oglądać i podziwiac do dzisiaj.Zamek sprawia wrażenie jakby żywcem wyjety z bajki Disney-a - no może przesadzam ale jest wspaniały. Kręcono tam zdjęcia do filmów "Gdzie jest generał" i "Wiedźmin" Oczywiście możesz tam spedzic noc za około 70 zł- pokój dwu osobowy i coś tam przekąsić. W dole zamku przepływa rzeka Kwisa tzn. około roku 1900 ustawiono tam zapory wodne i stworzono coś w rodzaju sztucznego zbiornika. Zapory także są warte odwiedzenia. Potem były Czechy tzn.Północno - wschodnie Hrady i zamki czeskie - ale chyba troche przesadziłem z tym pisaniem. Może innym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teri Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? IP: localhost 10.04.02, 13:31 nie przesadziłęś, Kumak, pisz dalej, to ciekawe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruda Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 11.04.02, 08:18 Dzięki za poparcie,że nasz kraj jest piękny.Wiedziałam,że ktoś się przyczepi do tych Bieszczad,że to nie Roztocze.Byłam w Lublinie,Kraśniku,Zamościu,Tomaszowie we Włodawie i w Wólce nad Bugiem.Tak więc mam to Roztocze na rozkładzie.Jest jeszcze jedno interesujące miejsce a mianowicie Kozłówka.W 1983 roku wg słownika była to jeszcze wieś z zespołem pałacowym .Dziś w tym pałacu jest muzeum rzeczy naprawdę róznych wartych obejrzenia .Jeśli chodzi o Dolny Sląsk to znam Kamieniec Ząbkowicki zpałacem na wzgórzu,który ma ciekawą historię.Nie wiem jak wygląda dziś,bo byłam tam kilka lat temu.Jest jeszcze Leśna w dawnym woj.jeleniogórskim.Olbrzymi zbiornik wodny po którym można pływać stateczkiem wycieczkowym.Nie byłam na zamku Czocha ,żałuję.Myślę,że jeszcze tam pojadę.Jeśli ktoś tam był w ostatnich latach proszę o krótką relację. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? 11.04.02, 21:51 Gość portalu: Ruda napisał(a): > Wiedziałam,że ktoś się przyczepi do tych Bieszczad,że to nie Roztocze. ach - ja się nie czepiam, tylko chciałam się pochwalić, że wiem :-))) > Jest > jeszcze jedno interesujące miejsce a mianowicie Kozłówka.....Dziś w tym > pałacu jest muzeum rzeczy naprawdę róznych wartych obejrzenia . czyżby muzeum sztuki socrealizmu (czy mylę miejsce?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? IP: *.rudzka.com.pl 11.04.02, 11:21 Oczywiście popieram krajową turystykę, jednak od czasu do czasu mozna poznac coś innego. Albo ??? Bliskoc granicy czeskiej sprawiła, że ruszyłem do krainy wielkich knedli - chociaż nie ukrywam, że miałem taki zamiar juz wcześniej ale troche się obawiałem. Jako, że nie za bardzo lubie siedziec w jednym miejscu - pomimo wielu atrakcji zamku Czocha zdecydowalismy sie zaatakować południowego sąsiada. Granice przekroczyłem w Szklarskiej Porębie - wieżdżając do Harachova. Na pewno wszystkim kojarzy sie z Adamem Małyszem. To taka miejscowośc w rodzaju Szczyrku jednak troche większa -jedna długa ulica , a po bokach hotele, pensjonaty , kwatery prywatne wtopione w tajemnicze Karkonosze.Główna ulica przebiegajaca przez tą miejscowość jest wąska i w niektórych momentach brak chodnika. Nie jest to zresztą ważne.Harachov w zasadzie opanowany jest przez Niemców ze wschodnich landów - w związku z czym w niektórych miejscach bywa drogo. Jeżeli jednak ktos poszuka to znajdzie coś tańszego. Trzy noce spedzilismy w Hotelu "Fortuna" nocleg ze sniadaniem 120 zł - 2 osoby + dziecko. Za obiad - jeżeli ktos chcial - dopłata ok 25 zl w przeliczeniu dla 3 osób.Warunki jak dla mnie komfortowe.Ponadto obok mojego pokoju mieściła sie kawiarnio-piwiarnia gdzie lali piwo z beczki -Budvar- wspaniałe, zimne, pociagające, zmysłowe, rewelacyjne.To przesądziło że zostalismy tam az 3 dni.Co tam mozna zobaczyć ? W okolicy szumią sobie Melmenske Wodospady (możliwe że przekręciłem nazwę, ale nie pamietam jak sie to pisało.) - bardzo fajny spacer wzdłuż rzeki na której co chwile mozna zobaczyc wodospadzik- jest ich tam kilkanaście.Ponadto jest tam Huta Szkła ( a moze była) i obok znajduje sie muzeum.Są tam również dwie skocznie narciarskie - na jedną znich mozna wjechać kolejką - góra nazywa się Certova Hora -nie polecam skakania. Z Harachova możecie pojechać kolejką do Tanvaldu - jeżeli ktos lubi kolejki oraz podziwianie z tej perspektywy Karkonoszy. Jak juz wspomniałem powyżej spędzilismy tam 3 dni poczym ruszylismy do Varchlabi. Ale może teraz nam ktoś inny coś poleci na wakacje ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszawy Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? IP: *.pppool.de 11.04.02, 13:05 tyz popiyrom turystyka w slonskim kraju. Do Czochy werci sie pojechac w czyrwcu. Kuknijcie na ta strona na dole. A zomek je przegryfny, jo spol w izbie z dekom kasetowom. Mom nadzieja, co niy kupi tego zamku jaki McDonalds a tymu podobny. Pyrsk www.sudety.net.pl/czocha.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? 11.04.02, 21:58 a ja polecam jeszcze Beskid Niski - i wędrówki szlakiem łemkowskich cerkiewek, lub niesamowitych cmentarzy z I wojny światowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: picobell Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? IP: 213.227.100.* 18.04.02, 13:13 www.marywil.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? 25.04.02, 09:18 Gość portalu: picobell napisał(a): > <a href="http://www.marywil.prv.pl"target="_blank">www.marywil.prv.pl</a> Picobel ! masz rację ! tam jest super !` super obsluga, szalenie mila, profesjonalna, moc atrakcji i bardzo tanio ! Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Gdzie wyjechac na wakacje ??? 17.06.02, 10:33 Gość portalu: picobell napisał(a): > <a href="http://www.marywil.prv.pl"target="_blank">www.marywil.prv.pl</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx na wakacje?? z harnasiami!! IP: *.digi.pl 07.06.02, 12:44 co roku fantastyczne wyprawy i obozy!! rewelacyjny i kompletnie niekomercyjny klimacik tradycyjna akcja wyjazdow o niepowtarzalnym studenckim klimacie, prowadzonych przez przewodnikow ze Studenckiego Kola Przewodnikow Gorskich z Gliwic; - w gory (Karpaty: polskie, slowackie, ukrainskie, rumunskie; a także Bulgaria i Grecja) - na rowerki (wschód Polski) - kajaki (Drawa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx z harnasiami IP: *.digi.pl 07.06.02, 12:46 wszystko o.. na www.skpg.gliwice.pl Odpowiedz Link Zgłoś
quba nie z harnasiami tylko DO HARNASIÓ W !!! 07.06.02, 13:47 Gość portalu: lynx napisał(a): > co roku fantastyczne wyprawy i obozy!! > rewelacyjny i kompletnie niekomercyjny klimacik > > tradycyjna akcja wyjazdow o niepowtarzalnym studenckim klimacie, prowadzonych > przez przewodnikow ze Studenckiego Kola Przewodnikow Gorskich z Gliwic; > - w gory (Karpaty: polskie, slowackie, ukrainskie, rumunskie; a także Bulgaria > i Grecja) > - na rowerki (wschód Polski) > - kajaki (Drawa) POLECAM www.marywil.prv.pl/ POZDR :-) Odpowiedz Link Zgłoś