Dodaj do ulubionych

niepodległy Górny Śląsk

21.07.02, 00:46
Sporo emocji budza na Gornym Slasku ruchy na rzecz politycznej autonomii tej
ziemi. Zastanawiam sie jaki procent mieszkancow regionu poparlby dazenia do
odlaczenia Gornego Slaska od Polski i Czech.
Czy w ogole mozna zalozyc, ze kiedys w przyszlosci nie powstanie panstwo
gornoslaskie?
Ciekawe ...
Obserwuj wątek
    • czarnooka Re: niepodległy Górny Śląsk 22.07.02, 09:09
      Krótkie pytanko -
      A po co się odłączać ???
      Po co same zastanawianie się nad tym.
      Autonomia - pięknie.
      Nie widze sensu w czym to mogłoby pomóc ludziom i co mogłoby zmienić aby nie
      pogorszyć terażniejszej sytuacji życiowej ślązaków.
      Ruch autonomii politycznej - nie mają co robic tylko wymyślać sobie podział
      Polski!!!
      Jestem ślązaczką ale polską ślązaczką.
      A potem może landy zróbmy :)
      A tak serio to wyobrażcie sobie co by to było gdyby każdy region poszedłby w
      nasze ślady.
      Tego typu ruchy polityczne niech dadzą sobie spokój !!!
      • Gość: Arnold Re: niepodległy Górny Śląsk IP: 213.186.78.* 23.07.02, 19:04
        Moim zdaniem system federacyjny (landow) to nic zlego. A moze nawet to jedyny
        sposob na niszczacy nie tylko Gorny Slask dyktat Warsiawy.
        Cos na temat tzw. polskich slazakow - nie ma czegos takiego, tak samo jak nie
        ma polskich ukraincow czy bialorusinow.
        Mozna mowic o polskich, chinskich, ormianskich amerykanach czy kanadyjczykach,
        a Sloonzok moze byc wynarodowiony, spolonizowany, zaprzedany i to wszystko.
        Nie ma za to zadnego problemu z tozsamoscia slaska rozumiana na sposob
        austriacki czy szwajcarski. Ale w polskiej szkole tego nie ucza.
        • Gość: Artur Re: niepodległy Górny Śląsk IP: *.um.zabrze.pl / localhost 24.07.02, 08:13
          A któż Ci dał prawo decydowania czy ktoś czuje się polskim Ślązakiem czy nie???
          Ja taką osobą właśnie jestem! Podobnie jak są polscy i słowaccy Górale, czescy
          Ślązacy itp. Identyfikacja narodowa jest kwestią indywidualnego wyboru a nie
          teorii szkolnych...
          • silesius Re: niepodległy Górny Śląsk 25.07.02, 13:48
            Gość portalu: Artur napisał(a):

> A któż Ci dał prawo decydowania czy ktoś czuje się polskim Ślązakiem czy
            nie???
            >
            > Ja taką osobą właśnie jestem! Podobnie jak są polscy i słowaccy Górale,
            czescy
            > Ślązacy itp. Identyfikacja narodowa jest kwestią indywidualnego wyboru a nie
            > teorii szkolnych...

... ale szkolne i polityczne teorie stwarzaja definicje, klasy i nazwy grup (
            czesto dla potrzeb manipulacyjnych).
            I tak Slazak jest Slazakiem a polski czy czeski wynika z tylko i wylacznie
            politycznej sytuacji. Slazak "polski" ktory przeprowadzi sie do Trzynca, stanie
            sie "czeskim" a gdy zamieszka w Goerlitz, bedzie "niemieckim".

A co do gorali, to jest taka anegdota:
            W czasie wojny urzednik Generalnej Guberni namawial Gorala, aby wpisal
            narodowosc goralska, a na to Goral:
            - Wicie panocku, Gorol to jo jus byl zawse i bendem, a jak tu byla Austryja, to
            mi pisali Austryjok, jak tu byla Polska, to mi pisali Polok, to wy mi mozecie
            napisac Gubernator.

Ja czuje sie Slazakiem, a czy polskim, czy czeskim, czy niemieckim, to
            okreslaja inni, mnie byloby to serdecznie obojetne, gdyby te panstwa nie
            naduzywaly i rujnowaly Slaska dla wlasnych celow politycznych i gospodarczych
            i szanowaly slaska kulture i tradycje. A ze tak nie jest i nie zanosi sie na
            zmiane, wiec najlepszym wyjsciem bylaby autonomia.

Silesius

• Gość: Arnold Re: niepodległy Górny Śląsk IP: 213.186.78.* 26.07.02, 01:13
              Ale i tak "polski slazak" to tylko pojecie geograficzne.
              W kontekscie chodzi o to ze "polscy slazacy" to poloki mieszkajace na Sloonsku
              abo spolonizowane sloonzoki. Sloonzok to Sloonzok, na razie tela.
              • Gość: Karlik Re: niepodległy Górny Śląsk IP: *.cpe.quickclic.net 26.07.02, 02:03
                Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Ale i tak "polski slazak" to tylko pojecie geograficzne.
                > W kontekscie chodzi o to ze "polscy slazacy" to poloki mieszkajace na Sloonsku
                > abo spolonizowane sloonzoki. Sloonzok to Sloonzok, na razie tela.
                A "niymiecki slazak" to jakie pojecie jest,wytlumacz,bo do mnie to tez
                podchodzi pod geograficzne,no dobra a ten ktory sie urodzil z matki slazaczki i
                ojca polaka albo odwrotnie i mieszka tu i pracuje to co on jest "polski
                slazak",pieprzysz ze szkoda godac,albo kiedy obydwoje sa polakami i dziecko
                urodzilo im sie na slasku gdzie pracowali,ijak nazwiesz to dziecko gdzie szkoly
                pokonczylo i tez mieszka tam dalej i pracuje,poszelontej tom taszlampom trocha
                to ci sie moze ta byrna loswiyci,ja ztym ostatnim to sie zgodza,jest sie tym
                kim sie chce byc,Slonzok to Slonzok,niydlugo bedzie 60-lat po wojnie,zmiany
                nastapily nieodwracalne,i musimy to zaakceptowac,dzisiaj jest tak jak
                jest,pyrsk.
                • Gość: Arnold Re: niepodległy Górny Śląsk IP: 213.186.78.* 26.07.02, 11:46
                  A jo mysla, ze sloonzok nie potrzebuje etykiety "polski", "niymiecki" itp
                  jesli sie nim naprowda czuje. Karlik, kaj sie czujesz jak za granica, we
                  Wroclawiu czy we Warszawie?.
                  • Gość: Karlik Re: niepodległy Górny Śląsk IP: *.cpe.quickclic.net 27.07.02, 02:41
                    Pytosz sie,to Ci lodpowiym ze w Warszawie,ale Wroclaw tyz mi za bardzo niy lezy
                    mozno przez to ze go tak richtich niy znom,pyrsk.
      • Gość: Silesius Re: niepodległy Górny Śląsk IP: *.icm.edu.pl / *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 13:54
        Mowisz o sobie ze jestes rodowita slazaczka, powiedzialas ze polska slazaczka nie bardzo wiem jak godzic owa polskacs ze slaskosci.
        Zaloze sie jednak ze twoji dziadowie lub rodzice przyjechali z malopolski, lub krolewca bo rodowicie Slazacy zwsze byli za autonomia dla tego obszaru. Zreszta historia pokazuje najdobitniej kiedy ten region prosperowal najlepiej, a prosperowal wtedy gdzy mial zapewniana wlasna polityczna i gospodarcza szeroka suwerennosc, czy to za panowania Habsburgow czy wczesniej.
        Wierze ze slazacy kiedys zmadrzeja i odbiora to co im kiedys zabrano, a tak ze pozwolisz to powiem tylko ci tyle ze z tej owej polskiej slaskaosci najbardziej smieja sie i wyszydzaja ja wlasnie twoji ukochani Polacy.
        • czarnooka Re: niepodległy Górny Śląsk 28.07.02, 22:20
          Jestem ślązaczka z dziada pradziada, mieszkająca na Ślązku należącym do Polski,
          gdzie językiem urzędowym jest polski !!! Mineły już te czasy kiedy były wyrażne
          antagonizmy Śląsk - Polska. Młodzi ludzie myślą inaczej i nie chcą się
          odłączać, wręcz przeciwnie mówi się o zjednoczeniach i otwarciu granic. Tylko
          stare chopy tak ględzą. Ale gdybyśmy my Ślązacy byli mądrzejsi i stawiali na
          wiedzę czyli studia a nie tylko na "bakanie na grubie" i oglądanie seriali
          pt. "święta wojna" reszta kraju miałaby może inny stosunek do Ślązaków, a nie
          widzieliby w nas ciemnych zakutych łbów i roboli.
          Zapewne wywoła to oburzenie :)
          Na to liczę i udaję się na urlop w Polsce!!!

• Gość: ryszawy Re: niepodległy Górny Śląsk IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 29.07.02, 01:30
            czarnooka, jakbys bola slonzoczkom, tobys bola
            mondrzejszo, a z tego co Ty szkryflosz gupota wylazi jak
            gorolowi sloma ze szczewika
            • Gość: maszo Re: niepodległy Górny Śląsk IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 29.07.02, 06:34
              Gość portalu: ryszawy napisał(a):

> czarnooka, jakbys bola slonzoczkom, tobys bola
              > mondrzejszo, a z tego co Ty szkryflosz gupota wylazi jak
              > gorolowi sloma ze szczewika

ryszawy - tyzes je tako odmiano Kalego - "fto nie mysli jako jo - tyn je gupi"
          • silesius Re: niepodległy Górny Śląsk 01.08.02, 23:00
            czarnooka napisała:

> Jestem ślązaczka z dziada pradziada, mieszkająca na Ślązku należącym
            > do Polski,gdzie językiem urzędowym jest polski !!! Mineły już te czasy kiedy
            > były wyrażne antagonizmy Śląsk - Polska. Młodzi ludzie myślą inaczej i nie
            > chcą się odłączać, wręcz przeciwnie mówi się o zjednoczeniach i otwarciu
            > granic.

A po otwarciu granic miedzy Slaskiem politycznie podzielonym, tym jednym
            Slaskiem, dzis jeszcze "polskim" a drugim, dzis jeszcze "czeskim" i wreszcie
            trzecim, dzis jeszcze "niemieckim" jak ma wygladac przyszlosc tego znow
            zjednoczonego Slaska bez granic ? Wspolna, zjednoczona czy dalej podzielona,
            jak dotad ?
            Ej, kto z nas jest tu tak naprawde ZA zjednoczeniem, a kto PRZECIW, za
            utrzymaniem dotychczasowych podzialow ?!

Przez cale lata w PRL skrzetnie milczalo sie o autonomii organicznej Slaska,
            przyznanej mu w 1920 roku a zniesionej przez komunistyczna KRN
            (wiem.onet.pl/wiem/00662a.html) ale czy nie pora, aby wreszcie zaniechac
            operowania w kategoriach wymyslonych przez komunistow, skoro chcemy sie
            jednoczyc i znosic granice, a jakos ta przyszlosc trzeba przeciez urzadzic ?
            Czy dalej o slaskich sprawach, o wydawaniu slaskich pieniedzy, o slaskiej
            kulturze, o slaskiej przyszlosci decydowac maja jedni z Warszawy, inni z Pragi
            i jeszcze inni z Berlina, kazdy "po kapce" ?

Silesius

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka