Dodaj do ulubionych

Nowy lokal: Bohema

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 15:02
Wypada odnotować: dziś ma otworzyć się nowa knajpa
w miejscu dawnego nieodżałowanego JAZ-u.
Ciekawe jak będzie, wybiera się ktoś na otwarcie?
Obserwuj wątek
    • Gość: olek otwarcie przełożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 15:15
      podobno na początek stycznia...wybieram sie
      • Gość: Peter Re: otwarcie przełożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 10:24
        dokładnie, niemniej byłem zapuścić żurawia ;-)
        niestety ochrona teatru niewiele wiedziała, ponoć prace jeszcze niezakończone.
        pozdrawiam,
        Peter
        • Gość: Jo Re: otwarcie przełożone IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.01.06, 17:49
          Macie jakas stronke internetowa??
          • Gość: Andrev Re: otwarcie przełożone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 15:56
            Czy ta "Bohema" jest juz otwarta ?
            Jestem w szoku cos sie dzieje otwarto Futuriana teraz Bohema moze w koncu Zabrze przestanie byc pustynia.
            • Gość: Peter Re: otwarcie przełożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 16:28
              nie jest jeszcze otwarta, ale przemykałem tamtędy dzisiaj i widać, że już
              kończą remont, napisy już widać na szybach, więc chyba na dniach otwarcie - ale
              oficjalnej informacji nigdzie nie widać. Czy było coś może we wczorajszym Głosie?
              pzdr. Peter
              • Gość: olek Re: otwarcie przełożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 17:34
                dzisiaj ma już być otwarte...
                a co do Futuriana czy jak mu tam leci to pomyłka na całej lini, nie wchodze tam
                dla zasady: nazwa głupia :)
                • Gość: Peter Re: otwarcie przełożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 18:59
                  Był już ktoś? Jak wrażenia ?
                  • Gość: alig Re: otwarcie przełożone IP: *.za.digi.pl / *.jota.digi.pl 10.01.06, 22:36
                    czyzby teraz dyrektorowi teatru smród tytonoiu nie przeszkadzał ?
                    przecież daltego skasował jazz.chyba że to w mysl powiedzenia,
                    że "własne g...no nie śmierdzi".
                    znowu kolesiostwo albo kuzynostwo
    • Gość: Peter Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:14
      W końcu tam dotarłem, pora na małą recenzję ;-)
      Klimat daleki od kultowego JAZ-u, kto bywał, wie o czym mówię.
      Design - raczej spójny, muzyka - leciało tango za tangiem, potem coś się zepsuło ;-)
      Menu:
      Na górze było sakramencko ciemno, w menu na czerwonym papierze złotą czcionką
      nic nie było widać, ale jakoś sobie poradziliśmy. Wentylacja: ok. Temperatura:
      ok. (czego czasem o JAZ-ie nie możnabyło powiedzieć ;-)
      Wyśmienita kawa i czekolada, obsługa pewnie się jeszcze uczy, do kawy i
      czekolady dostaliśmy jedną łyżeczkę i zero cukru. Ceny: kawa 4,5, lany leszek
      5,4, heniek z flaszki 6. Cena na chleb z tustym zaporowa: 5.
      Rachunek: wszystko prawidłowo (czego nie możnabyło powiedzieć np. o furtianie)
      Słowem: pójść zobaczyć i zdecydować, czy to jest to, czego od lokalu oczekujemy.
      Ogólna ocena: cztery z minusem. Jak poprawi się obsługa, będzie czwórka.
      Pzdr.
      Peter
      • Gość: olek Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:41
        o to mnie pocieszyłeś, że kawa dobra bo tylko na tym mi zależy :)
        mam nadzieję, że niedługo zajrzę.
      • Gość: olek pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:42
        a pamiętasz może ile kaw mają w menu i z jakiego ekspresu robią ?? :)
        • Gość: Peter Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 22:39
          kaw mają około 6-8, maszyna jest na oko za 8 kzł, nazwa składa się z imienia i
          nazwiska, podpisano dodatkowo wiedeń, aż takim znawcą kawy (ubolewam) nie jestem
          (aczkolwiek odróżniam dobrą od niedobrej ;-) - sam jestem użytkownikiem
          ciśnieniowej maszynki i młynka żarnowego, mieszając arabikę i robustę).
          pzdr. Peter
          • Gość: olek ekspres do kawy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 16:36
            ile dałeś za ten ciśnieniowy ekspres ?? jakiej firmy ?? smak kawy może choć w
            paru procentach dorównać tej z najlepszych ekspresów ??

ja planowałem zakup ale jak poczytałem, ze porządny ekspres kosztuje około 4
            tysiecy to dałem sobie spokój. Dlatego pijam na zewnątrz
            • Gość: Peter Re: ekspres do kawy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 22:06
              :-)
              nic szczególnego w sumie, delonghi 15 bar, moja żona upolowała w makro
              przeceniona ostatnia sztuka z ponad 700 na coś koło 250 brutto. Za chwilę będzie
              miał rok i chodzi dalej ok.
              Sprawdzam już długo różne metody i jestem blisko ideału.
              Dobra mieszanka kawy, młynek ręczny żarnowy, zmielić bezpośrednio przed
              zaparzeniem, szczypta soli, woda ustronianka, zagrzany ekspres i można się
              cieszyć dobrą kawką :-).
              Chyba szkoda pieniędzy na lavazzę espresso, segafredo espresso, czy davidoff.
              Namierzyłem teraz fajną mieszankę 10 zł za pół funta.
              Pozdrawiam miłośników kawy
              Peter
              • Gość: olek Re: ekspres do kawy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 22:14
                to opowiadaj o tej mieszance :) gdzie kupujesz , cóż to z za cudo, skąd,jak
                długą dorgę przemierza zanim trafi na półkę sklepową :)

a ile zajmuje przygotowanie kawy w ekspresie ?? czy po roku użytkowania można
                skrócić ten czas do jakiegoś minimum ??
                • Gość: burczybrzuch Re: ekspres do kawy :) IP: *.stk.net.pl 15.01.06, 22:40
                  jezeli az tak siedzisz w temacie to az korci zapytac w takim razie gdzie
                  najlepsza kawa w zabrzu okiem pasjonata?(w lokalu oczywiscie)
                  • Gość: olek Re: ekspres do kawy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 22:52
                    w Zabrzu nie piję kawy, dla zasady :) w Gliwicach piłem w kilku lokalach,
                    okropieństwo, za wyjątkiem Hemingwaya - pyszna, niebo w gembie :)

z tego co się orientuje sam ekspres z którego przyrządzają kawę w tym lokalu
                    jest wart fortunę :) az takim kawoszem to nie jestem więc nie znam dokladnych
                    parametrów technicznych :)
                • Gość: Peter Re: ekspres do kawy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:08
                  Chyba pora założyć osobny wątek :-) albo wynieść się na inne forum, bo robi się
                  lekko OT.
                  Ale zanim, to jeszcze tzry odpowiedzi:
                  1. w Zabrzu niestety po zniknięciu "Pożegnania z Afryką" (dawno temu) nie ma się
                  gdzie napić dobrej kawy.
                  2. mieszanka to Prima Excellent ziarnista (duże ziarna, prawie sama arabika),
                  dodaję trochę Wien caffee z makro, importowana, funt za ok. 8 zł, małe ziarna
                  mocno palone, głównie robusta.
                  3. co do czasu, to wiem już skąd przed wojną instytucja kawiarki (pani od
                  robienia kawy) - choć przy sporej wprawie i metodzie ścieżki krytycznej (vel
                  Gantta) da się czas skrócić do niecałych 10 minut.

Gdzie się przenosimy? ;-)
                  Dzisiaj próbuję podprażyć dodatkowo ziarno na patelni przed zmieleniem.
                  pzdr. Peter
                  • Gość: olek Re: ekspres do kawy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:32
                    większość osób właśnie dlatego wstrzymuje się z zakupem ekspresu bo przeraża
                    ich czas przygotowania - to samo było w moim przypadku

wydaje mi się że z Twojej maszynki wycisnąłeś już wszystko i przypalanie ziarna
                    na patelni nic nie da :) ale poeksperymentować warto a i uciechy z tego
                    sporo :)

trzebaby wysłuchać tych co mają ekspresy jakieś porządniejsze- jak to u nich
                    przebiega proces patrzenia, szkoda że tu ich tak mało :(

A piłeś może kawę w którejś z kawiarni w M1 lub Platanie ??
                    • Gość: Peter Re: ekspres do kawy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:07
                      Wiesz, odkąd mam maszynkę w domu to rzadko pijam kawę gdzieś na mieście.
                      Ale w żadnym z wymienionych miejsc kawa nie zasługiwała na szczególną uwagę.
                      Niemniej Bohema wyróżnia się przyjemnie na tym tle.
      • Gość: beck Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.za.digi.pl 17.01.06, 14:35
        Lokal taki sobie, do JAZu jak stąd na księżyc, a karta woła o pomstę do nieba!!
        kto w półmroku odczyta złopte literki (czcionka koło 8) na brunatnym tle??? bez
        sensu. na szczęście kawa serio ok. no i kelnerka palce lizać :-)
        • Gość: gregory peck Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 18:21
          gdyby nie kelnerka lokal powinien zostać zamknięty.
    • Gość: smakosz... Nowy lokal: Bohema... IP: *.microchip.net.pl 16.01.06, 23:16
      Kawiarka nazywa sie teraz baristką...
    • Gość: kasia Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 09:34
      no,no ciekawa knajpka
      • Gość: parabol Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.debacom.pl 25.01.06, 11:39
        a gdzie jest wogole wyzej wspomniany lokal o nazwie Futuriana ?
        • Gość: nijita Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 17:39
          jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Lokal jest świetny - gustowne wnętrze,
          oryginalna muzyka, i bardzo przytulnie. polecam - jak dla mnie na dzien
          dzisiejszy to najlepszy lokal w zabrzu.
          • Gość: malezi Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 17:43
            mhm rzeczywiście niezłe miejsce. kawa jest przepyszna i mają bardzo dobre
            ciasta:)) Aha, jeden z niewielu lokali, w którym miło spędza się czas w
            kibelku - wystrój 1 klasa:)
            • Gość: Liber Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.Zabrze.Net.pl 26.01.06, 21:25
              A gdzie ten lokalik się znajduje?
              • Gość: madzia Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 09:16
                knajpka znajduje się w budynku Teatru Nowego w Zabrzu (tam gdzie był nijaki
                Jazz). byłam tam kilka dni temu, mają ogromny wybór smacznych drinków, :))
                • Gość: olek Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 09:40
                  który polecasz ?? :)
                  • Gość: madzia Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 10:43
                    wypiłam kilka więc wszystkich nie pamiętam:) ale na pewno passionata była ok -
                    z waniliowym absolutem, i latin lover -bananowy:)) pychotka
                    • Gość: tomcio Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:15
                      ja drinkow nie bardzo ale mają wybór win, i to w bardzo dobrych cenach -
                      najtańsza butelna wytrawnego 23,5!
                • Gość: Peter Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:12
                  <cytat>
                  (...) zu (tam gdzie był nijaki Jazz)
                  </cytat>

mam nadzieję że to literówka ;-) i miało być: niejaki.
                  JAZ nie był nijaki ! poza tym coś widzi mi się, że te madzie i tomcie to jedna i
                  ta sama osoba. reklama?
          • Gość: madzia Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:49
            1- tak, to literówka, miało być "niejaki", nigdy tam nie bylam,więc niewiem czy
            był nijaki czy wyróżniał się na tle innych
            lokali
            2 - nie jestem
            tomciem!,
            3 - peter, bylam tam na razie raz i wypowiedziałam swoją opinię,lokal mi sie
            podoba wiec tak napisałam. to ty założyłes ten wątek więc chyba o to ci
            chodziło zeby ktoś na niego odpowiedział. wiem ze ludzie wolą jak sie na kogoś
            najeżdża, wtedy jest ciekawiej,ale nie rozumiem...
            • Gość: olek Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:35
              nie za dużo drinków jak na jeden raz :P ??
              • Gość: Peter Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:06
                moralista się znalazł ;-P
                za podłą insynuację przepraszam.
                tak - miłych miejsc w zabrzu jak na lekarstwo, więc to powinno się szczególnie
                pielęgnować (zwłasza że dziś piątek).
                pzdr.
              • Gość: mapet Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 18:34
                fajnie, kameralnie, polecam. w końcu zaczyna się w zabrzu dziać..
          • Gość: sol Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.za.digi.pl / *.jota.digi.pl 31.01.06, 19:45
            wiesz, to śmieszne co piszesz,o ocenę lokalu można pokusić sie po jakimś czasie,
            Nie wiadomo czy lokal przetrwa i jak będzie ci się podobał po roku. Ty pewnie
            jesteś z tych oceniających co to się raz na ruski rok pojawią, i juz wszystko
            wiedzą ;P
            • Gość: mapet Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 14:58
              przeczytaj jeszcze raz co napisałeś a sam stwierdzisz, że śmieszny jesteś tylko
              ty:)) oceniać sobie każdy może co chce i kiedy chce, na tym forum również, i
              chyba nie muszę czekać na to rok.... moze o katastrofie dachu w k-cach też
              porozmawiamy za rok ??!!..
            • Gość: olek Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 22:16
              lokale to wogóle inna działka. Chodzi się do nich właśnie dlatego, że są modne,
              a żywotnosć takiego lokalu określa się na około 1,5 roku -> tyle wyczytałem w
              jakims artykule :)

tak więc za 2 lata nikt już nie będzie pamiętał o Bohemie, ot, zwykły stary
              lokalik - chyba, że faktycznie będzie się tam coś działo - ale na to jest za
              mały
    • Gość: de-bill Re: Nowy lokal: Bohema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:21
      jest niezly
      • de-bill Re: Nowy lokal: Bohema 13.02.06, 00:05
        Gość portalu: de-bill napisał(a):
        > jest niezly
        To nie mój wpis. W życiu tam nie byłem.
        Abstynent de Bill (prawdziwy)
    • Gość: olek jeszcze apropo kawy- do Petera :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 13:48
      jako iz z Peterem wywiązała sie dyskusja dotycząca kawy to pragnę dodać iż
      miałem okazję wypić najlepszą z możliwych :) zdecydowanie polecam SkyBar w
      Katowicach :) najlepsza kawa w okolicy !! :)
      • Gość: Peter Re: jeszcze apropo kawy- do Petera :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:37
        dzięki, napisz jeszcze nieco dokładniej gdzież ten skybar jest.
        pozdrawiam kawoszy
        Peter
        • Gość: olek Re: jeszcze apropo kawy- do Petera :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:25
          Katowice, przy rondzie w budynku altus. Bar na 27 piętrze, należy do hotelu
          Qubus :)
          wejście 10 zł :) czynne do 24

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka