makbet1 05.06.09, 06:27 Byłam wczoraj na walnym ZSM. Prawie do samego końca. Istny cyrk. Od tego ściemniania prezesa i ignorancji jego pracowników rozbolała mnie głowa. Może ktoś opisze czy ma podobne wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolo Re: ZSM - walne zebranie IP: 95.160.242.* 05.06.09, 12:46 ja tam popieram prezesa. też wolę walić po ciemku Odpowiedz Link Zgłoś
makbet1 Re: ZSM - walne zebranie 05.06.09, 13:46 I dowiedziałam się też, że wspólnoty to samo zło. Chyba dlatego, że mają niższe koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też byłem Re: ZSM - walne zebranie IP: 95.160.243.* 05.06.09, 22:04 Ok.15000 członków Spółdzielni + rodziny,a informacja jak w średniowieczu. Najwyższy czas by założyli stronę internetową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryl Re: ZSM - walne zebranie IP: 95.160.249.* 05.06.09, 22:34 Dlo tego molocha wspólnoty to zło, bo une - czyli zgroamdzune w nich ludziska - wymagajum od nieruchawy instytucji dziołania, zmniejszania kosztów itd. A moloch z tymi wszystkimi niedouczonymi babmi se z tym nie daje rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja Re: ZSM - walne zebranie IP: *.stk.vectranet.pl 10.07.09, 20:10 Łatwiej zarządzać mieszkańcami,nie przygotowanymi(n.p.z braku czasu),których można na zebraniu przekonać z zaskoczenia,argumentami na które nie można zareagować od razu.Gdyby była strona internetowa z tematami jakie będą poruszane na"walnym"łatwiej byłoby lokatorom podjąć rzeczową dyskusję i decyzję.Nie każdy ma czas pójść do ZSM i czytać"tasiemcowe"wypociny jakiegoś ZSM-owego pisarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed wspólnota czy spółdzielnia - moje przemyślenia IP: 95.160.242.* 06.06.09, 12:57 z mojego doświadczenia wspólnota ma przewagę nad spółdzielnią. mieszkałem w spółdzielczym teraz we wspólnocie i na tej podstawi e mam dobrze wyrobione zdanie. głowne przewagi to: - jest wydzielony fundusz remontowy dla nieruchomości wspólnoty i wspólnota decyduje na jakie cele jest wydawany - każdy członek wpsólnoty mam kontrolę nad finansami tzn. może zarządać wszystkich dokumentów u zarządcy i je przejrzeć - wspólnota ma kontrolę nad wyborem usługodawców. odbywa się to tak , że zarządca zbiera oferty a wspólnota bądź zaeząd wspólnoty decyduje którą wybiera. - rozliczanie budynków za media jest dla budynku wspólnoty indywidualnie i jest nad tym kontrola. - jest możliwość uzyskania dla wspólnoty tzw. pożytków. np. pozyskanie anteny telefonii komórkowej bądź reklamodawców na budynek i czerpania z tego korzyści finansowych. - mamy kontrolę nad usługodawcami. np jeśli sprzątaczka źle sprząta - zmieniamy firmę sprzątającą. zwyczajowo klatki w spóldzielniach sprzątają spółdzielcy. można przy tym zostać i zaoszczędzić. we wspólnotach zwykle jednak całe klatki sprzątają sprzątaczki. ponieważ za to płacimy i wiemy konkretnie ile to wymagamy , żeby było czysto. jasne i proste. ogólnie można to podsumować zdaniem: płacimy , wiemy za co płacimy i decydujemy na co wydajemy te pieniądze (czujemy się prawdziwymi właścicielami) wspólnota zorganizowana jest tak: najważniejsze oczywiście jest zebranie wspólnoty na którym spośród członkow wybiera się zarząd. zwykle wybiera się zarządcę , który zajmuje się wszystkimi działaniami 'operacyjnymi' np rozliczenia finansowe, przygotowania oert, czuwanie nad wykonawcami itp. w pracach remontowo- modernizacyjnych bierze udział zarząd . zarząd także na bieżąco kontaktuje się z zarządcą uzgadniając wiele spraw. zarząd zwykle ustala "strategię " dla całej nieruchomości tzn. priorytety w kwestii remontów i modernizacji, wysokość zaliczek głównie na fundusz remontowy. wysokość zaliczek na opłaty zwykle proponuje zarządca. te propozycje są przedstawiane na zebraniu wspólnoty i przegłosowywane. może to na pierwszy rzut oka nie wygląda na proste ale w rzeczywistości nie jest skomplikowane a daje całkowitą kontrolę nad tym na co są pieniądze wydawane. głownie trzeba się skoncentrować na wyborze w miarę kumatego zarządu i PORZĄDNEGO! zarządcy. ale nawet przy gorszym zarządzie i gorszym zarządcy i tak lepsza wspólnota niż spółdzielnia. takie jest moje zdanie. spółdzielnia jest lepsza tylko w jednym wypadku- jak ktoś potrafi dla swojego bloku wydębić więcej remontów niż inni. np ma mocny dar przekonywania lub inne argumenty. bo pieniądze trafiaja do jednego wora i z tego wora ktoś tą kasę rozdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
makbet1 Re: ZSM - walne zebranie 08.06.09, 06:38 Sprawdziłam koszty i opłaty w kilku wspólnotach. Wszystkie mają o połowę mniejsze koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fustek Re: ZSM - walne zebranie IP: 195.94.210.* 09.06.09, 21:19 Ale my mamy prznajmniej łądną siedzibę ZSM na ul. Ślęczka. Parking większy by się przydał tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holprezesa Re: ZSM - walne zebranie IP: 95.160.242.* 13.06.09, 13:15 można by jakąś okupację zrobić. będzie wygodnie i ciepło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryl Re: ZSM - walne zebranie IP: *.stk.vectranet.pl 18.06.09, 12:54 ino pod zimioum . jo puda i zrobia go Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ZSM - walne zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 15:58 O jaka spoldzielnie chodzi? jest ich kilka w naszym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś