Dodaj do ulubionych

Fala imigracji z Białorusi

15.12.17, 21:00
next.gazeta.pl/next/7,151003,22774575,po-ukraincach-czas-na-bialorusinow-nadciaga-druga-fala-emigrantow.html#Prze
Obserwuj wątek
    • eliot Re: Fala imigracji z Białorusi 18.12.17, 09:15
      ignorant11 napisał:

> next.gazeta.pl/next/7,151003,22774575,po-ukraincach-czas-na-bialorusinow-nadciaga-druga-fala-emigrantow.html#Prze
      >
      O fali to jeszcze trudno mówić, szczególnie, że to kraj z czterokrotnie mniej liczną ludnością niż Ukraina ale trend jest obiecujący i niech sie utrzyma.
      • ignorant11 Re: Fala imigracji z Białorusi 18.12.17, 13:10
        eliot napisał:

> ignorant11 napisał:
        >
        > > next.gazeta.pl/next/7,151003,22774575,po-ukraincach-czas-na-bialorusinow-nadciaga-druga-fala-emigrantow.html#Prze
        > >
        > O fali to jeszcze trudno mówić, szczególnie, że to kraj z czterokrotnie mniej l
        > iczną ludnością niż Ukraina ale trend jest obiecujący i niech sie utrzyma.

Gdzieś mi migneło ale nie czytałem, że chca sprowadzac Hindusów, bo Ukraińcy sie kończa. Ja wolałbym Białorusinów. Ale czemu nie ściagaja Polaków z Rosji z Kazachstanu..?
        • eliot Re: Fala imigracji z Białorusi 18.12.17, 14:41
          ignorant11 napisał:

>
          > Gdzieś mi migneło ale nie czytałem, że chca sprowadzac Hindusów, bo Ukraińcy si
          > e kończa. Ja wolałbym Białorusinów. Ale czemu nie ściagaja Polaków z Rosji z Ka
          > zachstanu..?
          >
          To jest pytanie, które mnie nurtuje od 1989 roku...
          Dodatkowo, o czym już pisałem, można przyjąć zasadę potwierdzania obywatelstwa potomkom tych, którzy je mieli 31.08/1.09.1939 r. Oczywiście z wyłączeniem tych, którzy wystąpili przeciw państwu lub jego obywatelom...
          • ignorant11 Re: Fala imigracji z Białorusi 18.12.17, 15:04
            A co ze starymi zesłańcami? Co ze stara emigracja polska do np Brazylii?
            • eliot Re: Fala imigracji z Białorusi 19.12.17, 10:56
              ignorant11 napisał:

> A co ze starymi zesłańcami? Co ze stara emigracja polska do np Brazylii?
              >
              Każdy kto może się wykazać polskim pochodzeniem ma prawo do polskiego obywatelstwa. Problem polega na tym, że tym którzy zostali zesłani (a ściślej ich potomkowie) w głąb Rosji/ZSRR powinni otrzymać pomoc państwa jako przesiedleńcy. Potomkowie emigrantów ekonomicznych do obu Ameryk, Francji, Niemiec itd możliwość uzyskania obywatelstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka