ignorant11 19.04.22, 16:56 Coraz wiecej pojawia sie podobnych głosów ale ja jestem raczej sceptyczny nawet gdyby 90 Polaków i 95% Ukraińców było za.... Przeciwnie jestem za wspołpraca ale niech Ukraińcy rzadza sie sami. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 19.04.22, 23:25 Żadnych odgórnie dekretowanych unii polsko-ukraińskich! Bliskie sojusze - tak! Szczególnie wojskowe i gospodarcze. Jeżeli związek ma być silny i rzeczywisty, to takie "zrastanie" musi wyniknąć z naturalnego rozwoju współpracy. UE powinno być tu przestrogą. Trzeba stworzyć warunki i nie przeszkadzać. Odpowiedz Link
scand Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 20.04.22, 10:14 Zgadzam się z Eliotem. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 20.04.22, 18:53 scand napisał: > Zgadzam się z Eliotem. A ja się zgadzam z Panami i nawet ze soba))) Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 20.04.22, 23:23 ignorant11 napisał: > scand napisał: > > > Zgadzam się z Eliotem. > > A ja się zgadzam z Panami i nawet ze soba))) > > Ale jakiegoś króla mozemy se namalować dla ozdoby. Byłby tani mała świta plus po pałacu zw Kijowie Warszawie Wilnie Rydze Mińsku, moze w Bratsyławie i Zagrzebiu...? Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 20.04.22, 23:25 ignorant11 napisał: > ignorant11 napisał: > > > scand napisał: > > > > > Zgadzam się z Eliotem. > > > > A ja się zgadzam z Panami i nawet ze soba))) > > > > > > Ale jakiegoś króla mozemy se namalować dla ozdoby. > > Byłby tani mała świta plus po pałacu zw Kijowie Warszawie Wilnie Rydze Mińsku, > moze w Bratsyławie i Zagrzebiu...? > > No i ze 2 samoloty ale małe Gulfstreamy)) Oficjalna nazwa? Kingdom of Rzeczpospolita...? ))) Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 20.04.22, 23:27 ignorant11 napisał: > ignorant11 napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > scand napisał: > > > > > > > Zgadzam się z Eliotem. > > > > > > A ja się zgadzam z Panami i nawet ze soba))) > > > > > > > > > > Ale jakiegoś króla mozemy se namalować dla ozdoby. > > > > Byłby tani mała świta plus po pałacu zw Kijowie Warszawie Wilnie Rydze Mi > ńsku, > > moze w Bratsyławie i Zagrzebiu...? > > > > > > No i ze 2 samoloty ale małe Gulfstreamy)) > > > Oficjalna nazwa? > > Kingdom of Rzeczpospolita...? > ))) > Korona z tytanu? Lekka i prozdrowotna.... Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 21.04.22, 15:58 ignorant11 napisał: > ignorant11 napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > scand napisał: > > > > > > > Zgadzam się z Eliotem. > > > > > > A ja się zgadzam z Panami i nawet ze soba))) > > > > > > > > > > Ale jakiegoś króla mozemy se namalować dla ozdoby. > > > > Byłby tani mała świta plus po pałacu zw Kijowie Warszawie Wilnie Rydze Mi > ńsku, Proponowałem kiedyś kogoś z Czetwertyńskich. Ród wiodą od Rurykowiczów (od Jarosława Mądrego) a i od (pierwszych) Piastów również... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.04.22, 14:38 eliot napisał: > ignorant11 napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > ignorant11 napisał: > > > > > > > scand napisał: > > > > > > > > > Zgadzam się z Eliotem. > > > > > > > > A ja się zgadzam z Panami i nawet ze soba))) > > > > > > > > > > > > > > Ale jakiegoś króla mozemy se namalować dla ozdoby. > > > > > > Byłby tani mała świta plus po pałacu zw Kijowie Warszawie Wilnie Ry > dze Mi > > ńsku, > > Proponowałem kiedyś kogoś z Czetwertyńskich. Ród wiodą od Rurykowiczów (od Jaro > sława Mądrego) a i od (pierwszych) Piastów również... > Byłby Ok równiez dla Białorusi)) Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.04.22, 14:45 Ok skoro już unia jest na porzadku dziennym, to warto się zastanowic nad wieksza integracja niż zwykły sojusz.... Np waluta, Złoty Polski jest waluta znacznie lepsza niż hrywna. Ale Ukraina moze na cozdzien potrzebowac waluty znacznie słabszej niż ZŁ. Tu mozna zamiast unii walutowej wprowadzic pod pewnymi warunkami równolegle obie waluty na całym terytorium. Warto korodynowac polityke zagraniczna obronna i bezpieczeństwa zachowując jednak narodowe służby. Zagraniczna oprócz stałego komitetu koordynacyjnego ambasady wzajemnie mogłyby repezentowac interesy drugiego członka unii w mniej waznych krajach albo wspolne ambasady raz jeden drugi vice a po kadencji odwrotnie itp szczegóły. Mamy 3kat lubelski ale znowu interesy Litwy sa na pewno w pewnych onbszarach odmienne od ukraińskich. Obecnie warto koordynowac polityke transportowa i export ukraiński pachac przez Bałtyk. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.04.22, 14:52 ignorant11 napisał: > Ok skoro już unia jest na porzadku dziennym, to warto się zastanowic nad wieksz > a integracja niż zwykły sojusz.... > > Np waluta, Złoty Polski jest waluta znacznie lepsza niż hrywna. > > Ale Ukraina moze na cozdzien potrzebowac waluty znacznie słabszej niż ZŁ. > > Tu mozna zamiast unii walutowej wprowadzic pod pewnymi warunkami równolegle obi > e waluty na całym terytorium. > > Warto korodynowac polityke zagraniczna obronna i bezpieczeństwa zachowując jedn > ak narodowe służby. > > Zagraniczna oprócz stałego komitetu koordynacyjnego ambasady wzajemnie mogłyby > repezentowac interesy drugiego członka unii w mniej waznych krajach albo wspoln > e ambasady raz jeden drugi vice a po kadencji odwrotnie itp szczegóły. > > Mamy 3kat lubelski ale znowu interesy Litwy sa na pewno w pewnych onbszarach od > mienne od ukraińskich. > > Obecnie warto koordynowac polityke transportowa i export ukraiński pachac przez > Bałtyk. > > Oczywiście polityka obronna i wspołpraca, szczególnie rakietowa, pancerna lotnicza Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.04.22, 23:03 Nowakowski u Zychowicza www.youtube.com/watch?v=b9klPwJNn6g Polecam bardzo dobre komentarze i analizy Nowakowskiego Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 24.04.22, 23:27 Byłbym bardzo ostrożny w odgórnym tworzeniu jakiejś unii. Widzę to raczej jako drogę naturalną - tj. stworzenie ram prawnych i gospodarczych dla oddolnego łączenia się obu społeczeństw i narodów, co zresztą miało już miejsce przed rosyjskim atakiem. W Polsce mieszkało już około 1 mln. Ukraińców i stale przyrastało... Wojna przyśpieszyła ten proces i oba społeczeństwa i narody poznają się i obcują ze sobą w sposób niespotykany. I to jest najlepszy sposób... Po wojnie (oczywiście zwycięskiej ) ten proces się utrzyma, wzmocnieniu ulegną związki gospodarcze, handlowe, finansowe itd. Byłbym jednak bardzo ostrożny w narzucaniu jednolitej waluty... Po pierwsze - przykład euro - niekoniecznie jest zachęcający... Po drugie - własna waluta jest symbolem suwerenności i niezależności - nie sądzę aby Ukraina dobrowolnie zrezygnowała ze swojej. Oprócz tego politykę obu krajów łączy Białoruś... a właściwie konieczność dołączenia jej do projektu Międzymorza... Oba kraje to rozumieją i to będzie je łączyło jak zwornik... zaczynają to po trochu rozumieć, chyba również USA... ale to są rzeczy, które rozumie się samo przez się, ale o nich nie mówi... Podobnie jak o dostawie części do Mig-ów... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 25.04.22, 01:25 Własnie dlatego napisałem aby obie waluty dopuscic do obrotu w obu krajach. Oczywiscie nie potrzeba aby w kazdym wiejskim sklepiku i od razu ale w najwazniejszych dzidzinach, np stacje benzynowe, hotele duze sklepy dla normalnych ludzi a dla firm tez w jakiś łatwy sposób. O wspołpracy w przemysle zbrojeniowym mowili sami Ukraińcy. W sferze finansów zawsze wspołpraca jest korzystna. Wojskowa... ale tez np wspolny zakup samolotów wspołpraca w serwisowaniu. Energetyka tez oczywista. Ostatnio panMateusz podpisał jakies ułatwienia dla exportu ukraińskich towarów przez polskie porty. Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 25.04.22, 22:37 ignorant11 napisał: > Własnie dlatego napisałem aby obie waluty dopuscic do obrotu w obu krajach. Ocz > ywiscie nie potrzeba aby w kazdym wiejskim sklepiku i od razu ale w najwazniejs > zych dzidzinach, np stacje benzynowe, hotele duze sklepy dla normalnych ludzi a > dla firm tez w jakiś łatwy sposób. O wspołpracy w przemysle zbrojeniowym mowil > i sami Ukraińcy. W sferze finansów zawsze wspołpraca jest korzystna. Wojskowa.. > . ale tez np wspolny zakup samolotów wspołpraca w serwisowaniu. Energetyka tez > oczywista. Ostatnio panMateusz podpisał jakies ułatwienia dla exportu ukraiński > ch towarów przez polskie porty. > Teraz najważniejsze żeby wchodzili w to jak najgłębiej Amerykanie, a jednocześnie pogrążali się Niemcy - co zresztą robią, z właściwym sobie wdziękiem... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 25.04.22, 23:39 eliot napisał: > ignorant11 napisał: > > > Własnie dlatego napisałem aby obie waluty dopuscic do obrotu w obu krajac > h. Ocz > > ywiscie nie potrzeba aby w kazdym wiejskim sklepiku i od razu ale w najwa > zniejs > > zych dzidzinach, np stacje benzynowe, hotele duze sklepy dla normalnych l > udzi a > > dla firm tez w jakiś łatwy sposób. O wspołpracy w przemysle zbrojeniowym > mowil > > i sami Ukraińcy. W sferze finansów zawsze wspołpraca jest korzystna. Wojs > kowa.. > > . ale tez np wspolny zakup samolotów wspołpraca w serwisowaniu. Energetyk > a tez > > oczywista. Ostatnio panMateusz podpisał jakies ułatwienia dla exportu ukr > aiński > > ch towarów przez polskie porty. > > > Teraz najważniejsze żeby wchodzili w to jak najgłębiej Amerykanie, a jednocześn > ie pogrążali się Niemcy - co zresztą robią, z właściwym sobie wdziękiem... > Wdzięk niemiecki to OKSYMORON))) Jak prawdomówny Moskal)) Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Mżonka 17.05.22, 14:04 multibook.pl/pl/p/Feliks-Koneczny-Roznolitosc-cywilizacyjna-Slowianszczyzny/10623 Ukry należo do cywilizacji obozu wojskowego(Turańszczyzna), jeżeli w ogóle należą do jakiejkolwiek cywilizacji, więc próba dialogu politycznego z tą dziczą skazana jest z góry na porażkę... Wznowiłbym jednak próbę dialogu z Czechami i Słowakami... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Mżonka 17.05.22, 14:26 Jedno nie wyklucza drugiego. Przeciwko Moskwie kluczowa jest Ukraina i Białorus. Już bylismy razem i dobrze nam szło. CZechy tez były w Koronie Jagiellonów i tez pozytywnie... Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.05.22, 23:01 Kolejny krok do tej współpracy i sojuszu został właśnie zrobiony. I Duda i Zełeński świetnie to rozumieją. I doskonale potrafią współdziałać. Widać, że oprócz interesów politycznych obu krajów, łączy ich silna więź osobistej sympatii, tak jak poprzednio z Trumpem. Dodatkowo zapewnienie Polakom tych samych uprawnień na Ukrainie, co Ukraińcom w Polsce, to bardzo dobry znak i krok we właściwym kierunku. W chwili obecnej ma to znaczenie raczej symboliczne, ale myślimy o przyszłości... A rosji na pożegnanie za Lermontowem: Żegnaj mi, Rosjo nieumyta, Ojczyzno rabów, kraju panów, I wy, mundury szarosine, I ty, narodzie im sprzedany. Może Kaukazu stromość stoku Ochroni mnie od twoich paszów, Od ich wszechwidzącego wzroku Od ich co wszystko słyszą uszów. ------------------------------------------------------------- Прощай, немытая Россия, Страна рабов, страна господ, И вы, мундиры голубые, И ты, им преданный народ. Быть может, за стеной Кавказа Сокроюсь от твоих пашей, От их всевидящего глаза, От их всеслышащих ушей. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.05.22, 01:30 Nowy traktat P-U defence24.pl/geopolityka/prezydent-andrzej-duda-z-oficjalna-wizyta-w-kijowie Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Dwa żydki się spotkały ... 23.05.22, 11:38 i będą Słowianom dobrze robić... ignorant11 napisał: > Nowy traktat P-U > defence24.pl/geopolityka/prezydent-andrzej-duda-z-oficjalna-wizyta-w-kijowie Odpowiedz Link
boomerang Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 24.05.22, 05:36 Jedyna logiczna unia w Europie to unia niemiecko-rosyjska - 2 wzajemnie uzupełniające się gospodarki, a do tego podobna mentalność, gotowa zaakceptować wodza i absolutyzm. Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 24.05.22, 13:34 boomerang napisał: > Jedyna logiczna unia w Europie to unia niemiecko-rosyjska - 2 wzajemnie uzupełn > iające się gospodarki, a do tego podobna mentalność, gotowa zaakceptować wodza > i absolutyzm. Logiczna z punktu widzenia totalitaryzmu. Dlatego nigdy nie powinna powstać! Niemcy podobnie jak rosja powinny zostać rozbite na mniejsze jednostki. A skoro zrealizowanie tego, w stosunku do rosji nie jest obecnie możliwe, to koniecznością jest rozwiązanie republiki federalnej, o czym już wspominałem. Powoli, bo powoli, świadomość tego dociera tam gdzie trzeba... Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 24.05.22, 14:34 eliot napisał: podobnie jak rosja powinny zostać rozbite na mniejsze jednostki. > ----------------------------------------------------------------------------------- Mokry sen Polaków ze stajni tow. Selmana... marucha.wordpress.com/2016/07/30/jozef-pilsudski-vel-selman-zyd-litewski-agent-austriacko-pruski-zdrajca-polski/ tylko po rozpadzie Rosji mamy tam inny twór zarządzany przez Anglosyjon. Więc nie, dziękuję. Wolę już Rosję taką jaka jest, a stosunki z nią mogłyby być dużo lepsze, gdybyśmy sami nie byli zarządzani przez Anglosyjon... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 24.05.22, 19:29 Owszem stary dylemat do kogo strzelac najpierw do Niemców czy kacapów? Czy najpierw obowiazek, a potem przyjemnosc? )) Teraz jest oczywiste, ze do kacapów. Mamy poteznych sojuszników i trzeba zniszczyc dzicz moskiewska, co zaczyna sie dziac)) Jakies liczne pozary, ruchy na stnowiskach dowódczych, podobno, jesli dobrze usłyszałem 4M Rosjan wyjechało od poczatku wojny. Wyjechałą elita, która ma co robic w swiecie9 nieruskim)) Oni juz raczej nie wróca. To plus sankcje plus wycofanie firm swiatowych spowoduje znaczaacy regress frfr pos kazdym wzgledem ekonomicznym, technologicznym, wiec i militarnym.... Moze dojdzie do wojny domowej lub pokojowego rozpadu państwa. Wtedy 1sza federacje bedziemy mieli załatwiona. 2 federacja to berlińska wyraxnie osłabła politycznie a tn program rozwoju bundewery do wielkosci wermachtu jakos słabo widze. Osłabione Niemcy niezdolne juz do narzucania swojej woli w łe beda przesłanka do rozprawienia sie z pruxela. Moim zdaniem łe jest jak cccp czy Jugosławia na poczatku lat 90 tych. Oczywiscie pomady wiecej i wyperfumowana ale tak samo niezdolna i do.... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 24.05.22, 19:32 Oczywiscie jestem za wspołpraca kontynetalna ale nie w obecnej formie i po rozwiazaniu łe nalezy przystapic do nowego związku ale jako umowa niepodleghłych państw narodowych Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 25.05.22, 00:59 Waszczykowski czyta FS)) www.youtube.com/watch?v=xz5vpS_YZEA Pol-Ua mogłaby byc silnikiem ESW. Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 27.05.22, 13:47 ignorant11 napisał: > Waszczykowski czyta FS)) > www.youtube.com/watch?v=xz5vpS_YZEA > Pol-Ua mogłaby byc silnikiem ESW. > Jeśli powstanie (co daj Boże!), to będzie! Musiałoby dojść do jakiejś kompletnej katastrofy (np. dojście do władzy PO/KO, upadek Ukrainy), żeby się to nie powiodło! Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 27.05.22, 14:06 eliot napisał: > ignorant11 napisał: > > > Waszczykowski czyta FS)) > > www.youtube.com/watch?v=xz5vpS_YZEA > > Pol-Ua mogłaby byc silnikiem ESW. > > > Jeśli powstanie (co daj Boże!), to będzie! Musiałoby dojść do jakiejś kompletne > j katastrofy (np. dojście do władzy PO/KO, upadek Ukrainy), żeby się to nie pow > iodło! > A przy okazji. rodzą się nowe pomysły... wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-boris-johnson-proponuje-alternatywe-dla-ue-zaprasza-m-in-pol,nId,6053272 W tej chwili to SF, ale kto wie... Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Wszyscy kochajo dzicz ukraińskom... 02.06.22, 14:23 marucha.wordpress.com/2022/06/02/bulgarskie-media-o-ukrainskich-uchodzcach-obraza-nas-gdy-wskazuje-sie-nam-na-nasza-biede/ Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Koniec Ukrainy i początek Ukropolin? 04.06.22, 19:01 marucha.wordpress.com/2022/06/03/czas-najwiekszy-wrog-ukrainy/ marucha.wordpress.com/2022/06/02/wojna-na-ukrainie-z-serbskiej-perspektywy/ marucha.wordpress.com/2022/06/03/przyszedl-czas-na-decyzje-rosji/ marucha.wordpress.com/2022/06/03/100-dni-temu/ marucha.wordpress.com/2022/06/04/kto-dowodzi-a-kto-placi-za-sankcje/ Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Koniec Ukrainy i początek Ukropolin? 05.06.22, 22:04 rabbi.rozencwajg napisał: > marucha.wordpress.com/2022/06/03/czas-najwiekszy-wrog-ukrainy/ > marucha.wordpress.com/2022/06/02/wojna-na-ukrainie-z-serbskiej-perspektywy/ > marucha.wordpress.com/2022/06/03/przyszedl-czas-na-decyzje-rosji/ > marucha.wordpress.com/2022/06/03/100-dni-temu/ > marucha.wordpress.com/2022/06/04/kto-dowodzi-a-kto-placi-za-sankcje/ > Przestań wstawiac tego komucha i agenta i one czyli maruche. To nudne i nie da sie jego czytac. Nie zanizaj poziomu FS Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Koniec Ukrainy i początek Ukropolin? 06.06.22, 13:21 To są tylko przedruki z innych źródeł. Gdyby nie on, to sam musiałbym szukać po necie... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Koniec Ukrainy i początek Ukropolin? 22.06.22, 18:34 rabbi.rozencwajg napisał: > To są tylko przedruki z innych źródeł. Gdyby nie on, to sam musiałbym szukać po > necie... > Ale takich przedruków z tych źródeł to ja nie szukam)) Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 20.06.22, 16:43 ignorant11 napisał: > Coraz wiecej pojawia sie podobnych głosów ale ja jestem raczej sceptyczny nawet > gdyby 90 Polaków i 95% Ukraińców było za.... > > Przeciwnie jestem za wspołpraca ale niech Ukraińcy rzadza sie sami. > Dokładnie!!! Podobnie, w zeszłotygodniowym "Do Rzeczy" pisał Romuald Szeremietiew ("Przebrzmiały schemat kontra bezpieczeństwo Polski"). Przypomniał też sytuację z 1920 roku oraz ten nieszczęsny Pokój Ryski z 1921 roku. Sytuacja sowietów, po bitwie niemeńskiej była tragiczna i wymagała dla krasnoarmiejców dużego i dłuższego oddechu. Lenin tak to określił: "Teraz pozostaje nam tylko ich [Polaków] oszukać, gdyż nasze sprawy wyglądają źle. Postaramy się kupić od nich zawieszenie broni. W ciągu najbliższego miesiąca musimy za wszelką cenę skończyć z Wranglem" - to do sowieckiej delegacji do Rygi. Stąd szok Joffe'go, kiedy polska delegacja sama i nie proszona zaproponowała wycofanie się (mimo protestów mieszkańców) z Kamieńca Podolskiego, Płoskirowa (obecnie Chmielnicki), Mińska. Przynajmniej o Mińsk Leon Wasilewski usiłował się kłócić... Delegacja polska zdominowana przez endecję (Stanisław Grabski) i PSL grała przeciw Piłsudskiemu i za wszelką cenę usiłowała wydrzeć Piłsudskiemu zwycięstwo... Jak widać dzisiejsze czasy nie przynoszą nic nowego... zmieniają się ludzie i polityczny entourage ale niektóre rzeczy stale się powtarzają... Tak to, smutno, podsumował Tadeusz Hołówko: "Zdradziliśmy Ukraińców (nie tylko np. Białorusinów też, i "białych" Rosjan... - Eliot), którzy wiernie dotrzymali nam braterstwa w dniach tragicznych. A tylko dwa tygodnie dalszej wojny i wojska Petlury byłyby w Kijowie i Joffe zgodziłby się prowadzić rokowania wspólnie z nami i delegatami Petlury, uznałby niepodległą Ukrainę, gdyż chodziłoby mu wówczas o ratowanie samego byty bolszewików". A tak to podsumowuje Szeremietiew: Polscy narodowcy postarali się, aby Polska zdradziła białoruskich i ukraińskich sojuszników. Piłsudski odwiedził później internowanych oficerów ukraińskich mówiąc: "Ja bardzo panów przepraszam". Nie trzeba mówić, jak ważnym argumentem dla środowisk wrogich związkom Białorusi i Ukrainy z Polską była polska zdrada w Rydze. Na Białorusi próbował jeszcze walczyć Stanisław Bułak-Bałachowicz, który nawet (10 listopada 1921) zdobył Mozyrz i tam ogłosił niepodległość Białorusi (dysponował ok. 20 tys.). Pozbawiony jednak wsparcia, logistyki i zaopatrzenia z Polski, musiał się wycofać. Niestety walki (i zdrady) obozów politycznych wewnątrz Polski stanowią największe zagrożenie dla niepodległości i Polski i krajów sąsiednich. Szczególnie, że mamy też sąsiadów, którzy od ponad 300 lat "dbają" abyśmy byli im podlegli... A jak widać w każdej epoce znajdą się w Polsce kanalie gotowe im służyć... Odpowiedz Link
scand Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.06.22, 13:51 > Tadeusz Hołówko: "Zdradziliśmy Ukraińców" I potem też "zdradzaliśmy". Błędem była bowiem również cała polityka względem Ukraińców i Białorusinów w międzywojniu, w szczególności brak rozwoju ich szkolnictwa, a przede wszystkim szkolnictwa wyższego. Zrodziło to resentymenty tak tragiczne potem w skutkach.. co by szkodziła jedna uczelnia wyższa z językiem ukraińskim czy białoruskim? Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.06.22, 16:17 scand napisał: > > Tadeusz Hołówko: "Zdradziliśmy Ukraińców" > > I potem też "zdradzaliśmy". > Błędem była bowiem również cała polityka względem Ukraińców i Białorusinów w mi > ędzywojniu, w szczególności brak rozwoju ich szkolnictwa, a przede wszystkim sz > kolnictwa wyższego. Zrodziło to resentymenty tak tragiczne potem w skutkach.. c > o by szkodziła jedna uczelnia wyższa z językiem ukraińskim czy białoruskim? Ciężko było przezwyciężyć ówczesne nacjonalizmy. Dzisiaj też niełatwo. Każdej ze stron. Oba nacjonalizmy były budowane przeciwko sobie. Trzeba było obecnej wojny żeby zacząć rozumieć, kto na tym wygrywa... Hołówko, urodzony w Semipałatyńsku, PPS-owiak, towarzysz Piłsudskiego (w OB), POW-iak rozumiał i widział to szerzej. Dla tych co nie chcieli porozumienia (z obu stron) stanowił zagrożenie, bo uwidaczniał i głosił, że można inaczej. Dlatego Szuchewycz, Gabrusewycz i Kossak wydali wyrok, a Dmytro Danyłyszyn i Wasyl Biłas zamordowali w Truskawcu... Po tym mordzie trudno było szukać zgody i porozumienia. A przegrali wszyscy - poza Rosją... Teraz tych co też by chcieli żeby było jak było też też słychać i widać... Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.06.22, 16:41 Giedroyszczyzna, czyli bezwarunkowa milosc do ukrow... Powinnismy "szkolic" ich jak psa Pawlowa aby wywolac u nich wlasciwe odruchy... ale za mali w klebie jestesmy... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.06.22, 18:37 Postepowac nalezałó inaczej. Budowanie powaznej kadry na poziomie uniwersyteckim pozwoliłoby przywiązać te mniejszoc do Polski. Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.06.22, 13:25 Bzdura! wielu studiowalo na polskich uniwersytetach i nie "przywiazali sie" do nas.. Odpowiedz Link
scand Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.06.22, 08:44 Niestety za mało było takich Tadeuszów Hołowków. Gdyby było ich więcej nacjonaliści wszystkich by nie zabili. Gesty pojednania były ale zaginęły we wrogości, którą niestety skutecznie rozkręciła OUN - miała się jednak na czym opierać. Szkoda też, że własne doświadczenia z rusyfikacją i germanizacją z czasów zaborów niewiele nas nauczyły w kwestii jak postępować z mniejszościami ( które w niektórych województwach były większościami). Możliwe że rozwijane szkolnictwo wyższe też byłoby opanowane z czasem przez nacjonalistów ale to ryzyko należało jednak podjąć aby wybić im argument że ludzie mówiący innym językiem niż polski są obywatelami drugiej kategorii. Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.06.22, 13:30 Bajki! Wojewoda wolynski , Jozewski probowal z nimi po dobroci, a czym to sie skonczylo to wiadomo... Rosjanie i ukraincy naleza do cywilizacji obozu wojskowego, turanizmu i okazywanie wzgledow uwazaja za oznake slabosci i gardza taki przeciwnikiem. Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.06.22, 13:45 scand napisał: > Niestety za mało było takich Tadeuszów Hołowków. Gdyby było ich więcej nacjona > liści wszystkich by nie zabili. > Gesty pojednania były ale zaginęły we wrogości, którą niestety skutecznie rozk > ręciła OUN - miała się jednak na czym opierać. > Szkoda też, że własne doświadczenia z rusyfikacją i germanizacją z czasów zabo > rów niewiele nas nauczyły w kwestii jak postępować z mniejszościami ( które w n > iektórych województwach były większościami). > Możliwe że rozwijane szkolnictwo wyższe też byłoby opanowane z czasem przez nac > jonalistów ale to ryzyko należało jednak podjąć aby wybić im argument że ludzie > mówiący innym językiem niż polski są obywatelami drugiej kategorii. Przemyślana i długofalowa polityka wobec mniejszości chyba nie była możliwa w ówczesnych czasach. Same rządy w Polsce były krótkotrwałe i chwiejne. Kolejne opcje rządzące miały rożne podejście i brak było konsekwencji w działaniu. Dlatego mniejszości szukały wsparcia poza granizami Polski (Białorusini w ZSRR - Hromada), a Ukraińcy w Niemczech (OUN), trochę też w Czechach, które przez większość dwudziestolecia prowadziły politykę antypolską. Najrozsądniejszą polityką. z naszej strony, byłaby ta, o której pisał Ignorant. Stworzenie uniwersytetu kształcącego przyszłe elity. Tego się obawiali zarówno endecy jak i ludowcy. Stąd antypolskie (w zamierzeniu przeciw Piłsudskiemu) w efekcie działania Dąbskiego i Grabskiego. Naturalnym ośrodkiem dla takich działań był Mińsk, również dla siedziby takiego uniwersytetu. Dlatego woleli poświęcić zdobyte tereny i tamtejszych Polaków byle tylko nie pozwolić Piłsudskiemu na realizację podobnych planów. Za tą zdradę zapłacili życiem i Nadberezeńcy i Polacy np. na Żytomierszczyźnie (roz. 00485) ale też tysiące Białorusinów i miliony Ukraińców (Hołodomor) i wynarodowieniem. W zamyśle Piłsudskiego Mińsk (i Mińszczyzna) miał być takim "Piemontem" prowadzacym do powstania Białorusi. Tak się nie stało, a później (przede wszystki po śmierci Piłsudskiego) "sanatorzy" szukali wsparcia choćby części endeków. Zresztą narastająca "narodowa" tromtadracja Sanacji po zamachu majowym, a szczególnie po śmierci Piłsudskiego, zamykała drogę do jakiegoś kompromisu każdej ze stron. Obecnie, tysiące Białorusinów i tysiące Ukraińców kształciło się (i kształci) na polskich uniwersytetach, politechnikach, szkołach ekonomicznych, artystycznych itd. To oni będą tworzyć przyszłe elity tych krajów i to budzi nadzieję na rozumne współdziałanie. Odpowiedz Link
scand Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.06.22, 13:57 > Obecnie, tysiące Białorusinów i tysiące Ukraińców kształciło się (i kształci) na polskich uniwersytetach, politechnikach, szkołach ekonomicznych, artystycznych itd. To oni będą tworzyć przyszłe elity tych krajów i to budzi nadzieję na rozumne współdziałanie. Oby Bo np. te "elity" łukaszenkowskie (których dyskusji czasem słucham na YT) takich nadziei nie budzą.. Odpowiedz Link
eliot Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.06.22, 15:56 scand napisał: > > Obecnie, tysiące Białorusinów i tysiące Ukraińców kształciło się (i ks > ztałci) na polskich uniwersytetach, politechnikach, szkołach ekonomicznych, art > ystycznych itd. To oni będą tworzyć przyszłe elity tych krajów i to budzi nadzi > eję na rozumne współdziałanie. > > Oby > Bo np. te "elity" łukaszenkowskie (których dyskusji czasem słucham na YT) takic > h nadziei nie budzą.. Trudno oczekiwać od takich "elit" czegoś innego. Chociaż w razie zmiany natychmiast staną się "europejskie" a z Brukseli będzie im spływała "światłość wiekuista"... My już to przerabialiśmy i przerabiamy na bieżąco... Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 22.06.22, 16:52 odnosnie zdrad - pelna zgoda! W Polsce caly czas powinien przemawiac towarzysz Nagan!, od czasow sw biskupa Stanislawa do dzis... ale wtedy nie bylo zdrady(tak sadze) ale bezdenna glupota(stala cecha naszej polityki zagranicznej!) To pilsudski wywolal te wojne nie informujac sejmu o jej celach Ukraincow tez nie zdradzilismy bo Petlura nie mial zbyt wielkiego poparcia na Ukrainie i nie bylo u nich checi walki na wschodzie ukrainy. Co innego w na zachodniej Halicji.. Jezeli byla zdrada, to tylko Polakow mieszkajacych nad Berezyna i Grodzienszczyznie. Wstyd mi za Dmowskiego i jego glupkowatych pomocnikow Polecam wspomnienia Korwina Milewskiego (drugi tom nie mogl ukazac sie za pilsudczyzny) i Edwarda Woynillowicza. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Odrodzenie RP unia polsko-ukraińska???? 23.06.22, 23:40 Ja bym chciał aby i Polacy studiowali na ukraińskich i białoruskich uniwersytetach. Tylko majac kadry znajace ich kulture i mentalnośc jestesmy w stanie zdobywac i rozszerzac nasze wpływy Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Kto kogo - my ich czy oni nas... 27.06.22, 16:38 marucha.wordpress.com/2022/06/25/kto-kogo-anektuje/ Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Kto kogo - my ich czy oni nas... 27.06.22, 17:37 A sam od siebie nic nie potrafisz tylko bleble tego komunisty i sowieciarza? Odpowiedz Link