Dodaj do ulubionych

Slowincy i slowinski

27.05.05, 17:38
Czy ktos zna historie represji stosowanych podczas polonizacji slowincow po
drugiej wojnie swiatowej? Kto to przeprowadzal? Mam jedynie watle informacje,
ze to naukowcy z Poznania, i ze byla w to zamieszana bezpieka.
Obserwuj wątek
    • karmin-cynober Re: Slowincy i slowinski 27.05.05, 17:43
      Nie wiem kto zacz: Slowincy ? Masz na mysli Bieszczady ?
      • randybvain Re: Slowincy i slowinski 28.05.05, 14:03
        Mieszkancy okolic Jeziora Lebsko, Smoldzina, Rowokolu, na Pomorzu
    • autochton5 Re: Slowincy i slowinski 30.05.05, 18:14
      randybvain napisał:

> Czy ktos zna historie represji stosowanych podczas polonizacji slowincow po
      > drugiej wojnie swiatowej?

Trochę informacji znajdziesz tutaj:
      src-h.slav.hokudai.ac.jp/publictn/acta/16/alfred/alfred-1.html
      O Słowińcach w tym tekście jest stosunkowo niewiele, ale podejrzewam że z
      wyglądało to podobnie jak na Mazurach (Słowińcy też byli ewangelikami), tzn.
      rabunki mienia, znęcanie się fizyczne.

> Kto to przeprowadzal? Mam jedynie watle informacje,
      > ze to naukowcy z Poznania, i ze byla w to zamieszana bezpieka.

Po wojnie rzeczywiście naukowcy z Poznania (prof. Zabrocki, prof. Sobierajski)
      prowadzili badania wśród Słowińców, ale nic mi nie wiadomo, żeby byli oni
      zamieszani w prześladowanie Słowińców! O ile się orientuję, to właśnie grupka
      naukowców stanęła wtedy w obronie poniewieranych Słowińców, ale spotkało to się
      z milczeniem władz, kościoła i społeczeństwa polskiego.

Nie przeceniałbym roli bezpieki. Słowińcy byli tak mało znaczącą grupą, że nie
      wiem po co bezpieka miała by się nimi interesować.

Gwałty na Słowińcach były spontaniczną reakcją polskich przesiedleńców.
      Prawdopodobnie było to wszystko podsycane przez księży katolickich (według
      artykułu prof. Majewicza i prof. Wicherkiewicza tak było na Mazurach, więc myślę
      że podobnie musiało być na Pomorzu). Zresztą te wszystkie represje bardzo
      opłaciły się kościołowi rzymsko-kat., bo po wypędzeniu ewangelików przejął ich
      majątek.
      • panzerviii Re: Slowincy i slowinski 03.06.05, 11:44
        W zeszłym roku byłem na wakacjach na terenach zamieszkanych przez Słowińców, w
        końcu to bardzo popularny region turystyczny, Rowy, Ustka, Łęba, przepiękne
        wydmy w Słowińskim Parku Narodowym. Niestety większośc turystów nie schodzi z
        plaży, a szkoda bo interior tej części Bałtyku jest bardzo ciekawy. Odwiedziłem
        też skansen, (cholera jutro wskazę miejscowość nad jeziorem Łebsko od
        zachodniej strony) oczywiście skansen wsi Słowińskiej. Potomkowie jeszcze żyją.
        Sprawa przedstawiała się następująco Słowińcy to językowo ta sama grupa co
        Kaszubi. Nie Polacy, ale Słowianie. Ta sama grupa językowa co wytępieni przez
        Szkopów jeszcze w średniowieczu Wieleci i Obodrzyci z dzisiejszej Meklemburgii.
        Różnica między Słowińcami a Kaszubami była tylko taka, że Kaszubi w Prusach
        Królewskich pozostali Katolikami, a Słowićy na Pomorzu Zachodnim Hohenzolernów
        przeszli na protestantyzm. Z jednej strony był to czynnik ułatwiający
        germanizację protestancykim prusakom, z drugiej przyczyniał się do zachowania
        języka, bo Biblaia u ewangelików była tłumaczona na języki nardowe.

Po wojnie Słowińcy w przeciwieństwie do Kaszubów wemigroali do Niemiec niemal w
        całości. Kosciól Katolicki nie ma z tym nic wspólnego. Raczej władze
        komunistyczne, Słowińcy byli mocno zgermanizowani, i był dylemat czy ich
        wysiedlać, czy też traktować jako "dziecko dawno zgubione a odnalezione".
        wysiłkiem profesorów etnografów ślących kolejne petycje (zachowały się w
        skansenie) do władz wybrano tę drugą opcję. Niestety Słowińcy czuli się tak żle
        u nas, w komunie i katolickim otoczeniu, (protestancki etos pracy, który nijak
        się nie maiła do komuny)że wyemigrowali do Niemiec, którzy jako Niemców ich
        przyjełi z otwartymi rękami. Co ciekawe miejscywi chociaż nie przyznają się do
        Słowińskości, to całkiem nieźle operują tym językiem.
        • autochton5 Re: Slowincy i slowinski 03.06.05, 20:45
          panzerviii napisał:

> Odwiedziłem
          > też skansen, (cholera jutro wskazę miejscowość nad jeziorem Łebsko od
          > zachodniej strony) oczywiście skansen wsi Słowińskiej. Potomkowie jeszcze żyją.

Tak żyją, ale w Niemczech.

> Niestety Słowińcy czuli się tak żle
          > u nas,

Nie "u nas". Oni byli u siebie.

> Niestety Słowińcy czuli się tak żle
          > u nas, w komunie i katolickim otoczeniu, (protestancki etos pracy, który nijak
          > się nie maiła do komuny)że wyemigrowali do Niemiec, którzy jako Niemców ich
          > przyjełi z otwartymi rękami.

Bajki. Nie chodziło o komunizm i katolicyzm, ale o to że na każdym kroku się nad
          nimi znęcano, też fizycznie. Rabunki mienia Słowińców nie były rzadkością.

> Co ciekawe miejscywi chociaż nie przyznają się do
          > Słowińskości, to całkiem nieźle operują tym językiem.

Znowu bajki pleciesz, panzerviii. Ostatni Słowiniec, który zdecydował się zostać
          na ziemi przodków, powiesił się w latach 80-tych.
          Tam mieszkają teraz Polacy zza Buga i z centralnej Polski.
          To co słyszałeś, mogła być jakaś niestandardowa polszczyzna, ale nie słowiński!

Trochę Kaszubów mieszka natomiast w Łebie i Lęborku, ale to nie Słowińcy.
          • panzerviii Re: Slowincy i slowinski 15.06.05, 10:28
            autochton5 napisał:

> Nie "u nas". Oni byli u siebie.

Uwaga tak słuszna, że aż mi wstyd.

Jężyk jaki słyszałem to kaszubski. skansen to oczywiście Kluki, teraz bardzoooo
            rozbudowany.

A swoją drogę, czym kaszubski różni się od słowińskiego, to pewnie tak jak z
            serbskim i chorwackim. Czym różnili sie Kaszubi od Słowińców, oprócz wyznania i
            bardziej dogłębnej germanizacji.
    • bandog12 Re: Slowincy i slowinski 05.06.05, 22:04
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=12295062&a=12295062

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka