soczewica 22.11.03, 13:35 nie wiecie może, w jaki sposób rozjaśnic zdjęcie? całościowo? nic, próbuję... :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-bt Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 13:40 pogadaj z padalcowa. ona wie wszystko o photoshopie ;) Odpowiedz Link
soczewica Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 13:51 betty-bt napisała: > pogadaj z padalcowa. ona wie wszystko o photoshopie ;) alo, padalcowaaa!!! tyum razem radzę sobie inaczej, ale przyda się na przyszłość :) Odpowiedz Link
rose2 Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 14:08 wiem wiem! ale niestety jestem teraz w internetowej kafejce i nie mam swojego kompa, chyba powinnas wybrac 2gie lub 3cie menu z paska i potem wybrac dopasuj (rozwinie sie nowe menu) potem masz opcje jasnosc i kontrast. Odpowiedz Link
dekameron Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 14:40 rose2 napisała: > powinnas wybrac 2gie lub 3cie menu z paska i potem wybrac dopasuj (rozwinie sie > > nowe menu) potem masz opcje jasnosc i kontrast. zabiłaś mnie tą instrukcją, świetnie brzmi :) dzięki. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 16:58 Znam na tyle,ze moge pomoc - faktycznie, jest to trzecie menu od lewej - "Obrazek", nastepnie dajesz "dopasuj" i "jasnosc/kontrast". Tam masz tez mozliwosc zmiany barw -tzn. dodawania albo odejmowania czerwonego, zielonego, niebieskiego i zoltego. A jesli chcesz wyostrzyc kontury, szukaj w zakladce "filtry" Odpowiedz Link
lolyta Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 17:06 CTRL+M i dopasowujesz krzywa CTRL+L i dopasowujesz suwakami Odpowiedz Link
anahella nie zauwazylam odpowiedzi profechy:) 22.11.03, 20:47 wiec powtorzylam to samo:))))))) Odpowiedz Link
lolyta Anahello 22.11.03, 21:16 wez nie sciemniaj mi tu, bardzo piekny kurs sporzadzilas, a jak juz tak jestesmy w temacie to pytanie mam do Ciebie ja: jak mialam cos skladac to zawsze to robilam w Pagemakerze, no i przyszla kryska na matyska, nagle musze udawac ze swietnie znam quarka ktorego pare razy na oczy widzialam i to z daleka. I przy tym ogladaniu jakos nie zauwazylam zeby on zechcial importowac wektory z illustratora. Na przyklad jakies logo czy cos takiego. Pewnie jest to do zrobienia ale jako ze musze udawac ze wiem, to nie moge zaczac tego na ludzkich oczach kombinowac i zastanawiac sie jak to zrobic. Ale tak sobie mysle - Ty pewnie masz z tym do czynienia, czy mozna sie usmiechnac o Zaoczny Kurs Importu Wektorow Do Skwarka? Odpowiedz Link
anahella Re: Anahello 22.11.03, 22:54 Przepraszam ze pisze tak raz na jakis czas,ale znow pochlonela mnie kariera wlasciciela wesolego miasteczka - czyli gra "rollercoaster tycoon":))) lolyta napisała: > nie zauwazylam zeby on zechcial importowac wektory z > illustratora. chce chce ale illustrator musi o to ladnie poprosic:) W Illustratorze zapisujesz plik w formacie eps illustrator. Poniewaz to mekintosz to nie musi byc .eps na koncu ale ja jakos tak atawistycznie zawsze daje. Czasem pecetowe serwery swiruja przy makusiach stad to moje przyzwyczajenie. Nie wiem jak jest w pagemakerze, ale musisz narysowac sobie ramke obrazkowa (w toolsach to jest ramka z przekatnymi w srodku). Robisz jablko+E, wskazujesz plik i akcpetujesz. Jak juz wciagniesz plik to moze sie zdarzyc tak, ze on ma w sobie duzo swiatla, a ramka jest malutka wiec go nie widac. Zeby dopasowac go do wielkosci ramki to wciskasz jablko+alt+shif+F. Zassany plik nie pokaze sie w quarku miejszy niz 10 procent. Zatem nie zmusisz kwadratu 10 x 10 cm do zmniejszenia do ramki 5 x 5 mm Zeby ustawic plik po srodku ramki quarka to wciskasz jablko+alt+shift+M Zwiekszanie o 5 procent to: jablko+alt+shift+> a mniejszanie o tyle samo to: jablko+alt+shift+< albo na odwrot:)))) - nigdy tego nie pamietam, przy quarku zachowuje sie jak pies Pawlowa. Te funkcje, ktore podalam dotycza oczywiscie nie tylko illustratorowych plikow, fotoszopowych rowniez - dzialaja po prostu w ramce obrazkowej. Napisz, ktorego masz quarka - 3 czy 4 bo zdziebko sie roznia, czworka ma wiecej opcji, z ktorych najwazniejsze sa dwa rodzaje styli: akapitowe (paragraph) i tekstowe. To jest bardzo wygodne przy duzej ilosci czesto wyroznianego tekstu. W podgladzie quarka epees illustratorowy wyglada jak 7 nieszczesc, ale drukuje sie ladnie. Poza tym ma te zalete, ze przezroczyste illustratorowe w przezroczystym quarkowym okienku jest naprawde przezroczyste. I maly bonus:) Narysuj sobie w quarku jakakolwiek ramke: moze byc tekstowa, moze byc picturowa. Potem wcisnij lewa reka jablko+alt+shift a prawa klawisz K - zobaczysz co sie stanie:) Fajnie jak bedziesz miala wlaczony dzwiek w komputrze:) Quark jest bardzo userfriendly po blizszym poznaniu. Nie wiem czy jest lepszy od pagemakera, bo tego ostatniego w ogole nie znam ale dla mnie jest naprawde dobrym programem, wiec jakbys miala jakies pytania to nie ma problemu - jezeli masz go po angielsku to odpowiem z pamieci na kazde pytanie - no, moze prawie kazde:))) Wracam, bo moi goscie domagaja sie nowego rollercoastera:) Odpowiedz Link
anahella krotki kurs fotoszopa:) 22.11.03, 20:46 Sposob 1 Zrob sobie ctrl L - tam bedzie krzywa z trzema wihajsterkami na dole. Zobacz jak dziala rozjasnianie ciagnac za kazdy z nich. Jak chcesz takie zwykle rozjasnienie to najlepiej ciagnij za prawy (w lewa strone). Sposob 2 Jest tez cos takiego jak "brightnest and contrast" - tam jest to latwiejsze. tylko jak gmerasz kontrastem to jasne robia sie jasniejsze, a ciemne ciemniejsze. Sposob 3 Mozna tez zrobic sobie ctrl M i tez zlapac za krzywa i nia pomajstrowac. Jak zdjecie masz w RGB to najlepiej jest robic to pierwszym sposobem - najmniej spieraja sie kolory. Ale zazwyczaj one po rozjasnieniu siadaja, wiec warto je nasycic. Wiec wciskasz ctrl U i tam ciagniesz w prawo "saturation" - ale delikatnie. Jezeli to za malo to wchodzisz w "selectiv colors" - i w czerownych odejmujesz cyan, w zielonych odejmujesz magente, w niebieskich yellow . Trzeba to robic z czuciem, zeby ne przemalowac za bardzo. Odpowiedz Link
ralston Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 21:33 Nie znacie, bo nie używacie. W to miejsce chodzi u mnie GIMP. Dobry, bo darmowy. Odpowiedz Link
julla Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 22:13 Korzystam i z Gimpa i z Photoshopa:)) Z Gimpa w Linuksie, fajny jest. A czy ktoś zna 'archicada'? Bo w nim ostatnio pracuję, idealny do wszelkich wizualizacji. Odpowiedz Link
ralston Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 22:30 julla napisała: > Korzystam i z Gimpa i z Photoshopa:)) Z Gimpa w Linuksie, fajny jest. > A czy ktoś zna 'archicada'? Bo w nim ostatnio pracuję, idealny do wszelkich > wizualizacji. Eeee tam, kumpel, który przychodzi czasem do sąsiada mówi, że najlepsze wizualizacje, to ma po maryśce a nie jakimś archicadzie ;) A tak na poważnie, to jak według Ciebie wypada porównanie fotoszopy i GIMP-a? Odpowiedz Link
julla Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 22:41 Photoshop i Gimp są bardzo podobne, ale Gimp jakby trochę wolniejszy przy przetwarzaniu zdjęć...Jednak efekty mozna uzyskac prawie identyczne i tu i tu, Lubię pracowac w Linuksie, więc częściej wybieram Gimpa (ale podobno pod windowsem tez działa) Po maryśce to mnie tylko łeb boli i gadam od rzeczy, niestety:)) Odpowiedz Link
ralston Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 23:02 julla napisała: > Photoshop i Gimp są bardzo podobne, ale Gimp jakby trochę wolniejszy przy > przetwarzaniu zdjęć...Jednak efekty mozna uzyskac prawie identyczne i tu i tu, > Lubię pracowac w Linuksie, więc częściej wybieram Gimpa (ale podobno pod > windowsem tez działa) > Po maryśce to mnie tylko łeb boli i gadam od rzeczy, niestety:)) Pod Windowsem chodzi - jak najbardziej. Właśnie pod Windowsem go używam. Tylko bardzo jest niestabilny. Często wywala się generując komunikat o błędzie. Bezpieczniej jest często zapisywać zmiany. A jak nań wpływa maryśka, nie wiem. Nigdy nie próbowałem... Odpowiedz Link
julla Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 23:11 Może wywala sie dlatego, bo to typowo linuksowy program, zaadoptowany na siłę dla windowsa? Odpowiedz Link
ralston Re: znacie photoshopa? 23.11.03, 14:26 Być może. Ale już na ten przykład Open Office pod Windowsem mi chodzi całkiem ładnie. Tu głosno odpukuję! Odpowiedz Link
anahella Re: znacie photoshopa? 22.11.03, 22:55 ralston napisał: > Nie znacie, bo nie używacie. W to miejsce chodzi u mnie GIMP. Dobry, bo > darmowy. Dla mnie fotoszop najlepszy, bo firma za niego placi i jeszcze placi kolesiowi,kotry go instaluje a jak sie cos posypie to przybiega i sie zastanawia co sie z nim stalo:) Odpowiedz Link
graeme Re: znacie photoshopa? 23.11.03, 06:05 jak tan soczewica, udalo ci sie rozjasnic czy nie? 12 godzin. wystarczy zeby rozjasnic zdjecie? potrzebujesz zeby ci jeszcze raz wyjasnic? Odpowiedz Link