12.12.03, 01:32
Przed chwila ogladalem program o erotycznych odmianach japonskiej kreskowki.
Geneza powstania tego gatunku anime jest ciekawa i oczywiscie przeczy
wszystkim stereotypom o mandze (tandetne rysunki, zboczone czy nawet
pedofilskie sceny).

Swoja droga na takich dziwnych, tanich kanalach jak tele5 czasem mozna trafic
a cos ciekawego. Czy ktos z Was Manguje. Ja nie ale jestem ciekaw czy to
popularne "hobby"
Obserwuj wątek
    • j_u Re: Manga 12.12.03, 01:48
      Nie, poniewaz nie dysponujemy w domu telewizorem. Ale lubie watki mangowe, duze
      wrazenie zrobil na mnie watek w stylu mangi w ostatnim filmie Tarantino. Ghost
      in the Shell jest jedna z nielicznych mang, jakie ogladalam, pozostaje do dzis
      pod wielkim wrazeniem tego filmu.
    • j_u Re: Manga 12.12.03, 01:49
      Aaaa, i animatrix mangowy jest swietny:)
    • betty-bt Re: Manga 12.12.03, 10:10
      nieeeee i wkurzaja mnie wszystkie mangi i mangujacy.
      w niemczech wielu malolatom odbilo na punkcie mangi. drazni mnie to. maluja na
      murach, ubieraja sie jak kreskowki, biora udzialy w konkursach. to chore.
      • mha1 Re: Manga 12.12.03, 11:15
        > nieeeee i wkurzaja mnie wszystkie mangi i mangujacy.
        > w niemczech wielu malolatom odbilo na punkcie mangi. drazni mnie to. maluja
        na
        > murach, ubieraja sie jak kreskowki, biora udzialy w konkursach. to chore.

faktycznie to chore, niech lepiej biorą narkotyki i biegają po ulicy z bronią.
        nie widzę w mandze nic złego. sama lubię :)
        • wonsz Re: Manga 12.12.03, 11:21
          mha1 napisała:

> faktycznie to chore, niech lepiej biorą narkotyki i biegają po ulicy z
          bronią.

O to to! Zgadzam sie z Toba w calej dlugosci. Przynajmniej ciekawiej na
          ulicach :)))

K.

PS: Dzieci mowia co to jest dojrzalosc: to jak dziewczyna jest pobawna,
          zaklada miniowki, i nie ubiera sie cieplo i jest nierozsadna, bo potem sie
          jakis maz przywlecze i juz nie bedzie takiego chodzenia. :))))))

K.
        • betty-bt Re: Manga 12.12.03, 11:31
          mha1 napisała:

> faktycznie to chore, niech lepiej biorą narkotyki i biegają po ulicy z bronią.

jesssus... czy to jest alternatywa do mangi?? mha, zes mnie rozwalila :)))

> nie widzę w mandze nic złego. sama lubię :)

ale nie malujesz sie na mange narazie? mozna lubic i mozna miec krecka :)

• typson Re: Manga 12.12.03, 11:16
        Zasadniczo tez mam takie podejscie, tyle ze wszelkie pokemony i inne eksportowe
        wynalazki to tylko popluczyny po prawdziwej grafice. Fanem mangi nie jestem ale
        milo jest obejrzec taki dokument, ktory zmienia poglad na jakas sprawe. A skoro
        moje poglady da sie jeszcze zmienic, to znaczy, ze nie jestem jeszcze taki stary
      • j_u Re: Manga 12.12.03, 13:52
        Betty, nie ogladalas "Ghost in the shell"! Znasz to tylko od czysto komercyjnej
        strony. To naprawde potrafi byc sztuka.
    • anahella Re: Manga 12.12.03, 14:03
      Nie lubie mangi. NIe lubie tej kreski, tych proporcji ciala. Uwazam ze manga jest
      pedofilska, nawet w tych rysunkach "przyzwoitych" bo wiekszosc dziewczynek ma
      bardzo dziecinne buzie i zarysowany biust.
    • vortex Re: Manga 12.12.03, 18:34
      ja manguje od czasu do czasu, nie mam fioła, nie ubieram sie jak bohaterowie
      mangi, i jeśli coś jest mangowe nie jest dla mnie automatycznie fajne (to tak
      jakby ktoś chciał naskakiwac)

GITS rzeczywiście jest fajny ale proponuje jeszcze takie tytuły jak
      Akira - kolejna wizja przyszłości
      Tonari no Totoro - świetna bajka :) bardzo przyjemny film
      Mononoke Hime - był w kinach, księżniczka z lasu, taki japoński tarzan + bogowie
      Hotaru no Haka - życie sieroty w Japonii podczas II wojny światowej
      Chichiro - (spirited away) - było w kinach, świat duchów i bogów obok nas
      Furi Kuri - serial ze świetną muzyką gitarową
      Evangelion - serial ze świetnymi rysunkami i bardzo fajnie zrobiony, dla
      niektórych może wydawać sie porabany bo prawie wszyscy bohaterowie wydają sie
      psychiczni :P

więcej w tym momencie nie pamietam :P

Manga to tylko styl, czy jest tam coś fajnego czy nie to zależy od autora,
      jeden jest fajny bo ładnie rysuje a drugi bo ma świetną fabułe. Anahella ma
      troche racji, manga jest zboczona, wszyscy bohaterowie są piękni i szczupli,
      kiedyś wyobraziłęm sobie pare bohaterek jakby wyglądały naprawde, pierwsza
      myśl: czy one sie jeszcze nie złamały? noga grubości 3 palcy, w brzuchu nie
      zmieściłyby organy itp :P same totalne anorektyczki. Czasem oczy są na pół
      twarzy, czasem nosa nie ma w ogóle jakieś dziwne to jest. Ale często mi sie
      podoba to co jest narysowane :)

pozdrawiam
      vortex

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka