Dodaj do ulubionych

sposób na ananasa?

29.02.24, 21:23
najpierw był/wyglądał długo na niedojrzały, jak juz wyglądał i pachniał (z zewnątrz) jak dojrzały, to po obraniu wyglądał kiepsko i nie smakował smakowiciesad

jak rozpoznajecie gotowość ananasa do spożycia?
albo takie mango?
czy melona?
kiedy się za to zabierać?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 21:25
      Ananasowi musi się łatwo wyciągać listki że środka pióropusza, jak trzymają mocno, to niedojrzały.
      • kk345 Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 21:26
        Okrągłe melony muszą pachnieć od strony dupki, po przeciwnej stronie od ogonka, jak nie pachną, to niedojrzałe. Się też nie mogą pachnieć acetonowo, bo przejrzałe
    • volta2 Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 21:34
      Przestałam kupować w kraju, od czasu gdy za płotem rosły mi mango, melony mam na polu pół godziny drogi od domu to importowanych owoców nie kupuję, zbyt duża różnica w smaku i jakości owoca. Zostaję przy bananach, cytusach, czyli czymś co nie traci na smaku przy podróży. Banany i cytrusy miałam na podwórku i mogę porównać. Reszta out.
      • a.ax [...] 29.02.24, 21:43
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • volta2 Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 13:01
          Szkoda, że ciebie nie ma kto zabrać
    • beata985 Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 21:36
      Mango jak naciśniesz nie noże być twarde ani zbyt miękkie...nie wiem jak je określić...jędrne?
      • panna_lila Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 21:42
        teraz sobie wyobraziłam - jak one są w sklepie po wielokroć uciskane, to potem wyglądają pewnie jak ten mój ananas po obraniu - w ciemne plackisad
        • beata985 Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 21:51
          E tam....jak załapiesz o co chodzi to już później na oko rozpoznasz czy się nadaje, twardemu nic nie będzie a zbyt przejrzały widać od razu po skórce, a...I czasem zdarza się, że wypływa z dupki taka kropelka...wygląda jak gesty sok...żywica....takiego też nie kupować.
          • mysiulek08 Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 21:54
            sprezysty musi, cos jak avocado i mango
            • spirit_of_africa Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 22:14
              Boże Mysiulku zobaczyłam sygnaturkę. crying współczuję bardzo.
              Moja Burania umarła w lutym 2023. Od tamtej pory nie lubie lutego
              • mysiulek08 Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 22:24
                Kicia.Yoda zatoczyla krag po 16 latach, znalezlismy ja w lutym i w lutym odeszla, chorowala od ponad poltora roku na serducho, stracila wzrok, powoli nerki zaczynaly sie odzywac, odeszla na swoich warunkach, w domu, swoim ulubionym rozowym pączku, dzien wczesniej zabralismy ja z lecznicy bo zrobila im jesien sredniowiecza jak sie podniosla na opiatach i kroplowkach
                • babcia47 Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 12:10
                  Współczuję i jest mi bardzo przykro. Przez lata śledziłam jej losy. Niech ją tam Miszczu znow adoruje za TM
                • swinka-morska Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 12:23
                  Mysiulek, bardzo współczuję
                • nini6 Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 14:39
                  Mimo wszystko, piekna smierc.
                  Po długim życiu, we własnym posłanku, nie cierpiała.

Szczęsciara
                  • mysiulek08 Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 14:45
                    bardzo chcielismy uniknac dla Niej, koncowki zycia Miszcza (*) i zabranie jej z lecznicy bylo najlepsza nasza decyzja
                    • alpepe Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 19:46
                      Współczuję, piękne miała życie.
        • beata985 Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 01:12
          A..I najlepiej mi smakują z biedry z naklejką sweet
    • mysiulek08 Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 21:48
      zapach anansowy i jednolity kolor w kierunku ciemnozoltego

jak mocno 'obmacany' to szybko sie zepsuje
    • kwiecista.roza Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 22:25
      Ananas gotowy do spożycia łatwo się poznaje, wyciągasz jego te u góry liście. Jeśli lekko wychodzą możesz jeść. Jeśli nie da się wyciągnąć lekko jest niedojrzały
    • joana.mz Re: sposób na ananasa? 29.02.24, 23:17
      Ja mam z kolei problem z awokado. Zdarza mi się kupić twarde i ono zamiast dojrzeć to się psuje - jest nadal twarde ale robią sie na skórce albo miąższu ciemne plamy. Ostatnio nawet nie było plam, miąższ twardy ale bardzo nieprzyjemny zapach.

Z ananasem nie mam problemu -sprawdzam jak dziewczyny pisały - wyciągając liść z środka.
      • bi_scotti Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 00:14
        Twarde, zielone avocado powinno dojsc OK w torbie papierowej (classic: suche & ciemne miejsce wink) - mnie zawsze dochodza - mam nadzieje, ze Ciebie tez posluchaja wink
        Pineapples nie jadam, bo mnie uczulaja - maz sobie czasem kupuje - no idea na ile dojrzale, na oko na jego talerzyku wydaja sie byc juicy & sweet etc. - on sie nigdy nie skarzy big_grin
        Mango ... a to juz zalezy od gatunku no i na co sie to mango kupuje, podobnie z papaya smile Cheers.
        • joana.mz Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 11:11
          dzięki spróbuję z tą torebką

a z ananasami ponoć jest tak, że podrażnia język coś co jest na skórze, jak się obiera ananasa to do krojenia należy uzyć innego/umytego noża.
          • konsta-is-me Re: sposób na ananasa? 02.03.24, 00:20
            Działa jak peeling chemiczny trochę.
    • ritual2019 Re: sposób na ananasa? 01.03.24, 07:17
      Ananasy kupuje zazwyczaj juz pokrojone, sa dojrzale. Mango zolte lub zielone sa miekkie poprostu. Avocado podobnie, z tym ze w sklepie zazwyczaj jest opis kategoria gotowe do jedzenia, gotowe za 2-3 dni lub za tydzien.
    • anorektycznazdzira Re: sposób na ananasa? 02.03.24, 13:19
      znam dwa sposoby i mi się oba sprawdzają:
      1. ananas ma pachnieć słodkim ananasem pod spodem (druga strona względem liści)
      2. środkowy listek z pióropusza powinien wyjść jak go pociągniesz (tylko nie pół pióropusza, bo to znowu zgniłek może być)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka