Dodaj do ulubionych

Totalitarny kraj - Hesja

20.10.03, 10:38
W ubiegłym tygodniu heski parlament przyjął ustawę zabraniającą urzędniczkom państwowym (przede wszystkim chodzi o nauczycielki) noszenia w pracy chust na głowie. Ustawa niczym w jakiejś teokratycznym kraju, gdzie władze narzucają kobietom, jak mają się ubierać. Prawa kobiet są gwałcone, a organizacje feministyczne milczą, a niektóre krzykliwe feministki nawet popierają ten zakaz. A może by tak wylansować modę na noszenie chustek?
Jura
Obserwuj wątek
    • the_dzidka Zaintrygowałeś mnie!! 20.10.03, 10:44
      To bardzo dziwne.
      Czym parlament Hesji tłumaczy tę ustawę? Czy są jakieś istotne argumenty?
      A co z kobietami np. po chemioterapii?
      A co z muzułmankami, które jak wiadomo muszą nosić nakrycie głowy? Czy
      muzułmanki nie pracują jako urzędniczki państwowe?
      Możesz napisać coś więcej?
      • konradbryw Re: Zaintrygowałeś mnie!! 20.10.03, 10:47
        the_dzidka napisała:

> To bardzo dziwne.

Co Ty taka zdziwinona? Przecież w ramach tolerancji religijnej właśnie
        muzułmankom zabrania się (we Francji) noszenia chust. Sprawa powraca od kilku
        lat.
        • the_dzidka Re: Zaintrygowałeś mnie!! 20.10.03, 10:52
          > Co Ty taka zdziwinona? Przecież w ramach tolerancji religijnej właśnie
          > muzułmankom zabrania się (we Francji) noszenia chust.

Chyba nawet o tym nie słyszałam. Ale co - taka informacja ma sprawić, że
          przestanę się dziwić?
          No i poczekajmy, co Juras powie, bo zdaje sie decyzja parlamentu nie dotyczy
          tylko muzułmanek.
          • konradbryw Re: Zaintrygowałeś mnie!! 20.10.03, 10:54
            the_dzidka napisała:

> Chyba nawet o tym nie słyszałam.

Dziwne...

> No i poczekajmy, co Juras powie, bo zdaje sie decyzja parlamentu nie dotyczy
            > tylko muzułmanek.

Ale w nie jest wymierzona!
            • the_dzidka Re: Zaintrygowałeś mnie!! 20.10.03, 10:58
              > > No i poczekajmy, co Juras powie, bo zdaje sie decyzja parlamentu nie dotyc
              > zy
              > > tylko muzułmanek.
              >
              > Ale w nie jest wymierzona!

No jest. Na zasadzie "nie każdy prostokąt jest kwadratem, ale każdy kwadrat
              jest prostokątem".
              I mnie się to wcale nie podoba, niemniej mam nadzieję dowiedzieć się czegoś
              więcej od naszego specjanego korespondenta z Niemiec.
              • jureek Re: Zaintrygowałeś mnie!! 20.10.03, 11:19
                the_dzidka napisała:

> No jest. Na zasadzie "nie każdy prostokąt jest kwadratem, ale każdy kwadrat
                > jest prostokątem".
                > I mnie się to wcale nie podoba, niemniej mam nadzieję dowiedzieć się czegoś
                > więcej od naszego specjanego korespondenta z Niemiec.

Konrad ma rację. W ustawie tej chodzi przede wszystkim o uniemożliwienie muzułmanom (a właściwie muzułmankom, nauczyciele wolno jeszcze nosić brody) demonstrowania przynależności do swojej religii.
                Napiszę jeszcze obszerniej, ale na razie nie mam czasu. Sorry.
                Jura
                • the_dzidka Re: Zaintrygowałeś mnie!! 20.10.03, 11:23
                  > Napiszę jeszcze obszerniej, ale na razie nie mam czasu. Sorry.

OK,to jak będziesz miał czas, skrobnij parę zdanek.
                  Napisz też, czy planowane jest wprowadzenie zakazu noszenia biżuterii (np.
                  łańcuszków z krzyżykami) w niedalekiej przyszłości i czy może ktoś rzucił już
                  proponowany termin podpisania Ustaw Norymberskich II :-/
      • the-niania-ogg Re: Zaintrygowałeś mnie!! 21.10.03, 06:39
        W Szwecji jest jeszcze dziwniej, bo w ramach walki o prawa człowieka, usiłują
        przeforsować prawo do nienoszenia chustek przez muzułmanki. Tylko, że
        muzułmanki są jakieś dziwne i twierdzą, że lubią je nosić, bo dla nich chustka
        to tradycja i przynależność kulturowa.
        Może ja jestem głupia, ale jakoś nie rozumiem jak brak chustki na głowie ma
        poprawić sytuację jakiejkolwiek muzułmanki. Nie ma chustki, nie ma problemu?

Niania nieco zagubiona w problemach współczesnego świata.
    • konradbryw Re: Totalitarny kraj - Hesja 20.10.03, 10:44
      jureek napisał:

> W ubiegłym tygodniu heski parlament przyjął ustawę zabraniającą urzędniczkom
      > państwowym (przede wszystkim chodzi o nauczycielki) noszenia w pracy chust
      > na głowie.

We Francji ajatollahowie tolerancji już od paru lat takie zakazy forsują. Także
      wobec dziewczynek (uczennic).
      • jureek Re: Totalitarny kraj - Hesja 20.10.03, 11:20
        konradbryw napisał:

> We Francji ajatollahowie tolerancji już od paru lat takie zakazy forsują. Także
        >
        > wobec dziewczynek (uczennic).

Wiem. Francja ma już długą tradycję postempackiej "tolerancji" - od wielkiej rewolucji francuskiej i Wandei.
        Jura
    • robgoblin Re: Totalitarny kraj - Hesja 20.10.03, 14:12
      No cóż, dylemat tolerancyjnego: czy tolerować nietolerancję?

Robgoblin
    • brezly Off-topic JUREEK! 21.10.03, 11:37
      Daj znak zycia na priva.
      BreslY
      • the_dzidka Ekhm 21.10.03, 11:46
        "Dzień dobry" się mówi chyba? :-PPPPPPPP
      • jureek Re: BREZLY! 21.10.03, 12:50
        brezly napisał:

> Daj znak zycia na priva.

A jak Ty tutaj trafiłeś????
        Zadzwonię po południu.
        Jura

• the_dzidka Re: BREZLY! 21.10.03, 12:52
          > Zadzwonię po południu.

To mu powiedz, że jak się wchodzi do obcego domu, to by wypadało chociaż
          powiedzieć obecnym "Dzień dobry" :-P
          • jureek Re: BREZLY! 21.10.03, 13:15
            the_dzidka napisała:

> > Zadzwonię po południu.
            >
            > To mu powiedz, że jak się wchodzi do obcego domu, to by wypadało chociaż
            > powiedzieć obecnym "Dzień dobry" :-P

"Dzień dobry" powiadasz? Hmmm...
            J.
            • the_dzidka Re: BREZLY! 21.10.03, 13:17
              > "Dzień dobry" powiadasz? Hmmm...

Łotever :P No bo jak to wygląda - siedzą sobie w domu ludzie, rozmawiają,
              spokój, cisza, kawusia, a tu nagle wpada jakiś obcy, nie dośc że bez pukania to
              jeszcze zaczyna krzyczeć: "Jureek!! Jureek!!" Podobałoby Ci się to? :)
              • jureek Re: BREZLY! 21.10.03, 13:33
                the_dzidka napisała:

> > "Dzień dobry" powiadasz? Hmmm...
                >
                > Łotever :P No bo jak to wygląda - siedzą sobie w domu ludzie, rozmawiają,
                > spokój, cisza, kawusia, a tu nagle wpada jakiś obcy, nie dośc że bez pukania to
                >
                > jeszcze zaczyna krzyczeć: "Jureek!! Jureek!!" Podobałoby Ci się to? :)

Jakby to jaka laska była, to czemu nie?

Wiesz my we Wrocławiu to tak właściwie nie za bardzo odróżniamy swoich od obcych. Tak się jakoś po wojnie porobiło, że prawie wszyscy są obcy.
                Stąd nie te maniery co w zatęchłym Krakowie na ten przykład.
                Jura

P.S. Czy z Twoich powyższych postów mam wyciągnąć wniosek, że "Dzień dobry" znowu jest "salonfähig"?
                • the_dzidka Re: BREZLY! 21.10.03, 13:38

> P.S. Czy z Twoich powyższych postów mam wyciągnąć wniosek, że "Dzień dobry"
                  zno
                  > wu jest "salonfähig"?

A Boże broń. Po prostu czasem wypada go użyć :-P
                  Zresztą ja tego nikomu nie zabraniam ;-D
              • raduch Re: BREZLY! 21.10.03, 13:39
                the_dzidka napisała:

> Łotever :P No bo jak to wygląda - siedzą sobie w domu ludzie, rozmawiają,
                > spokój, cisza, kawusia, a tu nagle wpada jakiś obcy, nie dośc że bez pukania
                to
                > jeszcze zaczyna krzyczeć: "Jureek!! Jureek!!" Podobałoby Ci się to? :)

Heeeeee. Kolega opowiadał jak był na Kubie, na wycieczce. Przewodnik
                powiedział: a teraz pokażę państwu jak żyje kubański rolnik. Zapukał i nie
                czekając na odzew wlazł do chałupy nieboraka kiwając zachęcająco ręką na
                ośmioosobową grupę. :-D

Aha. Dzień dobry.

R
                • brezly Wielce przepraszam 21.10.03, 15:56
                  Beret mne w rekach, dodatkowo za szperklapy od waciaka sie lapiac z zazenowania
                  i czerwienie sie okropnie. Na usprwiedliwienie mam ze mnie tu wyszukiwarka
                  rzucila w poszukiwaniu Jureeka, jak za przproszeniem na CK Poczcie poczta
                  pneumatyczna paczke.
                  Jureek doniosl telefonicznie zem sprawil wrazenie jakby z biczyskiem i w
                  walonkach na wernisaz wlazl szwagra szukajac, wiec raz jeszcze sie kajam i
                  obiecuje wiecej nie wtargiwac.
                  BreslY
                  • the_dzidka Nie za ma co 21.10.03, 18:26

> Jureek doniosl telefonicznie zem sprawil wrazenie jakby z biczyskiem i w
                    > walonkach na wernisaz wlazl szwagra szukajac, wiec raz jeszcze sie kajam i
                    > obiecuje wiecej nie wtargiwac.

Ależ zapraszamy serdecznie. Powiem więcej, wtargiwujący są mile widziani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka