...dawno, dawno temu miałem tutaj wątek "Music": nie chciałbym wracać do starego
ale założyć nowy:
ok ready, let's do it...
w czwartek 1.12. 2016 byliśmy z Lisą na koncercie Davida Garretta pt. "EXPLOSIVE Live! Tour"
w Kolonii (Lanxess Arena).
Bilety kupiła Lisa.
Byłem sceptyczny: skrzypek, wprawdzie wirtuoz ale w hali na 20 tyś osób ???
Wieczór był jednak wyjątkowo udany...niesamowite muzyczne przeżycia i emocje już po pierwszych dźwiękach - wszystko pasowało tego wieczoru: wirtuoz, grający na skrzypcach Stradivariusa, jego zespól muzyczny, orkiestra symfoniczna, nagłośnienie hali, efekty świetlne, publiczność i repertuar...
Beethoven, Rimski-Korsakow, Vivaldi, Paganini, Ravel, Nokturny Chopina...(mógłbym długo wymieniać) po muzykę filmową, "Star Wars", "Pirates of the Caribbiean",...i klasyki rocka
jak "Yesterday" Beatlesów, "November Rain","Kashmir" Led Zeppelin....
3 godziny wspaniałej muzyki z krótką tylko przerwą !!!
Garrett jest po prostu dobry:
młody 36 lat wirtuoz o niezwykłej charyzmie, niesamowicie sympatyczny i przystojny ma natychmiast całą publiczność po swojej stronie...
Dotychczas byłem zdania że klasykę słucha się w akustycznie neutralnej filharmonii a nie w sali na 20 tyś osób ale technika się rozwija: to brzmiało lepiej jak w filharmonii !
Inżynierowie dźwięku i efektów specjalnych wykonali swoją pracę perfekt...
super to wszystko razem było !
encyklopedycznie:
David Garrett, urodzony 1980 w Akwizgranie, ojciec Niemiec, miedzy innymi nauczyciel muzyki, matka amerykańska prima balerina, Dove Marie Garrett (po matce pseudonim artystyczny)
Yehudi Menuhin określił go jako "być może największego wirtuoza skrzypiec swojej generacji"
Garrett po maturze studiował na Royal College of Music w Londynie, był również uczniem Zakhar'a Bron'a
i światowej sławy brytyjskiej skrzypaczki polskiego pochodzenia Idy Haendel.
Grał także w filmie "Paganini: The Devil’s Violinist" - jako młody Niccolò Paganini...
David Garrett wystąpi po raz pierwszy w Polsce juz 10 grudnia (sobota) w łódzkiej hali Atlas Arena
o godz. 20. Jak ktoś może to serdecznie polecam ten koncert...
AtlasArena Łódź - David Garrett
David Garrett wystąpi w Polsce!
Kilka zdjęć z koncertu w Kolonii zrobionych smartfonem...ale coś tam widać
a ponizej jakby ktoś miał ochotę zobaczyć i posłuchać: