Dodaj do ulubionych

Jako ze sie wybieram

05.07.09, 20:22
Do Warszawy,prosze o kilka wskazowek.
Jaka restauracje polecacie na dobrego tatara.Uwielbiam toto.
Interesuje mnie tez sklep w wyrobami szkla artystycznego,bo
Jablonski na Nowym Swiecie juz nie istnieje.
Jakies sklepy z wyrobami z bursztynu,ale nie te super drogie
na Starowce.Dobry sklep rybny.To na razie tyle.Pewnie cos mi sie
jeszcze przypomni.
Dzieki.
pozdrawiam tropikalnie
Obserwuj wątek
    • cieplanata Re: Jako ze sie wybieram 05.07.09, 21:21
      no więc.............
      Tatara nie polecam latem, chyba, że w “Pod Czerwonym Wieprzem”na Żelaznej. Tam
      polecam też setę i galaretęsmile szczególnie seta, cudownie zmrożona w zmrożonym
      kieliszku.....superwink

Szkło artystyczne - w Blue City
      tam też można kupić fajne wyroby z bursztynu (najlepiej w weekend)

Sklepy rybne???????? wszystko teraz likwidują, kiedyś był świetny na
      Pl.Zbawiciela, teraz tylko stoisko mniejsze niż supermarkecie

ale ponieważ Blue City to moje ulubione miejsce zakupów więc i tam kupuję świeże
      ryby (w Piotrze i Pawle) niestety są świeże, dobre ale i drogie

Pozdrawiam deszczowo wink
      • foxie777 Re: Jako ze sie wybieram 05.07.09, 21:29
        Dzieki,wlasnie o takie porady mi chodzi.Czy masz na mysli
        nozki w galarecie,ktore tez uwielbiam?
        pozdrawiam tropikalnie
        • fedorczyk4 Re: Jako ze sie wybieram 05.07.09, 21:50
          Ja popieram tatara "U Kucharzy" na Ossolińskich (z tyłu
          Europejskiego)sieka Ci go kucharz "na oczach". Szkło w Arkadii,
          kilka sklepów, ale ja lubię Krosno sklep firmowy i Almi Decor. Ryby
          kupuję w Auchan, stoiska rybne tej sieci są świetnie zaopatrzone.
          Dostawy eksportowe są w czwartki i sobotysmile
          • cieplanata Re: Jako ze sie wybieram 05.07.09, 22:11
            big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            Dziś byłam w Wola Park i weszłam do Auchan po rybkę do "ryby po grecku" smile
            • fedorczyk4 Re: Jako ze sie wybieram 05.07.09, 22:22
              To kupiłaś wczorajsząwink))))
              • cieplanata Re: Jako ze sie wybieram 06.07.09, 06:43
                no wiemsmileale miałam "zamówienie" musiałam gdzieś kupićwink
        • cieplanata Re: Jako ze sie wybieram 05.07.09, 22:08
          taksmile chodzi mi o nóżki w galareciesmile
          • foxie777 Re: Jako ze sie wybieram 06.07.09, 00:07
            Fed,u Kucharzy bylam i masz racje tatarek byl super,ale sprobuje
            tez rekomendacji Cieplanty.
            Krosno uwielbiam,gdzie jest ten sklep?
            Super,ze mi doradzacie
            pozdrawiam tropikalnie
    • witekjs Tatar z łososia 06.07.09, 00:22
      Proponuję przepis Kuronia, z małą modyfikacją - zamiast oliwy, majonez z
      niewielką ilością musztardy "kremskiej"/słodkiej/.
      (Podobnie prawdziwy tatar, z większą ilością musztardy).

Witek

www.kuron.com.pl/przepisy/art240.html
      • cieplanata Re: Tatar z łososia 06.07.09, 06:45
        Brzmi smakowicie, ale kiedy można kupić świeżego łososia? takiego
        baaaaaaaaaardzo świeżego?
        • fedorczyk4 Re: Tatar z łososia 06.07.09, 09:08
          Jak wyżej, w Auchan. Najlepiej w czwartek lub w sobotęsmile Często
          robię tatara z łososia, a jeszcze częściej z tuńczyka. Uwielbiam
          ryby i owoce morza. Mogłabym je jeść na śniadani, obiad i kolację.
          Podwieczorek tez wchodzi w gręsmile
          • foxie777 Re: Tatar z łososia 07.07.09, 00:48
            Tatara z lososia i tunczyka jem tu bardzo czesto,ale
            takiego "prawdziwego" tu nie podaja,a ja lubie jesc tatra
            w dobrej restauracji.
            Kazda rekomendacja restauracyjna bedzie mile widziana.
            pozdrawiam tropikalnie
            • fedorczyk4 Re: Tatar z łososia 07.07.09, 07:42
              A co ja Ci będę doradzać. Przyjedziesz to Cię przewlokęwink))
              • foxie777 Re: Tatar z łososia 07.07.09, 16:36
                Fed,to super,ale ja chce tez zabrac Mame i Brata i dlatego
                powstal ten watek.Oni po restauracjach nie chodza,a ja znam tylko
                kilka.Ostatnio bylam na Podwalu na golonce,bajka oraz
                kilka razy w Kamiennych Schodkach tez kaczka pyszna.
                Napalam sie tez na desery.
                pozdrawiam tropikalnie
                • cieplanata Re: Tatar z łososia 07.07.09, 17:53
                  no jak brat kawaler to ja z Wami się powlokę z chęcią zaproszę Was i Fed na setę
                  i galaretę smile a kawaler mi potrzebny od już. Córka jest w rozpaczy bo ją taki
                  jeden obrzydliwiec zostawił dla silikonowej barbie i muszę jej zapewnić
                  "zapominajkę" chociaż nie chcewink
                  • fedorczyk4 Re: Tatar z łososia 07.07.09, 20:33
                    Córka ile sobie liczy wiosen? Bo mój Środkowy na jesieni wraca do
                    Polski. 21 masmile
                    • mammaja Re: Tatar z łososia 07.07.09, 20:59
                      Foxie, ja narazie nie mam czasu, ale tez wlacze - do wrzesnia zdaze smile
                      • foxie777 Re: Tatar z łososia 07.07.09, 23:20
                        Super Dziewczyny,to dopiero beda jaja jak sie jakis matrymonialny
                        watek z tego zrobi.
                        Dzieki za wszystkie wskazowki.
                        pozdrawiam tropikalnie
                        • foxie777 Re: Tatar z łososia 25.07.09, 16:47
                          A gdzie mozna kupic jakies fajne pamiatki np bursztynowe.
                          Pomijam Starowke,bo tam jest bardzo drogo.Mam duzo zobowiazan.
                          Czy cos takiego kupie np na Koszykach?.
                          Jaki polecacie sklep z krysztalami.
                          dzieki.
                          pozdrawiam tropikalnie
                          • fedorczyk4 Re: Tatar z łososia 26.07.09, 07:37
                            Foxie, nie ma już Koszykówsad Bursztyn w Warszawie występuje
                            wszędzie, ale co do cen to ja sie nie znam. Trzaby porównać. Na
                            Starówce tyle tego jest ze może jednak w ramach konkurencji
                            pospuszczali już trochę z cen.
                            • foxie777 Re: Tatar z łososia 26.07.09, 16:49
                              Niesamowite jak wszystko sie zmienia.Fed ,dzieki za informacje.
                              Moj Brat o tym nie wiedzial.
                              To jest powodem moich pytan bo Rodzinka nie we wszystkim dobrze
                              sie orientuje.Np restauracje,bo nie chodza.Wiem ,ze jest Volumen,ale
                              czy to jest jedyny tego typu bazar w Warszawie.
                              Juz tylko miesiac mi zostal.
                              pozdrawiam tropikalnie
                              • fedorczyk4 Re: Tatar z łososia 26.07.09, 18:37
                                Volumen, hm, raczej Koło Ci polecam, bursztyny też tam bywaja, acz
                                lepirj się na nich znać zeby sie nie naciąć. Chetnie z Tobą pojadęsmile
                                • foxie777 Re: Tatar z łososia 26.07.09, 19:20
                                  Super.Warszawa zmienia sie caly czas.Ja jestem tu co 2 lata i ciagle
                                  widze zmiany na lepsze,ale niestety nie zawsze mam dobra
                                  orientacje.
                                  pozdrawiam tropikalnie
                                  • fedorczyk4 Re: Tatar z łososia 26.07.09, 19:29
                                    Foxie, wystarczy że przez pół roku mnie nie ma w jakiejś dzielnicy i
                                    juz jej nie poznaję!Człowiek jak "kuń" ma swoje trasy i wyznaczniki,
                                    a to miasto może nie koniecznie pięknieje, ale na pewno buzuje i
                                    zmienie sie z predkościa światła.
                                    • foxie777 Re: Tatar z łososia 30.07.09, 15:38
                                      Dziewczyny,a jakie polskie kosmetyki polecacie.Kremy, balsamy itp.
                                      Zawsze lubie sobie kupic to w Polsce.
                                      Wiem ze pytan duzo,ale jestem spragniona tego co polskie.
                                      Dzieki
                                      • fedorczyk4 Re: Tatar z łososia 30.07.09, 15:44
                                        A może umówie Cie z moja kosmetyczką? Jest genialna i ceny ma
                                        przystępne. Ona powie Ci wszystko o kosmetykach do kupienia w
                                        Polsce. I powie Ci samą prawde bo nie ze sprzedarzy mazideł żyje.
                                        Po dwóch godzinach u niej masz z głowy "na zaś" co najmniej trzy dni
                                        stresu. Jesteś na różowej chmurce i przekonana
                                        żeś najpiekniejsza w kraju. W pakiecie masz nawilżanie,
                                        naświetlanie, masaż (ok pół godziny), 2 maseczki, czyszczenie
                                        depilację Rokossowskiego i makijaż jeśli sobie zyczyszsmile
                                        • foxie777 Re: Tatar z łososia 31.07.09, 02:36
                                          Fed,dzieki.Mam tu swietna kosmetyczke.Bardziej mi chodzilo o
                                          jakies nazwy kremow czy balsamow jakie tu sa popularne.
                                          Prawde powiedziawszy pytam z czystej ciekawosci.
                                          Pamietam kiedys byly swietne kosmetyki firmy Uroda,Ewa.
                                          Ostatnio kupilam niezly krem Pani Waleska?Nie pamietem.
                                          Jak wies jestem po prostu spragniona tych rodzimych "smakow".
                                          pozdrawiam tropiklanie
                                          • monia.i Re: Tatar z łososia 31.07.09, 23:04
                                            Ale propozycja Fedo chyba miała takie "drugie dno" - bo pójdziesz
                                            sobie, Foxie, do zaprzyjaźnionej pani kosmetyczki, poleconej przez
                                            Fedo - na taki relaksujący, odprężający masażyk oblicza, rzecz
                                            bardzo przydatna w trakcie wizyty w kraju ojczystym, intensywnej i
                                            eksploatującej - i przy okazji wysłuchasz opinii fachowca w temacie
                                            naszych produktów. Wiedza zasięgnięta u źródła, że tak powiem.
                                            Sama mogę polecić produkty firmy Ziaja. Miraculum też cieszy się
                                            popularnością.
                                            • foxie777 Re: Tatar z łososia 02.08.09, 18:31
                                              Dzieki Moniu,wiem o intencji Fed,ale Ty sobie nie wyobrazasz jak
                                              ciezko mi sie wyrwac z "domu" od Mamy.Juz jej powiedzialam o
                                              ewentualnym spotkaniu a Wami to od razu zaczela biadolic,ze chce
                                              spedzac czas bez niej.Musialam ja przywolac do porzadku.Ty wiesz jak
                                              to jest bo masz "sprawe " z dzialka.
                                              Moze to dlatego ze mieszkam tak daleko,ale gadamy godzinami i mamy
                                              bardzo bliski kontakt.Co do kosmetyczki Fed,moze znajde chwilke.
                                              Bardzo mila propozycja.
                                              pozdrawiam tropikalnie

• dado11 termin:-) 05.08.09, 22:16
                                                Foxie, jak długo masz zamiar przebywać w Ojczyźnie? dobrze by było, byś
                                                wyznaczyła jakiś termin na spotkanie (choćby circa about), żebyśmy mogły
                                                się skrzyknąćwink co ty na to?
                                                • fedorczyk4 Re: termin:-) 06.08.09, 08:49
                                                  Popieram Kuzynkę!!!
                                                  • foxie777 Re: termin:-) 06.08.09, 23:24
                                                    Absolutnie.Przylatuje 24 sierpnia, a wylatuje 16 wrzesnia.
                                                    Jedynym dniem zablokowanym jest sobota 5 wrzesnia,poza tym
                                                    kazdy dzien jest ok.Ja jestem na wakacjach i sie dostosuje do Was.
                                                    Mam nadzieje ze doloczy tez Monia,Mammaja i Ktokolwiek bedzie
                                                    w tym czasie w Warszawie.Nareszcie poznam Was osobiscie.
                                                    Napiszcie jak mam sie z Wami skontaktowac?.Niestety nie
                                                    mam dostepu do komputera w Polsce.
                                                    pozdrawiam tropikalnie
                                                  • foxie777 Re: termin:-) 13.08.09, 17:05
                                                    Zapomnialam sie spytac o dobry sklep rybny,interesuje mnie losos
                                                    wedzony,ale nie za slony.Mama nie ma pojecia.Wspomina sklep rybny
                                                    na Chmielnej,ktory byl juz zamkniety podczas mojego poprzedniego
                                                    pobytu.
                                                    Jak to super,ze mam u Was takie okno na swiat.
                                                    pozdrawiam tropikalnie
                                                  • fedorczyk4 Re: termin:-) 14.08.09, 10:24
                                                    W zasadzie już nie istnieje coś takiego jak sklep rybny. Najlepsze
                                                    ryby możnna kupić w czwartki w Auchan. Ale nijak sie to ma do tego
                                                    co np. przyjeżdża do mnie z Dębek z okazji wszelkich świąt.
                                                  • mammaja Re: termin:-) 14.08.09, 22:18
                                                    Lososia wedzonego kupje doskonalego w budce rybnej na moim bazarku
                                                    (sa dwie budki, wiec jest konkurencja). Bursztyny oprawne w srebro -
                                                    w stoisku w "podziemiu' lokalnego domu handlowego. A przeciez to nie
                                                    jakies specjalnie reprezentacjne osiedle - czyli wszystko mozna
                                                    zalezc blisko domu smile Czekm na dalsza liste zapotrzebowan, kiedy juz
                                                    internet mi chodzi we wlasciwym tempie smile
                                                  • foxie777 Re: termin:-) 15.08.09, 17:05
                                                    Wlasnie o te bursztyny mi chodzi Mammajo,bo mam duzo roznych
                                                    zobowiazan,a to jest swietny upominek.Fed,to masz szczescie z
                                                    rybkami.
                                                    Napiszcie jak sie mam z Wami skontaktowac?.
                                                    Czy cos napisac na prywatnego maila w gazecie?Moge tam podac moj
                                                    adres emailowy,.Ja do Polski dzwonie ze Skypa.Moze ktoras z Was poda
                                                    mi numer,czy tez adress emailowy.Napiszcie jak wam pasuje.
                                                    pozdrawiam tropikalnie
                                                  • mammaja Re: termin:-) 15.08.09, 23:11
                                                    Napisze ci na adres gazetowy smile
                                                  • foxie777 Re: termin:-) 16.08.09, 16:22
                                                    Mammajo,czy odebralas moj e-mail?
                                                    Wierzyc mi sie nie chce, ze teraz jest 28 stopni.Przeciez to upal.
                                                    Nie mam zielonego pojecia jakie ciuchy zabrac.
                                                    Ostatnim razem,bylo mi bardzo goraco bo nie wzielam letnich rzeczy.
                                                    A teraz co?.
                                                    pozdrawiam tropikalnie
                                                  • dado11 prognoza... 16.08.09, 20:07
                                                    prognoza długoterminowa (czyli na ok. 14 dni) zakłada bardzo ciepło do końca
                                                    sierpnia, a potem ochłodzenie do 16-19 stopni. Czyli troszkę tropików i troszkę
                                                    klimatu umiarkowanegosmile podobno ma też popadać, ale w tym roku to standard!
                                                    pozdrawiam d.
                                                  • mammaja Re: Foxie 16.08.09, 20:12
                                                    Tak, odpisalam smile
                                                  • foxie777 Re: Foxie 17.08.09, 02:24
                                                    Fed i Dado,juz mam kontakt z Mammaja e-mailowy.
                                                    Napiszcie jak widzicie nasze spotkanie w Warszawie.
                                                    Jak pisalam,nie mam kompa,wiec tylko zostaje kontakt telefoniczny.
                                                    Czy mam zadzwonic do Was z USA ?Czy podac moj telefon.
                                                    pozdrawiam tropikalnie.
                                                  • dado11 Foxie 17.08.09, 15:45
                                                    Gołąbek w twojej gazetowej skrzyncesmile
                                                  • foxie777 Re: Foxie 19.08.09, 07:05
                                                    Dado,dzieki za telefon.Jak widzisz straszny ze mnie nocny marek,ale
                                                    jutro nie pracuje to sie wyspie.
                                                    Mam jeszcze sporo spraw do zalatwienia przed wyjazdem.
                                                    Zadzwonie do Ciebie przez Skypa.
                                                    pozdrawiam tropikalnie
                                                    .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka