Dodaj do ulubionych

polećcie naturalną metode :(

20.07.07, 11:54
albo jakąś w miarę naturalną tak żebym po dostawieniu tabletek nie wpadła od
razu. Tabletki biore już jakieś 4 lata i chyba mam dość, ale z drugiej strony
boje sie że jak je odstawie od razu będzie wpadka. Dla mnie to narazie wpadka
bo nie planujemy nic z mężem... wizja wieliego brzucha, wrzasku itp narazie
mnie przeraża, jeszcze nie czuje powołania;)

znam metode objawowo termiczną, guma, i może ocś jeszcze? sama nie wiem.
Wiecie może czy można sobie ściągnąć gdzieś tabelke do metody objawowo-
termicznej? ja samej gumki sie boje. Boje sie że będe mieć zawsze shiza i już
nie będzie fajnie ani przyjemnie, ale z drugiej strony gdzieś podświadomie
czuje że tabletki źle na mnie wpływają i psychicznie i fizycznie. Poprostu
już nie chce brać zadnych ani zmieniać na inne :(
Obserwuj wątek
    • mada.d.n Re: polećcie naturalną metode :( 20.07.07, 12:04
      www.npr.prolife.pl/index.htm
      zobacz na tej stronie
      ja brałam tabletki przez prawie 5 lat, teraz od ponad 2 nie biorę, zrezygnowałam
      z nich bo się nei za dobrze czułam. "jedziemy" na gumkach i moich obserwacjach :)
      póki co efektów w postaci maluszków nie ma, prawdopodobnie zaczniemy pod koniec
      roku coś w tym kierunku zmieniać

już po...
      Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
      jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
      • klotylda78 Re: polećcie naturalną metode :( 20.07.07, 12:06
        my rowniez gumki i obserwacje, juz od 3 lat i nic! :)
        • magdalenkaaa4 Re: polećcie naturalną metode :( 20.07.07, 12:31
          ja sie co pół roku zastanawiam kiedy kończy mi sie zapas i za każdym razem brak
          mi odwagi... niestety ide do lekarza po następną recepte i myśle że następnym
          razem to sie zastanowie. Chyba wygodna sie zrobiłam :( ale boje sie, że o czymś
          zapomne w chwili uniesienia. Tzn nic wielkiego by sie nie stało byłaby wpadka i
          tyle, napewno byśmy sie cieszyli, ale jakoś narazie mnie nie ciągnie. Jak widze
          ciężarne dziewczyny to sobie myśle.. ale fajnie, miło by było mieć dziecko.. a
          zaraz potem kurde nie nie chce takiego brzucha, nie chce być gruba, nie chce
          rodzić i siedzieć w domu potem. Od stycznia zaczełam prace, chcemy budowac dom.
    • agnrek Re: polećcie naturalną metode :( 20.07.07, 12:20
      Ja brałam tabletki przez 10 lat, odstawiłam je przed planowaną ciążą, ay wątroba
      odpoczęła, używaliśmy prezerwatyw. W ciążę zaszłam bardzo szybko, już w drugim
      cyklu starań.
      • magdalenkaaa4 Re: polećcie naturalną metode :( 20.07.07, 13:06
        no właśnie podobno po odstawieniu tabletek zachodzi się bardzo szybko w ciąże
        dlatego mam takiego stracha. poza tym moje koleżanki czy kuzynki są w
        zagrozonych ciążach albo poroniły dlatego też sie boje, akurat wszystkie brały
        tabletki :( ze mną nie musi sie tak stać ale kto wie no mam stracha i dlatego
        nie rezygnuje z tabletek a chciałabym :( takie błędne koło:(
        • agnrek Re: polećcie naturalną metode :( 20.07.07, 16:30
          Na dwoje babka wróżyła, niestety. Ja zaszłam bardzo szybko dwa razy w ciążę, ale
          mam kilka koleżanek, które miały z tym problemy po tabletkach. Albo i nie po
          nich, kto wie.
          Ja też poroniłam pierwszą ciążę, teraz jestem w następnej, ale w bliźniaczej :)
    • brak.polskich.liter Re: polećcie naturalną metode :( 20.07.07, 13:42
      A dlaczego musi byc "naturalna" (swoja droga, termometr w piczy jest naturalny
      niezwykle :P)? Gumki + postinor w szufladzie (na tzw. wszelki wypadek) i kul.
      • vobi Re: polećcie naturalną metode :( 27.07.07, 14:45
        brak.polskich.liter napisała:

> A dlaczego musi byc "naturalna" (swoja droga, termometr w piczy jest naturalny
        > niezwykle :P)? Gumki + postinor w szufladzie (na tzw. wszelki wypadek) i kul.

Termometr niekoniecznie trzeba wkladac do "piczy", mozna np. do ust, tfu -
        geby. Rozumiem ze w Twoim wypadku trudno odroznic jedno od drugiego?

A postinor jest tak kul ze historia, mozna go jesc (dla autork powyzszego
        wyjaśnienie - żreć tudziez żryć) jak cukiereczki....
    • martabg Re: polećcie naturalną metode :( 20.07.07, 13:48
      Poszukaj w wyszukiwarce "Persona".
    • gold-fish Lady comp lub Baby comp! 20.07.07, 15:50
      Cześć, pomimo, ze nie mam ,,tego" urządzenia, a raczej koputerka dla kobiet, to
      mogę spokojnie to polecić. Kiedyś przypadkiem poznałam właścicieli firmy,
      którzy sprowadzają te komputerki z zagranicy i je rozprowadzają po Polsce. No i
      przez ponad 2 godziny opowiadali mi o tym wszystkim. Żona włąściciela sama
      używa Baby-compa od kilku lat. Są one trochę drogie (od ok. 1000 do 3000
      zł).Proponuję poczytać na ich stronie int. Wiem, że niedługo sama to kupię.
      P.S. Najlepsze jest to, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo wybrania płci
      dziecka (przy baby-compie). A postinor? Masakra, jak można proponować to jako
      metodę naturalną? przecież to ładunek wybuchowy w tabletce? (w przenośni)
      • oxygen100 Re: Lady comp lub Baby comp! 20.07.07, 17:21
        o a to ciekawe!!
        to taki komputerek co to krawat zawiąże usunie ciążę tak?:)) slyszlama o takim
        badziewiu z 10 lat temu albo i wiecej. Raczej wiecej. I plec dziecka mozn
        wybrac?? A jak?? ma wbudowany cytometr przeplywowy ze od razu lekcjonuje
        plemniki: X poprosimy na prawo a Y na lewo:))poza tym laska pyta o antykoncpcje
        a nie prokreacje
        • brak.polskich.liter Re: Lady comp lub Baby comp! 20.07.07, 17:40
          To ustrojstwo to nic innego, jak bardziej wypasiony termometr. Mierzy
          temperature, ma iles tam (sporo) danych eksperymentalnych i fituje to, co
          dostanie, do danych, ktore juz ma.
          3 tysiaki za termometr, sporo. Ktos kreci niezle lody. A mentalne blondynki (i
          blondyni) kupuja i sie ciesza, bo toz cud techniki, a jaki mundry, a i plec
          upragnionego dzieciecia wybierze :P

Jak to szlo?.. Obiecanki-cacanki a glupiemu radosc?
          • memphis90 Re: Lady comp lub Baby comp! 27.07.07, 10:03
            Czytałam kiedyś forum, na którym babeczka zarzekała się, ze babycomp jest
            cudowny (bo kosztuje 2tys i ma wbudowany komputer), a wcześniej miała jakieś
            tańszy odpowiednik (nie pamietam firmy, ale kosztuje 400zł) i na nim wpadła. LOL.
        • memphis90 Re: Lady comp lub Baby comp! 27.07.07, 10:01
          Na tej zasadzie, ze współżyjąc przed owulacją masz szansę na dziewczynkę- bo
          plemniki X są bardziej wytrzymałe i sobie poczekają na komórkę jajową.
          Współżyjąc w dzień owulacji masz szansę na chłopca, bo plemniki Y są szybsze.
          Ale do tego niepotrzebny jest babycomp, wystarczy zwykły termometr i szczątkowa
          wiedza nt. swojego cyklu.
    • triss_merigold6 Szklanka wody zamiast. n/t 20.07.07, 18:43
    • mincia4 Re: polećcie naturalną metode :( 21.07.07, 14:08
      Zajrzyj koniecznie tu:
      www.iner.pl/?x=2
      i tu:
      www.npr.pl
    • qunegunda Re: polećcie naturalną metode :( 21.07.07, 16:56
      Dziecino, bezpośrednio po odstawieniu tabletek nie można stosować metod
      naturalnych. Dopiero po kilu regularnych cyklach z mierzeniem temperatury można
      jako tako określić kiedy przypadają dni niepłodne.

Jak dla mnie tzw. metody naturalne z "komputerkiem" czy bez niego to hazard.

Na ten moment zostaje ci prezerwatywa + postinor w zapasie jakby co
      lub spirala.

innych możliwości nie masz
      • horpyna4 Re: polećcie naturalną metode :( 21.07.07, 19:55
        A kto Ci powiedział, że metody naturalne odnoszą się do regularnych cykli?
        Dni płodne i niepłodne wyznacza się w każdym cyklu indywidualnie, to nie
        kalendarzyk, ani żadne statystyczne uśrednianie. Problem może być tylko w tym,
        że przy długich cyklach czas niepłodności poowulacyjnej jest krótki w stosunku
        do całego cyklu (wynosi tyle samo dni w cyklu krótkim, ile w długim), a
        określenie dni niepłodnych w początkowej fazie cyklu może być dla
        początkujących dość trudne.
        • qunegunda Re: polećcie naturalną metode :( 22.07.07, 14:11
          Ty chyba nie słyszałaś, że po odstawieniu tabletek można mieć kilka owulacji w
          czasie jednego cyklu. W sumie to nic dziwnego, po co taka wiedza antuzjastce
          NPR.
          • yadrall Re: polećcie naturalną metode :( 22.07.07, 15:09
            I owszemsa wieksze szanse by urodzic blizniaki,ale szczerze mowiac nie
            spotkalam sie na zadnym ciazowo-dzieciowym forum z dziewczyna coby miala
            blizniaki po odstawieniu tabletek anty.
          • horpyna4 Re: polećcie naturalną metode :( 22.07.07, 17:10
            Nie kilka owulacji, tylko kilka podejść do owulacji. Po owulacji, która
            rzeczywiście się odbyła, następuje wzrost progesteronu i niepłodność do końca
            cyklu. Druga w danym cyklu udana owulacja może nastąpić najwyżej dobę po
            pierwszej i wtedy mogą być bliźnięta dwujajowe. A nieudane podejścia do
            owulacji wydłużające cykl sama dobrze przerabiałam, więc wiem, o czym piszę.
        • memphis90 Re: polećcie naturalną metode :( 27.07.07, 10:07
          Taaa, pani na kursie też nam tak opowiadała- do momentu kiedy zapytałam jakim
          cudem te metody mają skuteczność 99.8%, skoro wg. jej własnych, książkowych
          wykresów objawy zbliżajacych się dni płodnych trwają 3-4 dni (do owulacji), a
          plemnik podobnoż żyje aż 5. Przy nieregularnych cyklach, kiedy nie można
          PRZEWIDZIEC owulaji, a tylko obserwować objawy- ciąża niemal gwarantowana.
    • kiecha3 Re: polećcie naturalną metode :( 21.07.07, 20:22
      metody naturalne ( Jak sama nazwa wskazuje!!!) są to metody planowania rodziny,
      a więc jej powiekszenia, a nie antykoncepcji.. proponuję przesiąść się na gumki
      połaczone z jakimś płynem plemnikobójczym ...
      • yadrall Re: polećcie naturalną metode :( 22.07.07, 09:54
        Mysle,ze autorka postu juz zdecydowala,ze nie chce brac tabletek i ze jest w
        sytuacji gdy jeszcze nie chce dziecka,ale ew ciaza nie bedzie dla niej
        problemem. Jezeli dobrze rozumiem to w tej sytuacji metody naturalne sa jak
        najbardziej ok.
        Wiec proponuje metode objawowo-termiczna oraz na poczatek wspomaganie
        prezerwatywa.
        W zaleznosci od tego jak bardzo boi sie ciazy-jezeli naprawde nie jest na nia
        jeszcze gotowa to prezerwatywe stosuje w okresie wzglednej nieplodnosci-zaraz
        po miesiaczce,az do pojawienia sie pierwszych objawow plodnosci,a potem
        wstrzemiezliwosc,az do nieplodnosci bezwzglednej (po owulacyjnej),a potem
        szalej dusza,az do okresu.
        Jezeli jednak ciaza wchodzi w gre to proponuje w okresie wzglednej nieplodnosci
        wspolzyc normalnie,a w czasie plodnym wspomagac sie prezerwatywa. To troche jak
        loteria,ale mimo wszystko raczej nie wpadnie tak od razu (a takie bylo
        zalozenie autorki).
        • memphis90 Re: polećcie naturalną metode :( 27.07.07, 10:08
          Ja tak właśnie robię- od października. W okresie płodnym wspomagamy się
          globułkami lub prezerwatywą. Teraz przejdziemy już raczej do konkretnych starań
          o potomka:)
    • andulka7 Re: polećcie naturalną metode :( 23.07.07, 09:55
      Są jeszcze spirale domaciczne....
      • magdalenkaaa4 Re: polećcie naturalną metode :( 23.07.07, 12:58
        ale spirala to tez hormony? chyba że coś pokręciłam
        • andulka7 Re: polećcie naturalną metode :( 24.07.07, 11:04
          magdalenkaaa4 napisała:

> ale spirala to tez hormony? chyba że coś pokręciłam

www.google.pl/search?hl=pl&q=spirale+domaciczne&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
          Sobie poczytaj i zadecyduj
      • magdalenkaaa4 Re: polećcie naturalną metode :( 23.07.07, 13:01
        dzięki za rady, postinor to nie dla mnie.
        Tez myślałam o termiczno-objawowej+ prezerwatywa. Człowiek sie taki wygodny
        zrobił że nie wie jak zacząć bo wszystko sie wydaje takie trudne. Wiem że po
        odstawieniu tabletek cykl jest rozregulowany i musi wrócić do normy.
        A te płyny plemnikobójcze?? ktoś poleci jakieś z nazwy? nie uczulają?
        • pronovia Re: polećcie naturalną metode :( 26.07.07, 15:26
          A sama prezerwatywa nie starczy? 97% skuteczności to chyba wystaczająco? A
          podobno Durexy jak pękają to z hukiem, więc się zorientujesz i będziesz mogła
          zdecydować, czy iść do lekarza po Postinor, czy nie. Ja też właśnie przechodzę
          na prezerwatywy po 6 latach pigułek i już się nie mogę doczekać moich
          naturalnych cykli spowrotem :)

• chiara76 Re: polećcie naturalną metode :( 24.07.07, 13:25
      najbardziej niezawodna, to eee, szklanka wody zamiast, czy jak to szło?:)
    • custom_babe Re: polećcie naturalną metode :( 26.07.07, 19:49
      Po odstawieniu tabletek, to metody naturalne możesz sobie wsadzić w...
      Przez conajmniej jeden miesiąc kobieta ma jeden WIELKI okres płodny, dowodem czego jest mój 3,5-letni synek:)
    • vobi Re: polećcie naturalną metode :( 27.07.07, 14:43
      Metoda objawowo-termiczna jak najbardziej, ale wez pod uwage ze:
      1/ po pierwsze Twoje cykle musza po odstawieniu tabletek dojsc do rownowagi
      (podobno co najmniej trzy miesiace)
      2/ tej metody trzeba sie troche nauczyc zanim sie ja zastosuje (i tu tez zaleca
      sie "szkolenie" w postaci obserwacji minimum trzech cyklow)

Proponuje wiec zaopatrzyc sie w prezerwatywy na jakies 6 miesiecy plus
      termometr, ale mysle ze obserwacja nie ma sensu dopoki nie wyreguluja Ci sie
      cykle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka