iveta2 26.05.13, 23:25 Mam zamiar kupic psa tej rasy. Proszę o odpowiedź,czy te psy nadają sie do hodowania w kojcu?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: border collie 29.05.13, 10:26 Tzn. sam jeden ma mieszkać w kojcu? No nie bardzo. Border to pies pracoholik, potrzebuje codziennej pracy, zajęcia, treningów, kilka godzin dziennie. Jeśli masz plan kupić bordera, wsadzić go do kojca i ewentualnie zabrać na godzinkę na spacer raz dziennie to będziesz mieć psa nieszczęśliwego, nadpobudliwego albo uciekiniera i zasadniczo zamiast radości stanie się twoim utrapieniem - z twojej, nie jego winy. Border to pies ekstremalny w swojej potrzebie pracy, nauki, ciągłego ruchu i bycia z człowiekiem. Odpowiedz Link
alba27 Re: border collie 29.05.13, 11:12 Absoltnie nie! Sama rozważałam kupic bordera dlatego przeglądałam fora o tej rasie, miałam kontakt z hodowcami, to jest pies pracujący z człowiekiem, w kojcu ci zdziczeje i będzie nieszczęśliwy. Odpowiedz Link
iveta2 Re: border collie 29.05.13, 13:39 Dziękuję! Pozostaje więc przemyśleć zakup psa innej rasy, bardziej przystosowanej do warunków "kojcowych". Pozdrawiam. Odpowiedz Link
blue.berry Re: border collie 31.05.13, 10:47 jeśli chcesz psa do kojca, to może weź jakiegoś psa ze schroniska. w miarę dużego, z solidna sierścią i podszerstkiem. najlepiej takiego, który nie wykazuje zbytniej aktywności i potrzeby ruchu. Odpowiedz Link
iveta2 Re: border collie 31.05.13, 17:30 Właśnie do takiego samego wniosku doszliśmy! Mamy nawet już upatrzonego psiaczka w jednym ze schronisk. Do odbioru na drugi tydzień. :))) Pozdrawiam i dziękuję! Odpowiedz Link
semi-dolce Re: border collie 31.05.13, 21:13 Jeśli masz duży kojec, to pomyśl o dwóch psach. Tzn. najlepiej psie i suce, obojgu wykastrowanych. Będzie im razem raźniej :) Odpowiedz Link
iveta2 Re: border collie 31.05.13, 22:32 Pies właściwie będzie miał budę w ogrodzie,kojca jako takiego nie będzie. Będzie mógł się poruszac po całym bardzo duzym ogrodzie. Do domu też będzie wpuszczany,bo jakże by inaczej.:))) Myślę,że potrzebę towarzystwa będzie miał zaspokojoną. Na dwa psy juz niestety nie możemy sobie pozwolić. A szkoda. Odpowiedz Link