Dodaj do ulubionych

Plastic fantastic

25.01.10, 10:29
Coraz bardziej już nie tyle drażni, co męczy mnie "plastik". Plastikowe życie, plastikowi ludzie, gwiazdy i ich plastikowa muzyka itd. Takie wydmuszki świecące krzykliwym światłem, a w środku puuustkaaa...
Zauważam w sobie sentyment do lat 90, kiedy w mojej ocenie ( i wielu trzydziestolatków) życie było jakieś takie... prawdziwsze.
Czytam sobie fajoską książkę B. Tadli "Pokolenie '89", w której 30-latkowie wspominają swoje dzieciństwo i czasy, kiedy każdy drobiazg nas cieszył (np. "historyjka" z gumy balonowej czy upolowane pierwsze dżinsy). Ludzie ze sobą rozmawiali naprawdę, każdy mógł do każdego wparować bez zapowiedzi i spędzić z nimm parę godzin bez ciśnienia, że czas ucieka. Muzyka miała melodię i teksty, filmy do dzisiaj są aktualne. I przykładów można mnożyć. Nie liczyło się powierzchowne efekciarstwo, liczyło się to, co było w środku. A z powodu szarości świata nas otaczającego i deficytu wszystkiego, rozwijała się nasza wyobraźnia i pomysłowość.
Absolutnie nie dyskredytuję młodszych pokoleń, ludzie są różni, ale przecież wszyscy widzimy, że świat się zmienia, prawda? Też tęsknicie za tym, co już prawdopodobnie nie wróci?

Wiem, że brzmię jak Za-Moich-Czasów-Ciotka-Klotka wink ale to w sumie dziwne jest, bo z postępującym wiekiem paradoksalnie czuję się coraz młodsza big_grin
Obserwuj wątek
    • beyondreach Re: Plastic fantastic 25.01.10, 10:59
      Kochane pieniążki przyślijcie rodzicesmile Ambitne filmy, muzyka i tak dalej rzadko przedostają się do main streamu bo się słabo sprzedają. I nic dziwnego bo wystarczy spojrzeć na rozkład ilorazu inteligencji w społeczeństwie... Ale jest masa kanałów tematycznych, stacji radiowych i tak dalej, tyle, że niszowych.

Kasa, kariera, zawiść. Nawet Maleńczuk jakiś taki komercyjny się zrobił.
    • ane-tal Re: Plastic fantastic 25.01.10, 11:10
      Też tęsknicie za tym, co już prawd
      > opodobnie nie wróci?

Powiem Ci tak - nie tęsknię bo wookół mnie są Ci sami ludzie ( więc
      jakby czas stanoł w miejscu, a to co sie dzieje teraz, nowa moda ,
      zainteresowania młodych ludzi - no cóż - to jest ich CZAS.
      Najważniejsze żeby pozostać wierny swoim zasadom, ideałom - nie
      zatracić swojego prawdziwego Ja.
      • ind-is Re: Plastic fantastic 25.01.10, 12:08
        tęsknię za tamtymi czasami , ale cóż każdy chce być noweczesny.

• mappi Re: Plastic fantastic 25.01.10, 17:32
      ech.....to były dobre chwile....i co dziwne...też jakoś przekonana jestem o
      wyjątkowości smile tego czasu

.....i te nagrywane listy trójki....na kasety ech big_grin
    • magl-owa Re: Plastic fantastic 25.01.10, 18:34
      również nie lubię i
      nie trawię smile
    • czarny.onyks Re: Plastic fantastic 25.01.10, 22:11
      fakt
      mam wrażenie, że terazniejsze pokolenie jest uboższe
      nie umie się cieszyć z drobiazgów
      ma wszystko od małego...i pragnie coraz więcej,...i zaczyna brakować podniet......
      teraz liczy się szybka konsumpcja....ważne, by mieć
      a nie by być.....

czy było lepsze....nie wiem
      na pewno było inne i bogatsze
      choć teraz mają większe możliwości...świat stoi otworem
      tylko nie wszyscy potrafią z tego korzystać

myślę sobie tylko, że dobrze, że nie jestem teraz dzieckiem
      bo gdybym wcześnie zaczęła zabawę z komputerem to za 30 kilka lat byłabym już uzależniona i na odwyku;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka