czarny.onyks 20.12.11, 07:53 kochani, wiem, wiem są wątki kulinarne...ale nie chce mi się nigdzie ,,wychodzić" szukam nowych, sprawdzonych przepisów na sałatki.... bo jak wiemy czas obżarstwa się zbliża...goście ruszą w odwiedziny.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Sałatki... 20.12.11, 08:10 - ugotuj woreczek ryżu, biały ma być, na sypko, można osolić wodę - puszka kukurydzy - puszka ananasa w kawałkach - puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - majezonu ile chcesz - curry - duuużo te rzeczy z puszki odsączasz, ale bez przesady, wsypujesz wszystko do salaterki i mieszasz na trochę do lodówki żeby się "przeżarło" i już Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Sałatki... 20.12.11, 09:27 najbardziej tajemnicza reakcja chemiczna-przegryzanie się nie wiem, czy podawałam ale nie szkodzi powtórzyć: bierzesz zupki chińskie, kruszysz makaron i dosypujesz proszek zupkowy, jak nie lubisz mocno słone to nie wszystkie proszki. ja daję większą połowę( na 5 zupek 3 proszki). do tego kukurydza z puszki razem z sokiem, ogórki, kapusta pekińska, jabłka, papryka i co tylko przyjdzie do głowy. na to sos pół na pół jogurt z majonezem. sosu nie żałować. do lodówki na 2-3 godz aż makaron zmięknie. Odpowiedz Link
mieszko.l Re: Sałatki... 20.12.11, 08:39 Jestem jako ryba. Więc gdy nie ma swatki, bardzo dobrze biorę, na talerz sałatki Odpowiedz Link
green.amber Re: Sałatki... 20.12.11, 09:51 zielone ogórki - obrać, pokroić czerwona fasolka - można z puszki, osączyć, dorzucić do ogórków sos czosnkowy - pyszny zrobić wg własnego uznania, dobrze nie zapomnieć o świeżym koperku wymieszać, jeść można nawet bez uprzedniego przegryzania się składników Odpowiedz Link
heh-666 może po rusku 20.12.11, 10:00 litr wódki sloik ogorków miesza się samo w trakcie konsumpcji Odpowiedz Link
bez.pokory Re: Sałatki... 20.12.11, 10:07 kapusta pekińska, pucha groszku konserwowego, paluszki surimi, duuużo kopru, majonez Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Sałatki... 20.12.11, 20:12 ooo...ta jest dziwna.... chyba przetestuję Odpowiedz Link
bez.pokory Re: Sałatki... 20.12.11, 20:20 ja ją uwielbiam, ale nie każdy surimi lubi i koper Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Sałatki... 21.12.11, 13:32 brzmi ciekawie a koper to ma być świeży czy może byc suszony? Odpowiedz Link
bez.pokory Re: Sałatki... 21.12.11, 19:55 najlepiej świeży, ja mam od babci mrożony, więc z takiego korzystam Odpowiedz Link
piorex12 Re: Sałatki... 21.12.11, 11:49 czarny.onyks napisała: > z pierogami?? > chyba nie znam... Bo, to jest mało spotykana sałatka. Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Sałatki... 20.12.11, 20:40 Przygotowywana porcjowo (znaczy od razu na talerzyk): Potrzebne będą: sałata zielona, pomidor, ziemniak, tuńczyk, anchois, oliwki, cebula (najlepiej czerwona i zwykła), fasolka szparagowa (najlepiej mrożona, cięta)i jajko. Do sosu vinaigrette oliwa, ocet winny, musztarda, sól pieprz i ewentualnie cukier + zioła do smaku. Sałatka (na 1 osobę): gotujesz ziemniaka w mundurku (małego), garść fasolki (powiedzmy niech będzie tej fasolki 3/4 szklanki, żeby było precyzyjniej ) i jajko. Talerz wyłóż umytą sałatą (2-3 duże liście - tak, żeby cały był zakryty). Pomidora (jak trzeba - to sparzyć)pokroić na "szóstki", lub "ósemki" zależnie od wielkości ziemniaka w plastry (takie ok. pół centymetra grubości). Jajko na sześć części. I teraz na talerz z sałatą daj te ziemniaki (rozłóż po całej powierzchni talerza), 1/3 puszki tuńczyka (na ziemniaki), wysyp fasolkę (na tuńczyka i ziemniaki), na tak uformowanym kopczyku dookoła poukładaj pomidora i jajko. Na wierzch kilka oliwek i 1 (pamiętaj - to bardzo intensywne w smaku!) filecik anchois. Teraz kroisz 2-3 półplasterki cebuli, zgniatasz w ręce i posypujesz całość. Polewasz sosem vinaigrette i odstawiasz na pół godziny (żeby wszystko się "przegryzło", bo tej sałatki się nie miesza. Możesz podać i zbierać pochwały I jeszcze sos vinaigrette: na 3 części oliwy potrzeba 1 część octu. Czyli do 2 łyżek octu wymieszanych z łyżeczką musztardy powolutku dolewasz 6 łyżek oliwy - stale energicznie mieszając. Można doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Smacznego Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Sałatki... 21.12.11, 13:18 zmęczyłam się od samego czytania Zed, to nie ty przypadkiem ten gotujący żonę? szacun i zazdroszczę twej kobiecie ;> nie wiedziałam, że cebulę się zgniata, co to da poza tym że ręce bardziej śmierdzą? Odpowiedz Link
green.amber Re: Sałatki... 21.12.11, 13:25 doczytałam do cebuli... chyba chodziło o to, żeby się rozczepiły warstewki z plasterka cebulowego, piórka w druga stronę podobną jadam w pracy i moim zdaniem, co dziwne, ale jajko z pomidorem nieco się gryzą... że zna przepisy, to jeszcze nie znaczy, że gotuje... Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Sałatki... 21.12.11, 13:31 napisane jest tak jakby z praktyki a nie z teorii tylko popatrz, ja też nie lubię jajka z pomidorem i nie znoszę pomidorów solonych bo szczypią w język, wyłącznie na goło Odpowiedz Link
green.amber Re: Sałatki... 21.12.11, 13:40 mnie sól nie przeszkadza może niestety, jeszcze pieprz i oliwa mniaaam a znajoma jadła pomidory z cukrem, ale możliwe, że będąc w ciąży Odpowiedz Link
mieszko.l Re: Sałatki... 21.12.11, 14:35 Czy to jajko bardziej gryzie pomidora, czy może odwrotnie. Proszę o pilną odpowiedź Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Sałatki... 21.12.11, 21:51 Dokładnie o to chodzi, plus to, co dopisała poniżej Pancerna. Przy czym ja nie traktuję cebuli nożem, tak jak Tygrys Królewski.Jajko z pomidorem w tej sałatce jest spójne - łącznikiem są tuńczyk i vinaigrette. Dla podbicia smaku można jeszcze "rozcapierzyć" na nitki paluszek z kraba i taką niedużą wiecheć wrzucić na czubek (ale wtedy raczej bez anchois - co za dużo, to nie zdrowo.) Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Sałatki... 21.12.11, 14:51 > cebulę się zgniata, co to da poza tym że ręce bardziej śmierdzą? zgniecenie cebuli wywoła zwiększone uwalnianie wszystkich olejków eterycznych, mniej gryzie, mniej wzdyma, mniej capi wewnątrz człowieka - mniej waporów cebulowych potem sama wydzielasz można po pokrojeniu na deseczce cebulę porozgniatać jeszcze nieco nożem - efekt podobny, a ręce nie capią Odpowiedz Link
monteblack Re: Sałatki... 21.12.11, 19:28 3 sztandarowe salatki: I-piers z kurczaka gotowana w Vegecie+kukurydza+ananas pokrojony w kosteczke (z puszki oczywiscie)+majonez.Wymieszac na dzien przed spozyciem.Oczywiscie sol,pieprz do smaku. II-pol kg pieczarek gotowanych,4 jajka na twardo,szczypior,ser zolty (w kostke pkroic albo potarkowac na grubej tarce),kukurydza,majonez. III-4 opakowania zupek chinskich (makaron skruszyc do miski posypac przyprawkami),dodac 4 jajka na twardo,ze 40 dkg szynki konserwowej,groszek,kukurydza,ogorek konserwowy,ser zolty potarkowany,majonez.Z sola i pieprzem uwazac bo przyprawy z zupek wystarczajaco ja doprawiaja. Smacznego! Odpowiedz Link
blue_phoebee Re: Sałatki... 21.12.11, 19:31 niby postu w Wigilię Bożego Narodzenia już nie ma, ale mój przepis zawsze sprawdzał się w domu jako 'ta kolejna potrawa dopychająca do 12...' na Wigilii, więc: -woreczek ryżu; -tuńczyk w sosie własnym w puszcze, ten sałatkowy, w kawałkach- obojętne; -groszek konserwowy -5 jajek; -majonez; i doprawić wszystko zmieszane jak tam już uważasz... moim zdaniem mniami [bardzo szybko się robi] Odpowiedz Link
zed-is-dead Dobra na kaca 21.12.11, 22:02 Z przepastnych specjałów kuchni rosyjskiej: z grzybów marynowanych (rarytasikiem byłyby grzyby kiszone, ale to wcześniej samemu trzeba chyba zakisić, bo w sklepach nie widuję): szklanka grzybów (po odcedzeniu) marynowanych 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone (mogą być marynowane - w przypadku grzybów kiszonych, jeśli grzyby marynowane - ogórki kiszone ) 2 jajka 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku majonez, lub oliwa - zależnie od upodobań. sól, pieprz i cukier do smaku. Ziemniaki i jajka ugotować cebulę pokroić w kosteczkę i sparzyć Wszystkie składniki pokroić w kostkę i wymieszać. Doprawić do smaku i dodać oliwę lub majonez (ja wolę z oliwą). Smacznego. Odpowiedz Link
zielonooka38 Re: Dobra na kaca 22.12.11, 09:04 ja kiszę i na sama myśl o o kiszonych grzybach mam ślinotok ulubiona sałatka mojego dziecka buraczki czerwona takie w wiórkach ja kupuję w woreczkach jajka ogórek konserwowy cebulka majonez Odpowiedz Link
wmiesciejakrybytramwaje Re: Dobra na kaca 22.12.11, 20:20 wszystko mozna ukisic- grzyby, truskawki, cytryny... Na mojej wsi grupa pewnych dzentelmenów organizuje sobie cyklicznie tak zwaną Noc śledziożerców. Różne tam dziwne potrawy z użyciem sledzia są wykonywane, a do jednej z nich takie egzotyczne kiszonki kiedys zapodano. O, lineczka- brzuchomoowca.blox.pl/2011/10/Sledziowo-jubileuszowo.html Wyobraź sobie że zawsze masz czas Wszystko jest dobrze i wszystko w sam raz Odpowiedz Link
koleiny Re: Sałatki... 22.12.11, 13:20 - puszka kukurydzy - 4 jajka - brokuły - ugotowane - ser żółty starty na dużych oczkach - cebula (raczej średnia) - majonez Układamy warstwami - brokuły, jajka, cebula, kukurydza, ser żółty. Pomiędzy warstwami smarujemy majonezem, pieprzymy i solimy do smaku. Sałatka jest naprawdę dobra. Odpowiedz Link
black_anorak Re: Sałatki... 22.12.11, 20:12 Ja ostatnio robiłem: Sałatkę Świąteczną: ... Pomysł na nią pojawił się jakiś czas temu, a niedawno była okazja ku przetestowaniu nowego wynalazku (choć ani koła tu nie wymyśliłem, ani sałatka nie jest jakaś specjalnie nowoczesna), który okazał się smakowity. Nie podaję tu ilości składników, to bowiem można dopasować samemu, do własnych potrzeb, tudzież ilości potencjalnych odbiorców. Ale do samej sałatki potrzebujemy: kukurydzy, pieczarek (świeżych), papryki (świeżej), oliwek (najlepiej świeżych z Hiszpanii) jajka na twardo (nawet bardzo twardo), kukurydza (najlepiej słodka), wędlinka (u mnie oczywiście taka specjalna), żółty ser (ostry np. cheddar) i przyprawy, tu ich trochę było: papryka łagodna, mejeranek, papryka ostra, pieprz biały, curry, czosnek, mieszanka chilli/jalapeno, sól kamienna, pieprz czarny, papryczka pepperoni (wysuszona wcześniej – bo ciężko o świeżą teraz w naszym kraju) Całość kroimy w drobne kosteczki, trójkąciki, półksiężyce – jak komu wygodniej. Potem wszystko wsypujemy do dużej misy, a całość zalewamy łącznikiem (czyli w tym przypadku połączeniem majonezu, kefiru, musztardy rosyjskiej, koncentratu pomidorowego, przyprawy ajvar). Wszystko trzeba bardzo dobrze wymieszać i odstawić (najlepiej na noc), aby się dobrze ze sobą “przegryzło” A na drugi dzień – wrażenia naprawdę niesamowite. I zapewniam jest ostro, czyli tak jak ma być… smacznego! --- Find a Better Way of Life! Odpowiedz Link